► Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ ΤΟΡΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥΣ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΙΜΩΡΗΣΑΝ ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΤΟ ΜΠΡΕΞΙΤ!

► ΓΙΑ 25η ΒΔΟΜΑΔΑ ΤΑ ΚΙΤΡΙΝΑ ΓΙΛΕΚΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΓΑΛΙΑΣ! 

NL leave

Υποστηριχτές του Μπρέξιτ στην Πρωτομαγιάτικη διαδήλωση στο Λονδίνο. Φωτό The News Line

Στις τοπικές εκλογές της Πέμπτης 2 Μάη σε περιοχές της Αγγλίας (όχι στο Λονδίνο) οι ψηφοφόροι στις εργατικές και μικροαστικές περιοχές καταψήφισαν τους Τόρις και το Εργατικό Κόμμα.

Οι Τόρις της Πρωθυπουργού Τερέζα Μέϊ υπέστησαν τεράστια εκλογική ήττα (έχασαν 1.300 δημοτικούς συμβούλους) αφού συνεχίζουν τη βάρβαρη λιτότητα και αρνούνται να προχωρήσουν σε Μπρέξιτ.

Το Εργατικό Κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν είχε ανακοινώσει προεκλογικά ότι υπολόγιζε να κερδίσει περίπου 400 νέους δημοτικούς συμβούλους. Αντί για νίκη, οι Εργατικοί έχασαν 82 δημοτικούς συμβούλους καθώς εναντιώθηκαν στο Μπρέξιτ και απαιτούν τελωνειακή σύνδεση με την ΕΕ.

Το Φιλελεύθερο Κόμμα της μπουρζουαζίας κέρδισε αρκετούς νέους δημοτικούς συμβούλους.

Περίπου 30.000 “άκυρα” ψηφοδέλτια, πρωτοφανές φαινόμενο, ήταν γεμάτα συνθήματα κατά της ΕΕ και της προδοσίας των Εργατικών.

Παρά τα συντριπτικά αρνητικά αποτελέσματα, οι ηγεσίες των Τόρις και των Εργατικών προσπαθούν να βρουν μια φόρμουλα συμφωνίας που θα επιβάλει την τελωνειακή ένωση Βρετανίας – ΕΕ, ακυρώνοντας το αποτέλεσμα ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ του δημοψηφίσματος του Ιούνη 2016.

Την περασμένη Κυριακή με άρθρο της στην εφημερίδα Ντέϊλι Μέϊλ, η Μέϊ κάλεσε την ηγεσία των Εργατικών να παραμερίσει τις πολιτικές διαφορές και να συμφωνήσουν για να κρατήσουν τη Βρετανία μέσα στην ΕΕ με την τελωνειακή ένωση.

Αλλά ένα μεγάλο κομμάτι των Τόρις αντιτίθεται στην Μέϊ και απαιτεί Μπρέξιτ. Αντίθετα, στο Εργατικό Κόμμα περίπου 2/3 των βουλευτών του υποστηρίζουν φανατικά την ΕΕ και απαιτούν νέο δημοψήφισμα, παρά το γεγονός ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016 δεν έχει εφαρμοστεί! Αυτή είναι η δημοκρατία των τραπεζιτών και των μεγάλων επιχειρήσεων που απαιτούν παραμονή στην ΕΕ.  

Την ώρα που η κυβέρνηση της Μέϊ χαροπαλεύει, μισητή από το λαό αλλά και από την πτέρυγα των Τόρις που απαιτούν Μπρέξιτ, ο Κόρμπιν και το Εργατικό Κόμμα θέλουν συμφωνία μαζί της που βέβαια θα κρατήσει ζωντανή την κυβέρνηση της Μέϊ!    

30 Ιούνη 18

Από τη μεγάλη διαδήλωση στο Λονδίνο, 30/6/2018, ενάντια στη διάλυση του ΕΣΥ από τη δεξιά κυβέρνηση των Τόρις. Φωτό The News Line

Η δεξιά πορεία του Κόρμπιν – που τον υποστηρίζει η αντιδραστική συνδικαλιστική γραφειοκρατία του TUC (βρετανική ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) – τώρα τον έχει παγιδέψει. Περίπου 100 βουλευτές των Εργατικών με ηγέτη τον αντιπρόεδρο του κόμματος Τομ Γουίλσον, είναι έτοιμοι να διασπάσουν το Κόμμα αν ο Κόρμπιν δεν συμφωνήσει σ’ ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Ήδη 8 πρώην Εργατικοί και 3 πρώην Τόρις βουλευτές έφιαξαν το κόμμα «Αλλαγή-Ενωμένο Βασίλειο» ως πόλο για παραμονή στην ΕΕ.

Μια τέτοια διάσπαση των Εργατικών θα κρατήσει στην εξουσία τους Τόρις.

Είναι ώρα η δυνατή εργατική τάξη και νεολαία της Βρετανίας να κινητοποιηθεί με τα εργατικά συνδικάτα σε απεργίες, διαδηλώσεις και καταλήψεις, για την ανατροπή των Τόρις, άμεση έξοδο από την ΕΕ χωρίς καμιά συμφωνία, και εργατική κυβέρνηση που θα εθνικοποιήσεις τις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Αυτό απαιτεί από τους αγωνιστές της εργατικής τάξης και το Επαναστατικό Κόμμα των Εργατών (WRP) στη Βρετανία μεγάλο αγώνα. Είναι αγώνας επαναστατικού χαραχτήρα που θα ενωθεί αντικειμενικά με τις κινητοποιήσεις των Κίτρινων Γιλέκων στη Γαλία και θα απλωθεί σαν φωτιά σ’ όλη την Ευρώπη με απαίτηση τη συντριβή της ΕΕ και την αντικατάσταση της από τα Ενωμένα Σοσιαλιστικά Κράτη της Ευρώπης. –

EuroNews 4 May

Από τη διαδήλωση στο Παρίσι το Σάββατο 4 Μάη 2019. Φωτό Euronews.

Για 25ο συνεχές Σάββατο τα Κίτρινα Γιλέκα διοργάνωσαν διαδηλώσεις στο Παρίσι και σε πόλεις της Γαλίας στις οποίες πήραν μέρος περίπου 20.000 σύμφωνα με την αστυνομία.

Διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και στο αεροδρόμιο του Παρισιού Σαρλ ντε Γκολ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του.

Μετά τη μαζική συμμετετοχή των εργαζομένων και νεολαίας στις πορείες της Πρωτομαγιάς, οι κινητοποιήσεις του περασμένου Σαββάτου ήταν λιγότερο μαζικές.

Περισσότεροι από 50 καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένης της Ζιλιέτ Μπινός, δημοσίευσαν επιστολή υποστήριξης των κινητοποιήσεων των Κίτρινων Γιλέκων.

Στην επιστολή υπογραμμίζεται η βία της αστυνομίας και της χωροφυλακής που έχει οδηγήσει, όπως αναφέρουν οι υπογράφοντες την επιστολή, «σε θανάτους, σε 248 σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι, 23 στα μάτια και 5 στα χέρια. Πώς είναι δυνατό να εξασκούμε το δικαίωμα μας για διαδήλωση με τέτοια καταστολή; Δεν μας κοροϊδεύεται! Η πιο απειλητική βία είναι οικονομική και κοινωνική. Αυτή η κυβέρνηση [του Μακρόν] υπερασπίζεται τα συμφέροντα των λίγων σε βάρος των συμφερόντων των πολλών.» –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s