► ΜΟΛΙΣ ΤΟ 1% ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΚΑΤΕΧΕΙ ΤΟ ΜΙΣΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!

► Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ, ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΤΗΜΑΤΙΕΣ!

► ΔΕΥΤΕΡΑ ΒΡΑΔΥ: ΠΟΡΕΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΩΝ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ 

30 Ιούνη 18

Από τη μεγάλη διαδήλωση στο Λονδίνο, 30/6/2018, ενάντια στη διάλυση του ΕΣΥ από τη δεξιά κυβέρνηση των Τόρις. Φωτό The News Line

Οι τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες στη Βρετανία του Μπρέξιτ αποκαλύπτονται σε μια μελέτη που μόλις κυκλοφόρησε με τίτλο “Ποιοι κατέχουν την Αγγλία”. Ο συγγραφέας  Γκάι Σράμπσολ αποδυκνείει ότι περίπου 250.000 κτηματίες και ιδιοχτήτες ακίνητης περιουσίας ελέγχουν πάνω από το μισό της χώρας. Τη μισή Αγγλία κατέχει το 1% του πληθυσμού της!

Η Βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση Σέλτερ υπολογίζει ότι το 2018, 320.000 άστεγοι ζούσαν προσωρινά σε σπίτια ή στους δρόμους. Στη Βρετανία το 2017 περίπου 600 άστεγοι πέθαναν στους δρόμους (Αγγλία και Ουαλία) και 482 το 2016. Ο αριθμός των άστεγων αυξάνεται συνέχεια και φέτος υπολογίζεται ότι 4.677 άνθρωποι ζουν στους δρόμους.

Αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεμσ του ταξικού πολέμου της κυβέρνησης των Τόρις ενάντια στην εργατική τάξη και νεολαία, με την κατεδάφιση ολόκληρων συνοικιών εργατικών κατοικιών για να χτιστούν σπίτια πολυτελείας.

Τα κοινωνικά επιδόματα έχουν συρρικνωθεί τόσο πολύ που κανείς δεν μπορεί να βρει στέγη και τροφή!

Ο Σράμπσολ γράφει ότι η ακίνητη ιδιοχτησία ανήκει σε μια μικρή ελίτ που δεν έχει αλλάξει και πολύ στη διάρκεια των αιώνων. “Μερικές χιλιάδες δούκες, βαρώνοι και μεγάλοι κτηματίες κατέχουν περισσότερη γη απ’ όλο το πληθυσμό της κεντρικής Αγγλίας. Η ιδιοχτησία γης στην Αγγλία είναι στα χέρια μιας ελίτ”.

Η αριστοκρατία και οι κτηματίες κατέχουν 30% της γης, αλλά το 35% ανήκει σε τεράστιες πολυεθνικές, ολιγάρχες και τραπεζίτες. Αυτοί που έχουν σπίτια δικά τους είναι μόνο το 5% του συνόλου των ιδιοχτητών γης-σπιτιών.  
Ο Σράμπσολ υπολογίζει ότι εταιρείες οφ-σορ κατέχουν 18% της γης, και “μια χούφτα νεόπλουτων, ολιγαρχών και τραπεζιτών του Σίτι κατέχει περίπου 17%”.

Παράλληλα οι βρετανικές κυβερνήσεις ξεπουλάν τη δημόσια γη και χτίρια. Από την εποχή της Θάτσερ, τη δεκαετία του 1980, έχει ξεπουληθεί το 10% της δημόσιας ιδιοχτησίας σε μεγάλες εταιρείες.

Περίπου το 70% της γης που είχε δεσμευτεί για οικοδόμηση νοσοκομείων έχει ξεπουληθει! Συγκροτήματα εργατικών πολυκατοικιών επίσης ξεπουλήθηκαν.

Οι βρετανικές κυβερνήσεις με βία γυρίσουν πίσω την εργατική τάξη στις πανάθλιες συνθήκες ζωής του 19ου αιώνα που αποκάλυψε ο Φρίντριχ Ένγκελς στη μελέτη του “Οι συνθήκες της εργατικής τάξης στην Αγγλία” (1845) και περιέγραψε ρεαλιστικά ο λογοτέχνης Τσάρλς Ντίκενς (1812-1870) στα μυθιστορήματα του.

Η μόνη λύση είναι η εθνικοποίηση της γης και της περιουσίςς των ολιγαρχών και του Σίτι, και ένα μεγάλο πρόγραμμα οικοδόμησης κατοικιών από το κράτος. Αυτό σημαίνει εργατική εξουσία και αλλοτρίωση των καπιταλιστών και της αριστοκρατίας. –

syllalhthrio-gia-thn-paideia-10

Από τη σημερινή πορεία και συγκέντρωση στη Βουλή μαθητών, φοιτητών και εκπαιδευτικών για την απόσυσρή του νομοσχέδιου Γαβρόγλου για την παιδεία που συζητιέται στη Βουλή. Την κινητοποίηση διαμαρτυρίας οργάνωσαν μαθητικοί και φοιτητικοί σύλλογοι και παρατάξεις που υποστηρίζουν το ΚΚΕ. Σύμφωνα με την πολιτική του κόμματος δεν υπήρξαν συνθήματα για πάλη για την ανατροπή της κυβέρνησης και την έξοδο από την ΕΕ. Φωτό 902.gr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s