► ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΤΟΪΤΣΕ ΚΑΙ ΚΟΜΕΡΤΖ = ΤΡΑΠΕΖΑ ΖΟΜΠΙ!

► Η ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΕ!

1200px-Frankfurt_Deutsche_Bank_Headquarters.20140221

Τα κεντρικά γραφεία της Ντόϊτσε Μπανκ στη Φρανκφούρτη. Μια τράπεζα-ζόμπι όπως όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες γεμάτες από άχρηστα κόκκινα/τοξικά δάνεια.

Το περασμένο σαββατοκύριακο άρχισαν συζητήσεις συγχώνευσης μεταξύ των δυο μεγαλύτερων τραπεζών της Γερμανίας, της Ντόϊτσε Μπανκ και της Κομέρτζμπανκ, σε μια τελευταία απελπισμένη προσπάθεια να αποφευχθεί μια τραπεζική κατάρρευση. Ο οικονομικός Τύπος υπολογίζει ότι 40.000 τραπεζικοί υπάλληλοι θα απολυθούν.

Η γερμανική κυβερνητική προπαγάνδα παρουσιάζει τη συγχώνευση των δυο τραπεζών – την οποία επιδίωξε – ως διαδικασία δημιουργίας ενός “Εθνικού Πρωταθλητή” που θα οδηγήσει την οικονομική ανάπτυξη.

Αλλά η γιγαντιαία Ντόϊτσε Μπανκ – η μεγαλύτερη στην Ευρώπη – χτυπήθηκε άγρια από την οικονομική κατάρρευση του 2008. Η μετοχή της Ντόϊτσε έχει χάσει το 90% της αξίας που είχε το 2008, ενώ η μετοχή της Κομέρτζ (που επιβίωσε επειδή το Γερμανικό Κράτος κατέχει 15% των μετοχών της) έχει χάσει 96% της αξία της!

Το ΔΝΤ χαραχτήρισε τη Ντόϊτσε ως την “πιο επικίνδυνη τράπεζα στον κόσμο” γιατί η κατάρρευση της θα προκαλέσει κατάρρευση όλου του τραπεζικού συστήματος. Στα χαρτιά η αξία της Ντόϊτσε υπολογίζεται στα 1,1 τρισ. ευρό, αλλά η πραγματική της αξία δεν ξεπερνά τα 10 δισ. ευρό.

Το τεράστιο πρόβλημα της Κομέρτζ είναι ότι κατέχει μεγάλο μέρος του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους της Ιταλίας. Η Ιταλία βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής και μια υποτίμηση ή διαγραφή του δημόσιου χρέους (που ζητά από την ΕΕ η ιταλική κυβέρνηση) θα διαλύσει την Κομέρτζ και τα τοξικά – κόκκινα δάνεια θα πλημμυρίσουν τη Γερμανία.

Γι’ αυτό η γερμανική κυβέρνηση απαιτεί μέσω της ΕΕ από την Ιταλία να επιβάλλει ακόμη περισσότερη λιτότητα για να επιβιώσουν οι τράπεζες. Αυτή είναι η πηγή της σύγκρουσης μεταξύ Ιταλίας και ΕΕ το τελευταίο διάστημα.

Siemens workers

Από απεργιακή κινητοποίηση εργατών της Siemens στο Βερολίνο, 23/11/2017. Φωτό AFP

Η Ντόϊτσε και η Κομέρτζ είναι γεμάτες τοξικά-κόκκινα δάνεια, όπως όλες οι τράπεζες, που στο παρελθόν τα παρουσίαζαν ως σίγουρα δάνεια και τα πουλούσαν-αγόραζαν στη διεθνή αγορά “παραγώγων”. Αν μια απ’ αυτές τις μεγάλες “τοξικές” τράπεζες καταρρεύσει, τότε θα καταρρεύσουν όλες, όπως έγινε με την τράπεζα Λίμαν Μπράδερς το 2008 που ήταν γεμάτη κόκκινα δάνεια.

Η συγχώνευση Ντόϊτσε – Κομέρτζ δεν πρόκειται να οδηγήσει σε μια “οικονομική αναγέννηση” (!), ούτε θα κρατήσει μακριά την οικονομική κρίση και κατάρρευση.

Όπως τόνισε στo Ρόϊτερς στις 17 Μάρτη ο Gerhard Schick, οικονομικός αναλυτής και πρώην βουλευτής στη γερμανική βουλή, «δεν υπάρχει “Εθνικός Πρωταθλητής”, αλλά μια ετοιμόρροπη τράπεζα ζόμπι που μπορεί να οδηγήσει σε άλλον ένα τάφο δισ. ευρό που θα πληρώσει το γερμανικό κράτος. Γιατί να πάρουμε αυτό το ρίσκο;»  

Ήδη στην ΕΕ έχουν προηγηθεί συγχωνεύσεις τραπεζών (HSBC στην Ελβετία και BNP Paribas στη Γαλία).

Η Μέρκελ τονίζει ότι δεν πρόκειται να βοηθήσει χρεοκοπημένες τράπεζες, αλλά μιλά για άλλες χώρες όχι για τη Γερμανία!

Για να σώσει τις γερμανικές τράπεζες, η Μέρκελ το 2010-11 ανάγκασε την ελληνική κυβέρνηση να υπογράψει με ΕΕ – ΔΝΤ τα Μνημόνια Δανεισμού, βάρβαρης λιτότητας για τον ελληνικό λαό, χρήματα τα οποία δόθηκαν αμέσως στις γερμανικές και γαλικές τράπεζες! Έτσι διασώθηκαν οι γερμανικές και γαλικές τράπεζες, και στην Ελλάδα υποφέρουν απίστευτη φτώχεια και ανεργία η εργατική τάξη, η νεολαία, η αγροτιά, οι συνταξιούχοι και οι μικροεπαγγελματίες. Μόνο το 5% από τα 310 δισ. ευρό που δανείστηκε η Ελλάδα κατέληξαν στο ελληνικό κράτος!

Το καθήκον των εργαζομένων είναι η ανατροπή του χρεοκοπημένου βάρβαρου καπιταλισμού και η εθνικοποίηση των τραπεζών χωρίς αποζημίωση και κάτω από τη διεύθυνση εργατικών επιτροπών, για πρόοδο στη σχεδιασμένη οικονομία του σοσιαλισμού.

Οι μνημονιακές κυβερνήσεις Μέρκελ, Μακρόν και Τσίπρα, μαζί με τους ακροδεξιούς στην Ιταλία κ.α., πρέπει να ανατραπούν μαζί με την ΕΕ, που θα αντικατασταθεί από τα Ενωμένα Σοσιαλιστικά Κράτη της Ευρώπης. –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s