► ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΗ ΕΚΤ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΕ!

Ο ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ ΑΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑ!

fullsizeoutput_52ec

Από τη διαδήλωση της 17 Φλεβάρη. Η εργαζόμενοι καλούνται να οργανώσουν Γενική Απεργία Διαρκείας για τη συντριβή μνημονίων,και ανατροπής Τσίπρα και καπιταλισμού. Φωτό Ε.Α.

Την προηγούμενη Πέμπτη 7 Μάρτη η ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) εγκατέλειψε την πολιτική τερματισμού της «ποσοτικής χαλάρωσης» (Q.E.) (διοχέτευσης χρήματος προς τις κεντρικές ευρωπαϊκές τράπεζες με 0% επιτόκιο)

Η ΕΚΤ είχε επιβάλει αυτή την πολιτική για να αποφευχθεί μια ολοκληρωτική κατάρρευση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος μετά το κραχ του 2008. Αυτή η πολιτική υποτίθεται ότι θα τερματιζόταν από την ΕΚΤ όταν εχτιμούσε ότι η κρίση είχε ξεπεραστεί και οι τράπεζες δεν χρειάζονταν τη βοήθεια της.

Μόλις τον προηγούμενο Δεκέμβρη η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι η «ποσοτική χαλάρωση» θα τερματιζόταν, καθώς τόνισε ότι η ΕΕ και η Ευροζώνη ήταν σε πορεία οικονομικής επέχτασης, ως  αποτέλεσμα των «αναγκαίων» περικοπών λιτότητας και ατέλειωτων επιθέσεων στους μισθούς και δικαιώματα της εργατικής τάξης.

Τώρα η ΕΚΤ αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι όχι μόνο η οικονομική κρίση του καπιταλισμού δεν έχει ξεπεραστεί, αλλά η πολιτική τής «ποσοτικής χαλάρωσης» – διοχέτευσης τρισεκατομμυρίων ευρό χωρίς αξία στις τράπεζες για να τις κρατήσει ζωντανές – έχει γίνει μπούμεραγκ.

Αντί για οικονομική ανάπτυξη στις χώρες τής ΕΕ – από την Ιταλία μέχρι τη λεγόμενη μηχανή της ΕΕ, Γερμανία – η βιομηχανία καταρρέει και αυτές οι χώρες βουτάν στην οικονομική ύφεση.

FRANCE-POLITICS-SOCIAL-DEMO

Από διαδήλωση των Κίτρινων Γιλέκων στη Γαλία. συνεχίζουν για την ανατροπή του Προέδρου Μακρόν!

Την Πέμπτη 7/3 ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι απέκλεισε αυξήσεις στα επιτόκια δανεισμού προς τις τράπεζες (παραμένουν στο 0% !) και ξανάνοιξε τις κάνουλες του «δωρεάν» χρήματος προς τις τράπεζες με ένα νέο πρόγραμμα «Διαδικασίας Στοχευμένης Μακροπρόθεσμης Επιχρηματοδότησης» («Targeted Longer-Term Refinancing Operations», «TLTROs»).

Το πρόγραμμα άλλαξε όνομα, από QE σε TLTRO, αλλά η πολιτική είναι η ίδια – διοχέτευση δωρεάν φτηνού χρήματος (επιτόκιο 0%) στις τράπεζες ελπίζοντας ότι αυτές θα δανείσουν επιχειρήσεις που θα επενδύσουν σε επιχειρήσεις και έτσι θα αναπτυχθεί η «πραγματική οικονομία».

TLTRO είχε χρησιμοποιήσει και παλαιότερα η ΕΚΤ, με την ίδια παταγώδη αποτυχία οικονομικής ανάπτυξης. Όπως δεν λειτούργησε αυτή η πολιτική (QE και TLTRO) μέχρι σήμερα – η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει – έτσι θα αποτύχει ξανά τώρα.

Οι τράπεζες δεν ρισκάρουν δάνεια προς επιχειρήσεις που δεν είναι κερδοφόρες, αλλά αγοράζουν κρατικά ομόλογα με υψηλά επιτόκια προσδοκώντας υψηλά κέρδη, καθώς θεωρούν ότι παρά τις όποιες δυσκολίες, τα κράτη θα αποπληρώσουν τα ομόλογα συν τα υψηλά επιτόκια. Οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις θα κάνουν ότι είναι δυνατό να ξεζουμήσουν με βάρβαρη λιτότητα την εργατική τάξη για να αποπληρώσουν τα ομόλογα και τα άλλα χρέη.

download

Από τη διαδήλωση του Σαββάτου 16/2/2019 στη Βαρκελώνη.

Γι’ αυτό το πρόσφατο ομόλογο της Ελλάδας αγοράστηκε από τράπεζες – δεν πρόκειται για «επιτυχία εξόδου στις αγορές» (!), αλλά για το σύστημα κερδοφορίας των τραπεζών.    

Η πολιτική «ποσοτικής χαλάρωσης» (QE και TLTRO) δημιούργησε το λεγόμενο «doom loop» (= κύκλο καταστροφής) πού τόσο ανησυχεί τους μπουρζουάδες οικονομολόγους.

Για να επιβιώσουν οι τράπεζες, στηρίζονται στα κράτη να πληρώνουν τα δανεικά, και οι κυβερνήσεις στηρίζονται στα δάνεια (αγορές ομολόγων) από τις τράπεζες για να μην χρεοκοπήσουν. Αν κάτι δεν πάει καλά σ’ αυτό τον κύκλο καταστροφής, τότε όλη η οικονομία θα καταρρεύσει.

Η απελπισμένη προσπάθεια από το 2008 να σωθεί ο καπιταλισμός, με τη διοχέτευση ηλεκτρονικού χρήματος τρισεκατομμυρίων ευρό από την ΕΚΤ στις εθνικές κεντρικές τράπεζες, το μόνο που κατώρθωσε είναι να δημιουργήσει μια κολοσιαία φούσκα παγκόσμιου χρέους που βρίσκεται σήμερα σε σημείο έκρηξης.

30 Ιούνη 18

Από τη μεγάλη διαδήλωση στο Λονδίνο, 30/6/2018, ενάντια στη διάλυση του ΕΣΥ από τη δεξιά κυβέρνηση συνασπισμού Τόρις – ακροδεξιών Βόρειο-ιρλανδών . Φωτό The News Line

Η ΕΕ αντιμετωπίζει από τη μια τον εμπορικό πόλεμο του Τραμπ, ο οποίος προσπαθεί να γονατίσει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, και από την άλλη την εξεγερτική αντίσταση τής ευρωπαϊκής εργατικής τάξης και νεολαίας που δεν αποδέχονται να πληρώσουν αυτοί την κρίση των τραπεζιτών!

Η οικονομική και πολιτική κρίση έχει διαλύσει το σύστημα εναλλαγής δυο κομμάτων στην εξουσία (σοσιαλδημοκράτες και Δεξιά) στην Ευρώπη. Στη Βρετανία, Γερμανία και Ισπανία κυβερνούν συνασπισμοί κομμάτων, ενώ στη Γαλία και Ιταλία τα παραδοσιακά κόμματα σχεδόν διαλύθηκαν και η άρχουσα τάξη δημιούργησε νέα κόμματα για να επιβιώσει.

Στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη η λιτότητα, ανεργία και ρατσισμός της ΕΕ οδήγησαν στην ανάπτυξη ακροδεξιών ρατσιστικών και φασιστικών κομμάτων.

Αντίθετα με την προπαγάνδα των Βρυξελών, πρόκειται για αντιδραστικά σχέδια ώστε οι χώρες της ΕΕ να κυβερνούνται από συνασπισμούς με ακροδεξιούς. Αυτή η πολιτική έχει μεγάλα ρίσκα για την ΕΕ καθώς η οικονομική κρίση δημιουργεί τεράστιες ανακατάξεις (π.χ. εξέγερση Κίτρινων Γιλέκων στη Γαλία).

Με ότι μέσα οι καπιταλιστές έχουν προσπαθήσει να επιλύσουν την κρίση, αυτή γίνεται βαθύτερη! Για να σώσουν τη Ντόϊτσε Μπανκ (τη μεγαλύτερη τραπεζα της Ευρώπης) η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει τη συγχώνευση της με την Κομέρτζ, τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας. Είναι τέτοια η χρεοκοπία αυτών των τραπεζών (από τα κόκκινα δάνεια, σπεκουλάτσιες αλλά και πρόστιμα από ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) που και αυτή η συγχώνευση αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από τον καπιταλιστικό οικονομικό Τύπο.

fullsizeoutput_4f99

Από τη μαζική διαδήλωση εκπαιδευτικών στην Αθήνα στις 18/1/2019. Φωτό Ε.Α.

Είναι φανερό ότι η εργατική τάξη, η μόνη επαναστατική δύναμη της κοινωνίας, πρέπει να επέμβει για να επιλύσει την κρίση με την ανατροπή του καπιταλισμού και την πρόοδο στη σχεδιασμένη κεντρική οικονομία με εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων.

Η αντιδραστική χρεοκοπημένη βάρβαρη ρατσιστική ΕΕ πρέπει να αντικατασταθεί από τα Ενωμένα Σοσιαλιστικά Κράτη της Ευρώπης. Οι αγωνιστές καλούνται να χτίσουν επαναστατικά μαρξιστικά κόμματα της Τέταρτης Διεθνούς για να οδηγήσουν την εργατική τάξη και νεολαία στη σοσιαλιστική επανάσταση.

Στην Ελλάδα ο Τσίπρας και ο Μητσοτάκης μαζί με τα κουρέλια του καπιταλιστικού πολιτικού συστήματος έχουν υπογράψει μνημόνια για τα επόμενα 40 χρόνια, καταδικάζοντας γενεές στην ανεργία, φτώχεια και μισθούς 600 ευρό.

Τα μνημόνια πρέπει να ανατραπούν με την οργάνωση Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας που ενώνει όλες τις δυνάμεις της εργατικής τάξης, νεολαίας, αγροτών και μικροεπαγγελματιών. –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s