► ΣΦΟΔΡΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΕΕ ΚΑΙ ΕΠΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ!

► ΓΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ! 

5568

Παρίσι Σαββάτο 8/12/2018. Τα CRS (γαλικά ΜΑΤ) σκοπεύουν διαδηλωτές.

Για μια ακόμη φορά η έντονη αντιπαράθεση μεταξύ ΕΕ και ΕΠΑ έγινε ανοιχτά στο 55ο Διεθνές Συνέδριο Ασφάλειας στο Μόναχο (15-17 Φλεβάρη). Οι κύριες διαφωνίες μεταξύ των ιμπεριαλιστών συμμάχων στο ΝΑΤΟ είναι το Ιράν, ο εμπορικός πόλεμος, και οι σχέσεις με τη Ρωσία.

Αυτές οι διαφωνίες διαφοροποιούν τις θέσεις ΕΕ και ΕΠΑ στα ζητήματα των πολέμων σε Συρία και Ουκρανία, και στο πραξικόπημα στη Βενεζουέλα.

Στην ομιλία του ο Αντιπρόεδρος των ΕΠΑ Μάϊκ Πενς επανέλαβε ότι το Ιράν σχεδιάζει ένα νέο «ολοκαύτωμα» και απαίτησε από την ΕΕ να ακυρώσει τη συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά με την Τεχεράνη.

Αλλά η Επίτροπος Εξωτερικών της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι του απάντησε ότι η ΕΕ ήταν αποφασισμένη να διατηρήσει «όλες τις πλευρές» της συμφωνίας που τη χαραχτήρισε «ζωτική για την ευρωπαϊκή ασφάλεια».

Ο Πενς τόνισε την έντονη διαφωνία των ΕΠΑ για τον αγωγό φυσικού αερίου Νορντ Στριμ 2, μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας, γιατί θα οδηγήσει τη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ σε «αιχμαλωσία» από τη Ρωσία.

Ο Αντιπρόεδρος των ΕΠΑ εναντιώθηκε στις αγορές όπλων χωρών του ΝΑΤΟ «από τους εχθρούς μας», υπονοώντας τη σχεδιαζόμενη αγορά όπλων της Τουρκίας από τη Ρωσία.

Απείλησε ότι σε περίπτωση κινδύνου για την ΕΕ ίσως οι ΕΠΑ δεν θα μπορέσουν να βοηθήσουν. «Δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε την άμυνα της Δύσης όταν οι σύμμαχοι μας βασίζονται στην Ανατολή» είπε.

Ο Πενς απαίτησε από την ΕΕ να αναγνωρίσει τον πραξικοπηματία Χουάν Γκουαΐντο ως «τον μόνο νόμιμο πρόεδρο στη Βενεζουέλα», πριν οι ΕΠΑ εξαπολύσουν την αναμενόμενη επίθεση στη Βενεζουέλα.

FRANCE-POLITICS-SOCIAL-DEMO

“Στοπ στη βία των αστυνομικών” – Από διαδήλωση των Κίτρινων Γιλέκων στο Παρίσι, 9 Φλεβάρη 2019. Φωτό Jaques Demarthon.

Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης Τραμπ είναι «εχθρικές» προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ. Το επόμενο βήμα, είπε, θα είναι ο Τραμπ να κηρύξει τις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων «εθνικό κίνδυνο ασφάλειας».

Η Μέρκελ είπε ότι «είμαστε υπερήφανοι για τα αυτοκίνητα μας» και υπογράμισε ότι το μεγαλύτερο εργοστάσιο της BMW δεν είναι στη Βαυαρία αλλά στη Νότια Καρολίνα των ΕΠΑ απ’ όπου εξάγονται αυτοκίνητα στην Κίνα.

«Αυτό που νομίζω ότι είναι το καλύτερο είναι να αρχίσουμε σοβαρές συζητήσεις μεταξύ μας», είπε αποκαλύπτονας έτσι τις τεράστιες διαφορές μεταξύ ΕΠΑ και ΕΕ. Η Μέρκελ τόνισε ότι δυστυχώς η παγκόσμια τάξη με ηγέτη τις ΕΠΑ έχει «διαλυθεί σε πολλά μικρά κομμάτια». Πρόσθεσε ότι «βλέπουμε μεγάλη πίεση στην κλασική τάξη που είχαμε συνηθίσει. Το ζήτημα είναι ότι θα διαλυθούμε σε κομμάτια, αν ο κάθε ένας από μας θεωρήσει ότι μπορεί να λύσει το ζήτημα μόνος του».

Η ομιλία της χειροκροτήθηκε θερμά από τους συνέδρους, αλλά όχι από τη αμερικανική αντιπροσωπία. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Έντγκαρς Ρίνκεβικς ανήσυχος είπε «δεν ξέρω τί θα γίνει στο επόμενο συνέδριο».

Η παγκόσμια κρίση του καπιταλισμού με το κολοσιαίο χρέος και τους εμπορικούς πολέμους, οδηγεί σ’ ένα ακόμη μεγαλύτερο κραχ από αυτό του 2008. Αυτή η προοπτική έχει διχάσει τους ιμπεριαλιστές. Οι ΕΠΑ είναι αποφασισμένες να ρίξουν όλα τα βάρη της κρίσης στην ΕΕ, στην Κίνα και σε χώρες όπως η Βενεζουέλα, για να επιβιώσει η αμερικανική οικονομία.

download

Από τη διαδήλωση του Σαββάτου 16/2 στη Βαρκελώνη. Το πανό αναφέρει στα καταλανικά “Η αυτοδιάθεση δεν είναι έγκλημα”. Φωτό Juan Medina.

Η ΕΕ είναι σε μια άλυτη τραπεζική και οικονομική κρίση με τις οικονομίες Γαλίας και Γερμανίας να έχουν πάρει τον κατήφορο, τις μεγαλύτερες τράπεζες έτοιμες να κηρύξουν επίσημα χρεοκοπία, και τις οικονομίες της Ιταλίας και Ελλάδας κατεστραμμένες.

Το Μπρέξιτ θα αλλάξει εντελώς την κατάσταση στη Βρετανία. Σήμερα Δευτέρα, 7 βουλευτές της Δεξιάς Πτέρυγας του Εργατικού Κόμματος στη Βρετανία, παραιτήθηκαν από το κόμμα τους καθώς απαίτησαν πλήρη υποστήριξη και παραμονή στην ΕΕ.

Στη Γαλία τα Κίτρινα Γιλέκα απαιτούν την παραίτηση του Προέδρου Μακρόν παρά τις δολοφονικές επιθέσεις των CRS (γαλικά ΜΑΤ). Στη Βαρκελώνη 200.000 συμμετείχαν το Σάββατο σε διαδήλωση υπέρ της ανεξαρτησίας και της απελευθέρωσης των 12 Καταλανών ηγετών που έχει φυλακίσει το καθεστώς της Μαδρίτης.

Η λύση για την εργατική τάξη, τη νεολαία και τους καταπιεζόμενους λαούς είναι η ενοποίηση των αγώνων τους για να αποτινάξουν την ΕΕ και τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό.

Αυτό απαιτεί μια επαναστατική ηγεσία της Τέταρτης Διεθνούς για να οδηγήσει τους εργαζομένους στα Ενωμένα Σοσιαλιστικά Κράτη της Ευρώπης και στις σοσιαλιστικές ΕΠΑ. Έτσι η ανθρωπότητα θα βαδίσει στην Παγκόσμια Σοσιαλιστική Δημοκρατία και τον κομουνισμό πετώντας τον καπιταλισμό στο καλάθι των αχρήστων της ιστορίας. –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s