► «ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΕΠΑ!» – 40 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΡΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ!

5241

Από τη συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας στην Τεχεράνη την περασμένη Δευτέρα για την 40η επέτειο της Ιρανικής Επανάστασης. Φωτό Atta Kenare.

Προχτές Δευτέρα 11 Φλεβάρη εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και νεολαία γιόρτασαν στην πλατεία Ελευθερίας της Τεχεράνης την 40η επέτειο της Ιρανικής Επανάστασης που ανέτρεψε το Σάχη και το καθεστώς στρατιωτικής διχτατορίας που κυβερνούσε με την τρομοκρατία, δολοφονίες και βασανιστήρια της μυστικής αστυνομίας ΣΑΒΑΚ.

Η συντριβή του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στο Βιέτ-ναμ το 1975 και η ανατροπή του Σάχη το 1979 ήταν κολοσιαίες ήττες του ιμπεριαλισμού.

Οι βρετανικές και αμερικανικές εταιρείες εκμεταλλεύονταν το πετρέλαιο και φυσικό αέριο του Ιράν και εφοδίαζαν το Σάχη με όπλα. Παρά την απόλυτη διχτατορία του Σάχη η σταλινική γραφειοκρατία σε Μόσχα και Πεκίνο είχαν καλές σχέσεις μαζί του.

Ο βρετανικός και αμερικανικός ιμπεριαλισμός δημιούργησε τη διχτατορία του Σάχη όταν τον Αύγουστο 1953 με στρατιωτικό πραξικόπημα ανέτρεψε τον εκλεγμένο πρωθυπουργό του Ιράν Μοχάμεντ Μοσαντέκ που είχε εθνικοποιήσει τα πετρέλαια.

fullsizeoutput_52d1

Φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Τεχεράνης ανατρέπουν άγαλμα του Σάχη το Φλεβάρη 1979.

Στην πρωτοπορία της Ιρανικής Επανάστασης του 1979 βρίσκονταν οι εργάτες στην πετρελαιοβιομηχανία, σε απεργία διαρκείας από το καλοκαίρι 1978, και οι φοιτητές.

Για να καταστείλει την απεργία ο Σάχης επέβαλε το φθινόπωρο 1978 στρατιωτική κυβέρνηση του στρατηγού Γκολάμ Αζαρί. Αλλά η απεργία εξαπλώθηκε και σ’ άλλα τμήματα της ιρανικής εργατικής τάξης.

Ο Σάχης τότε διόρισε τον φιλελεύθερο πολιτικό Σαπούρ Μπαχτιάρ ως πρωθυπουργό αλλά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Ιράν στις 17 Γενάρη 1979. Ο Μπαχτιάρ επέτρεψε την επιστροφή του Αγιατολά (=ιερώμενος) Ρουχολάχ Χομεϊνί από την εξορία προσδοκώντας ένα συμβιβασμό.

Όμως ο Χομεϊνί κάλεσε για την ανατροπή του καθεστώτος Μπαχτιάρ και αναδείχτηκε σε ηγέτη της Επανάστασης. Το Σαββατοκύριακο 10-11 Φλεβάρη 1979 οι στρατηγοί του Σάχη έστειλαν τα τανκς στους δρόμους για να καταστείλουν την Επανάσταση. Η εργατική τάξη και νεολαία ανέλαβε ένοπλη αντίσταση και συνέτριψε τους στρατηγούς.

Οι Τροτσκιστές της Τέταρτης Διεθνούς (Διεθνής Επιτροπή) από την αρχή υποστήριξαν την αντι-ιμπεριαλιστική Ιρανική Επανάσταση.

3000

Κάψιμο αμερικανικών και ισραηλινών σημαιών στην Τεχεράνη την περασμένη Δευτέρα. Φωτό Tasnim News Agency.

Τα πετρέλαια εθνικοποιήθηκαν, η Πρεσβεία του Ισραήλ εκδιώχτηκε και εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου καλοσόρισαν τον Γιασέρ Αραφάτ στην Τεχεράνη καθώς ο Χομεϊνί υποσχέθηκε πλήρη υποστήριξη στην Παλαιστινιακή Επανάσταση.

Ο Χομεϊνί διόρισε τον Μεχντί Μπαζαργκάν ως Πρωθυπουργό. Με δημοψήφισμα τον Απρίλη 1979 το Ιράν ανακηρύχτηκε σε Ισλαμική Δημοκρατία και αργότερα ο Χομεϊνί ανέλαβε ως Ανώτατος Ηγέτης.

Το Νοέμβρη 1979 φοιτητές κατέλαβαν την Αμερικανική Πρεσβεία στην Τεχεράνη, μετά την άρνηση των ΕΠΑ να παραδώσουν τον Σάχη. Τότε παραιτήθηκε ο Πρωθυπουργός Μεχντί Μπαζαργκάν ο οποίος είχε προσπαθήσει να επιβάλλει εργασιακή βδομάδα 6 ημερών στους εργάτες της πετρελαιοβιομηχανίας.

Η εργατική τάξη και νεολαία στο Ιράν είχαν συντρίψει τις κυβερνήσεις και το καθεστώς του Σάχη αλλά και τους συμβιβαστές με τον ιμπεριαλισμό.

Με πρόσχημα την καταπίεση των γυναικών στο Ιράν ο ιμπεριαλιστικός Τύπος ξεκίνησε δυσφημιστική εκστρατεία ενάντια στην Ιρανική Επανάσταση ενώ η ΣΙΑ χρηματοδότησε εξεγέρσεις εθνοτήτων στο Ιράν.

Ένα σωρό Αριστερά κόμματα, οργανώσεις που αυτοαποκαλούνταν μαρξιστικές, με δικαιολογία το «θεοκρατικό καθεστώς» των κυβερνήσεων του Χομεϊνί, αρνήθηκαν να υπερασπιστούν την αντι-ιμπεριαλιστκή Ιρανική Επανάσταση. 

Το Τούντεχ (ΚΚΙ) και οι Μουτζαχεντίν του λαού αντιτάχτηκαν στην Ισλαμική Δημοκρατία και κάλεσαν σε εγκαθίδρυση κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Οι «Αριστεροί» Μουτζαχεντίν κήρυξαν ένοπλο αγώνα ενάντια στην Ισλαμική Δημοκρατία. Στον πόλεμο Ιράν-Ιράκ (1980-1988) οι Μουτζαχεντίν υποστήριξαν το Ιράκ.

Σ’ όλη του την πορεία το σταλινικό Τούντεχ – το μεγαλύτερο ΚΚ σ’ όλη τη Μέση Ανατολή – αντί να οργανώνει την πάλη για την ανατροπή του Σάχη και του καπιταλισμού και να αγωνιστεί για σοσιαλισμό, συμμαχούσε με «προοδευτικές δυνάμεις» της μπουρζουαζίας. Το 1979 to Τούντεχ αντί να κρατήσει ανεξάρτητη ταξική πολιτική, κάλεσε σε Λαϊκό Μέτωπο με την Ισλαμική Κυβέρνηση.  

Με τον ιμπεριαλιστικό Τύπο σε υστερία ενάντια στο Ιράν και τα «Αριστερά» και «κομμουνιστικά» κόμματα να αρνούνται υποστήριξη του Ιράν ενάντια στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, ο Πρόεδρος των ΕΠΑ Κάρτερ διέταξε τον Απρίλη 1980 στρατιωτική επέμβαση για την απελευθέρωση των Aμερικανών ομήρων στην Πρεσβεία των ΕΠΑ. Η στρατιωτική επέμβαση απέτυχε οιχτρά και το Σεπτέμβρη 1980 με αμερικανική υποστήριξη ο ηγέτης του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν διέταξε εισβολή στο Ιράν.

Η Τέταρτη Διεθνής (Διεθνής Επιτροπή) υποστήριξε το Ιράν και κατάγγειλε την ηγεσία του Ιράκ. Αλλά και πάλι τα «Αριστερά» και «κομμουνιστικά» κόμματα αρνήθηκαν να πάρουν θέση και συνέχισαν να καταγγέλουν το «θεοκρατικό καθεστώς» στο Ιράν.

Η Τέταρτη Διεθνής (Διεθνής Επιτροπή) διακήρυξε ότι δεν υπάρχει «εθνικός» δρόμος προς το σοσιαλισμό και ότι σε κάθε χώρα – και στο Ιράν – έπρεπε να δημιουργηθούν επαναστατικά μαρξιστικά κόμματα για να οδηγήσουν τους εργαζομένους πέρα από την αντι-ιμπεριαλιστική επανάσταση, στη μετατροπή της σε σοσιαλιστική επανάσταση για την ανατροπή του καπιταλισμού.

Το Τουντέχ αρνήθηκε τη σοσιαλιστική επανάσταση και κάλεσε για δυτικού τύπου κοινοβουλευτική δημοκρατία, μια αντιδραστική θέση που δεν προσέλκυσε την υποστήριξη της εργατικής τάξης και νεολαίας που μισούν τον ιμπεριαλισμό. Στις συνθήκες πολέμου με το Ιράκ, η Ισλαμική Κυβέρνηση στις αρχές της δεκαετίας του 1980 κήρυξε το Τουντέχ εχτός νόμου.

Σήμερα Τουντέχ και οι «Αριστεροί» Μουτζαχεντίν καλούν σε ανατροπή της Ισλαμικής Δημοκρατίας και εγκαθίδρυση μπουρζουάδικης δημοκρατίας!

Η Τέταρτη Διεθνής (Διεθνής Επιτροπή) δεν έχει «ουδέτερη» στάση, συνεχίζει να υποστηρίζει το Ιράν ενάντια στις οικονομικές κυρώσεις του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Το Ιράν συνεχίζει να παρέχει βοήθεια στην Παλαιστινιακή Επανάσταση, στη Χεζμπολά στο Λίβανο ενάντια στο σιονισμό και στη Συρία ενάντια στους μισθοφόρους του ιμπεριαλισμού.

Η νίκη της Συρίας δυναμώνει την εργατική τάξη στη Μέση Ανατολή και την Παλαιστινιακή Επανάσταση. Η νίκη της σοσιαλιστικής επανάστασης στην Ευρώπη θα σημάνει και την εξάπλωση της σ’ όλη τη Μέση Ανατολή. –

fullsizeoutput_3c53

Δολοφόνοι του σιονιστικού στρατού σκοπεύουν άοπλους Παλαιστίνιους διαδηλωτές στη Λωρίδα της Γάζας.

ΕΠΑ – ΙΣΡΑΗΛ – ΑΡΑΒΕΣ ΦΕΟΥΔΑΡΧΕΣ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟ ΙΡΑΝ!

Στο Συνέδριο που οργάνωσαν οι ΕΠΑ στη Βαρσοβία χτες Τετάρτη για τη Μέση Ανατολή, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΕΠΑ Μάϊκ Πομπέο δήλωσε: «Δεν μπορεί να υπάρξει σταθερότητα στη Μέση Ανατολή χωρίς να αντιμετωπίσουμε το Ιράν».

Ο εγκληματίας πολέμου Πρωθυπουργός του σιονιστικού κράτους Νετανιάχου σε τουίτ έγραψε: «Είμαι στη Βαρσοβία για να συζητήσω τα σχέδια πολέμου ενάντια στο Ιράν».

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s