► Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΣΦΑΓΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ ΤΗ ΝΟΜΙΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΕΝΕΖΟΥΛΑΣ!

► Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΜΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΜΑΔΟΥΡΟ!

rally 24 1

Από την τεράστια διαδήλωση στο Καράκας την Πέμπτη 24/1 υπέρ του Μαδούρο. Φωτό ΑΜΝ.

Κύριο άρθρο, Παρασκευή 25 Δεκέμβρη 2019, της καθημερινής τροτσκιστικής εφημερίδας The News Line που εκδίδει το Workers Revolutionary Party Βρετανικό Τμήμα της Διεθνούς Επιτροπής της 4ης Διεθνούς.

Σε μια αντικυβερνητική διαδήλωση στο Καράκας, πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, την Τετάρτη 23/1 ο Πρόεδρος της Βουλής Χουάν Γκουαΐντο κήρυξε Δεξιό πραξικόπημα ενάντια στον εκλεγμένο Πρόεδρο της χώρας Νικολάς Μαδούρο και ανακήρυξε τον εαυτό του «προσωρινό Πρόεδρο».

Η ανακοίνωση του πραξικοπήματος έγινε στους δρόμους του Καράκας αλλά οργανώθηκε στη Γουόσινγκτον από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό! Αμέσως μετά την ανακοίνωση τού Γκουαΐντο, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πλήρη υποστήριξη: «Οι πολίτες της Βενεζουέλας υποφέρουν πολύ καιρό στα χέρια του παράνομου καθεστώτος Μαντούρο», είπε, και αμέσως αναγνώρισε τον Γκουαΐντο ως τον νόμιμο Πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Η υποστήριξη του Τραμπ σ’ αυτή την παράνομη απόπειρα Δεξιού πραξικοπήματος επιβεβαιώθηκε από Αμερικανό ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο ο οποίος υπερηφανεύτηκε ότι «ο Μαδούρο και οι φίλοι του» πρέπει τώρα να καταλάβουν ότι δεν έχουν μέλλον και δεν έχουν άλλη επιλογή από το αποδεχτούν μια «ειρηνική μετάβαση» και να «αποχωρήσουν από τη χώρα».  

Μ’ άλλα λόγια ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός απειλεί τον Μαδούρο ή να παραδοθεί ή οι ΕΠΑ θα προκαλέσουν εμφύλιο πόλεμο στη χώρα για να καταστρέψουν την εθνικιστική κυβέρνηση Αριστερής τάσης στην οποία ηγείται, και να εγκαθιδρύσουν μια διχτατορία της Δεξιάς που θα δρα ως μια υποταγμένη χώρα για τα συμφέροντα του αμερικανικού καπιταλισμού.

4 2 2018 workers sidor steel plant avn photo

Συγκέντρωση (4/2/2018) εργαζομένων στην εθνικοποιημένη χαλυβουργία SIDOR, υποστηριχτών του Μαδούρο. Φωτό AVN.

Στις αρχές της βδομάδας διοργανώθηκε προβοκάτσια από μια Δεξιά μικρή ομάδα τής Εθνικής Φρουράς. Τον περασμένο Αύγουστο σε μια στρατιωτική παρέλαση πραγματοποιήθηκε απόπειρας δολοφονίας του Μαδούρο που αμφισβήτητα οργανώθηκε και χρηματοδοτήθηκε από τις ΕΠΑ και την κυβέρνηση Τραμπ.

Αφού δεν μπόρεσε να σκοτώσει τον Μαδούρο πέρσι, τώρα ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός προκαλεί εμφύλιο πόλεμο στη Βενεζουέλα για αλλαγή καθεστώτος. Ο Τραμπ δεν έχει κρύψει τους σκοπούς του, την περίοδο της δολοφονικής απόπειρας ενάντια στον Μαδούρο δήλωσε δημόσια: «Έχουμε πολλές επιλογές στη Βενεζουέλα, συμπεριλαμβανομένης πιθανής στρατιωτικής επιλογής αν χρειαστεί». Αυτή η απειλή των ΕΠΑ να πραγματοποιήσουν στρατιωτική εισβολή προβάλλεται αμέσως μετά την προσπάθεια αρπαγής της εξουσίας από τον Γκουαΐντο.

Ο Μαδούρο αμέσως αντέδρασε στην προβοκάτσια και τόνισε ότι το επιχειρούμενο πραξικόπημα υποστηρίζεται από την «αυτοκρατορία των γκρίνγκο» και κάλεσε το λαό και το στρατό να αντισταθούν «με οποιοδήποτε κόστος»: «Υπερασπίζουμε το δικαίωμα της ύπαρξης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας από εχθρούς που προσπαθούν να κλέψουν το πετρέλαιο, αέριο και χρυσάφι της Βενεζουέλας. Σκοπεύουν να κυβερνούν τη Βενεζουέλα από τη Γουόσινγκτον. Θέλετε μια κυβέρνηση-μαριονέτα που ελέγχεται από τη Γουόσινγκτον;»

Αυτό ακριβώς επιχειρεί ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός στη Βενεζουέλα, να δημιουργήσει τις συνθήκες για μια σφαγή και να εξολοθρεύσει την κυβέρνηση Αριστερής τάσης του Μαδούρο – το έγκλημα του οποίου είναι να προσπαθεί να χρησιμοποιεί τον πετρελαϊκό πλούτο της χώρας του για το όφελος του λαού της Βενεζουέλας – και να την αντικαταστήσει με τη διχτατορία των πετρελαϊκών εταιρειών, των τραπεζιτών και των αφεντικών.    

Nestor Reverol Sunday Caracas Interior & Justice Minister

Ο Υπουργός Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της κυβέρνησης της Βενεζουέλας Νεστόρ Ρεβερόλ σε Συνέντευξη Τύπου τoν περασμένο Αύγουστο μετά την απόπειρα δολοφονίας με ντρον του Προέδρου Μαδούρο. Φωτό Υπουργείο Εσωτερικών Βενεζουέλας.

Ο Μαδούρο διέκοψε όλες τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΕΠΑ και διέταξε τους Αμερικανούς διπλωμάτες να αποχωρήσουν από τη χώρα μέσα σε 72 ώρες. Αμέσως ο Τραμπ τους διέταξε να παραμείνουν και απείλησε με στρατιωτική επίθεση αν οι διπλωμάτες απομακρύνονταν βίαια.

Η Βενεζουέλα έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο και ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός απελπισμένα θέλει να επαναχτήσει τον έλεγχο τους. Από το 2014, επί καθεστώτος Ομπάμα, οι ΕΠΑ συστηματικά προσπαθούν να στραγγαλίσουν οικονομικά τη Βενεζουέλα με οικονομικές κυρώσεις για να σπρώξουν τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας.

2018 marco bello caracas august

Διαδήλωση στο Καράκας υπέρ του Μαδούρο πέρσι τον Αύγουστο μετά την απόπειρα δολοφονίας του. Φωτό Marco Bello.

Η απελπισμένη πολιτική της αλλαγής καθεστώτος με οικονομικό πόλεμο, που σχεδιάστηκε για να αναγκάσει το λαό της Βενεζουέλας σε λιμοκτονία για υποκύψει, τώρα έχει κλιμακωθεί σ’ ανοιχτή προσπάθεια πρόκλησης εμφυλίου πολέμου και εισβολής.

Είναι σαφές ότι ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός και οι σύμμαχοι του δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτα στους λαούς του κόσμου εχτός από πόλεμο και καταστροφή καθώς προσπαθούν να επιλύσουν την ιστορική κρίση του καπιταλισμού με καταχτητικούς πολέμους.  

Χτες [Πέμπτη] το απόγευμα η ΕΕ και η Βρετανία ακολούθησαν τις ΕΠΑ και αναγνώρισαν τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Γκουαΐντο. Η εργατική τάξη της Βρετανίας πρέπει να ξεσηκωθεί ενάντια σ’ αυτή την απόφαση της κυβέρνησης να αναγνωρίσει τον Δεξιό Γκουαΐντο.

Η παγκόσμια εργατική τάξη πρέπει να ενωθεί στην υπεράσπιση του λαού της Βενεζουέλας από την ιμπεριαλιστική σφαγή με την ανατροπή του καπιταλισμού από τη σοσιαλιστική επανάσταση. –

– Το πρωί της Πέμπτης ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν τηλεφώνησε στον Μαδούρο για να του εκφράσει πλήρη υποστήριξη. Επίσης Κίνα, Τουρκία, Συρία, Κούβα, Μεξικό, Ιράν ανακοίνωσαν ότι αναγνωρίζουν τον Μαδούρο ως Πρόεδρο της Βενεζουέλας. –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s