► «ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΞΕΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ!»

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΗΝ ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΣΤΟ «ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ»: ΦΙΛΙΠΠΟΙ, ΒΕΡΓΙΝΑ, ΡΟΤΟΝΤΑ, ΚΕΡΚΥΡΑ, ΚΝΩΣΣΟΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ & ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΤΟ ΣΕΪΧ-ΣΟΥ, ΑΚΡΩΤΗΡΙ, ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑ, ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΟΛΑ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ!

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, ΣΧΟΛΕΙΑ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ, ΣΤΑΔΙΑ, ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ, ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΑ, ΠΑΡΚΑ – ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ!

fullsizeoutput_4886

Από την απεργία του ΣΕΑ στην Ακρόπολη στις 11/10/2018. Φωτό Ε.Α.

Όταν τα μνημόνια ΕΕ-ΔΝΤ επέβαλαν τις μαζικές ιδιωτικοποιήσεις-ξεπουλήματα των δημόσιων επιχειρήσεων, οργανισμών και κρατικής περιουσίας, τα συνθήματα των διαδηλωτών περιλάμβαναν και το «αυτοί θα ξεπουλήσουν ακόμη και την Ακρόπολη!».

Αυτό το σύνθημα τώρα δικαιώνεται!

Με το διαρκές μνημόνιο που υπόγραψε το περασμένο καλοκαίρι η τότε κοινοβουλευτική χούντα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ και ο ανεκδιήγητος Τσακαλώτος, 10.119 δημόσια ακίνητα παραδώθηκαν στην «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» (ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.)», προς εμπορική εκμετάλλευση και πώληση σε ιδιώτες!

[Απόφαση ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018 «Μεταβίβαση, κατ’ άρθρα 196 παρ. 6 και 209 του Ν. 4389/2016, ακινήτων στην Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» (ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.)», σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 86/18.06.2018 Απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΦΕΚ 2320/ 19-6-2018/ Τεύχος Β΄)].

Αυτά τα 10.119 δημόσια ακίνητα περιλαμβάνουν: Νοσοκομεία, σχολεία, πανεπιστήμια και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, βιβλιοθήκες, ναούς και μονασήρια, πάρκα και δημόσιες εκτάσεις, κοινωφελείς οργανισμούς, λιμεναρχεία, υπουργεία, αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, μουσεία, πολιτισμικά ιδρύματα, στάδια, ιστορικά διατηρητέα χτίρια, ορφανοτροφεία, γηροκομεία … – ΤΑ ΠΑΝΤΑ!    

Από αυτά τα 10.119 δημόσια ακίνητα, το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε – μετά από καταγγελίες του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) – ότι 2.329 ακίνητα είναι «πολιτισμικού ενδιαφέροντος»! Απίστευτος γραφειοκρατικός-τεχνοκρατικός υποτιμητικός όρος για να χαραχτηρίσει κανείς κορυφαίους αρχαιολογικούς χώρους της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως για παράδειγμα τη Δήλο ή το Ακρωτήρι Θήρας!

fullsizeoutput_488c

Απο την απεργιακή κινητοποίηση στην Ακρόπολη που κάλεσαν η ΟΤΑ-ΥΠΠΟ, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ΣΕΑ, και ο Σύλλογος Έκτακτων Αρχαιολόγων ΕΚΤΑ, 11/10/2018. Φωτό Ε.Α.

Υπενθυμίζεται ότι το 2013-4 η Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ξεπούλησε δεκάδες διατηρητέα χτίρια στην Πλάκα, και αλλού, όπως και το χτίριο στο οποίο στεγάζεται το Υπουργείο Πολιτισμού που τώρα πληρώνει νοίκι!

Το 2016 η Κοινοβουλευτικη Χούντα Τσίπρα παρέδωσε στην ΕΤΑΔ 72.000 δημόσια ακίνητα! Η ΕΤΑΔ ΑΕ είναι δημόσια εταιρεία θυγατρική του “Υπερταμείου” ΕΕΣΥΠ που ελέγχεται πλήρως και με δικαίωμα βέτο από την ΕΕ και το ΔΝΤ. 

Διαταγή των υπερκυρίαρχων δανειστών ΕΕ-ΔΝΤ προς την ΕΤΑΔ, είναι εκποίηση, πώληση, ενοικίαση ΟΛΩΝ των χτιρίων στη διάθεση της. Το 50% των εσόδων θα πηγαίνουν στους δανειστές και το 50% στο ελληνικό κράτος.

Ήδη το Μουσείο Ακρόπολης διπλασίασε την τιμή εισητηρίου και αναμένονται μεγάλες αυξήσεις και στα εισητήρια των υπόλοιπων μουσείων και αρχαιολογικών χώρων (στην Ακρόπολη το εισητήριο είναι 30 ευρό!).

fullsizeoutput_488d

Από την απεργιακή κινητοποίηση στην Ακρόπολη, 11/10/2018. Φωτό Ε.Α.

Παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες, αιτήματα, κινητοποιήσεις και απεργίες του ΣΕΑ, τα Υπουργεία Οικονομικών και Πολιτισμού ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΙΗΣΗ και δεν έχουν δημοσιεύσει τον κατάλογο ακινήτων που παραχωρήθηκαν στην ΕΤΑΔ. Έτσι ο ΣΕΑ αναγκάστηκε να καταφύγει στο ΣτΕ για να δημοσιοποιηθεί ο κατάλογος!

Τα ακίνητα στις αποφάσεις του ΥΠΟΙΚ που εμφανίζονται και στο ΦΕΚ, έχουν καταχωρηθεί με κωδικούς τους οποίους κρατά μυστικούς η Κυβέρνηση!

Την περασμένη Πέμπτη 17/1 ο ΣΕΑ πραγματοποίησε Συνέντευξη Τύπου όπου ενήμερωσε για το όλο ζήτημα και παρέδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο που περιλαμβάνει 587 “ακίνητα” (μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους κ.α.) τα οποία ταυτοποίησαν μετά από έρευνα τα μέλη του ΣΕΑ.

Το ΥΠΠΟ μετά βδελυγμίας υποστηρίζει ότι το Σύνταγμα προστατεύει τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους από εκχώριση και πώληση. Τονίζει εδώ και μήνες ότι σύντομα θα δημοσιοποιήσει κατάλογο όπου θα εμφανίζονται τα μνημεία κ.α. που ΔΕΝ μεταφέρονται στην ΕΤΑΔ.

Στον κατάλογο με τα 587 “ακίνητα” που ταυτοποίησε ο ΣΕΑ περιλαμβάνονται (ενδειχτική αναφορά, κρατείστε την αναπνοή σας!): αρχαιολογικοί χώροι που έχουν κηρυχτεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς (Φίλιπποι, παλιά πόλη και μουσεία Κέρκυρας, Ακρωτήρι Θήρας). Κορυφαίοι αρχαιολογικοί χώροι εξαιρετικά δημοφιλείς (Βεργίνα, Σπιναλόγκα, Ελευσίνα, Κνωσσός). Κορυφαία αρχαιολογικά και Βυζαντινά μουσεία (Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Κέρκυρας, Βέροιας). Βυζαντινά-μεσαιωνικά κάστρα και μοναστήρια.

Το Δελτίο Τύπου του ΣΕΑ (17/1) αναφέρει:

«Στα Χανιά δεν έχει μείνει και τίποτα εκτός λίστας αφού διαβάζουμε: Αρχαιολογικός Χώρος παλιάς πόλης Χανίων, Φρούριο Σούδας Ιτζεδίν, Φρούριο Φιρκά, Μουσουλμανικό λουτρό, Τμήμα Νότιας Βυζαντινής Οχύρωσης, Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, Ενετικός Ναός Αγίου Φραγκίσκου, κ.α.

Στη λίστα του Υπερταμείου βρίσκονται πλήθος μνημείων της Θεσσαλονίκης ακόμα και κηρυγμένα μνημεία της UNESCO όπως: Ροτόντα, Επταπύργιο, Γαλεριανό ανάκτορο, Παναγία Αχειροποίητος, βασιλικοί τάφοι των Αιγών και μαζί με αυτά ολόκληρο το Δάσος του Σέιχ Σου».

fullsizeoutput_4887

Από την απεργιακή κινητοποίηση στην Ακρόπολη στις 11/10/2018. Φωτό Ε.Α.

Ο κατάλογος του ΣΕΑ δεν περιλαμβάνει αρχαιότητες στην Αθήνα ή σε Ολυμπία, Δελφούς, Σούνιο. Σύμφωνα όμως με τη “λογική” των ΥΠΟΙΚ-ΥΠΠΟ, όπως διαφαίνεται από τον κατάλογο του ΣΕΑ που περιλαμβάνει κορυφαίους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, η Ακρόπολη και τα παγκόσμιας σημασίας μουσεία Ακρόπολης, Εθνικό Αθήνας, Πειραιά, Θηβών, Ολυμπίας, Δελφών, πρέπει να βρίσκονται στον κατάλογο ΥΠΟΙΚ-ΥΠΠΟ εκποίησης των 2.329 “ακινήτων”.

Ίσως ο κύριος λόγος που το ΥΠΠΟ δεν δίνει τον κατάλογο των “ακινήτων πολιτισμικού ενδιαφέροντος” στη δημοσιότητα, να είναι ότι περιλαμβάνει και τον “Ιερό Βράχο της Ακρόπολης”.

Αυτό ήταν και το αίτημα του γερμανικού περιοδικού Σπίγκελ πριν μερικά χρόνια, μαζί με την αναγκαστική πώληση εληνικών νησιών.

Το ξεπούλημα και την ενοικίαση σε ιδιώτες, χετζ-φαντς και ιδιωτικές εταιρείες της κρατικής περιουσίας και της πολιτισμικής κληρονομιάς, μπορεί να σταματήσει μόνο ο αγώνας για την ανατροπή της μειοψηφικής, υπόδουλης σε ΕΕ-ΕΠΑ, κοινοβουλευτικής χούντας Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ. 

Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ πρέπει να αναγκαστούν με εργατικές κινητοποιήσεις να καλέσουν Γενική Απεργία για τη ματαίωση της εκποίησης νοσοκομείων σχολείων, μνημείων. 

Απαιτείται η οργάνωση ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ για τη συντριβή μνημονίων, Κούλη και Τσίπρα, για έξοδο από ΕΕ. –  

Ενημέρωση Δευτέρα 21/1/2019: Μια πρώτη νίκη! Σήμερα δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ απόφαση του Κυβερνητικού Συμβούλιου Οικονομικής Πολιτικής με την οποία «2.330 ακίνητα πολιτιστικού ενδιαφέροντος» εξαιρούνται από τον κατάλογο 10.119 ακινήτων του Δημοσίου που παραδόθηκαν στην ΕΤΑΔ.

Για μια ακόμη φορά ΔΕΝ κατονομάζονται τα 2.330 ούτε τα 10.119 ακίνητα. Στο ΦΕΚ δημοσιεύτηκαν μόνο οι κωδικοί!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s