► Ο ΣΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΝΜΠΙΖ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΟ-ΣΥΡΙΑΚΑ ΣΥΝΟΡΑ!

► ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΝΜΠΙΖ – ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΘΑΡΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ!

► ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΜΑΝΜΠΙΖ ΤΑ ΤΣΙΡΑΚIΑ ΤΟΥΣ SDF – ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΣΥΡΙΑΚΗ ΠΟΛΗ!

SANA July 2018 southern Syria

Στρατιώτες του Συριακού Αραβικού Στρατού νικητές στη νότια Συρία τον Ιούλη 2018. Τώρα νικητές και στη βόρεια Συρία. Φωτό SANA (Συριακό κρατικό πραχτορείο)

Χτες Παρασκευή δυνάμεις του Συριακού Αραβικού Στρατού αναπτύχθηκαν προστατευτικά γύρω από την πόλη Μανμπίζ στη βόρεια Συρία (30 χιλ. νότια από τα Τουρκο-Συριακά σύνορα, δυτικά του Ευφράτη) μετά την αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) προς τις περιοχές ανατολικά του Ευφράτη.

Η προέλαση των συριακών στρατευμάτων στη Μανμπίζ είναι μια ακόμη νίκη της κυβέρνησης του Προέδρου Άσαντ και πλήγμα στα τουρκικά σχέδια κατάληψης μια ζώνης 20-30 χιλιομέτρων στη βόρεια Συρία.

Τώρα η Τουρκία έχει απέναντι της τα νικηφόρα στρατεύματα της Συρίας. Την Παρασκευή το απόγευμα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποβάθμισε την προέλαση του Συριακού Αραβικού Στρατού στη Μανμπίζ και τόνισε ότι με την αποχώρηση των YPG «δεν θα υπάρχει τίποτα για μας να κάνουμε εκεί [στη Μανμπίζ]». [πηγή κουρδικός ιστότοπος rudaw.net]

Η ανακοίνωση των YPG, λίγες μέρες μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από την περιοχή, ανάφερε ότι «καλούμε τις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης, που είναι υποχρεωμένες να προστατεύουν τη χώρα, το έθνος και τα σύνορα, να καταλάβουν τις περιοχές από τις οποίες αποχωρούν οι δυνάμεις μας, συγκεκριμένα τη Μανμπίζ, και να τις προστατεύσουν από τουρκική εισβολή».

Η ανακοίνωση του Συριακού Αραβικού Στρατού ανάφερε: «Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του λαού της Μανμπίζ, ο στρατός μας μπήκε στη Μανμπίζ και ύψωσε τη σημαία της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας … ο στρατός μας είναι αποφασισμένος να συντρίψει τους τρομοκράτες [τις λεγόμενες SDF, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις που υποστηρίζουν οι ιμπεριαλιστές της Δύσης, η Τουρκία και τα αραβικά φεουδαρχικά καθεστώτα] και να νικήσει τους εισβολείς και αυτούς που κατέχουν εδάφη της Συρίας [Τουρκία] και να προσφέρει ασφάλεια σ’ όλους στη Συρία».

Με δηλώσεις τους ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέϊ Λαβρόφ και η Ιρανική Κυβέρνηση υποστήριξαν την προέλαση του Συριακού Αραβικού Στρατού στη Μανμπίζ.

rt Khalil Ashawi Reuters

Τουρκικά στρατεύματα μπήκαν την Παρασκευή στη μικρή συριακή συνοριακή πόλη Ζαραμπλούς, στη δυτική όχθη του Ευφράτη, όπως έδειξε βίντεο του ρωσικού ιστότοπου rt.com. Φωτό Khalil Ashawi /Reuters.

Την Παρασκευή δυνάμεις των SDF κατευθύνθηκαν προς τη Μανμπίζ. Για βδομάδες η Τουρκία απειλούσε ότι θα εισβάλει στη Μανμπίζ για να διώξει τις YPG που θεωρεί «τρομοκράτες» συμμάχους του Πε-Κα-Κα (του παράνομου στην Τουρκία Κουρδικού Εργατικού Κόμματος με ηγέτη τον φυλακισμένο Α. Οτσαλάν). Μεγάλη δύναμη του τουρκικού στρατού βρίσκεται στα Τουρκο-Συριακά σύνορα βόρεια της Μανμπίζ και την Παρασκευή μπήκαν στη συνοριακή συριακή πόλη Ζαραμπλούς.

Σήμερα Σάββατο πρωί πραγματοποιήθηκαν συνομιλίες στη Μόσχα με τον Λαβρόφ και τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και τους Υπουργούς Άμυνας Ρωσίας και Τουρκίας. Δεν υπήρξε κοινή ανακοίνωση μετά τις συνομιλίες και ο Λαβρόφ απλά δήλωσε ότι “υπήρξαν χρήσιμες”, ένδειξη διαφωνιών.

Οι κουρδικές δυνάμεις YPG ελέγχουν όλη τη βορειο-ανατολική Συρία (ανατολικά του Ευφράτη) εχτός από ένα μικρό τμήμα εδάφους κοντά στο Ιράκ όπου βρίσκονται δυνάμεις τζιχαντιστών. Οι δυο μεγάλες πόλεις της βορειο-ανατολικής Συρίας είναι μοιρασμένες μεταξύ των κυβερνητικών συριακών δυνάμεων και των YPG μετά από ανακωχή.  

Οι νίκες του Συριακού Αραβικού Στρατού της κυβέρνησης Άσαντ και της Χεζμπολά, είναι μεγάλο πλήγμα στο Σιονισμό και δίνουν θάρρος στους Παλαιστίνιους μαχητές και στο λαό.

Στην Ελλάδα η εργατική τάξη, οι συνδικαλιστές και η νεολαία πρέπει να αγωνιστούν για την ανατροπή της κοινοβουλευτικής χούντας Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ που έχει συμμαχήσει και υποστηρίζει το σιονιστικό ρατσιστικό κράτος του Ισραήλ.- 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s