► ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2019: Η ΔΙΑΡΚΗΣ «ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ» ΤΗΣ ΕΕ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΙΑ!

  ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΤΣΙΠΡΑ-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ!

DSC04276

Από την πορεία της 24ωρης γενικής απεργίας στις 28 Νοέμβρη 2018 στην Αθήνα. Φωτό Ε.Α.

Οι βασικοί στόχοι του Προϋπολογισμού 2019 (περίπου 57 δισ. ευρό) της κοινοβουλευτικής χούντας Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ, που ψηφίζεται σήμερα Τρίτη στη Βουλή, είναι δραστικές περικοπές σε δημόσια υγεία, παιδεία και πρόνοια, μειώσεις μισθοδοσίας και συντάξεων, ιδιωτικοποιήσεις, και αυξημένη φορολόγηση.

Είναι ένας Προϋπολογισμός που συντάχτηκε με εντολές της ΕΕ και εγκρίθηκε από τις Βρυξέλες πριν έρθει στην ελληνική Βουλή!

Μ’ αυτά τα μνημονιακά μέτρα φτώχειας και ανεργίας η κυβέρνηση Τσίπρα σκοπεύει σε «πλεόνασμα» πάνω από 8 δισ. ευρό (πάνω από 4% του ΑΕΠ). Για να πληρωθούν σε ΕΕ-ΔΝΤ οι δόσεις του δημόσιου χρέους συν τόκοι, και να επιβληθούν νέες φοροελαφρύνσεις σε επιχειρηματίες, τραπεζίτες και εφοπλιστές, η κυβέρνηση ξεπουλά όλη τη δημόσια περιουσία, εκμεταλλεύεται ως δουλέμπορος τη νεολαία σε εφταμηνίτικα «προγράμματα» με μισθούς πείνας, και καταληστεύει τα εισοδήματα των εργαζομένων, αγροτών και μικροεπαγγελματιών.

Είναι ενδειχτικό ότι φέτος 2018 η κυβέρνηση επέβαλε τέτοιες τεράστιες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, ώστε το «πρωτογενές πλεόνασμα» έφτασε τα 7,6 δισ. ευρό ενώ ο στόχος ήταν 4 δισ. ευρό!

Η «αριστερή» κυβέρνηση Τσίπρα ετοιμάζει νέα ανακεφαλαιοποίηση των χρεοκοπημένων τραπεζών με τα λεφτά που θα αρπάξει από τους εργαζόμενους και τις περικοπές δαπανών. Με εντολή ΕΕ-ΔΝΤ η κυβέρνηση εντείνει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς σπιτιών και μαγαζιών όπως και κατασχέσεις για χρέη σε ΔΟΥ, ασφαλιστικά ταμεία και Δήμους, για να σώσει τις τράπεζες.

Το συνολικό ποσό που οφείλεται στις ΔΟΥ το Σεπτέμβρη 2018 ήταν 103 δισ. ευρό! Ο αριθμός των φορολογούμενων με χρέη προς τις εφορείες υπολογίζεται σε 4,3 εκατομμύρια!

ЅɑIS-VɎǠCяԙ͠PϠԇ͠ʑǔǮ(Eurokinissi-әԇчӠć̇ԑϐϕˏө

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΑΣ! Από την κινητοποίηση των αγροτών Κρήτης στο λιμάνι Πειραιά το 2017. Φωτό Ε.Α.

Η αντίσταση των εργαζομένων στα μνημόνια και οι αγώνες των συνταξιούχων ανάγκασαν την κυβέρνηση να κάνει ένα βήμα πίσω και να μην επιβάλλει – για ένα χρόνο – μειώσεις στις προ 2014 συντάξεις.

Όμως στον Προϋπολογισμό 2019 η συνολική δαπάνη συντάξεων μειώνεται κατά 275 εκατ. ευρό, και κατά 935 εκατ. ευρό η επιχορήγηση στα ασφαλιστικά ταμεία.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Νόμο 4387/16 (Κατρούγκαλου), οι νέοι συνταξιούχοι (μετά το Μάη 2016) θα υποστούν μειώσεις 300-400 ευρό, δηλ. πάνω από 40% μείωση τής σύνταξης τους, ενώ θα πληρώνουν συμμετοχή στα φάρμακα!

Με δικαιολογία ότι η ανεργία μειώνεται – καθώς τα στοιχεία πλαστογραφούνται με μη υπολογισμό των εκατοντάδων χιλιάδων στα “προγράμματα” και των απασχολούμενων μερικές ώρες μόνο τη βδομάδα – η κυβέρνηση Τσίπρα μειώνει κατά 65 εκατ. ευρό τη δαπάνη επιδόματος ανεργίας την ώρα που ένα ποσοτό μόλις 15% περίπου των ανέργων παίρνει επίδομα.

Αλλά για τα “Προγράμματα Ενεργητικής Απασχόλησης” των επιχειρήσεων (επιδότηση επιχειρήσεων για να προσλαμβάνουν ανέργους, αντί γι’ αυτό προσλαμβάνουν “ενοικιαζόμενους” εργάτες από δουλέμπορους) η κυβέρνηση Τσίπρα θα δώσει 551 εκατ. ευρό!

Για τον Πολιτισμό και Αθλητισμό η κυβέρνηση αποφάσισε δαπάνες 350 εκατ. ευρό (περίπου 0,6% του συνολικού Προϋπολογισμού!) που περιλαμβάνουν τα πάνω από 50 εκατ. ευρό εισπράξεις εισητηρίων από μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Αντί να χρησιμοποιεί αυτές τις εισπράξεις για επενδύσεις στον πολιτισμό, η κυβέρνηση τις χρησιμοποιεί ως τσόντα στις εξαιρετικά χαμηλές χρηματοδοτήσεις πολιτισμού και τεχνών.

DSC04284

Ένα από τα φοιτητικά πανό στην πορεία της γενικής απεργίας 28/11/2018.  Φωτό Ε. Α.

Παράλληλα, η κυβέρνηση παραχωρεί στην ΕΤΑΔ Α.Ε. (“Ανεξάρτητη Αρχή” θυγατρική του “Υπερταμείου” ΕΕΣΥΠ που ελέγχουν πλήρως οι ΕΕ-ΔΝΤ) χτίρια πολιτισμού, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία – μαζί με νοσοκομεία, σχολεία, πανεπιστήμια και ΟΛΑ τα δημόσια ακίνητα – για εκμετάλλευση ή και ξεπούλημα!

Στους Δήμους η κυβέρνηση μειώνει τη χρηματοδότηση κατά 740 εκατ. ευρό και κατά 73 εκατ. ευρό προς τις Περιφέρειες και επιβάλλει αύξηση κατά 194 εκατ. ευρό των δημοτικών φόρων και τελών!

Για σήμερα Τρίτη 18 Δεκέμβρη η ΑΔΕΔΥ οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 6:30 μ.μ. στην πλατεία Κοραή και πορεία προς τη Βουλή.

Το ΠΑΜΕ σήμερα καλεί επίσης σε συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 6:30 μ.μ. (συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν και σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας).

Μετά το φιάσκο ΓΣΕΕ και ΠΑΜΕ για την ημερομηνία γενικής απεργίας ενάντια στον Προϋπολογισμό, η 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ πραγματοποιήθηκε στις 14 Νοέμβρη ενώ στις 28 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε η απεργία της ΓΣΕΕ.

Έχοντας «κάνει το απεργιακό χρέος» τους, τώρα η συνδικαλιστική μνημονιακή γραφειοκρατία σε ΓΣΕΕ κάθεται στα γραφεία της, ενώ οι γραφειοκράτες της ΑΔΕΔΥ και η σταλινική ρεφορμιστική ηγεσία του ΠΑΜΕ-ΚΚΕ οργανώνουν βραδινές πορείες διαμαρτυρίας!

3996

Από τις μαζικές κινητοποιήσεις και μπλοκαρίσματα στη Γαλία των Κίτρινων Γιλέκων ενάντια στην αύξηση της τιμής της βενζίνης και της λιτότητας της κυβέρνησης του Προέδρου Μακρόν.

Αλλά αυτό που απαιτεί η σημερινή επαναστατική περίοδος της οικονομικής κατάρρευσης του καπιταλισμού και της χρεοκοπίας της Ελλάδας, είναι η δράση της ενοποιημένης δύναμης της εργατικής τάξης και νεολαίας με μπλόκα και καταλήψεις όπως κάνουν στη Γαλία, παράλληλα με την οργάνωση Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας συντριβής των μνημονίων και ανατροπής της κοινοβουλευτικής μνημονιακής χούντας Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ.

Καθώς κινητοποιούνται οι εργαζόμενοι, η νεολαία και οι αγρότες, οι αγωνιστές και συνδικαλιστές καλούνται να οργανώσουν Πανελλαδική Συνέλευση Εργαζομένων – με αντιπροσωπείες απ’ όλους τους κλάδους, απ’ τη νεολαία και τους φοιτητές, αγρότες και μικροεπαγγελματίες – για το συντονισμό αυτής της πάλης ενάντια στην κυβέρνηση και ενάντια στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία.

Έτσι θα συντριβεί η αντεπανάσταση του Μητσοτάκη και των ρατσιστών-φασιστών, και θα ανοίξει ο δρόμος της μαζικής πάλης του λαού για εργατική εξουσία με εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων, έξοδο από ΕΕ και ΝΑΤΟ και διαγραφής του δημόσιου χρέους και των χρεών των εργατικών και αγροτικών οικογενειών. –  

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s