► ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΑΟΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ!

ΜΟΝΟ Η ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΕΙ ΤΗ ΧΑΩΔΗ ΦΑΡΣΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ

30 Ιούνη 18

Από τη μεγάλη διαδήλωση στο Λονδίνο, 30/6/2018, ενάντια στη διάλυση του ΕΣΥ από τη δεξιά κυβέρνηση των Τόρις. Φωτό The News Line

Κύριο άρθρο, Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2018, της καθημερινής τροτσκιστικής εφημερίδας The News Line που εκδίδει το Workers Revolutionary Party Βρετανικό Τμήμα της Διεθνούς Επιτροπής της 4ης Διεθνούς.

Την προηγούμενη Τετάρτη η Βρετανή Πρωθυπουργός Τερέζα Μέϊ «επιβίωσε» της ψήφου εμπιστοσύνης των βουλευτών του κόμματος των Τόρις (υπέρ 200 ψήφοι, κατά 117), επίτευγμα που κατάφερε μόνο επειδή υποσχέθηκε ότι θα παραιτηθεί της ηγεσίας του κόμματος πριν τις επόμενες εκλογές.

Ο χαραχτηρισμός της νίκης της ως πύρρειας δεν εκφράζει την κατάσταση απόλυτου χάους και κατάρρευσης αυτής της κυβέρνησης μειοψηφίας των Τόρις (κυβερνούν σε συνασπισμό με το μικρό δεξιό κόμμα DUP της βόρειας Ιρλανδίας), καθώς πάνω από το 1/3 των βουλευτών της ζητούν την παραίτηση της. Η Μέϊ ταξίδεψε στις Βρυξέλες χτες Πέμπτη ανακοινώνοντας ότι θα έπαιρνε από την ΕΕ μια «νομικά δεσμευτική» συμφωνία που θα μετρίαζε και θα έκανε πιο αποδεχτή στους βουλευτές των Τόρις που θέλουν να παραμείνουν στην ΕΕ και στο Εργατικό Κόμμα, την υποταγή της Βρετανίας στους Ευρωπαίους τραπεζίτες και αφεντικά.  

Αλλά πριν ακόμη ξεκινήσει η Μέϊ, οι ηγέτες της ΕΕ στις Βρυξέλες ξεκαθάρισαν ότι δεν ήταν διατεθημένοι να επαναδιαπραγματευτούν τίποτα. Η περιφρόνηση τους προς την Μέϊ εκφράστηκε όταν ευγενικά της έδωσαν μόνο 10 λεπτά για να μιλήσει.

McDonalds London

Από την απεργιακή κοινητοποίηση εργαζομένων σε Μακντόναλντς, Γουέδερσπουν, τον περασμένο Οχτώβρη στο κέντρο του Λονδίνου. Οι εργαζόμενοι απαιτούν καλύτερες συνθήκες δουλειάς και μισθολογικές αυξήσεις. Φωτό News Line

Αν η Μέϊ και οι Τόρις συνεχίζουν να κυβερνούν, παρά την πολιτική κρίση που έχει φέρει την ίδια και την κυβέρνηση της σε απόλυτη σύγχυση, αυτό οφείλεται στον Κόρμπιν και στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος.

Παρά τα επίμονα καλέσματα από τα κόμματα SNP (Σκοτσέζοι εθνικιστές) και από τους Φιλελεύθερους-Δημοκρατικούς για διεξαγωγή ψήφου εμπιστοσύνης ενάντια στην κυβέρνηση των Τόρις, ο Κόρμπιν σταθερά αρνείται να ηγηθεί της πάλης για να ανατρέψει την Μέϊ. Αντί γι’ αυτό, ο Κόρμπιν συνέχεια τονίζει ότι «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή» και περιορίζεται στο να ζητά εκλογές.

Ο Κόρμπιν ξέρει πολύ καλά ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία για σταθερό Κοινοβούλιο πέντε χρόνων, οι επόμενες εκλογές θα είναι το 2022, εχτός αν οι Τόρις αποφασίσουν διαφορετικά, κάτι απίθανο.

Ο Κόρμπιν ανέχεται την κυβέρνηση σε πορεία διάλυσης των Τόρις ενώ μουρμουρίζει περί κοινοβουλευτικής αριθμητικής. Οι Εργατικοί κρατούν την Μέϊ στην κυβέρνηση γιατί υποστηρίζουν απόλυτα την ακύρωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος του 2016 για Μπρέξιτ. Οι Εργατικοί έχουν απαρνηθεί το Εκλογικό τους Μανιφέστο που ανάφερε έξοδο από την ΕΕ, και τώρα θέλουν να παραμείνουν στην ΕΕ με οποιοδήποτε κόστος.

Αυτό σημαίνει υποστήριξη στην κυβέρνηση των Τόρις η οποία παρά την τερματική κρίση της, συνεχίζει τη διαρκή λιτότητα και τις επιθέσεις στην εργατική τάξη. Μια κυβέρνηση που επεχτείνει τις περικοπές που επιβάλλουν φτώχεια σε εκατομμύρια εργατικές οικογένειες.

Καθώς ο Κόρμπιν παίζει το ρόλο της πιστής Αντιπολίτευσης στην καταρρέουσα κυβέρνηση της Μέϊ, πάνω από 130.000 παιδιά θα είναι άστεγα τα Χριστούγεννα ως άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής των Τόρις ενώ το Εθνικό Σύστημα Υγείας αντιμετωπίζει αυτό το χειμώνα τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα κρίση λόγω των περικοπών λιτότητας.

Ενώ ο Κόρμπιν περιμένει την κατάλληλη στιγμή, η εργατική τάξη ήδη κινητοποιείται. Για τα Χριστούγεννα προετοιμάζεται ένα πρωτοφανές απεργιακό κύμα σ’ όλη τη χώρα.

Το προσωπικό της σιδηροδρομικής εταιρείας Σάουθ Γουέστερν απεργεί στις 22 Δεκέμβρη και την ίδια μέρα οι πιλότοι της Βέρτζιν Ατλάντικ που απαιτούν αναγνώριση του σωματείου τους από την εταιρεία. Οι καθαρίστριες στο αεροδρόμιο του Λούτον θα απεργήσουν για μια βδομάδα από την 21 Δεκέμβρη και στις 26 Δεκέμβρη οι εργαζόμενοι στη γραμμή Μπέϊκερλου του Άντεργκράουντ.

Οι εργάτες καθαρισμού της εταιρείας Βιόλα στην περιοχή Τσεσάϊρ σχεδιάζουν σειρά απεργιών από τις 21 Δεκέμβρη απαιτώντας την πληρωμή των δεδουλευμένων, ενώ οι οδηγοί λεωφορείων της εταιρείας Αρίβα είναι σε απεργία μια βδομάδα ζητώντας αυξήσεις. Η αποφασιστικότητα της εργατικής τάξης να πολεμήσει την κυβέρνηση των Τόρις, ενάντια στην καπιταλιστική λιτότητα και απαιτώντας έξοδο από την ΕΕ, εκφράζεται σ’ αυτές τις απεργίες.

Protesters wearing yellow vests install a barricade during clashes with police at a demonstration during a national day of protest by the "yellow vests" movement in Paris

Οδοφράγματα το Σάββατο 8/12 στο Παρίσι. Νέες διαδηλώσεις έχουν εξαγγελθεί για αύριο 15/12. Σήμερα 14/12 η εργατική ομοσπονδία CGT κήρυξε απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στη λιτόττα του Μακρόν. Φωτό Stephane Mahe /Reuters.

Η εργατική τάξη δεν θα περιμένει τον Κόρμπιν και εμπνέεται από το παράδειγμα των Γάλων εργατών και νεολαίας για ανεξάρτητη δράση, που θα αναγκάσει τα βρετανική συνδικάτα να οργανώσουν γενική απεργία και μαζικές διαδηλώσεις για να μπει τέλος στη φάρσα του Κοινοβουλίου με ανατροπή της κυβέρνησης των Τόρις και προέλαση σε μια κυβέρνηση των εργαζομένων και στο σοσιαλισμό.

Αυτή η επαναστατική κατάσταση απαιτεί το χτήσιμο μιας νέας επαναστατικής ηγεσίας προετοιμασμένης να οργανώσει και να ηγηθεί αυτής της πάλης για εξουσία. Μόνο το Workers Revolutionary Party χτίζει τη ηγεσία που χρειάζεται – γίνεται μέλη σήμερα. –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s