► ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2019 ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΚΑΘΩΣ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΡΙΣΗ ΒΥΘΙΖΕΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

► ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΣΥΝΤΡΙΒΗΣ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ!

fullsizeoutput_4a3f

Από την απεργιακή πορεία στην Αθήνα στις 14 Νοέμβρη. Μιας μέρας απεργία δεν αρκεί. Η γενική απεργία στις 28 Νοέμβρη πρέπει να έχει προοπτική γενική απεργία διαρκείας με καταλήψεις και μπλοκαρίσματα, εκδίωξη της αντιδραστικής ηγεσίας από ΓΣΕΕ και συντριβής των μνημονιων. Φωτό Ε.Α.

Ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2019 συντάχτηκε σύμφωνα με τις διαταγές της ΕΕ και αφού επιθεωρήθηκε στις Βρυξέλες κατατέθηκε σήμερα Τετάρτη στη Βουλή για να ψηφιστεί από τη μνημονιακή κοινοβουλευτική χούντα Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ.

Ο Προϋπολογισμός αποτελεί την εφαρμογή των μέτρων αιώνιας άγριας μνημονιακής λιτότητας που υπόγραψε η Κυβέρνηση το καλοκαίρι. Είναι Προϋπολογισμός μετωπικής επίθεσης στην εργατική και μικροαστική τάξεις που θα αυξήσει τη μαζική φτώχεια και ανεργία στην Ελλάδα.

Η Κυβέρνηση απέφυγε την άμεση ονομαστική μείωση συντάξεων αλλά προχωρά στην εξαφάνιση του ΕΚΑΣ. Προτείνει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, αλλά επιβάλει αυξήσεις στους έμμεσους φόρους και μεγάλες περικοπές σε δημόσια υγεία, παιδεία και πρόνοια.

Με τις περικοπές η Κυβέρνηση σκοπεύει σε “πλεόνασμα” του Προϋπολογισμού 3,6% του ΑΕΠ, με ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας κατά 2,5%, ώστε να μειωθούν οι φόροι στις επιχειρήσεις, να σωθούν οι τράπεζες με μια ακόμη “ανακεφαλαίωση” και να πληρωθούν οι τόκοι και μέρος του δημόσιου χρέους (υπολογίζεται ότι το 2019 θα πληρωθούν περίπου 20 δισ. ευρό!).

Το δημόσιο χρέος αναφέρεται αυξημένο στα 356 δισ. ευρό στο Δελτίο Δημόσιου Χρέους του Νοέμβρη 2018. Απ’ αυτό το κολοσιαίο ποσό τα 131 δισ. είναι χρέη προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), τα 60 δισ. ευρό χρέη στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), 10 δισ. χρέη στο ΔΝΤ, τα “διμερή δάνεια” υπολογίζονται σε 53 δισ. ευρό, τα έντοκα γραμμάτια και ομόλογα του Δημοσίου είναι αξίας 55 δισ. ευρό, συν διάφορα άλλα μικρότερα δάνεια.

fullsizeoutput_4a91

Από την πορεία του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη. Το μέλλον της νεολαίας στον καπιταλισμό είναι φτώχεια και ανεργία – ώρα για επαναστατικό κόμμα ανατροπής του χρεοκοπημένου καπιταλισμού. Φωτό Ε.Α.

Όλα αυτά πρέπει να πληρωθούν μέχρι το 2060 με διαρκή λιτότητα φτώχειας και ανεργίας. Αυτό είναι το “μέλλον” που προσφέρει ο καπιταλισμός στη νεολαία.  

Η συντριβή των μνημονιακών προϋπολογισμών αιώνιας λιτότητας απαιτεί την κινητοποίηση της εργατικής τάξης και νεολαίας, των αγροτών και μικροεπαγγελματιών, στην οργάνωση Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας για την ανατροπή της κοινοβουλευτικής χούντας Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ. Οι 24ωρες απεργίες διαμαρτυρίας δεν φτάνουν!

Ζούμε στην επαναστατική περίοδο της θανάσιμης οικονομικής και πολιτικής κρίσης του παγκόσμιου καπιταλισμού, και της μαζικής αντίστασης των εργαζομένων στη λιτότητα.

Οι εκφάνσεις αυτής της κρίσης είναι οι ρατσιστικές ακροδεξιές κυβερνήσεις τύπου Τραμπ, ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος, η διάλυση της ιστορικής συμμαχίας Δυτικής Ευρώπης – ΕΠΑ, το Μπρέξιτ και οι συνεχείς ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι στη Μέση Ανατολή.

Από τις αρχές της χρονιάς τα χρηματιστήρια σε ΕΠΑ, Ευρώπη και Ασία είναι σε πορεία κατάρρευσης καθώς το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα απαιτούν την αντιμετώπιση του παγκόσμιου χρέους, της “φούσκας” κόκκινων δανείων και υπέρογκα υπερεκτιμημένων μετοχών.

Αυτά τα πραχτορεία του ιμπεριαλισμού απαιτούν τον τερματισμό της “ποσοτικής χαλάρωσης” (ηλεκτρονικό χρήμα από τις κεντρικές τράπεζες σε επιχειρήσεις και τράπεζες) και αύξηση των κεντρικών τραπεζικών επιτοκίων για να περιοριστεί η “φούσκα” που απειλεί με κατάρρευση όλο το τραπεζικό σύστημα.

Αλλά αυτά τα μέτρα δημιουργούν συνθήκες χρεοκοπίας στις μεγάλες επιχειρήσεις και τράπεζες σε ΕΠΑ και ΕΕ, και σε χώρες (Βραζίλία, Αργεντινή, Πακιστάν, Μεξικό, Τουρκία κ.α.) που έχουν δανειστεί τεράστια ποσά σε δολάρια και δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις.

TOULOUSE AFP 9 Oct 18

Από τις μαζικές απεργικές διαδηλώσεις (εδώ στην Τουλούζ) της γαλικής εργατικής τάξης ενάντια στη λιτότητα του Προέδρου Μακρόν. Φωτό ΑFΡ.

Οι καπιταλιστές έχουν τρομοκρατηθεί με την πιθανότητα ένα κράτος, μια μεγάλη τράπεζα ή επιχείρηση (π.χ. η Ντόϊτσε Μπανκ, η μεγαλύτερη τράπεζα της ΕΕ που βρίσκεται σε πορεία κατάρρευσης) να βαρέσει κανόνι και να ξεκινήσει ένα ντόμινο χρεοκοπιών και βουτιάς των χρηματιστηρίων.

Οι αγωνιστές στα συνδικάτα έχουν το καθήκον να αναλάβουν την πάλη για τη συντριβή των μνημονίων με την οργάνωση Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας. Μ’ αυτή την προοπτική και μόνο μπορεί να αναπτυχθεί ο αγώνας για την εκδίωξη της μνημονιακής ηγεσίας σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, για την ανατροπή της κοινοβουλευτικής χούντας Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ και τη συντριβή του Μητσοτάκη, για να ανοίξει ο δρόμος για εργατική κυβέρνηση με την ανατροπή του καπιταλισμού.

Οι αριστεροί (ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.α.) που πιστεύουν ότι η εργατική τάξη σήμερα δεν είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο, ξεκινούν από την αντιδραστική ιδέα ότι ο καπιταλισμός είναι ακόμη δυνατός!

Η κρίση που ξέσπασε το 2008 εξαφάνισε στην Ελλάδα το ΠΑΣΟΚ και στην Ευρώπη όλα τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα που υποστηρίζουν την ΕΕ και τον καπιταλισμό.

Είναι φανερό ότι απαιτείται η δημιουργία σε κάθε χώρα της Ευρώπης επαναστατικών κομμάτων που με τόλμη θα παλέψουν ασυμβίβαστα για την ανατροπή ΕΕ και καπιταλισμού με προοπτική εργατική εξουσία και τα Ενωμένα Σοσιαλιστικά Κράτη της Ευρώπης. Μόνο έτσι θα συντριφτεί η ρατσιστική ακροδεξιά φασιστική αντεπανάσταση των τραπεζιτών.-

Leave a comment