► ΜΑΖΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ, ΚΑΙ ΣΤ’ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ!»

► ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΓΙΑ ΣΣΕ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ.

► Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 14 ΝΟΕΜΒΡΗ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΣΥΝΤΡΙΒΗΣ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ, ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ!

DSC04187

Το πανό στην κορυφή της Διακλαδικής απεργιακής πορείας της Πέμπτης στην Αθήνα. Φωτό Ε.Α.

Πάνω από 2.500 εργαζόμενοι συμμετείχαν στη χτεσινή (Πέμπτη) Διακλαδική απεργιακή πορεία στο κέντρο της Αθήνας, απόδειξη της επιτυχίας της πρώτης αυτής Διακλαδικής απεργίας πρωτοβάθμιων σωματείων που είχαν το θάρρος να μπουν μπροστάρηδες στον αγώνα ενάντια στα μνημόνια και στην κοινοβουλευτική χούντα Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ.

Μετά από προσυγκεντρώσεις στο Πνευματικό Κέντρο Αθήνας και στα σωματεία, σχηματίστηκε πορεία που κατέληξε στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στα Χαυτεία. Το μεγάλο πανό στην κορυφή της απεργιακής πορείας – σε Υπουργείο Εργασίας, ΣΕΒ και Βουλή – ανάφερε: «Αυξήσεις στους Μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σύμφωνα με τις ανάγκες μας» με τα ονόματα των σωματείων ΣΕΦΚ (Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών), ΣΜΕΔ (Σύλλογος Μεταφραστών – Επιμελητών – Διορθωτών), ΣΥΒΧΨΑ (Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής), ΣΒΕΜΚΟ (Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στις ΜΚΟ), ΣΣΜ (Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και Λοιπών Εργαζομένων του Κλάδου του Επισιτισμού) και Σωματείο Εργαζομένων στη ΝΟΚΙΑ.

DSC04181

Το πανό του Συλλόγου Καθηγητών στα Φροντιστήρια στην πορεία για την κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στα Χαυτεία. Φωτό Ε.Α.

Στην πορεία συμμετείχαν επίσης με τα πανό τους: ΣΕΦΚ, ΣΜΕΔ, ΣΥΒΧΨΑ, ΣΒΕΜΚΟ, ΣΣΜ, Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια, Σύλλογος Εκπαιδευτικών “Αριστοτέλης”, Attack, Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων, Π.Ο.Π.Ο.Κ.Π. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής), Ανοιχτή Συνέλευση Πετραλώνων – Βόρειου Κουκακίου, Συνέλευση Κυψέλης – Πατησίων, Φοιτητικοί Σύλλογοι Γεωπονικού, Γεωλογικού, Μαθηματικού, Πληροφορικής, Εστιών κ.α., Συνέλευση Αναρχικών, ΕΕΚ, κ.α.

Στο Υπουργείο Εργασίας η απεργιακή πορεία συναντήθηκε με αντιπροσωπεία και υποστηριχτές της ΒΙΟΜΕ και της Δικτύωσης Συνεργατικών Εγχειρημάτων Αθήνας.

Διμοιρίες ΜΑΤ φύλαγαν τα γραφεία του ΣΕΒ.

Το κύριο σύνθημα στην απεργιακή πορεία στα μπλοκ των εργαζομένων ήταν «Είμαστε εργάτες και όχι συνεργάτες – και στ’ αφεντικά δεν κάνουμε τις πλάτες!», ενώ το φοιτητικό μπλοκ καλούσε «Εμπρός λαέ ξεσηκωμός πανού – Να διώξουμε Κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ!».

DSC04189

Το φοιτητικό πανό στη Διακλαδική απεργιακή πορεία της Πέμπτης στην Αθήνα. Φωτό Ε.Α.

Η μεγάλη επιτυχία της Διακλαδικής απεργίας πρέπει να οδηγήσει σε δυνάμωμα των σωματείων στους χώρους δουλειάς και πλατύτερη κοινή δράση και οργάνωση με τ’ άλλα εργατικά σωματεία και τη νεολαία.

Ήδη αρκετά σημαντικά σωματεία όπως η ΠΕΝΕΝ (ομοσπονδία ναυτών) και εκπαιδευτικοί υποστήριξαν τη Διακλαδική απεργία.

Έτσι θα αναπτυχθεί ο αγώνας με στόχο την επαναφορά πανελλήνιων συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αυξήσεις μισθών, εξάλειψης της «επισφαλούς εργασίας» και κατώτατο μισθό 751 ευρό.

DSC04182

Το πανό του ΣΥΒΧΨΑ οδεύει προς την κεντρική συγκέντρωση της Διακλαδικής απεργίας. Φωτό Ε.Α.

Οι 24ωρες απεργίες βέβαια δεν αρκούν για την επίτευξη των διεκδικήσεων του εργατικού κινήματος. Απαιτείται η ενότητα και όλη η δύναμη της εργατικής τάξης, νεολαίας και αγροτών σε ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ανατροπής μνημονίων και κυριαρχίας ΕΕ-ΔΝΤ! Αυτή πρέπει να είναι και η προοπτική του αγώνα της Διακλαδικής συμμαχίας που διαμορφώθηκε.  

Η τεράστια σημασία της πετυχημένης Διακλαδικής κινητοποίησης έγκειται και στη μετωπική της σύγκρουση με την αντιδραστική γραφειοκρατική ηγεσία της ΓΣΕΕ αλλά και της πεσιμιστικής ηγεσίας του ΠΑΜΕ που αρνείται να υποστηρίξει εργατικές απεργίες εχτός “ελέγχου” της!

Η εργατική τάξη και η νεολαία με την ανεξάρτητη δράση της, με καταλήψεις και μπλοκαρίσματα, πρέπει να πετάξει έξω από το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα τη γραφειοκρατία. Η ΓΣΕΕ ανήκει στους εργάτες, όχι στους «κοινωνικούς συμμάχους» των αφεντικών του ΣΕΒ!

DSC04190

Το πανό του Συλλόγου Εκπαιδευτικών “Αριστοτέλης” στη Διακλαδική απεργιακή πορεία. Φωτό Ε.Α.

Εισβολή ΣΔΟΕ στην ΕΛΜΕ Πειραιά!

Την Τετάρτη 31/10 πραγματοποιήθηκε έφοδος του ΣΔΟΕ στα γραφεία της ΕΛΜΕ Πειραιά! Πρόκειται για πρωτοφανή επίθεση στο συνδικαλιστικό κίνημα και στις εργατικές οργανώσεις.

Αποτελεί μέρος της μνημονιακής επίθεσης της κοινοβουλευτικής χούντας Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ στα συνδικαλιστικά, εργατικά και δημοκρατικά δικαιώματα.

Χτες Πέμπτη η ΕΛΜΕ Πειραιά διοργάνωσε μαζική διαμαρτυρία στην Εισαγγελία Πειραιά και κάλεσε για μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία στις 14 Νοέμβρη.

Παρακάτω απόσπασμα από το κείμενο καταγγελίας της εφόδου του ΣΔΟΕ στα γραφεία της ΕΛΜΕ, από τον σύλλογο καθηγητών “Γ. Σεφέρης”:

«Το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ «Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ» καταγγέλλει την παντελώς αδικαιολόγητη και πρωτοφανή έφοδο του ΣΔΟΕ στα γραφεία της ΕΛΜΕ Πειραιά (Τετάρτη 31/10/2018) και την κατάσχεση περιουσιακών της στοιχείων, με εντολή της εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά.

Την προηγούμενη μέρα (30/10/2018) είχε προηγηθεί νέα “επίσκεψη” κλιμακίου του ΣΔΟΕ απαιτώντας να δοθούν μια σειρά στοιχεία, όπως μητρώα μελών (!), πρακτικά Δ.Σ. και Γενικών Συνελεύσεων, βιβλία ταμείου, σε ποια μέλη της ΕΛΜΕ έχουν δοθεί δάνεια από το ταμείο αλληλοβοήθειας κ.α.!

[…] Πρόκειται για ευθεία επίθεση ενάντια στο συνδικαλιστικό κίνημα, ενάντια στην ΕΛΜΕ που δε συμμορφώνεται με την κυβερνητική πολιτική και τον κρατικό έλεγχο.

Είναι πρόκληση η στοχοποίηση και συκοφάντηση ενός σωματείου που δεν έχει οικονομικές συναλλαγές με κράτος και επιχειρήσεις, την ίδια στιγμή που όλη η κοινωνία βοά για το τι είδους και ποιότητας συναλλαγές έχουν τα ισχυρά οικονομικά και πολιτικά κέντρα εξουσίας του τόπου. Αυτή η παρέμβαση του ΣΔΟΕ δεν προέκυψε τυχαία. Είναι ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα και δεν πρέπει κανένας να το υποτιμήσει.

Η κυβέρνηση, με το αντιλαϊκό οπλοστάσιο που έχει διατηρήσει και ενισχύσει, φέρει βαριές ευθύνες για την κλιμάκωση της επίθεσης στα συνδικάτα.

Στην εποχή που ζούμε, που χαρακτηρίζεται από ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, το σύστημα της εκμετάλλευσης έχει ως βασικό στόχο να ελέγξει κάθε προσπάθεια συλλογικής οργάνωσης και αγωνιστικής δράσης των εργαζομένων.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά δεν έχει να κρύψει τίποτα και δεν έχει να δώσει κανένα στοιχείο, πέραν των ετήσιων δημόσιων οικονομικών απολογισμών που έτσι κι αλλιώς είναι δημοσιευμένοι στον ιστότοπό της. Καλούμε όλα τα σωματεία, την ΟΛΜΕ τη ΔΟΕ και την ΑΔΕΔΥ να πάρουν θέση!

Η τρομοκρατία, η συκοφάντηση και η λάσπη δεν θα περάσουν! Κάτω τα χέρια από τα σωματεία!» –

DSC04184

Από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη ΓΣΕΕ την Πέμπτη. Φωτό Ε.Α.

Συγκέντρωση ΠΑΜΕ στη ΓΣΕΕ

Χτες Πέμπτη το μεσημέρι το ΠΑΜΕ διοργάνωσε δημόσια Συνέντευξη Τύπου και συγκέντρωση συνδικαλιστών έξω από το χτίριο της ΓΣΕΕ καλόντας τη Συνομοσπονδία να κηρύξει Γενική Απεργία στις 14 Νοέμβρη.

Η διαμαρτυρία που οργάνωσε το ΠΑΜΕ είναι αναγκαία γιατί η ΓΣΕΕ ανήκει στην εργατική τάξη και όχι στους εργατοπατέρες της «Κοινωνικής Συμμαχίας». Αλλά μια τέτοια δράση πρέπει να έχει προοπτική την εκδίωξη της γραφειοκρατίας από τη ΓΣΕΕ και την κήρυξη Γενκής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας με στόχο τη συντριβή μνημονίων και κυβέρνησης!

Αλλά το ΠΑΜΕ, καθώς θεωρεί ότι η εργατική τάξη δεν είναι διατεθημένη για αγώνα ανατροπής, αρνείται να καλέσει σε απεργία διαρκείας και σε ανατροπή της κυβέρνησης!

Έτσι μπόρεσε η γραφειοκρατία του «ΝΑΙ στα Μνημόνια» της ΓΣΕΕ να καλέσει σε διασπαστική 24ωρη Γενική Απεργία για τις 28 Νοέμβρη και μάλιστα προκλητικά να καλέσει στην ανακοίνωση της, «τις οργανώσεις που απαρτίζουν την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, να συμπορευτούμε απέναντι στις πολιτικές που ισοπεδώνουν κοινωνία και οικονομία»!

Η γραφειοκρατία της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πρέπει να πεταχτεί έξω από το εργατικό κίνημα! Να εκλεγεί μια νέα επαναστατική ηγεσία από τους αγωνιστές της νέας γενιάς!

DSC04180

Από τη φοιτητική πορεία της Πέμπτης ενάντια στο νομοσχέδιο Γαβρόγλου. Φωτό Ε.Α.

Πορεία Φοιτητών

Την Πέμπτη το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε πορεία περίπου 1.000 φοιτητών/τριών, από τα Προπύλαια στη Βουλή, που οργάνωσαν φοιτητικοί σύλλογοι. Η κοινή ανακοίνωση των δεκάδων φοιτητικών συλλόγων ανάφερε ότι, «Διεκδικούμε την ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας και δουλεια με δικαιώματα!», και κατέγραφε 10 κύριες διεκδικήσεις.

Στην ανακοίνωση οι φοιτητές διεκδικούν κρατική σίτιση και στέγη, και καλούν «να ενωθούμε με τους εργαζόμενους, έχουμε κοινό αντίπαλο που μπορούμε να του κάνουμε τη ζωή δύσκολη, να τον νικήσουμε!»  

Αλλά η ανακοίνωση δεν πρόσφερε καμιά προοπτική ούτε μέθοδο για τη νίκη των φοιτητών και των εργαζομένων. Στη λογική του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, στη δισέλιδη ανακοίνωση δεν αναφέρεται η λέξη μνημόνια και καθόλου βέβαια πάλη για την οργάνωση Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας για την ανατροπή της χούντας Τσίπρα-ΕΕ!

Για το ΚΚΕ, ΠΑΜΕ και τους φοιτητές/τριες που τους υποστηρίζουν, οι εργάτες δεν είναι έτοιμοι για τέτοιο αγώνα!

Αυτή η πεσιμιστική αντιδραστική λογική πρέπει να κατανικηθεί από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της νέας γενιάς, από τους άνεργους, απ’ όλους/ες σε «προγράμματα», ώστε να δημιουργηθεί η επαναστατική ηγεσία συντριβής μνημονίων, Τσίπρα, Μητσοτάκη, ΕΕ και ΔΝΤ, και ανατροπής του καπιταλισμού!-

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s