►ΜΑΖΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ!

► «Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΕΧΕΙ ΙΔΑΝΙΚΑ, ΟΥΤΕ ΞΕΠΟΥΛΙΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΠΡΟΣΚΥΝΑ!» ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ! ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΣΙΠΡΑ!

DSC04159

Φωτογραφίες από τη σημερινή μαζική πορεία των μαθητών στην Αθήνα ενάντια στο νομοσχέδιο Γαβρόγλου. Φωτό ΕΑ.

Πάνω από 4.000 μαθητές και μαθήτριες συμμετείχαν σήμερα Δευτέρα μεσημέρι σε μια μαζική γεμάτη αγωνιστικότητα πορεία, από τα Προπύλαια στο Σύνταγμα και από εκεί στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενάντια στο νομοσχέδιο Γαβρόγλου για το Λύκειο και το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ.

Στην κορυφή της πορείας ήταν το πανό του Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας που ανάφερε, «ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ το νομοσχέδιο για το Λύκειο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛΛ, Θέλουμε σχολείο να μορφώνει – όχι να εξοντώνει».

Τα πιο δημοφιλή συνθήματα στην πορεία ήταν: «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται ούτε προσκυνά!», «Έξω απ’ τα σχολεία οι πολυεθνικές!», «Θέλουμε δημόσιο και δωρεάν σχολείο!».

Στην πορεία συμμετείχαν σχολεία (ΓΕ.Λ.) από πολλές περιοχές της Αθήνας και καλλιτεχνικά και μουσικά σχολεία με τα αυτοσχέδια πανό τους. Επίσης πήραν μέρος με τα δικά τους πανό ο Φοιτητικός Σύλλογος Γεωπονικής, η Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, Μαθητές –τριες ενάντια στο Σύστημα, Ελευθεριακά Σχήματα Αθήνας και Αυτόνομα Σχήματα ΕΜΠ, κ.α.

Πριν την πορεία δόθηκε συναυλία στα Προπύλαια συγκροτημάτων από τα μουσικά σχολεία και πραγματοποιηθηκαν ομιλίες μαθητών/τριών.

DSC04168

Στο Σύνταγμα νεαροί κουκουλοφόροι που ακολουθούσαν την πορεία αποφάσισαν να αναμετρηθούν με τα ΜΑΤ τα οποία πέταξαν κροτίδες και χημικά. Η πορεία περιφρόνησε τους μπαχαλάκηδες και τα ΜΑΤ και προχώρησε προς τις Στύλες του Ολύμπιου Δία.

Αν και σύλλογοι καθηγητών στην Αθήνα πήραν απόφαση στάσης εργασίας, δεν υπήρχε πανό καμιάς ΕΛΜΕ ή άλλου εργατικού σωματείου στην πορεία. Οι καθηγητές που συμμετείχαν στην πορεία παρέμειναν με τις αντιπροσωπείες των σχολείων τους. Η ηγεσία της ΟΛΜΕ (ομοσπονδία καθηγητών) αρνείται να υποστηρίξει τις κινητοποιήσεις μαθητών και καθηγητών ενάντια στους μνημονιακούς νόμους, ελαστικές μορφές εργασίας και ανεργίας!

Από τα συνθήματα της πορείας και από το κεντρικό πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας απουσίαζε η μαχητική προοπτική και όλη η δυναμική περιορίζονταν στην απαίτηση για τη μη κατάθεση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης Τσίπρα.

Αυτή είναι ρεφορμιστική πολιτική διαμαρτυρίας που νομίζει ότι με πορείες και 24ωρες απεργίες θα αλλάξει ρότα η μνημονιακή κοινοβουλευτική χούντα Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ. Αυτές είναι επικίνδυνες ψευδαισθήσεις.

Για καλύτερο σχολείο και πανεπιστήμιο, για δουλειές και για μια καλύτερη ζωή, το μαθητικό και φοιτητικό κίνημα στο σημερινό αγώνα απόσυρσης του αντιδραστικού νόμου, πρέπει μαζί με την εργατική τάξη να πολεμήσει για τη συντριβή των μνημονίων και για την ανατροπή τής καπιταλιστικής κυβέρνησης Τσίπρα.

Οι μαθητές/τριες καλούνται να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις των απεργιών στην 1 και 14 Νοέμβρη.

DSC04158

Στη σημερινή οικονομική και πολιτική κρίση και κατάρρευση του καπιταλισμού και της ΕΕ, οι αγωνιστές πρέπει να συγκροτήσουν στα σχολεία, πανεπιστήμια και εργατικά σωματεία επαναστατικές ηγεσίες για την οργάνωση Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας. Αυτός είναι ο δρόμος της νίκης, όχι οι πορείες απλής διαμαρτυρίας!

Παρακάτω η προκήρυξη της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ, υποστηριχτών της Τέταρτης Διεθνούς, που διανεμήθηκε στη σημερινή πορεία των μαθητών/τριών στην Αθήνα:

«ΜΑΘΗΤΕΣ, ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΤΣΙΠΡΑ-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ!

ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ!

ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΜΕ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑΤΑ!

Η ΕΕ και το ΔΝΤ με τα μνημόνια επιβάλουν την υποβάθμιση και απαξίωση της δημόσιας παιδείας, με στόχο την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, το κλείσιμο και τη συγχώνευση σχολίων, ΤΕΙ και πανεπιστημιακών σχολών, την εξαφάνιση των δικαιωμάτων των μαθητών και φοιτητών/τριών, την ιδεολογική πλύση εγκεφάλου. Στον προϋπολογισμό για το 2019 που έστειλε η κυβέρνηση στις Βρυξέλες στους υπερκυρίαρχους της χώρας, οι κρατικές δαπάνες για υγεία, παιδεία και πρόνοια μειώνονται ακόμη περισσότερο. Την ίδια στιγμή ανακοίνωσε πλεόνασμα προϋπολογισμού που προέρχεται από τη μεγάλη φορολόγηση των εργαζομένων και τη συνεχή μείωση των κρατικών δαπανών!

Το επίσημο ποοστό ανεργίας στην Ελλάδα στους νέους/ες 15-24 χρονών είναι 38%, και αν προσθέσει κανείς τις δεκάδες χιλιάδες στα «προγράμματα» τότε η ανεργία είναι πάνω από 50%!

Με τη φτώχεια να κυριαρχεί στο 35% των οικογενειών στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της αμαρτωλής ΕΛΣΤΑΤ, η νεολαία επιβάλλεται να αγωνιστεί και να εξεγερθεί ενάντια στα μνημόνια, στην καπιταλιστική κυβέρνηση Τσίπρα και στον Μητσοτάκη που το 2013-15 όταν ήταν Υπουργός Διοίκησης απολύθηκαν χιλιάδες δάσκαλοι και καθηγητές συνοδεία ξύλου και χημικών από τα ΜΑΤ!

DSC04161

Οι φοιτητές και μαθητές αγωνίζονται για δημοκρατική παιδεία, για αύξηση των κρατικών δαπανών και αναβάθμιση των σπουδών, την κατάργηση διδάχτρων για μεταπτυχιακά, το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για εργασία, για δωρεάν στέγαση, σίτιση, βιβλία και μεταφορές, για την κατάργηση των αντιπαιδαγωγικών αυταρχικών συστημάτων συνεχών εξετάσεων.

Οι καθηγητές, δάσκαλοι και εργαζόμενοι στα σχολεία και πανεπιστήμια απαιτούν καλύτερες συνθήκες δουλειάς, κατάργηση της «επισφαλούς εργασίας» και άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Μια μερίδα υποταγμένων σε ΕΕ-ΔΝΤ καθηγητών, αντί να βγουν στους δρόμους μαζί με τους φοιτητές και τους εργαζόμενους, έκλεισε με λοκ-άουτ σχολές και πανεπιστήμια! Η φοιτητική ομάδα Ρουβίκωνας – με την οποία μας χωρίζουν πολιτικές διαφορές – όπως κάθε άλλη ομάδα φοιτητών ή καθηγητών έχει το δημοκρατικό δικαίωμα λειτουργίας στις σχολές.

Αυτοί που δεν έχουν θέση στα πανεπιστήμια είναι οι ξεπουλημένοι καθηγητές, οι χαφιέδες, οι ρατσιστές και φασίστες και τα ΜΑΤ!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για μια ακόμη φορά απαίτησε την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την κατάργηση του δικαιώματος του Ακαδημαϊκού Ασύλου που κέρδισαν οι φοιτητές και καθηγητές με την ανατροπή της στρατιωτικής χούντας το 1974. Ο Τσίπρας και ο Μητσοτάκης, και τ’ άλλα ρετάλια του χρεοκοπημένου και διεφθαρμένου καπιταλιστικού πολιτικού συστήματος, είναι απόλυτα υποταγμένοι στις διαταγές-μνημόνια των ΕΕ και ΔΝΤ.

DSC04166

Η νεολαία και οι εργατική τάξη πρέπει να συντονίσουν τον κοινό αγώνα τους για τη συντριβή των μνημονίων και την ανατροπή του Τσίπρα απ’ τ’ αριστερά. Μαθητές-φοιτητές καλούνται να υποστηρίξουν ενεργά με καταλήψεις και μπλοκαρίσματα τις απεργίες που έχουν κηρύξει εργατικά σωματεία, στην 1 και στις 14 Νοέμβρη, για συλλογικές συμβάσεις και αύξηση του κατώτατου μισθού.  

Αυτές οι 24ωρες απεργίες όμως δεν αρκούν για τη νίκη! Μόνο η ενότητα όλης της εργατικής τάξης, αγροτιάς, μικροεπαγγελματιών και νεολαίας σε Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας με καθαρούς στόχους την εκδίωξη της ξεπουλημένης γραφειοκρατίας από ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, τη συντριβή των μνημονίων, την ανατροπή της χούντας Τσίπρα! Στην οργάνωση ενός τέτοιου αγώνα θα αναπτυχθούν ασυμβίβαστες επαναστατικές ηγεσίες στο μαθητικό, φοιτητικό και εργατικό κίνημα.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση του καπιταλισμού σπρώχνει τους τραπεζίτες και τα αφεντικά να επιβάλουν λιτότητα, απαγόρευση απεργιών, διχτατορικό ρατσιστικό «κράτος έκτακτης ανάγκης», ανηλεή ταξικό πόλεμο σε Ευρώπη και ΕΠΑ, στρατιωτικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή, Ασία και Αφρική, για να σώσουν τις τράπεζες και το χρεοκοπημένο σύστημα τους και ας πάει η ανθρωπότητα στην κόλαση!

Ζούμε σε μια επαναστατική περίοδο ανατροπών που μεταμορφώνει τις συνειδήσεις της νεολαίας και της εργατικής τάξης, τους στρέφει σε αναζήτηση λύσης εχτός συστήματος. Αν δεν επέμβει δυναμικά το εργατικό κίνημα με επαναστατική λύση, τότε θα επιβληθούν οι ακροδεξιοί ρατσιστές και η διχτατορία της πλουτοκρατίας τής ΕΕ.

Η ανατροπή Τσίπρα και η συντριβή του Μητσοτάκη από την εργατική τάξη και νεολαία, θα ανοίξει το δρόμο για έξοδο από ΕΕ και ΝΑΤΟ, για σοσιαλιστική κυβέρνηση εθνικοποίησης τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων και διαγραφής του δημόσιου χρέους. – Αθήνα 26/10/2018 »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s