► ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΣΤΟ «ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ»!

► ΠΟΕΔΗΝ: ” Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΣΤΟ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ”

► ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ, ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΣΙΠΡΑ

fullsizeoutput_488c

Απο τη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση σήμερα Πέμπτη πρωί στην Ακρόπολη που κάλεσαν η ΠΟΕ-ΥΠΠΟ, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ΣΕΑ, και ο Σύλλογος Έκτακτων Αρχαιολόγων ΣΕΚΑ. Φωτό Ε.Α.

Σήμερα πραγματοποιείται 24ωρη πανελλαδική απεργία υπαλλήλων ΥΠΠΟ, αρχαιολόγων και αρχαιοφυλάκων ενάντια στην παράδοση των αρχαιολογικών χώρων, μουσείων και μνημείων – μαζί με νοσοκομεία, σχολεία, πανεπιστήμια και ΟΛΑ τα δημόσια ακίνητα – στην ΕΤΑΔ ΑΕ, θυγατρική του “Υπερταμείου” ΕΕΣΥΠ που ελέγχεται από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται σ’ όλες τις μεγάλες πόλεις.

Το πρωί στην είσοδο της Ακρόπολης στην Αθήνα περίπου 80 εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού, αρχαιοφύλακες, μόνιμοι και έκτακτοι αρχαιολόγοι και άλλοι εργαζόμενοι στον πολιτιστικό τομέα, συγκεντρώθηκαν με τα πανό τους και πλακάτ “ΠΩΛΕΙΤΑΙ”.

► Η ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ ΣΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Στην απεργιακή συγκέντρωση ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΠΟΕ-ΥΠΠΟ ανάφερε ότι στην επίσκεψη του σήμερα το πρωί στην Ακρόπολη, ο Υφυπουργός Πολιτισμού καταδίκασε την απεργία  και υπονόησε ότι αν συνεχίσουν έτσι βαδίζουν στην ιδιωτικοποίηση! Ο Πρόεδρος ΠΟΕ-ΥΠΠΟ είπε ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού μάλλον την ερχόμενη Δευτέρα.

fullsizeoutput_488d

Τί αξία μπορεί να έχει μια συνάντηση με τους υπουργούς της μνημονιακής κυβέρνησης που υπόγραψαν την παράδοση των αρχαιοτήτων και όλων των δημόσιων ακινήτων στο “Υπερταμείο”;

Η Υπουργός Πολιτισμού περιμένει από το Υπουργείο Οικονομικών τον κατάλογο αρχαιοτήτων που έχουν παραχωρηθεί και αρνείται οποιαδήποτε θεσμική ενέργεια προστασίας τους, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών Τσακαλώτος έχει πιεί το αμίλητο νερό.

Δεν μπορεί να υπάρξει “διάλογος” με τους υπουργούς τής πανάθλιας μνημονιακής κοινοβουλευτικής χούντας! Οι ομοσπονδίες και τα εργατικά σωματεία πρέπει άμεσα να αναλάβουν δράση για την ανατροπή της κυβέρνησης Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ με την οργάνωση Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας.

Γι’ αυτό απαιτούνται και δυναμικές κινητοποιήσεις σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την εκδίωξη της μνημονιακής συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας από το κίνημα, και την ανάδειξη μιας επαναστατικής ηγεσίας από τη νέα γενιά. –

fullsizeoutput_4887

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, 11/10/2018:

«Να συνειδητοποιήσουν όλοι ποια είναι η ευθύνη τους  όταν μεταβιβάζονται μνημεία στο Υπερταμείο!

Εν όψει της απεργίας όλων των υπαλλήλων του ΥΠΠΟΑ, μόνιμων και συμβασιούχων, στις 11/10, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ και του ΥΠΟΙΚ προέβη σε νέες δηλώσεις, με τις οποίες επαναλαμβάνει τις προφορικές δεσμεύσεις της για την εξαίρεση των ακινήτων αρμοδιότητας ΥΠΠΟΑ από τη λίστα ακινήτων που μεταβιβάζονται στην ΕΤΑΔ και την ΕΕΣΥΠ (Υπερταμείο).

Ας θέσουμε με τη σειρά μας τα δικά μας ερωτήματα στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ και του ΥΠΟΙΚ:

–        Ποιος ο λόγος να αναλώνονται σε τόσες δηλώσεις για να μας πείσουν ότι θα εξαιρεθούν αυτά που … εξαιρούνται, ενώ θα έπρεπε να έχουν ήδη προβεί εδώ και τρεις εβδομάδες στο αυτονόητο, δηλ. την έκδοση νέας απόφασης του ΚΥΣΟΙΠ και νέας Υπουργικής Απόφασης, που θα συνοδεύεται από λίστα ΚΑΕΚ χωρίς αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, μνημεία, και τα υπόλοιπα κτίρια του ΥΠΠΟΑ που υποστηρίζουν δράσεις του πολιτισμού;

–        Ποιος ο λόγος να αναλώνονται σε δεσμεύσεις για «ονομαστική εξαίρεση κάθε ακινήτου», αντί να έχουν εκδώσει εδώ και τρεις βδομάδες έστω και μία ονομαστική εξαίρεση για την Κνωσό, τον Λευκό Πύργο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας, το Φρούριο Φιρκά ή όποιο άλλο μνημείο έχει ήδη ταυτοποιηθεί ο κωδικός;

DSC04108.JPG

Αυτό που ζητάμε είναι ξεκάθαρο από την αρχή και είναι η μόνη λύση: να αλλάξει η απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ και η Υπουργική Απόφαση Τσακαλώτου, και να μην εμφανίζονται σε αυτές τα ακίνητα του ΥΠΠΟΑ. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η ΕΤΑΔ μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να διεκδικήσει την “διαχείρισή” τους (με βάση την παρ. 5 του άρθρου 196 του Ν. 4389/16).

Ζητάμε επίσης να φύγουν από την κυριότητα της ΕΤΑΔ και όσα αντίστοιχα ακίνητα (αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία, μουσεία κ.ά.) έχουν ήδη μεταβιβαστεί πριν το 2016, στα οποία εντέχνως η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ και του ΥΠΟΙΚ αποφεύγει να αναφερθεί.

Ας δώσουμε και κάποιες απαντήσεις:

Είπε ο υφυπουργός Πολιτισμού Κ. Στρατής στη συνέντευξη τύπου: «Άρα π.χ. ο κωδικός του Μουσείου Ηρακλείου αντιστοιχεί στο όνομα του Μουσείου Ηρακλείου. Θα φύγει από τη λίστα». Δεν είπε όμως ότι η εξαίρεση του Ν. 4389/16 μιλά μόνο για «αρχαιολογικούς χώρους».

Απαντάμε: Τα κτίρια των αρχαιολογικών Μουσείων (όπως του Ηρακλείου, του Αργοστολίου, της Μυτιλήνης, της Πάτρας και άλλα που βρίσκονται στη λίστα) δεν είναι «αρχαιολογικοί χώροι», ούτε καν μνημεία. Γι’ αυτό ζητάμε την αλλαγή του νόμου, ώστε να προστεθούν τις εξαιρέσεις όλα τα ακίνητα που εξυπηρετούν την πολιτιστική κληρονομιά.

fullsizeoutput_4886

Το ΥΠΟΙΚ μας πληροφορεί στο Δελτίο Τύπου της 10/10 ότι θα εξαιρεθούν «όσα (ακίνητα) είναι προορισμένα για την εξυπηρέτηση δημόσιων, δημοτικών, κοινοτικών ή θρησκευτικών σκοπών. Ενδεικτικά: αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μνημεία, μουσεία, νοσοκομεία, δημόσια στάδια, πανεπιστήμια, σχολεία, γυμναστήρια, κολυμβητήρια κ.λπ., στρατόπεδα, αεροδρόμια, ναύσταθμοι κ.λπ., κτίρια, γήπεδα, αποθηκευτικοί χώροι, πάρκινγκ κ.λπ. τα οποία χρειάζονται οι δημόσιες υπηρεσίες για την διεξαγωγή του έργου τους». 

Με τη σειρά μας πληροφορούμε το ΥΠΟΙΚ ότι περιμένουμε αυτή τη φράση να τη δούμε σε τροπολογία στη Βουλή και όχι σε δελτίο τύπου! Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς γίνεται πράξη με θεσμικές ρυθμίσεις, και οι δεσμεύσεις των Υπουργών γίνονται πράξη με υπουργικές τροπολογίες.Τα υπόλοιπα είναι απόπειρες καθησυχασμού χωρίς ουσία.

Είπε ο υφυπουργός Κ. Στρατής ότι η απεργία των εργαζόμενων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «θα κοστίσει στο δημόσιο έσοδα μισού εκατομμυρίων ευρώ». Απαντάμε με ερώτηση: Πόσο έχουν κοστίσει σε έσοδα τα πωλητήρια και τα αναψυκτήρια των αρχαιολογικών χώρων που έμειναν κλειστά όλο το καλοκαίρι, με ευθύνη της ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ και του ΤΑΠΑ; Μάλλον πολύ περισσότερο από μισό εκατομμύριο…

Είπε η υπουργός Μ. Ζορμπά ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι τι σημαίνει να κλείνεις την Ακρόπολη». Απαντάμε: Κανείς δεν συνειδητοποιεί τη σημασία αυτής της συνδικαλιστικής επιλογής περισσότερο από τους ίδιους τους εργαζόμενους, που καθημερινά παλεύουν για να είναι ανοιχτά και προσιτά στο κοινό όλα τα μνημεία και όλα τα μουσεία στη χώρα! Από αυτούς που θα συμμετάσχουν στην απεργία όχι για να διεκδικήσουν κάποιο εργασιακό αίτημα, αλλά το αίτημα που αφορά όλη την κοινωνία: Τα μνημεία να παραμείνουν κοινωνικό αγαθό που θα προσφέρεται σε όλους και να μην καταλήξουν στο χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου για «αξιοποίηση» και «ρευστοποίηση».

ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΦΩΝΗ, ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ! » –

fullsizeoutput_4893

Από την απεργιακή πορεία νοσοκομειακών που οργάνωσε η ΠΟΕΔΗΝ την Τετάρτη 10/11.

► ΠΟΕΔΗΝ: ” Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΣΤΟ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ”

Από το Δελτίο Τύπου της ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ, Αθήνα 11/10/2018:

«Την ημέρα της απεργιακής κινητοποίησης της ΠΟΕΔΗΝ 10/10/2018 με κεντρικό σύνθημα «Η Δημόσια Υγεία στο σφυρί», λόγω της παραχώρησης Νοσοκομείων στο Υπερταμείο, το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία μας κάνει πιο ανήσυχους απ’ ότι ήμασταν μέχρι πριν.
Στέκεται στο επιχείρημα του μπλοκαρίσματος μεταβίβασης συγκεκριμένων ακινήτων στο Υπερταμείο και όχι της ακύρωσης του ΦΕΚ 2317/19-6-2018 με το οποίο παραχωρούνται 10.119 ακίνητα και την δημοσίευση νέου ΦΕΚ με την αφαίρεση των Νοσοκομείων, Αρχαιολογικών χώρων, σχολείων κλπ.
Την επιλογή των ακινήτων την έκανε η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (Ε.Ε.ΣΥ.Π.) με εισήγηση του εντεταλμένου Συμβούλου αυτής προς τον Υπουργό Οικονομικών με γραπτό αίτημα 14 Ιουνίου 2018, έχοντας υπ’ όψιν τις διατάξεις των άρθρων 196 και 209 του Ν. 4389/2019. […]

Το ξεπούλημα των 10.119 ακινήτων μπορεί να συμβεί σε κάποιο από τα επόμενα 99 χρόνια αφού έχουν δοθεί ως ενέχυρο στους δανειστές για να διασφαλιστούν ότι θα πάρουν πίσω τα δανεικά (χρέος της χώρας). Ποιος μπορεί να μας εγγυηθεί ότι εφόσον είναι στη λίστα ακόμη και εάν δεν παραχωρηθούν τώρα τα Νοσοκομεία δεν θα παραχωρηθούν τα επόμενα χρόνια;
Τα οικόπεδα και τα ακίνητα που στεγάζονται τα Νοσοκομεία όσο παραμένουν στο ΦΕΚ παραχώρησης κινδυνεύουν με πώληση. Οι συνέπειες μπορεί να είναι το λουκέτο ή να κληθεί το Δημόσιο να πληρώνει ενοίκιο στον επιχειρηματία που θα παραχωρηθεί το ακίνητο. Ως εκ τούτω εμείς θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις έως ότου εξαιρεθούν τα Νοσοκομεία από το ΦΕΚ παραχώρησης. […] –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s