► 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΣΤΟ «ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ» ΤΩΝ ΕΕ-ΔΝΤ!

ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΗΡΥΞΟΥΝ ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ!

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΕΜΠΤΗ 10:30 π.μ. ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

fullsizeoutput_46eb

Από παράσταση αρχαίου δράματος στο Θέατρο Επιδαύρου το περασμένο καλοκαίρι. Με το μνημονιακό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ όλα τα αρχαία θέατρα παραδίδονται για εκμετάλλευση στην ΕΤΑΔ ΑΕ του Υπερταμείου των ΕΕ-ΔΝΤ!

Για αύριο Πέμπτη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού (ΠΟΕ-ΥΠΠΟ) και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), κήρυξαν 24ωρη πανελλαδική απεργία ενάντια στην παράδοση από την κυβερνητική χούντα Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ στην ΕTAΔ Α.Ε. (εταιρεία του ΕΕΣΥΠ/“Υπερταμείου” των ΕΕ-ΔΝΤ), μουσείων, αρχαιολογικών χώρων και εγκαταστάσεων, θεάτρων, ωδείων, σχολών και όλων των κρατικών πολιτισμικών χώρων και ακινήτων.

Χτες Τρίτη η Υπουργός Πολιτισμού Μ. Ζορμπά σε Συνέντευξη Τύπου δεν ανάφερε καμιά θεσμική ενέργεια του Υπουργείου ώστε οι αρχαιότητες, μουσεία και ακίνητα να παραμείνουν δημόσια. Η Υπουργός αρκέστηκε στις γνωστές πολιτικάντικες “διαβεβαιώσεις” περί προστάσιας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Υποσχέθηκε ότι “σύντομα” θα ολοκληρωθεί κατάλογος αρχαιολογικών χώρων, μουσείων κ.α. που “εξαιρούνται”, σύμφωνα με το Σύνταγμα, από την παρόδοση στην ΕΤΑΔ ΑΕ.

Η απεργιακή συγκέντρωση ΠΟΕ-ΥΠΠΟ και ΣΕΑ στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 το πρωί στην είσοδο της Ακρόπολης. Καλούνται τα εργατικά σωματεία και η εργατική τάξη και νεολαία να συμμετάσχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Δεν είναι μόνο οι αρχαιότητες και τα μουσεία που παραδίδονται στην ΕΤΑΔ ΑΕ. Με το μνημονιακό νόμο 4389/2016 που ψήφισε η υπόδουλη κοινοβουλευτική χούντα Τσίπρα-ΣΥΡΙΑ-ΑΝΕΛΛ, μαζί με τις αρχαιότητες και τα μουσεία, ΟΛΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, ΣΧΟΛΕΙΑ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ, ΙΔΡΥΜΑΤΑ, ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΑ, ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΑ, ΣΤΑΔΙΑ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ κ.α., παραδίδονται στη θυγατρική Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.) για ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, ΝΟΜΗ ακόμη και ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ για να πληρωθεί το δημόσιο χρέος σε ΕΕ και ΔΝΤ!

Τα εργατικά σωματεία οφείλουν με κινητοποιήσεις σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να κηρύξουν ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ για τη συντριβή των μνημονίων και την ανατροπή της κοινοβουλευτικης χούντας Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ! –

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Από απεργιακή κινητοποίηση αρχαιολόγων, συντηρητών και άλλων εργαζομένων του ΥΠΠΟ στο Υπουργείο Πολιτισμού. Το χτίριο του Υπουργείου έχει παραχωρηθεί στην ΕΤΑΔ ΑΕ! Φωτό Ε.Α.

Η ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ, Αθήνα, 08/10/2018:  

«Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι

 Οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό, στις 11 Οκτώβρη ημέρα Πέμπτη, έχουμε κηρύξει απεργιακή κινητοποίηση με συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην είσοδο του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης.

Η Πολιτική Ηγεσία σύσσωμη, παρότι έχει ειδοποιηθεί έγκαιρα, αρνήθηκε κάθε συνάντηση με τους εργαζόμενους κάνοντας έτσι επιτακτική την προειδοποιητικού χαρακτήρα κινητοποίηση, η οποία δηλώνει τη θέλησή μας ως  πολίτες της Ελλάδας και του κόσμου να μην επιτρέψουμε την παράδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στα χέρια των δανειστών υποθηκεύοντας την κυριότητα και τη διαχείριση της .

Οι κινητοποιήσεις μας ξεπερνούν τα στενά όρια του Υπουργείου Πολιτισμού. Το θέμα της παραχώρησης είναι εξόχως Εθνικό.

Οι εργαζόμενοι θα επιβάλλουν αυτό το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα διασφαλίζει ότι κανείς και ποτέ δε θα παζαρέψει την ιδιοκτησία και την διαχείριση της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, η σημασία της οποίας ξεπερνά τα όρια της Χώρας και αποτελεί Παγκόσμιο Αγαθό.

ΠΕΜΠΤΗ 11 ΟΚΤΩΒΡΗ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ  ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ στις 10.30.π.μ.»  

DSC03106

Από πορεία απεργών νοσοκομειακών στην Αθήνα. Τα ακίνητα και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ παραδίδονται στην ΕΤΑΔ ΑΕ! Για σήμερα Τετάρτη η ΠΟΕΔΗΝ κήρυξε 24ωρη απεργία αλλά μόνο στάση εργασίας το πρωί στην Αττική με πορεία στο Υπουργείο Υγείας  Όλοι οι εργαζόμενοι/ες πρέπει να ενωθούν σε ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας, παιδείας, πρόνοιας και πολιτισμού.  Φωτό Ε.Α.

Το Δελτίο Τύπου του ΣΕΑ, Αθήνα, 08/10/2018:    

«Την Πέμπτη 11/10 απεργούμε για τη σωτηρία των μνημείων!

 Ο ΣΕΑ ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΙ 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Έχουν περάσει τρεις εβδομάδες από την πρώτη ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για την απαράδεκτη και παράνομη μεταβίβαση αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, μουσείων και άλλων κτιρίων που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά στην ΕΤΑΔ ΑΕ –και μέσω αυτής στο Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ).

Παρά τις διαβεβαιώσεις των Υπουργείων Πολιτισμού και Οικονομικών, παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες να παρουσιαστεί ως «ένα λάθος που θα διορθωθεί», πέρα από δελτία τύπου και δηλώσεις, καμία θεσμική ενέργεια δεν έχει πραγματοποιηθεί:

– Δεν έχει διορθωθεί η Υπουργική Απόφαση ώστε να μην περιλαμβάνει τα μνημεία.

– Δεν έχει προωθηθεί καμία αλλαγή του Ν. 4389/16, καμία θεσμική ρύθμιση για την εξαίρεση όλων των ακινήτων αρμοδιότητας ΥΠΠΟΑ, όχι μόνο από την κυριότητα και τη νομή αλλά και από τη διαχείριση της ΕΤΑΔ.

– Δεν έχει δοθεί η πλήρης λίστα με τα ακίνητα αρμοδιότητας ΥΠΠΟΑ που περιλαμβάνονται στα ΚΑΕΚ των 10.119 ακινήτων (μεταξύ αυτών η Κνωσός, το Μουσείο Ηρακλείου, ο Λευκός Πύργος, το παλαιό και νέο Μουσείο Μυτιλήνης), ενώ αποκρύπτεται και η λίστα με τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία που έχουν περιληφθεί στο «χαρτοφυλάκιο» της ΕΤΑΔ ήδη πριν από την ψήφιση του Ν. 4389/16 (όπως η Σπιναλόγκα, το Ιλίου Μέλαθρον, τα ακίνητα του ΥΠΠΟΑ στην Πλάκα κ.ά.). 

Η προστασία των μνημείων διασφαλίζεται με νομοθετικές ρυθμίσεις και όχι με δηλώσεις προθέσεων. 

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΥΠΠΟΑ, ΣΤΙΣ 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  1. Την  άμεση ταύτιση των σχετικών κωδικών αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου (Κ.Α.Ε.Κ.), με σύνταξη και δημοσιοποίηση του πλήρους καταλόγου αρχαιολογικών χώρων,   μνημείων και μουσείων και γενικότερα ακινήτων που χρησιμοποιούνται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
  2. Την έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης ονομαστικής εξαίρεσης από τη μεταβίβαση κάθε δικαιώματος (κυριότητας και διαχείρισης) όλων των παραπάνω και του περιβάλλοντος χώρου αυτών ή μέρους των ακινήτων αυτών που δεν εμπίπτουν στις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 196 του Ν. 4389/2016 προς την ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. και οποιαδήποτε συναφή εταιρεία ή οργανισμό στο διηνεκές. Το ίδιο να ισχύσει και για τυχόν άλλα παρόμοια ακίνητα, που θα αποκαλύπτονται ή θα χαρακτηρίζονται στο μέλλον συμπληρώνοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά
  3. Τη διασφάλιση με νομοθετική ρύθμιση ότι επίσης εξαιρούνται της μεταβίβασης και τα μνημεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μουσεία και άλλα συναφή ακίνητα αρμοδιότητας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που συμπεριλαμβάνονται στην παράγραφο 5 του άρθρου 196 του Ν. 4389/2016, για τα οποία η ίδια η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α. αποδέχεται (στο από 19/9/2018 Δελτίο Τύπου) ότι, ακόμη και αν εξαιρεθεί η μεταβίβαση κυριότητας, η ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. διατηρεί την διαχείρισή τους και επομένως την νομή τους. Πρόκειται για 71.000 ακίνητα, τα οποία κατά τον χρόνο δημοσίευσης του Ν. 4389/16 είχαν ήδη  μεταβιβασθεί, ενώ λόγω της αυτοδίκαιης προστασίας τους από το Σύνταγμα, θα πρέπει η διαχείρισή τους από την ΕΤ.Α.Δ. να εξαιρείται.
  4. Η νομοθετική διασφάλιση των κτηρίων των αρχαιολογικών μουσείων, των αρχαιολογικών αποθηκών και συναφών κτηρίων ή υπαίθριων χώρων που ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο και χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, της φύλαξης αρχαιοτήτων και γενικότερα για αρχαιολογικούς σκοπούς. 

Καλούμε όλα τα σωματεία του ΥΠΠΟΑ και την ΠΟΕ ΥΠΠΟ σε κοινές κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα

Καλούμε κάθε ενεργό πολίτη να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις ενάντια στην εκποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς με το πέρασμά της στο Υπερταμείο

ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΦΩΝΗ, ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ!» –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s