► ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕ ΚΟΙΝΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΚΛΑΔΟΥΣ!

Σημερινό άρθρο  (Σάββατο 6 Οχτώβρη) της καθημερινής βρετανικής Τροτσκιστικής εφημερίδας News Line τού Workers Revolutionary Party βρετανικού τμήματος της Τέταρτης Διεθνούς.

► ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ «ΕΠΙΣΦΑΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΟΡΙΣ!

McDonalds London

Από την απεργιακή κινητοποίηση εργαζομένων σε Μακντόναλντς, Γουέδερσπουν, ΤιΤζιΑϊ Φράντεϊς, Ούμπερ και Ντιλίβερου την περασμένη Πέμπτη στο κέντρο του Λονδίνου. Φωτό News Line

Οδηγοί της εταιρείας Ούμπερ και Ντιλίβερου μαζί με εργαζόμενους/νες στα Μακντόναλντς, ΤιΤζιΑϊ Φράντεϊς και Γουέδερσπουν οργάνωσαν κοινή 24ωρη πανεθνική απεργία την Πέμπτη (4 Οχτώβρη) ενάντια στα μεροκάμματα πείνας και στις άθλιες συνθήκες εργασίας – τις συνθήκες που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση των Τόρις, τής πρωθυπουργού Μέι, σ’ όλη την εργατική τάξη.

Εκατοντάδες απεργοί από τα Μακντόναλτς, ΤιΤζιΑϊ Φράντεϊς, Γουέδερσπουν και Ούμπερ, στη μεγάλη πλειοψηφία τους νέοι και νέες, πραγματοποίησαν κοινή απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Λέστερ στο κέντρο του Λονδίνου, με συνθήματα: “Θέλουμε ικανοποιητικούς μισθούς τώρα”, “Θα νικήσουμε!”, “Αν δεν πάρουμε αυξήσεις, θα τα κλείσουμε!¨.  

Οι νέοι/ες εργαζόμενοι/ες στα Μακντόναλτς (φαστ-φουντ) και Γουέδερσπουν (μπαρ) απαιτούν τον τερματισμό των συμβολαίων “ζίρο άουρς” (ο εργοδότης κανονίζει τις βδομαδιάτικες/ημερήσιες ώρες εργασίας όποτε θέλει, που μπορεί να είναι 0!), και κατώτατη ωριαία αμοιβή 10 λιρών (περίπου 12 ευρό). Οι εργαζόμενοι/ες σε Ούμπερ και Ντιλίβερου παλεύουν για 5 λίρες για κάθε διανομή και 1 λίρα για κάθε μίλι (περίπου 1,6 χιλ.) διαδρομής ως κατώτατη αμοιβή.

Στην απεργιακή συγκέντρωση μίλησαν ο Ρόνι Ντρέϊπερ του σωματείου BFAWU (Bakers and Allied Food Workers Union – Εργατικό σωματείο αρτοποιών και συναφών επαγγελμάτων εστίασης), η ΓΓ του TUC (Trades Unions Congress – η βρετανική ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) Φράνσις Ο Γκρέϊντι και ο αντιπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος Τζον Μακντόνελ που μετέφερε και μήνυμα συμπαράστασης από τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος υποσχέθηκε ότι μια κυβέρνηση των Εργατικών θα νομοθετήσει αμέσως για 10 λίρες κατώτατη ωριαία αμοιβή και τον τερματισμό των «ζίρο άουρς».

BRIXTON MC

Από την απεργιακή κινητοποίηση την περσμένη Πέμπτη των εργαζόμενων στα Μακντόναλτς στην περιοχή Μπρίξτον του νότιου Λονδίνου. Φωτό News Line.

Η εκπρόσωπος των απεργών στα ΤιΤζιΑϊ Φράντεϊς Λορίν Τάουνσεντ δήλωσε: “Με τη σημερινή κατώτατη ωριαία αμοιβή αν είσαι κάτω από 21 χρονών παίρνεις μόνο 5 λίρες την ώρα ενώ το φαγητό ακριβαίνει συνέχεια. Έχουμε ένα σύστημα αλληλεγγύης, το 40% των φιλοδωρημάτων πάει στους συναδέλφους μας στην κουζίνα. Δουλεύουμε σκληρότερα κάθε χρόνο και παίρνουμε λιγότερα. Παλεύουμε ενάντια σε πανάθλιους εργοδότες. Αρκετά!”

Η ΓΓ του TUC Φράνσις Ο Γκρέϊντι είπε ωραία λόγια υπέρ των εργαζομένων αλλά δεν είπε λέξη για την οργάνωση γενικής απεργίας και για την ανατροπή τής κυβέρνησης των Τόρις (κυβέρνηση συνασπισμού με το μικρό ακροδεξιό κόμμα DUP της βόρειας Ιρλανδίας).

Η απεργία ήταν μια δυνατή έκφραση της οργής των νέων εργαζομένων που τώρα οργανώνονται στα εργατκά σωματεία και ενοποιούν τους αγώνες τους για να χτυπήσουν μαζί. Αυτό το κίνημα της εργατικής νεολαίας εμπνέει τους μεγαλύτερους εργάτες και όλη την εργατική τάξη για να μπουν στον αγώνα για τη συντριβή των Τόρις.

NHS 30:6:18

Από την απεργιακή κινητοποίηση τής 30/6/18 στο Λονδίνο ενάντια στις περικοπές, ιδιωτικοποιήσεις και απολύσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS). Φωτό The News Line.

Οι νέοι και νέες παλεύουν για δικαιώματα που κατέχτησε με αίμα η εργατική τάξη με αγώνες εκατονταετιών. Με την απεργία τους μπήκαν δυνατά στην ταξική πάλη και την επαναστατικοποιούν!

Οι εργαζόμενοι στις εταιρείες Ντιλίβερου και Ούμπερ Ιτς θεωρούνται από την εργοδοσία ως “αυτοπασχολούμενοι” και δεν έχουν δικαιώματα όπως επίδομα ασθένειας και διακοπών ούτε ασφάλεια εργασίας, Υπολογίζεται ότι πάνω από 4,5 εκατομμύρια νέοι/νέες στην Αγγλία και Ουαλία εργάζονται σε συνθήκες “επισφαλούς εργασίας”!

Ο αγώνας τους είναι διεθνιστικός: στις ΕΠΑ οι εργαζόμενοι στα φαστ-φουντάδικα διεκδικούν με απεργίες 15 δολάρια την ώρα και στη Γαλία και σ’ άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι εργαζόμενοι/ες στα Μακντόναλντς οργανώνονται σε σωματεία.

Αλλά το χρεοκοπημένο καπιταλιστικό σύστημα δεν μπορεί να προσφέρει ικανοποιητικούς μισθούς και συνθήκες εργασίας. Η εργατική τάξη πρέπει να βάλει τέλος στο καπιταλιστικό σύστημα.

Το 2016 το σωματείο GMB (που αντιπροσώπευε τους εργαζομένους στην Ούμπερ) κέρδισε τη μάχη στην Εργατική Διαιτησία που αποφάσισε ότι οι εργαζόμενοι/νες στην Ούμπερ δεν ήταν «αυτοαπασχολούμενοι». Η υπόθεση δεν έχει τελειώσει όμως καθώς η Ούμπερ πήγε την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η εργατική τάξη δεν μπορεί να επαφίεται στα μπουρζουάδικα δικαστήρια. Ο δρόμος μπροστά για τη νίκη είναι η γενική απεργία όλων των εργαζομένων που πρέπει να καλέσει το TUC για τον τερματισμό των «ζίρο άουρς» και την ανατροπή των Τόρις και του καπιταλισμού. –

= Το Workers Revolutionary Party οργανώνει πολιτική συγκέντρωση στο Λονδίνο στις 4 Νοέμβρη για τα 49 χρόνια της εφημερίδας News Line.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s