► ΦΙΑΣΚΟ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ, ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ!

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΠΕΡΝΕΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – Η ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΧΟΥΝΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ!

DSC03272

Από συγκέντρωση των συνταξιούχων στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στην Αθήνα τον περασμένο Απρίλη. Η μάχη ενάντια στις μειώσεις συντάξεων πρέπει να απαιτήσει ανατροπή της κοινοβουλευτικής χούντας Τσίπρα. Φωτό Ε.Α.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη κατέρρευσαν οι μετοχές και των τεσσάρων κύριων ελληνικών τραπεζών στο χρηματιστήριο της Αθήνας. Η πτώση συνεχίστηκε και την Τετάρτη με βουτιά – 2,1% και τις μετοχές της Τραπέζας Πειραιώς -20,7%, Eurobank -14,7%, Εθνικής -5,5% και Alpha -3,3%.

Οι τεράστιες απώλειες των μετοχών οφείλονται στις αρνητικές εκθέσεις για τη βιωσιμότητα των ελληνικών τραπεζών από την αμερικανική Goldman Sacks και τη βρετανική HSBC.

Την προηγούμενη βδομάδα στελέχη της Goldman Sacks επισκέφτηκαν στην Αθήνα και τόνισαν ότι οι τέσσερεις ελληνικές τράπεζες πρέπει να περιορίσουν δραστικά κατά 60% στα επόμενα τρία χρόνια (2019-21) τα «κόκκινα δάνεια»!

Η Goldman Sacks, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, θεωρεί ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν ένα νέο τραπεζικό κραχ.

Η HSBC αναφέρει ότι «οι επενδυτές έχουν χάσει παντελώς την εμπιστοσύνη τους στις ελληνικές τράπεζες» καθώς φέτος οι τράπεζες είχαν ζημιές 1-2 δισ. ευρό το μήνα!

fullsizeoutput_3a65

Από την επίθεση των ΜΑΤ την Τετάρτη 21/3 σε διμαρτυρία στην Αθήνα ενάντια στους πλειστηριασμούς σπιτιών και μαγαζιών. Φωτό Μάριος Λώλος

Η πραγματικότητα είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι χρεοκοπημένες και επιβιώνουν με τα περίπου 50 δισ. ευρό που τους έδωσε, με διαταγές των ΕΕ-ΔΝΤ, το ελληνικό κράτος από τα δάνεια που έλαβε.

Αυτά τα 50 δισ. ευρό, συν τους τόκους, τα πληρώνουν οι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, μικρομεσαίοι, νεολαία και αγρότες με συνεχείς μειώσεις μισθών και συντάξεων, με πετσόκομμα της δημόσιας υγείας, παιδείας και πρόνοιας, με υψηλούς φόρους και συνεχώς αυξανόμενους οικιακούς λογαριασμούς.

Μ’ αυτά τα 50 δισ. ευρό, το ελληνικό κράτος υποτίθεται ότι μπορεί να έχει τον πλήρη έλεγχο και διαχείριση των τραπεζών. Όμως οι επικυρίαρχοι ΕΕ-ΔΝΤ έχουν απαγορεύσει κάθε παρέμβαση του κράτους και της κυβέρνησης!  

Με τις απαιτήσεις τους για άμεση μεγάλη μείωση των «κόκκινων δανείων» οι τραπεζίτες της Goldman Sacks και της HSBC απαιτούν την εντατικοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και κατασχέσεων σπιτιών, μαγαζιών και περιουσιών. Αυτό σημαίνει και την εντατικοποίηση των βίαιων επιθέσεων και συλλήψεων από τα ΜΑΤ, και τη βιομηχανία δικαστικών διωγμών ενάντια στους διαμαρτυρόμενους.    

Ο πανικός των Goldman Sacks, HSBC, «επενδυτών» σπεκουλαδόρων και χετζ-φαντς, πηγάζει από τις μεγάλες ανησυχίες τους για την παγκόσμια οικονομική κρίση του καπιταλισμού.

Η ελβετική τράπεζα BIS – η σεβαστή «τράπεζα των τραπεζιτών» – συνεχώς προειδοποιεί για μια πολύ πιθανή έκρηξη της «φούσκας» του παγκόσμιου χρέους. Το χρέος που ουσιαστικά προέρχεται από την πολιτική «ποσοτικής χαλάρωσης» των τελευταίων 10 χρόνων των κεντρικών τραπεζών (Φεντ, ΕΚΤ, Τράπεζα Αγγλίας, Τράπεζα Κίνας, Τράπεζα Ιαπωνίας). Με πλασματικό ηλεκτρονικό χρήμα και σχεδόν μηδενικά επιτόκια προς τις τράπεζες και επιχειρήσεις που κατέρρεαν, οι κεντρικές τράπεζες έσωσαν τον καπιταλισμό το 2008.

Την προηγούμενη βδομάδα η διευθύντρια του ΔΝΤ Λαγκάρντ προειδοποίησε κι’ αυτή για την έκρηξη της «φούσκας» που θα παρασύρει όλο το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα στο χάος.

Η Λαγκάρντ ανακοίνωσε ότι το σύνολο του παγκόσμιου χρέους – η παγκόσμια «φούσκα» – έχει αυξηθεί κατά 60% τα τελευταία 10 χρόνια και έφτασε στα $182 ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ!

Ο εμπορικός πόλεμος που ξεκίνησε ο Πρόεδρος των ΕΠΑ Τραμπ και η πρόσφατη αύξηση των τραπεζικών επιτοκίων από τη Φεντ, δήλωσε η Λαγκάρντ, κάνουν τα πράγματα πολύ δύσκολα.

Οι «ανησυχίες» και η σύγκρουση ΕΠΑ-Ιράν έχει στείλει ξανά στα ουράνια την τιμή του πετρελαίου, σήμερα στα $85 το βαρέλι (Μπρεντ) αλλά που μπορεί να φτάσει τα $100 μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Αυτές οι αυξήσεις – επιτοκίων και πετρελαίου – στέλνουν στην κόλαση της χρεοκοπίας όχι μόνο νοικοκυριά και επιχειρήσεις αλλά και ολόκληρα κράτη όπως την Αργεντινή, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη ανεργία, φτώχεια και πολεμικές συγκρούσεις.

Αυτό είναι το πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που απειλεί τις ελληνικές τράπεζες, και την ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία, από δω πηγάζει ο πανικός των Goldman Sacks και HSBC.

Η παταγώδης αποτυχία του δημοψηφίσματος ΕΕ-ΝΑΤΟ στη Δημοκρατία της Μακεδονίας ήταν ένα γερό χτύπημα και στην υποταγμένη κοινοβουλευτική χούντα Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ.

Ο λαός της Δημοκρατίας της Μακεδονίας – όπως ο ελληνικός και ο βρετανικός λαός – ψήφισαν ενάντια στη φτώχεια, ανεργία και καταπίεση παρά τις τεράστιες πιέσεις των ΕΕ, ΕΠΑ και ΝΑΤΟ.

Τώρα σ’ όλα τα υποταγμένα καθεστώτα στις βαλκανικές χώρες κυριαρχεί η ταραχή καθώς οι οικονομίες τους είναι χρεοκοπημένες. Φοβούνται την εξέγερση των λαών, ενωμένων στον αγώνα τους ενάντια σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Ο Τσίπρας εκλιπαρεί ΕΕ και ΔΝΤ να του επιτρέψουν να μην μειώσει αισθητά τις συντάξεις από το 2019 καθώς αισθάνεται τον κίνδυνο για την κυβέρνηση του. Αλλά αυτός ο ίδιος έχει υπογράψει τις μειώσεις των συντάξεων και τις αυξήσεις στους οικιακούς λογαριασμούς, μέτρα που έχουν στείλει στην πείνα τους συνταξιούχους.

Η Μέρκελ και το ΔΝΤ επιμένουν σε πλεόνασμα 3,5% για το 2019 και αυτό σημαίνει βάρβαρη επίθεση σε μισθούς και συντάξεις. Ο Τσίπρας θα καταθέσει τον ελληνικό προϋπολογισμό 2019 πρώτα στην ΕΕ στο τέλος του μήνα, κι αν πάρει το ΟΚ των επικυρίαρχων, θα τον καταθέσει και τυπικά στη Βουλή στο τέλος του Νοέμβρη.

DSC03348

Από την πρωτομαγιάτικη πορεία ενάντια σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, Τσίπρα.Τα εργατικά σωματεία πρέπει να απαιτήσουν Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας για την ανατροπή του Τσίπρα. Φωτό Ε.Α.

Ο αγώνας των εργαζομένων, συνταξιούχων, νεολαίας, ανέργων, αγροτών και μικρομεσαίων επαγγελματιών ενάντια στις περικοπές και μειώσεις μισθών και συντάξεων, είναι αγώνας για τη συντριβή των μνημονίων.

Η πολιτική των αριστερών κομμάτων ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ που αρνούνται την πάλη για την ανατροπή του Τσίπρα, δείχνει ότι αποδέχονται τη ψευδαίσθηση ότι ο καπιταλισμός δεν έχει φάει ακόμη τα ψωμιά του και ότι η εργατική τάξη δεν είναι ακόμη δυνατή να τον ανατρέψει.

Οι Τροτσκιστές της Τέταρτης Διεθνούς αντίθετα αξιολογούν τη σημερινή περίοδο ως επαναστατική με καθήκον τη δημιουργία μαρξιστικών επαναστατικών κομμάτων για εργατική εξουσία.

Οι αγωνιστές και η νεολαία καλούνται να πετάξουν έξω από το κίνημα τη γραφειοκρατία σε ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και να οργανώσουν Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας για την ανατροπή του Τσίπρα απ’ τ’ αριστερά, για τη συντριβή του Μητσοτάκη και των φασιστών.    

Για να νικήσουν οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουν για την ανατροπή της κοινοβουλευτικής χούντας Τσίπρα,  για τη διαγραφή του χρέους και εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων.

Αυτή είναι η διέξοδος από την καταστροφική οικονομική και κοινωνική κρίση του καπιταλισμού. Αυτός ο αγώνας ανοίγει την πόρτα για μια εργατο-αγροτική σοσιαλιστική κυβέρνηση, εχτός ΝΑΤΟ και ΕΕ, με προοπτική τη Βαλκανική Σοσιαλιστική Ομοσπονδία και τα Ενωμένα Σοσιαλιστικά Κράτη της Ευρώπης. –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s