► ΝΕΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΑ – ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΔΝΤ!

Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΑΙ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ!

αργεντινη δευτέρα 24:9

Από την τεράστια απεργιακή διαδήλωση ενάντια στο ΔΝΤ την περασμένη Δευτέρα (24/9) στο Μπουένος ΆΪρες.

Προχτές Τετάρτη βράδυ η κεντρική τράπεζα των ΕΠΑ (Φεντ) ανακοίνωσε την αύξηση κατά 0,25% στο 2,25% των τραπεζικών επιτοκίων δανεισμού. Είναι η τρίτη συνεχής αύξηση των επιτοκίων φέτος. Σε Συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Φεντ Τζερόμ Πάουελ τόνισε ότι η πολιτική αύξησης των επιτοκίων θα συνεχιστεί και το 2019.

Η αύξηση θα χτυπήσει τα νοικοκυριά αφού θα αυξηθούν τα ποσά δόσεων στα στεγαστικά και τραπεζικά δάνεια και στις πιστωτικές κάρτες.

Δεκάδες χώρες σ’ όλο τον πλανήτη που έχουν δανειστεί από τράπεζες, χετζ-φαντς και το ΔΝΤ, θα δυσκολευτεούν ακόμη περισσότερο να πληρώσουν τις δόσεις αποπληρωμής των δανείων τους καθώς όλα αυτά τα δάνεια έχουν ρήτρα δολαρίου. Οι προηγούμενες αυξήσεις έχουν δημιουργήσει μεγάλα οικονομικά προβλήματα σε αρκετές χώρες και το καλοκαίρι χρεοκόπησαν την Αργεντινή.

Η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, στη σημερινή παγκόσμια οικονομική κρίση, δημιουργεί τεράστια προβλήματα ρευστότητας επιχειρήσεων και τραπεζών στις ίδιες τις ΕΠΑ και οδηγεί στη χρεοκοπία επιχειρήσεις και στην ανεργία και φτώχεια εκατομμύρια εργαζόμενους.

fullsizeoutput_40bf

Από απεργιακή διαδήλωση στο Παρίσι ενάντια στον Μακρόν τον περασμένο Μάη.

Αλλά ο Πάουελ δήλωσε ότι η αμερικανική οικονομία είναι “πιο δυνατή” και ικανή να αντιμετωπίσει ένα “σοκ” απ’ ότι ήταν το 2008 όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση.

Η δήλωση αυτή του Πάουελ είναι ομολογία του φόβου των τραπεζιτών για ένα νέο “σοκ”, ένα ανεξέλεγχτο κραχ.

Στόχος του Πάουελ είναι να περιορίσει το δανεισμό που αυξάνει την κολοσσιαία “φούσκα” χρέους (κρατών και επιχειρήσεων), και έτσι να αποφευχθεί η έκρηξη της “φούσκας” που θα οδηγήσει στην κατάρρευση όλο το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα και το οικονομικό και πολιτικό σύστημα του καπιταλισμού στο χάος.  

Πριν 10 μέρες ο καθηγητής Μάρτιν Φελντστέιν, πρώην πρόεδρος του Οικονομικού Συμβουλίου στο Λευκό Οίκο, δήλωσε στη βρετανική δεξιά εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ ότι “δεν έχουμε καμιά ικανότητα να διορθώσουμε την οικονομία, και δεν έχουμε καμιά στρατηγική να αντιμετωπίσουμε μια νέα ύφεση”.

Ο Φελντστέιν τόνισε ότι τα 10 χρόνια από την κατάρρευση της τράπεζας Λίμαν Μπράδερς ήταν μια περίοδος εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων με τις κεντρικές τράπεζες (ΕΠΑ, Βρετανίας, ΕΕ, Ιαπωνίας) να τυπώνουν ακατάπαυτα χρήματα και να τα διοχετεύουν στο οικονομικό σύστημα. Έτσι επιβίωσαν και διαβιώνουν οι τράπεζες και ο καπιταλισμός.

Αλλά η φούσκα είναι ακόμη μεγαλύτερη και στο σημερινό εμπορικό πόλεμο και στη σύγκρουση μεταξύ ΕΠΑ και ΕΕ, ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός δεν πρόκειται να βοηθήσει με τα δολάρια του ούτε την ΕΕ ούτε οποιονδήποτε άλλο. Ο σώζων εαυτώ σωθήτω!

Η παγκόσμια οικονομική κρίση, που ο καπιταλισμός είναι ανίκανος να επιλύσει, και οι συνεχείς αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων έσπρωξαν ξανά την οικονομία της Αργεντινής στη χρεοκοπία.

Δαωιδ Φερνανδεz EPA-EFE General-strike-brings-Argentina-to-a-halt-1

Από τις διαδηλώσεις στη γενική απεργία της Αργεντινής. Φωτό David Fernandez EPA-EFE.

Την ώρα που ο Πάουελ ανακοίνωνε την νέα αύξηση των επιτοκίων, το ΔΝΤ και ο πρόεδρος της Αργεντινής Μορίσιο Μάκρι συμφώνησαν σε δάνειο $57 δισ., το υψηλότερο δάνειο στην ιστορία του ΔΝΤ.

Το δάνειο θα δοθεί στη λατιονοαμερικανική χώρα σε δόσεις σε διάστημα τρίων χρόνων με βάρβαρους όρους λιτότητας και υποταγής, ακόμη χειρότερους και απ’ αυτούς που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα.

Η διευθύντρια του ΔΝΤ Λαγκάρντ τόνισε ότι το πρώτο βήμα στην Αργεντινή πρέπει να είναι ο ισολογισμός του προϋπολογισμού της χώρας το 2019 και να περάσει σε πλεόνασμα 1% το 2020.

Στην Ελλάδα, και στην ΕΕ, οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι αγρότες και οι μικροεπαγγελματίες ξέρουν πολύ καλά ότι η Λαγκάρντ επιβάλει στην Αργεντινή απίστευτη λιτότητα βάρβαρων περικοπών σε μισθούς, συντάξεις, υγεία, παιδεία, πρόνοια και ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας!

Είναι τέτοιας βαρβαρότητας τα σχέδια του ΔΝΤ για την Αργεντινή που ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της χώρας Λουίς Καπούτο παραιτήθηκε την περασμένη Τρίτη. Ο Καπούτο είχε διοριστεί μόλις πριν τρεις μήνες.

Η πρώτη απάντηση της εργατικής τάξης στην Αργεντινή ήταν μια γενική απεργία 36 ωρών που οργάνωσαν τα εργατικά συνδικάτα την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη. Στην πρωτεύουσα Μπουένος Άϊρες δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν ενάντια στην δεξιά κυβέρνηση και το ΔΝΤ.

Τεράστιες εργατικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σ’ όλες τις μεγάλες πόλεις της Αργεντινής.

Ζούμε στην εποχή της κατάρρευσης του καπιταλισμού που πρέπει να ανατραπεί και να θαφτεί από την παγκόσμια εργατική τάξη ώστε να αποφύγει η ανθρωπότητα τον όλεθρο μιας οικονομικής καταστροφής και ενός πυρηνικού πολέμου.

Στη σημερινή επαναστατική περίοδο η νεολαία και οι εργαζόμενοι πρέπει να δημιουργήσουν επαναστατικά μαρξιστικά κόμματα σ’ όλες τις χώρες για να νικήσουν. –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s