► Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΠΝΟ ΑΠΟΔΕΧΤΗΚΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΤΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΡΜΑΤΙΣΕ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ

ΓΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΝΟΜΩΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το πανό της ΠΕΝΕΝ στην απεργιακή πορεία 12/1/18. Φωτό Ε.Α.

Σήμερα Τρίτη μεσημέρι η αντιδραστική μνημονιακή πλειοψηφία (10 σωματεία) στη Διοίκηση της ΠΝΟ αποδέχτηκε τη νέα πρόταση του ΣΕΕΝ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας) για αυξήσεις-ψίχουλα μισθών 2%, αναδρομικά από 1/1/2018, με υπογραφή μονοετούς ΣΣΕ. Θα πραγματοποιηθούν νέες διαπραγμετεύσεις για το 2019.

Στη σημερινή συνεδρίαση 4 σωματεία (ΠΕΝΕΝ, ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΠΕΕΜΑΓΕΝ) αντέκρουσαν την πρόταση των εφοπλιστικών εταιρειών και πρότειναν κλιμάκωση της καθολικής πανελλαδικής απεργίας.

Όπως αναφέρουν οι ανακοινώσεις των ΠΕΝΕΝ και των ΠΕΜΕΝ- ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ-ΠΕΕΜΑΓΕΝ (τα 3 σωματεία που υποστηρίζουν την πολιτική του ΠΑΜΕ), ο τερματισμός της απεργίας πραγματοποιήθηκε άμεσα και χωρίς καμιά αναφορά στα εξαιρετικά κρίσιμα και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες: μνημονιακοί νόμοι που έχουν μειώσει τη σύνθεση των πληρωμάτων κατά 30-40% και έχουν επιβάλει μισθούς και συντάξεις πείνας και “ελαστικής εργασίας”, το τεράστιο ποσοστό ανεργίας, την εξαφάνιση του ΝΑΤ.    

Η μνημονιακή κοινοβουλευτική χούντα Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ, που έχει υποστηρίξει τις θέσεις των πλοιοκτητών στη φορολόγηση κ.α., παρουσιάστηκε ως Πόντιος Πιλάτος και δήλωσε ότι η απεργία είναι μια διένεξη μεταξύ συνδικαλιστών και ιδιωτών!

Παράλληλα – λίγες πριν την ομιλία του Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη – ανακοίνωσε νέες κλαδικές συμβάσεις σε 4 τομείς (τράπεζες, ταξιδιωτικές επιχειρήσεις κλπ.).

Το 2% αποτελεί περιφρονητικό χαστούκι από κυβέρνηση και πλοιοκτήτες στον απεργιακό αγώνα των ναυτεργατών και στις δικεδικήσεις όλης της οργισμένης εργατικής τάξης!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Από απεργιακή πορεία στην Αθήνα 12/1/18. Φωτό Ε.Α.

Η πλειοψηφία στη διοίκηση της ΠΝΟ ξεπούλησε την απεργία όπως έχει κάνει επανειλλημένα στο παρελθόν – καμιά έκπληξη. Οι ανακοινώσεις των 4 σωματείων ομολογούν ότι δεν μπορούν να νικήσουν οι ναυτεργάτες μ’ αυτή την ηγεσία στην ΠΝΟ.

Αυτό βέβαια είναι αλήθεια. Είναι μια πολύ μεγαλύτερη αλήθεια όμως ότι η πολιτική και στρατηγική αυτών των 4 σωματείων – η  άρνηση να καλέσουν τα σωματεία όλης της εργατικής τάξης σε απεργιακή δράση αλληλεγγύης – άφησε την απεργία στα χέρια της αντιδραστικής τεχνιτής πλειοψηφίας στη διοίκηση της ΠΝΟ!

Η απεργία διεξήχθηκε χωρίς ούτε μια διαδήλωση, χωρίς μαζικές συγκεντρώσεις στις πόλεις και στα λιμάνια. Τα Εργατικά Κέντρα Πειραιά και Θεσσαλονικής, όπως και τα εργατικά σωματεία, έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια. Δεν συγκροτήθηκε ούτε μια Επιτροπή Αλληλεγγύης στην απεργία των ναυτεργατών!

Κανένας κλάδος της εργατικής τάξης δεν μπορεί να νικήσει μόνος σήμερα! Γιατί απέναντι του έχει το μνημονιακό μέτωπο Τσίπρα-Μητοτάκη-Εφοπλιστές-ΜΑΤ-Λιμενικό, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γι’ αυτό οι ναυτεργάτες πρέπει να απευθυνθούν, στους νέους αγώνες που έρχονται, σ’ όλους τους εργαζομένους και σε ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ.

Τα 4 ναυτεργατικά σωματεία υποστηρίζουν και σωστά, ότι οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ είναι με τα αφεντικά και τα μνημόνια. Τι αξία έχει να καλέσεις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ;

Αυτή είναι μια σεχταριστική θέση που αγνοεί ότι άλλο μνημονιακές πλειοψηφίες και άλλο η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ ως ταξικά όργανα της εργατικής τάξης.

Τα ναυτεργατικά σωματεία αρνήθηκαν να πάνε στη ΓΣΕΕ και στην ΑΔΕΔΥ με πορεία και να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ!

Το ζήτημα εδώ είναι ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ; Στηρίζεται μόνο στις δικές σου δυνάμεις, ή αναγνωρίζεις ότι χρειάζεται η απεργιακή αλληλεγγύη και άλλων κλάδων; Πολεμάς γι’ αυτή την προοπτική ή τελικά συμβιβάζεσαι με μια καταγγελία για την αντιδραστική πλειοψηφία στην ΠΝΟ;

Οι σημερινές ανακοινώσεις και των 4 σωματείων, μετά τον τερματισμό της απεργίας, δείχνουν ότι δεν έχουν κατανοήσει ότι η τεχνιτή πλειοψηφία στη διοίκηση της ΠΝΟ μπορεί να ανατραπεί ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΟΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΑΓΩΝΑ, ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ, ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ!

Ουσιαστικά οι ηγεσίες αυτών των 4 αριστερών σωματείων ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΤΗΝ ΠΝΟ!

Ας αφήσουν τις αλληλοκατηγορίες και ας επικεντρωθούν στην οργάνωση της πάλης των ναυτεργατών στο άμεσο επόμενο διάστημα, καθώς η εργατική τάξη θα αναπτύξει τους αγώνες της για τη συντριβή των μνημονίων σε μια περίοδο όπου ο πόλεμος στη Συρία και η πολιτική ένταση σε Βαλκάνια και Τουρκία δημιουργεί εκρηχτικές καταστάσεις που φουντώνουν από την παγκόσμια οικονομική κρίση του καπιταλισμού.

Πρέπει όμως η ηγεσία της ΠΕΝΕΝ να αποφύγει τις συμμετοχές σε μυστικές συναντήσεις και μάλιστα σε ώρα απεργίας!

Claude Paris : AP Απριλης 18 Μασαλία

Από την απεργιακή πορεία εργαζομένων ενάντια στην κυβέρνηση Μακρόν την Τρίτη 22/5 στη Μασαλία. Φωτό Claude Paris / AP.

Τα 3 σωματεία που υποστηρίζουν το ΠΑΜΕ (ΠΕΜΕΝ- ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ-ΠΕΕΜΑΓΕΝ) ακολούθησαν την πεσιμιστική πολιτική της ηγεσίας του ΚΚΕ. Γι’ αυτούς η εργατική τάξη σήμερα είναι ηττημένη και απαιτείται ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος υπό τας διαταγάς της σταλινικής ηγεσίας του ΚΚΕ.

Αυτή η ηγεσία αρνείται την καθολικότητα της παγκόσμιας κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος, τις επαναστατικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί και έτσι αρνείται ότι σήμερα είναι δυνατό οι εργαζόμενοι και οι συμμαχοί τους να νικήσουν και να αποτινάξουν Τσίπρα, Μητσοτάκη, μνημόνια και καπιταλισμό!

Ο δρόμος για τη νίκη των ναυτεργατών και όλων των εργαζομένων, αγροτών, νεολαίας και μικροεπαγγελματιών περνά μέσα από την αγωνιστική ενότητα της εργατικής τάξης σε Ενιαίο Μέτωπο με την οργάνωση ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ με σκοπό την εξαφάνιση των μνημονίων, την ανατροπή της κοινοβουλευτικής χούντας Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ και τη συντριβή του Μητσοτάκη και των φασιστών!

Αυτός είναι ο αγώνας για εργατική εξουσία, έξω από ΕΕ και ΝΑΤΟ, για τα Ενωμένα Σοσιαλιστκά Κράτη της Ευρώπης, για τη σοσιαλιστική σχεδιασμένη οικονομία. –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s