► 80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ, ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ.

«ΟΛΗ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΑΡΑΧΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΚΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟΥ» Μανιφέστο της Τέταρτης Διεθνούς 3 Σεπτέμβρη 1938.

worldaffairsjournal@com

Παλαιστινιακή Επανάσταση: Στην Εμπροσθοφυλακή της Παγκόσμιας Επανάστασης για την ανατροπή του Ιμπεριαλισμού και του Σιονισμού.  Φωτό worldaffairsjournal@com

Το Ιδρυτικό Συνέδριο της Τέταρτης Διεθνούς πραγματοποιήθηκε πριν 80 χρόνια, στις 3 Σεπτέμβρη 1938 στο Περινί, προάστιο του Παρισιού. Συμμετείχαν 30 αντιπρόσωποι από 10 χώρες: Ελλάδα, ΕΠΑ, Γαλία, Βρετανία, Γερμανία, ΕΣΣΔ, Ιταλία, Πολωνία, Βέλγιο, Ολανδία, καθώς επίσης και από τη Λατινική Αμερική.

Ο Λεφ Τρότσκι ήταν εξόριστος στο Μεξικό.  

Σκοπός της ίδρυσης της Τέταρτης Διεθνούς ήταν να συγκροτήσει τον πυρήνα για τη δημιουργία του παγκόσμιου επαναστατικού κόμματος του προλεταριάτου για την παγκόσμια σοσιαλιστική επανάσταση.

Σύφωνα με τον Τρότσκι, η ίδρυση της Τέταρτης Διεθνούς ήταν απόλυτα αναγκαία μετά την αντιδραστική προδοτική πολιτική της σταλινικής γραφειοκρατίας στη Γερμανία που οδήγησε στην κατάληψη της εξουσίας από τον Χίτλερ το 1933.

Όπως ο Λένιν και το Μπολσεβίκικο Κόμμα ίδρυσαν το 1919 την Τρίτη Διεθνή για να οικοδομήσουν ένα παγκόσμιο επαναστατικό κόμμα, μετά την προδοσία της Σοσιαλδημοκρατίας (Δεύτερη Διεθνής), έτσι και ο Τρότσκι αγωνίστηκε για την ίδρυση της Τέταρτης Δεθνούς.

Φωτό: (αρι. προς δεξ.) Λεφ Σεντόφ. Ρούντολφ Κλέμεντ, Έρβιν Γουλφ: οργανωτές της ίδρυσης της Τέταρτης Διεθνούς δολοφονήθηκαν από πράχτορες του Στάλιν.

Παρά τις δολοφονίες των ηγετικών στελεχών του τροτσκιστικού κινήματος (Σεντόφ, Κλέμεντ, Γουλφ) από την Γκε.Πε.Ου. του Στάλιν  – την ίδια περίοδο που δολοφονούσε τους Μπολσεβίκους ηγέτες στις δίκες της Μόσχας το 1936-8 – και τους διωγμούς και φυλακίσεις από τα φασιστικά και δημοκρατικά καπιταλιστικά καθεστώτα, η Τέταρτη Διεθνής ιδρύθηκε σε μια κορυφαία στιγμή της παγκόσμιας ιστορίας, τις παραμονές του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Με το «Μεταβατικό Πρόγραμμα: Η θανάσιμη αγωνία του καπιταλισμού και τα καθήκοντα της Τέταρτης Διεθνούς» (3/9/1938) καθώς και με το μανιφέστο «Ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο!» (15/9/1938), η Τέταρτη Διεθνής έβαλε τα θεμέλια για τη συγκρότηση επαναστατικών κομμάτων σ’ όλο τον κόσμο, μέσα από την πάλη ενάντια στο φασισμό, το σταλινισμό και την καπιταλιστική δημοκρατία.

Ως ο οργανωτής της Οχτωβριανής Επανάστασης το 1917, ιδρυτής του Κόκκινου Στρατού και νικητής του Εμφυλίου Πολέμου και των ξένων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στη Σοβιετική Δημοκρατία το 1918-20, ο Τρότσκι γνώριζε ότι το παγκόσμιο προλεταριάτο θα κινητοποιηθεί ενάντια στον πόλεμο αλλά και μέσα από τον πόλεμο, με τα κινήματα Αντίστασης, θα πάλευε για το σοσιαλισμό.

Ο Τρότσκι δολοφονήθηκε από πράχτορες του Στάλιν τον Αύγουστο 1940, αλλά η πρόγνωση του βγήκε απόλυτα σωστή: τα κινήματα Αντίστασης στο φασισμό και στην αποικιοκρατία αναδείχτηκαν στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και κατέχτησαν την εξουσία σε αρκετές χώρες, όπως στη Γιουγκοσλαβία και στην Κίνα. Αλλά η σταλινική γραφειοκρατία πρόδωσε τον αγώνα για εγκαθίδρυση του σοσιαλισμού σε Ελλάδα, Ιταλία και Γαλία.

LD

Ο Λεφ Τρότσκι στο Μεξικό το 1938.

Στα 80 χρόνια από την ίδρυση της, η Τέταρτη Διεθνής πάλεψε για τη σοσιαλιστική επανάσταση και την ανατροπή του καπιταλισμού, και για την υπεράσπιση χωρίς όρους της ΕΣΣΔ, της Κίνας και των άλλων εργατικών κρατών. Κάλεσε για την πολιτική επανάσταση ανατροπής τής σταλινικής γραφειοκρατίας, για την εξουσία των σοβιέτ (συμβουλίων).

Υποστήριξε τις εξεγέρσεις ενάντια στο σταλινισμό στην ανατολική Ευρώπη και τη νίκη όλων των αντι-αποικιακών και αντι-ιμπεριαλιαστικών δυνάμεων, από τους Μάου-Μάου στην Κένυα το 1952 μέχρι σήμερα για τη νίκη της επανάστασης σε Παλαιστίνη, Συρία και Ιράν.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 η Τέταρτη Διεθνής κινδύνευσε από μια θεωρία υποτίμησης του Τροτσκισμού που οδηγούσε στον αφανισμό της. Τα στελέχη της, ιδιαίτερα σε ΕΠΑ, Γαλία και Βρετανία, κατάφεραν να κρατήσουν τη δομή της και η Τέταρτη Διεθνής ονομάστηκε Διεθνής Επιτροπή της Τέταρτης Διεθνούς – ΔΕΤΔ.

30 april 1975

30 Απρίλη 1975: οι νικηφόροι Βιέτ-Κογκ μπαίνουν στη Σαϊγκόν – σήμερα Πόλη Χο Τσι Μίνχ.

Στη δεκαετία του 1970, καθώς η πλασματική οικονομική άνθηση του καπιταλισμού κατέρρεε, η ΔΕΤΔ συγκέντρωσε χιλιάδες αγωνιστές που είχαν παλέψει ενάντια στις μεταπολεμικές διχτατορίες του ιμπεριαλισμού, το σταλινισμό και τον πόλεμο στο Βιέτ-Ναμ.

Τμήματα της ΔΕΤΔ με εκατοντάδες και χιλιάδες μέλη, συγκροτήθηκαν κύρια στην Ευρώπη, αλλά και στις ΕΠΑ και στην Ασία.

Τα τμήματα της ΔΕΤΔ απέχτησαν τέτοια δύναμη που έκδοσαν βδομαδιάτικες εφημερίδες και ειδικά έντυπα για τη νεολαία, τους εργάτες, τους διανοούμενους και επίσης θεωρητικά περιοδικά.

Την ίδια περίοδο η ΔΕΤΔ απέχτησε συντροφικούς δεσμούς με τα παλαιστινιακά, αραβικά, αφρικανικά, ασιατικά και λατινοαμερικανικά επαναστατικά αντι-ιμπεριαλιστικά κινήματα.

Αποκορύφωμα της ανάπτυξης της ΔΕΤΔ ήταν η έκδοση της πρώτης καθημερινής τροτσκιστικής εφημερίδας «The News Line», το 1973 από το βρετανικό τμήμα της, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Το δεύτερο ισχυρό πλήγμα στην ΔΕΤΔ καταφέρθηκε το 1984-85 από πεσιμιστές και από υποστηριχτές της αντεπαναστατικής κλίκας του Γκορμπατσόφ.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Το πανό της ΠΕΝΕΝ (σωματείο ναυτών) σε απεργιακή πορεία. Για τη Δευτέρα 3 Σεπτέμβρη η ΠΝΟ (Πανελλήνια ομοσπονδία ναυτικών) κήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργία για ΣΣΕ και αυξήσεις.  Φωτό Ε.Α.

Η ΔΕΤΔ οπλισμένη με τη μαρξιστική μέθοδο, το διεθνισμό, την επαναστατική εμπειρία και την ανάλυση τής σημερινής αντικειμενικής οικονομικής και πολιτικής κρίσης του ιμπεριαλισμού, οργανώνει τα τμήματα της για να συγκροτήσει μαζικά επαναστατικά κόμματα σ’ όλο τον κόσμο για την ανατροπή του καπιταλισμού.

Καλεί τους αγωνιστές και τη νεολαία στην Ελλάδα σ’ αυτή τη μάχη με πρόγραμμα την οργάνωση Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας για την ενοποίηση των αγώνων της εργατικής τάξης, νεολαίας, αγροτιάς και μικροεπαγγελματιών, για την ανατροπή της κοινοβουλευτικής μνημονιακής χούντας Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ, για τη συντριβή του Μητσοτάκη.

Για τη διαγραφή του δημόσιου χρέους και των χρεών των εργατικών οικογενειών με έξοδο από ΕΕ και εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων.

Για ανατροπή του καπιταλισμού, για σχεδιασμένη οικονομία, για τα Ενωμένα Σοσιαλιστικά Κράτη της Ευρώπης, για τη νίκη της Παλαιστινιακής και Παγκόσμιας Επανάστασης. –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s