► ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ COSCO ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ!

► ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΝΑ ΚΑΛΕΣΕΙ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ!

► Η COSCO ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΤΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ!

cosco-11

Ο Πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στην COSCO Μάρκος Μπεκρής μιλά στους συναδέλφους του χτες Τετάρτη στις πύλες εισόδου των προβλητών. Φωτό 902.gr

 Όπως κατάγγειλε την Τρίτη (14/8) το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ (Ένωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά) στην κινεζική COSCO, “ο νέος επόπτης ασφαλείας της εργολαβικής «D-Port», Βασίλης Παπαδόγγονας” πλησίασε ύπουλα από πίσω τον Πρόεδρο της ΕΝΕΔΕΠ Μάρκο Μπεκρή την ώρα που μιλούσε στους εργαζομένους, και τον χτύπησε στον αυχένα!

Χτες Τετάρτη το Σωματείο με την υποστήριξη του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και άλλων σωματείων, πραγματοποίησε ενημερωτικές συγκεντρώσεις στην πύλη εισόδου των προβλητών της COSCO, στο λιμάνι Πειραιά (Ικόνιο), όπου ο Μάρκος Μπεκρής επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα του Σωματείου για αγώνα δικαίωσης των αιτημάτων του ΕΝΕΔΕΠ.

Η Ανακοίνωση της ΕΝ.Ε.Δ.Ε.Π.:
Πειραιάς 14 Αυγούστου 2018

“Τώρα πιο αποφασιστικά, πιο οργανωμένα για τα δικαιώματά μας.
Δεν λυγίζουμε.
Συνάδελφοι,

Ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία διεκδίκησης από το σωματείο μας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στο λιμάνι του Πειραιά, η εργοδοσία κινητοποιεί τους μηχανισμούς της ενάντια στον αγώνα μας. 
Στα πλαίσια αυτά στήνει εργοδοτικό σωματείο και χρησιμοποιεί τους μπράβους της σαν τον Παπαδόγγονα Βασίλη που επιτέθηκε και χτύπησε τον πρόεδρο του σωματείου μας την ώρα που αυτός ενημέρωνε τους εργαζόμενους για τις εξελίξεις.
Δηλώνουμε στην εργοδοσία και στα τσιράκια της ότι δεν θα ανεχτούμε τους σχεδιασμούς και τους μηχανισμούς της στο χώρο του λιμανιού.
Τους μπράβους και τους τραμπούκους θα τους πάρει «το κύμα» της οργανωμένης πάλης για τα δίκια μας.
Όλοι τώρα συσπειρωμένοι στο σωματείο μας πιο αποφασιστικά, πιο οργανωμένα για:
–Υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις για όλους τους εργαζόμενους.
— Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Να σταματήσει ο εμπαιγμός των εργαζομένων απ’ την πολιτική ηγεσία και την εργοδοσία.
–6μελής πόστα.
–Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης και αορίστου χρόνου.
–Σύσταση Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας.
–Διασφάλιση των όρων υγιεινής και ασφάλειας – Αναγνώριση των επαγγελματικών ασθενειών.

Συνάδελφοι, η εργοδοσία φοβάται. Παίρνει τα μέτρα της. Παίρνουμε κι εμείς τα δικά μας.” [Πηγή: https://www.facebook.com/enedep/ ]

Στην Ανακοίνωση-Δελτίο Τύπου του (14/8) το Εργατικό Κέντρο Πειραιά κατιαδικάζει την επίθεση και καλεί τους εργαζομένους να μην λυγίσουν και να υποστηρίξουν τον αγώνα των εργαζομένων στις προβλήτες της COSCO.

Παρόμοια και η Ανακοίνωση της Διοίκησης της ΠΕΝΕΝ (Ένωση Ναυτών) (16/8):

“Καταδικάζουμε τη τραμπούκικη επίθεση εναντίον του Προέδρου της ΕΝΕΔΕΠ απ’ τα τσιράκια της Cοsco και των εργολάβων

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ καταδικάζει την θρασύτατη τραμπούκικη επίθεση που έγινε σε βάρος του Προέδρου της Ένωσης Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά ( ΕΝΕΔΕΠ) Μάρκου Μπεκρή. 

Η επίθεση έγινε στις 14/8/2018, την ώρα που ο Πρόεδρος του Σωματείου μιλούσε στους εργαζόμενους καταγγέλλοντας τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας. Τη στιγμή εκείνη ο νέος επόπτης ασφαλείας της εργολαβικής (D-Port) Βασίλης Παπαδόγγονας πλησίασε και χτύπησε πισώπλατα το συνδικαλιστή και του κατάφερε σοβαρό χτύπημα στον αυχένα.

Αργότερα στο νοσοκομείο διαπιστώθηκε ότι του προκάλεσε κάκωση στον αυχένα.

Πρόκειται για μια άνανδρη επίθεση τρομοκρατίας που σημειώνεται σε μια περίοδο που στις προβλήτες 2 και 3 αναπτύσσονται σημαντικοί αγώνες για τα εργασιακά και μισθολογικά προβλήματα των εργαζομένων. 

Η Cosco λειτουργεί στο συγκεκριμένο χώρο-προβλήτες μέσω θυγατρικών και εργολαβικών εταιριών. 

Η προσπάθεια Cosco και εργολάβων τόσο με τη συγκεκριμένη επίθεση όσο και με τη απόπειρα δημιουργίας εργοδοτικού-διασπαστικού  Σωματείου αποσκοπεί να ανακόψει τους αγώνες των εργαζομένων, να τσακίσει την αγωνιστική δράση και να επιβάλει μέσω των υποτακτικών της την διαιώνιση στο καθεστώς της εργασιακής γαλέρας.

Η  ΠΕΝΕΝ, το εργατικό και ταξικό κίνημα πρέπει να εκφράσει τη σθεναρή αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους και στο Σωματείο τους, να σταθεί αποφασιστικά στο πλευρό τους για να μην περάσουν οι σχεδιασμοί της εργοδοσίας. 

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για το γκέτο την τρομοκρατία τις άθλιες και απαράδεκτες συνθήκες που επιτρέπει να λειτουργεί η Cosco και οι εργολάβοι της.”

fullsizeoutput_418a

Πανό από την απεργία των λιμενεργατών στην COSCO τον Ιούνη.

Εδώ και μήνες το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ που στήθηκε με αγώνα ενάντια στον πόλεμο των αφεντικών, είναι σε διαπραγματεύσεις με την COSCO με διαμεσολάβηση τής Κυβέρνησης Τσίπρα, του Υπουργού Ναυτιλίας. Τα αφεντικά της COSCO δείχνουν αδιαλλαξία και συνεχώς καθυστερούν παρά τις υποχωρήσεις «καλής θέλησης» του Σωματείου.

Τ’ αφεντικά της COSCO αφού δεν πέτυχαν να διαλύσουν το Σωματείο, προσπαθούν να φιάξουν δικό τους εργοδοτικό σωματείο, γι’ αυτό καθυστερούν να απαντήσουν στο Υπουργείο και στο Σωματείο.

Υπενθυμίζεται ότι η COSCO είναι ιδιοχτήτρια όλου του λιμανιού αφού η κοινοβουλευτική χούντα Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ το ξεπούλησε, παρά τις ψεύτικες διαβεβαιώσεις στους εργαζομένους του ΟΛΠ και στους κατοίκους Πειραιά.

Τώρα η COSCO θέλει να εφαρμόσει τα αντιδραστικά σχέδια της (ΜΑΣΤΕΡΠΛΑΝ – δες κατατοπιστικό άρθρο του Προέδρου της ΠΕΝΕΝ “CHINA TOWN Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΜΕ ΤΟ MASTER PLAN ΤΗΣ COSCO”), σ’ όλο το λιμάνι, να το μετατρέψει σε κλειστό άντρο σεκιουριτάδων που θα επιβλέπουν εργαζομένους-σκλάβους, που θα φέρνουν οι εργολαβικές εταιρείες ενοικιαζομένων εργατών!

Επίσης θέλει να κατασκευάσει τεράστιες φαραωνικού τύπου προβλήτες έξω από το σημερινό λιμάνι (μπροστά στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων) για κρουαζιερόπλοια, που θα εξαφανίσουν την Πειραϊκή!

Αυτά τα σχέδια της COSCO η κυβέρνηση Τσίπρα, ο Δήμος Πειραιά, οι εφοπλιστές αλλά και διάφοροι «αριστεροί» όπως το Λιμάνι της Αγωνίας, τα υποστηρίζουν με κάποιες διακοσμητικές διορθώσεις!

Ο αγώνας λοιπόν του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ στην COSCO είναι πολύ περισσότερο από ένα αγώνα αναγνώρισης του Σωματείου και ικανοποίησης των αιτημάτων.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα που πρέπει άμεσα να υποστηριχτεί ενεργά απ’ όλη την εργατική τάξη.

Παρά τους αγώνες των λιμενεργατών το λιμάνι Πειραιά και τα άλλα ελληνικά λιμάνια ξεπουλήθηκαν, καθώς η ΓΣΕΕ, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και η ΟΜΥΛΕ (ομοσπονδία εργαζομένων λιμένων) ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ να οργανώσουν γενική απεργία.

Αντί για ενοποίηση του αγώνα των λιμενεργατών με όλη την εργατική τάξη ενάντια στα μνημόνια και τις ιδιωτικοποιήσεις, η ΟΜΥΛΕ οργάνωνε ξεχωριστές μονοήμερες απεργιακές διαδηλώσεις.

Αυτή η πολιτική και ταχτική έχει αποτύχει!

Για τη νίκη του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ στην COSCO και ενάντια στα σχέδια για μετατροπή του λιμανιού σε γκέτο σκλάβων, απαιτείται όλη η δύναμη της εργατικής τάξης και νεολαίας.

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά πρέπει να οργανώσει Γενική Απεργία Διαρκείας, όλων των Σωματείων με μπλοκαρίσματα και καταλήψεις, σ’ όλη την πόλη, και να αναλάβει πρωτοβουλία στη ΓΣΕΕ για την κήρυξη ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ για την ανατροπή της κοινοβουλευτικής χούντας Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ!  

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s