► ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ!

► Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΛΟΝΙΖΕΙ ΤΟ ΔΙΧΤΑΤΟΡΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

protests-turkey-referendum ISTANBUL Reuters

Από τις διαδηλώσεις στην Ιστανμπούλ πέρσι τον Απρίλη ενάντια στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ του Ερντογάν. Φωτό Reuters

Η πηγή της οικονομικής κρίσης στην Τουρκία είναι η ανικανότητα της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της: να πληρώσει τους δανειστές, να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στη Συρία ενάντια στους Κούρδους και να συνεχίσει την πληθωριστική πολιτική για να αποφύγει εξεγέρσεις των φτωχών και άνεργων νέων.

Τα χρηματιστήρια σ’ όλο τον κόσμο έπεσαν την περασμένη βδομάδα – η πτώση συνεχίζεται σήμερα Δευτέρα μεσημέρι – από το φόβο ότι μια κατάρρευση της Τουρκίας θα τσακίσει κύρια τις ισπανικές και γαλικές τράπεζες (ήδη ουσιαστικά χρεοκοπημένες) που έχουν δανείσει περίπου $140 δισ. στην Τουρκία. Κάτι τέτοιο θα χτυπήσει άγρια το ευρό.  

Ο Πρόεδρος Ερντογάν οικοδόμησε το διχτατορικό καθεστώς του με τη βία και με διαδοχικές μεταρρυθμίσεις του Συντάγματος της Τουρκικής Δημοκρατίας. Χρηματοδότησε την πολιτική του με διαρκή δανεισμό κύρια από ευρωπαϊκές τράπεζες: την ισπανική BBVA, την ιταλική UniCredit και τη γαλική BNP Paribas, που εκμεταλλεύτηκαν τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια που επιβλήθηκαν από την ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και τη Φεντ (ΕΠΑ) μετά την έκρηξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008.

Το χρέος της Τουρκίας έφτασε το Δεκέμβρη 2017 τα $465 δισ., 55% του ΑΕΠ (ακαθάριστο εθνικό προϊόν). Αλλά η παγκόσμια οικονομική κρίση χειροτερεύει και ο Τραμπ επέβαλε εμπορικό πόλεμο ενάντια σ’ όλο τον κόσμο και ενάντια στην Τουρκία. Μέσα στο 2018 ο πληθωρισμός στην Τουρκία έφτασε το 15%, η Λίρα έχασε 40% της αξίας της απέναντι στο δολάριο και οι δόσεις που πρέπει να πληρώνει στους δανειστές η Τουρκία έγιναν πολύ υψηλές.

adem allan AFP

Από τις μαζικές διαδηλώσεις της νεολαίας το καλοκαίρι 2013 στην Άγκυρα ενάντια στη βία και στην καταπίεση του καθεστώτος Ερντογάν. Οι κινητοποιήσεις είχαν φτάσει σε επίπεδο εξέγερσης στις μεγάλες πόλεις. Φωτό Adem Allan. AFP.

Οι συμβουλές των τραπεζιτών στον Ερντογάν είναι να καλέσει το ΔΝΤ, να επιβάλλει άγρια λιτότητα και να βελτιώσει τις σχέσεις με τις ΕΠΑ.

Η άγρια λιτότητα θα πυροδοτήσει στην Τουρκία μια κολοσσιαία κοινωνική εξέγερση της νεολαίας που υποφέρει από ενδημική φτώχεια και ανεργία αλλά και τη στρατιωτική θητεία στους πολέμους του Ερντογάν.

Το διχτατορικό καθεστώς του Ερντογάν δεν θα αντέξει την κοινωνική εξέγερση. Η εργατική τάξη, τα συνδικάτα και η νεολαία στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας καλούνται να οργανώσουν μαζική αντίσταση στη λιτότητα και στους πολέμους του Ερντογάν.

Πρέπει να καταπολεμήσουν τα σχέδια της ιμπεριαλιστικής Δύσης για ένα ακόμη καπιταλιστικό καθεστώς στην Τουρκία και να αγωνιστούν για μια σοσιαλιστική Τουρκία με τη δημιουργία ενός μαρξιστικού επαναστατικού κόμματος της Τέταρτης Διεθνούς. –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s