► ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΗ ΝΑΝΤ!

ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΟΠΛΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΗ ΓΑΛΙΚΗ ΠΟΛΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΝΕΑΡΟΥ ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ.

fullsizeoutput_4484

Αστυνομικοί των μισητών CRS (γαλικά ΜΑΤ) στο κέντρο της Ναντ την Πέμπτη. Φωτό AFP.

Οι συγκρούσεις μεταξύ νεολαίας και ένοπλων αστυνομικών των μισητών CRS (γαλικά ΜΑΤ) συνεχίζονται στη Ναντ, μεγάλο μητροπoλιτικό κέντρο κοντά στις ακτές του Ατλαντικού στη δυτική Γαλία, μετά τη δολοφονία την περασμένη Τρίτη του 22χρονου Αμπουκάρ Φοτανά από πυροβολισμούς αστυνομικού.

Πάνω από 50 αυτοκίνητα έχουν πυρποληθεί και επιθέσεις έχουν πραγματοποιηθεί ενάντια σε μεγάλα καταστήματα, τράπεζες και σ’ ένα σχολείο. Επίκεντρο των συγκρούσεων οι φτωχές περιοχές της Ναντ, Μαλακόφ και Ντερβαγιέρ.

fullsizeoutput_4485

Αυτοκίνητο στις φλόγες μετά τις συγκρούσεις αστυνομικών με νεολαία στη Ναντ την περασμένη Τετάρτη. Φωτό AFP.

Την Πέμπτη οργανώθηκε μεγάλη ειρηνική διαδήλωση στη Ναντ με κεντρικό σύνθημα «Δικαιοσύνη για τον Αμπού» εναντια στην αστυνομική βία και ρατσισμό αλλά η αστυνομία πραγματοποίησε δεκάδες συλλήψεις.

Ο Εισαγγελέας της Ναντ Πιερ Σεν δήλωσε ότι στελέχη της εθνικής αστυνομίας εξετάζουν τις συνθήκες θανάτου του Αμπουκάρ Φοτανά ο οποίος είχε γεννηθεί και μεγαλώσει σε μια από τις φτωχογειτονιές της Ναντ.

Ο αστυνομικός που σκότωσε με το όπλο του τον Φοτανά έχει συλληφθεί. Οι αστυνομικές αρχές της Ναντ σε ανακοίνωση τους τόνισαν ότι οι αστυνομικοί σταμάτησαν το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Φοτανά. Εκείνος έκανε όπισθεν και τραυμάτισε έναν αστυνομικό. Τότε ένας αστυνομικός πυροβόλησε και τον σκότωσε.

Το γαλικό κανάλι BFMTV είπε ότι η αστυνομία είχε ένταλμα σύλληψης για τον Φοτανά με κατηγορία ένοπλη ληστεία.

Σύμφωνα με την Ντόϊτσε Βέλε μια γυναίκα βιντεοσκόπησε το συμβάν που αντικρούει τους ισχυρισμούς της αστυνομίας της Ναντ.

Τον Φλεβάρη 2017 η Γαλική Κυβέρνηση νομοθέτησε μια πιο ελεύθερη χρήση όπλων από τους αστυνομικούς με πρόσχημα τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Από τότε έχει σημειωθεί μια αρκετά μεγάλη αύξηση στη χρήση όπλων από τους αστυνομικούς και στις ρατσιστικές επιθέσεις των αστυνομικών.

fullsizeoutput_4486

Από απεργιακή κινητοποίηση των σιδηροδρομικών στη Ναντ τον περασμένο Απρίλη όταν έκαψαν ομοίωμα του Μακρόν. Φωτό SIPA USA/PA.

Η Ναντ, εργατοπούπολη όπως και το λιμάνι επίνειο της στον Ατλαντικό Σεν-Ναζέρ, έχει μεγάλη ιστορία ταξικών αγώνων και είναι ένα από τα κέντρα αντίστασης στην αντιδραστική κυβέρνηση του Προέδρου Μακρόν.

Τον περασμένο Απρίλη ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο «Στρατόπεδο Ζώνης Μηδέν» που είχαν συγκροτήσει κάτοικοι της πόλης ενάντια στη δημιουργία νέου αεροδρομίου. Στην επιχείρηση της αστυνομίας έγιναν 63 συλλήψεις και τραυματίστηκαν 9 αστυνομικοί από πέτρες και βόμβες μολοτόφ.

Στις 14 Απρίλη 2018 δεκάδες χιλιάδες – κύρια σιδηροδρομικοί, εργαζόμενοι στο δημόσιο και λιμενεργάτες – συμμετείχαν στην απεργία ενάντια στο κυβερνητικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, μαζικών απολύσεων και επιβολή «ελαστικής εργασίας».-

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s