► Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ BIS ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ΚΡΑΧ ΕΠΙΚΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ!

BIS Bank_für_internationalen_Zahlungsausgleich

Ο πύργος της Βαβέλ έδρα της BIS (Bank für Internationalen Zahlungsausgleich) στη Βασιλεία Ελβετίας.

Η Ετήσια Έκθεση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) για τις οικονομικές κρίσεις που συνταράζουν τον καπιταλισμό σήμερα δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφής: ο καπιταλισμός οδηγείται σε ένα γιγαντιαίο κραχ που θα καταστρέψει τις οικονομίες κάθε κράτους.

Η Ετήσια Έκθεση της BIS είναι πιο κατηγορηματική από κάθε άλλη προηγούμενη φορά στην προειδοποίηση της, ότι το παγκόσμιο χρέος έχει φτάσει σε τόσο υψηλό επίπεδο ώστε δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί ένα κραχ επικών διαστάσεων! www.bis.org/about/areport/areport2018.htm

Το παγκόσμιο χρέος έχει φτάσει στο 217% του παγκόσμιου ΑΕΠ, δηλαδή το χρέος των κυβερνήσεων, επιχειρήσεων, τραπεζών και οικονομικών οργανισμών, είναι περισσότερο από το διπλάσιο του πλούτου που παράγεται στον κόσμο.

Το 2008, την παραμονή της κατάρρευσης της αμερικανικής τράπεζας επενδύσεων Λέμαν Μπράδερς που οδήγησε στο παγκόσμιο τραπεζικό κραχ, το παγκόσμιο χρέος ήταν μόλις 179% του ΑΕΠ. Η Έκθεση της BIS αναφέρει ότι τότε αποφεύχθηκε η ολοκληρωτική κατάρρευση επειδή οι κεντρικές κρατικές τράπεζες διοχέτευσαν τρισεκατομμύρια δολάρια, λίρες και ευρό στο οικονομικό σύστημα με τα προγράμματα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE).

Emilio Morenatti

Επιβολή βάρβαρης λιτότητας και διχτατορικής διακυβέρνησης με τη βία. Τα ΜΑΤ στη Βαρκελώνη 7/10/2017. Φωτό Emilio Morenatti.

Τα κολοσσιαία ποσά ηλεκτρονικού χρήματος, χωρίς καμιά πραγματική αξία, που δόθηκαν μέσω των προγραμμάτων QE, υποστηρίχτηκαν με τραπεζικά επιτόκια 0%. Κράτη και επιχειρήσεις κερδοσκόπησαν με τα φτηνά δάνεια μικροσκοπικών επιτοκίων. Τα προγράμματα QE και τα επιτόκια 0% ήταν τα μόνα μέτρα που είχαν απομείνει στο οικονομικό οπλοστάσιο για να αποτραπεί μια ιστορική κατάρρευση του καπιταλισμού.  

Τώρα, όπως προειδοποιεί η BIS, τα επίπεδα χρέους στον κόσμο έχουν φτάσει σε τόσο υψηλά επίπεδα, ώστε οποιαδήποτε αύξηση των επιτοκίων (που ορίζουν οι κεντρικές κρατικές τράπεζες Φεντ στις ΕΠΑ, Τράπεζα της Αγγλίας, ΕΚΤ στην ΕΕ και παρόμοια σε Κίνα και Ιαπωνία) απειλεί να οδηγήσει στην καταστροφή όλο το καπιταλιστικό σύστημα.

Υπενθυμίζεται ότι η στις 13/6 Φέντ αύξησε τα επιτόκια στο 2%, στις 14/6 η ΕΚΤ τα κράτησε στο 0% και στις 19/6 η Τράπεζα της Αγγλίας επίσης τα κράτησε στο 0,5%. Και οι τρείς τράπεζες έχουν αποφασίσει τα τερματίσουν σταδιακά τα προγράμματα QE.

Από τα τέλη Γενάρη 2018, τα χρηματιστήρια σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο και Φρανκφούρτη έχουν χάσει -7,33%, -1,24% και -7,23% αντίστοιχα.

Quebec June 2018 Toronto Star

Από τη συνάντηση G7 στο Κεμπέκ του Καναδά 8-9 Ιούνη. Ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ τίναξε στον αέρα τη Δυτική Συμμαχία. Τώρα ο σώζων εαυτόν σωθήτω!  Φωτό Γερμανική Κυβέρνηση.

Αν και το μεγαλύτερο ποσοστό του παγκόσμιου χρέους το έχουν οι λεγόμενες «αναδυόμενες οικονομίες» (Κίνα, Ινδία κ.α.), όπου επιχειρήσεις άρπαξαν τα δάνεια με μηδενικό επιτόκιο από τις τράπεζες, η BIS ανησυχεί ότι αυτές οι επιχειρήσεις δν θα μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους και θα χρεοκοπήσουν με τις αυξήσεις των επιτοκίων. Κάτι τέτοιο στη συνέχεια θα χτυπήσει τις οικονομίες των αναπτυγμένων καπιταλιστικών κρατών («blowback»).

H αδυναμία του καπιταλισμού στην κρίση φαίνεται στις ΕΠΑ όπου, η BIS τονίζει, «η εταιρική χρηματοοικονομική μόχλευση σήμερα είναι στο υψηλότερο σημείο από τις αρχές τις χιλιετίας». Τεράστιες σε μέγεθος εταιρίες επιβιώνουν με συνεχή δανεισμό ενώ δεν παράγουν τίποτα ή παράγουν λίγη αξία. Αυτές είναι οι λεγόμενες «εταιρίες ζόμπι», οι ίδιες αγοράζουν τις δικές τους μετοχές με φτηνά δάνεια για να ανεβάσουν την αξία τους στα χρηματιστήρια και να δικαιολογήσουν τα δισεκατομμύρια που πληρώνουν ως «μπόνους» στα αφεντικά.  

Οι κυριώτερες καπιταλιστικές εφημερίδες στον κόσμο αναφέρουν την BIS, με έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας, ως τη «σεβαστή» τράπεζα που συμβουλεύονται οι κεντρικοί τραπεζίτες και οι ισχυροί επενδυτές.

Αυτό που τρελλαίνει τους οικονομολόγους συντάχτες της Ετήσiας Έκθεσης της BIS, είναι ότι οι καπιταλιστικές τάξεις και οι πολιτικοί τους δεν δίνουν καμιά σημασία στις προειδοποιήσεις τους. Πρόσφατα ο Πρόεδρος των ΕΠΑ Τραμπ με τις τεράστιες φορολογικές μειώσεις προς στους εκατομμυριούχους, αύξησε ακόμη περισσότερο το χρέος των ΕΠΑ.

Η BIS τραβάει τα μαλλιά της με την κήρυξη εμπορικού πολέμου από τον Τραμπ. Η BIS προειδοποιεί – ξανά – ότι ο εμπορικός πόλεμος απειλεί να αποδιοργανώσει το παγκόσμιο εμπόριο και να γίνει ένας παράγοντας που θα επιφέρει τεράστιο κραχ.  

Αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι οικονομολόγοι της BIS είναι ότι οι καπιταλιστκές τάξεις ξέρουν πολύ καλά ότι επίκειται ένα νέο κραχ αλλά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να το αποτρέψουν. Για τον Τραμπ και την κυρίαρχη τάξη στις ΕΠΑ το ζήτημα είναι να επιβιώσουν αυτοί σε βάρος όλων των άλλων, όλου του κόσμου!

France Strikes

Από μεγάλη απεργιακή διαδήλωση στο Παρίσι το Μάη ενάντια στα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων του Μακρόν. Φωτό Associated Press

Ο πανικός που κυριαρχεί στις καπιταλιστικές τάξεις σ’ όλο τον κόσμο είναι πώς να επιβιώσουν στον πόλεμο ενάντια στους ανταγωνιστές τους, και πώς να κατανικήσουν τη δυνατή εργατική τάξη που δεν δέχεται την καταστροφή απ’ ένα κατακλυσμικό κραχ των θέσεων εργασίας, των μισθών και συντάξεων, και κάθε δικαιώματος που καταχτήθηκε με αίμα σε πολύχρονους αγώνες.

Καθώς η εργατική τάξη σ’ όλο τον κόσμο έχει ξεσηκωθεί ενάντια στη βάρβαρη λιτότητα, η κρίση την αναγκάζει να σκεφτεί ότι ο καπιταλισμός είναι τελικά ένα χρεοκοπημένο σύστημα που πρέπει να απομακρυνθεί.

Η ανατροπή του καπιταλισμού απαιτεί τη δημιουργία επαναστατικών κομμάτων της Τέταρτης Διεθνούς για να οδηγήσουν τις εξεγέρσεις στην κατάληψη της εξουσίας και στη μετάβαση τής κοινωνίας από το χρεοκοπημένο καπιταλισμό, που μπορεί να επιβιώσει μόνο μέσω πολέμων, στο σοσιαλισμό με τη νίκη της παγκόσμιας σοσιαλιστικής επανάστασης. –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s