► Ο ΤΡΑΜΠ ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΙ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ!

► ΜΟΝΟ Η ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΕΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ!

Spencer Platt Wall St

Το χρηματιστήριο Dow Jones στη Wall St Νέα Υόρκη. Φωτό Spencer Platt.

Η πτώση στα παγκόσμια χρηματιστήρια την Τρίτη (σήμερα Πέμπτη μεσημέρι οι πτώσεις συνεχίζονταν) ήταν επακόλουθο των νέων δασμών στα κινεζικά προϊόντα που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Τραμπ. Ήδη ο Τραμπ έχει επιβάλλει δασμούς 25% σε προϊόντα αξίας 50 δισ. δολαρίων και υπερηφανεύτηκε ότι η κινεζική κυβέρνηση θα αποδεχτεί αυτούς τους δασμούς.

Η Κίνα ανταπέδωσε και ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα (αγροτικά προϊόντα, σόγια, και αυτοκίνητα). Τώρα ο Τραμπ, συνεπής με τις απειλές του, κλιμακώνει τον εμπορικό πόλεμο. Τη Δευτέρα διέταξε να επιβληθούν δασμοί 10% σε προϊόντα από την Κίνα αξίας 200 δισ. δολαρίων, κι αν η Κίνα αντιδράσει ο Τραμπ θα επιβάλλει άλλο ένα 10%! Ο Τραμπ αποφεύγει μέχρι σήμερα να επιβάλλει δασμούς σε κινεζικά προϊόντα μαζικής κατανάλωσης που αγοράζουν οι Αμερικανοί εργάτες γιατί δεν θέλει να νιώσουν οι Αμερικανοί την ακρίβεια.

Αλλά οι κινεζικοί δασμοί στα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα θα χτυπήσουν σκληρά τους Αμερικανούς φάρμερ, ιδιαίτερα τους μικροπαραγωγούς που ψήφισαν τον Τραμπ.

Ο Τραμπ ξεκίνησε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα που θα χτυπήσει άγρια τους ψηφοφόρους του, αλλά και τις τεράστιες εταιρείες όπως η Apple που κατασκευάζει τα τηλέφωνα της στην Κίνα εκμεταλλευόμενη τα χαμηλά μεροκάματα και φοροαπαλλαγές.

Αν η Κίνα χτυπήσει αυτές τις εταιρείες με υψηλούς δασμούς, τότε οι μετοχές τους θα κατρακυλήσουν στα χρηματιστήρια. Αυτό ακριβώς σκοπεύει να κάνει η Κίνα με “μέτρα (δασμούς) που συνδυάζουν ποιότητα με ποσότητα”.

Την ίδια στιγμή που επιτίθεται στην Κίνα, ο Τραμπ ξεκίνησε άλλο εμπορικό πόλεμο ενάντια στους πρώην συμμάχους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον Καναδά, και επέβαλε κυρώσεις στο Ιράν. Μπορεί να πει κανείς ότι σήμερα για τον Τραμπ όλος ο κόσμος είναι εχθρός του αμερικάνικου καπιταλισμού!

Πριν δυο βδομάδες η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε (σύνοψη σε The Gurdian 5/6/2018, https://www.theguardian.com/business/2018/jun/05/world-bank-warns-us-trade-war-could-cause-2008-level-crisis) ότι ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ θα έχει τα ίδια αποτελέσμα όπως η τραπεζική κατάρρευση του 2008: χρεοκοπίες επιχειρήσεων, κατάρρευση χρηματιστηρίων.

Αν συνεχιστεί ο εμπορικός πόλεμος, τότε το νέο επερχόμενο κραχ θα είναι τρισχειρότερο από το κραχ του 2008. Οι ΕΠΑ χρωστούν στην Κίνα σχεδόν 1,2 ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ σε μορφή κρατικών ομολόγων που έχει αγοράσει η Κίνα από τις ΕΠΑ. Αν η Κίνα ξεπουλήσει στα χρηματιστήρια αυτά τα ομόλογα, το δολάριο θα καταρρεύσει μαζί με την αμερικανική οικονομία!

Η θέση του Τραμπ ότι δήθεν προστατεύει τις δουλειές των αμερικανών εργατών είναι ένα τεράστο ψέμα. Προσπαθεί να σταματήσει την εργατική τάξη στις ΕΠΑ από το ξεσηκωμό ενάντια στην κυβέρνηση και τον καπιταλισμό.

Τα σχέδια του Τραμπ και η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου – όπως τονίζει η Παγκόσμια Τράπεζα – θα οδηγήσουν σε οικονομικό και εμπορικό κραχ αδιανόητης κλίμακας.

Paris MayDay 19 Reuters

Από την τεράστια πρωτομαγιάτικη διαδήλωση στο Παρίσι. Το πανό απαιτεί όλοι στους δρόμους με Γενική Απεργία ενάντια στον Μακρόν. Φωτό Reuters

Ο καπιταλισμός οδηγείται με ταχύτητα σε ιστορικής σημασίας κραχ και οι καπιταλιστικές τάξεις είναι αποφασισμένες να υποτάξουν με τη βία την εργατική τάξη, να την κάνουν να αποδεχτεί στις πλάτες της την κρίση και κατάρρευση.

Δεν υπάρχει λύση μέσα στον καπιταλισμό. Μόνο η επαναστατική δράση της παγκόσμιας εργατικής τάξης μπορεί να τσακίσει την αναρχία τού χρεοκοπημένου καπιταλισμού και να οδηγήσει στην επίλυση της ιστορικής κοινωνικής κρίσης. Η λύση για όλη την κοινωνία είναι η σοσιαλιστική επανάσταση και η κεντρικά οργανωμένη εθνικοποιημένη οικονομία. –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s