► ΑΝΩ-ΚΑΤΩ Η ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΙΣΠΑΝΙΑ, ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΕΕ! – Ο ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΡΑΜΠ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ!

ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΚΑΤΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΟΣΚΟ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ! ΝΑ ΜΗΝ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΟΙ ΑΠΕΡΓΟΙ! ΟΛΟΣ Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΡΩΪ!

Italy 10 Feb 2018 EPA

Από την πορεία διαμαρτυρίας για τη δολοφονία πρόσφυγα στην Ιταλία, 10/2/2018. Την περασμένη Κυριακή 3 Ιούνη δολοφονήθηκε στην Καλαβρία με 4 σφαίρες ο συνδικαλιστής πρόσφυγας από το Μάλι Σουμάϊλα Σάκο (μέλος του σωματείου USB) που αγωνιζόταν για τα δικαιώματα των εργατών γης. Φωτό ΕΡΑ.

Μέσα από τις πολιτικές κρίσεις σε Ιταλία και Ισπανία τη βδομάδα που πέρασε, φάνηκε καθαρά η τεράστια κρίση της ΕΕ και του ευρωπαϊκού καπιταλισμού.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση ολοένα και βαθαίνει τη χρεοκοπία των ηγετικών κρατών της ΕΕ, όπως της Ιταλίας και Ισπανίας, και τις φέρνει σε ανοιχτή σύγκρουση με την Κομισιόν και τους τραπεζίτες.

Συνάμα η αντίσταση της εργατικής τάξης και νεολαίας δημιουργεί οξείς πολιτικές κρίσεις καθώς οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις εφαρμόζουν τα μνημόνια βάρβαρης λιτότητας.

Οι κυρίαρχες καπιταλιστικές τάξεις δεν μπορούν πια να κυβερνούν με τον παλιό τρόπο του λίγο ως πολύ σταθερού κοινοβουλευτισμού.

Τη διχασμένη ΕΕ, που βρίσκεται από το Brexit σε μια συνεχή πολιτική κρίση, τώρα την χτυπά ανελέητα με εμπορικό πόλεμο ένας «σύμμαχος», ο Πρόεδρος των ΕΠΑ Τραμπ!

Η κομισάριος εξωτερικών υποθέσων τής ΕΕ Μογκερίνι διεμήνυσε ότι η ΕΕ θα «ανταποδώσει» με δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, και ο Γάλος Πρόεδρος Μακρόν χαραχτήρισε ως «παράνομους» τους δασμούς των ΕΠΑ σε ατσάλι (25%) και αλουμίνιο (10%).

Οι συγκρούσεις μεταξύ «συμμάχων» ιμπεριαλιστών και η δεξιά αλλά αντι-ΕΕ κυβέρνηση στην Ιταλία, είναι φαινόμενα της σημερινής οικονομικής και πολιτικής κρίσης, και πρέπει να κατανοηθούν διαλεχτικά. Το Κόμμα 5 Αστέρων και η Λέγκα είναι καπιταλιστικά συνονθυλεύματα με όραμα την επιβίωση του ιταλικού καπιταλισμού. Η Λέγκα είναι ακροδεξιό ρατσιστικό κόμμα.  

Με ένα αντι-ΕΕ πρόγραμμα εξασφάλισαν την πλειοψηφία σε βουλευτές για μια κυβέρνηση συνασπισμού και – όπως στην ανατολική Ευρώπη – οι δεξιοί και ρατσιστές από υπέρμαχοι της ΕΕ και της Λευκής Ευρώπης, βρίσκονται αντιμέτωποι με τη γραφειοκρατία των Βρυξελών.  

Οι προηγούμενες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες διαλύονται σήμερα, και οι ακροδεξιές ρατσιστικές δυνάμεις που εμφανίστηκαν (από την εποχή του Λε Πεν), τώρα σε μια σειρά χώρες στην ανατολική Ευρώπη (Αυστρία, Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία) με την Ιταλία δημιουργούν ρήγματα στην ΕΕ.

Είναι ενδειχτικό των αντιφατικών καταστάσεων που δημιουργεί η παγκόσμια κρίση, οι πρόσφυγες και ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ, που το διευθυντήριο των Βρυξελών πριν από μήνες κατηγόρησε την Πολωνία και Ουγγαρία για παρεκτροπή από τις «δημοκρατικές διαδικασίες».

Αλλά είναι αυτό το ίδιο διευθυντήριο της ΕΕ στις Βρυξέλες που καλοσόρισε τη διχτατορία της Μαδρίτης στην Καταλονία, και την περασμένη βδομάδα το προεδρικό πραξικόπημα στην Ιταλία!

Η ΕΕ (Γερμανία) εκβιάζει όλες της ευρωπαϊκές χώρες: θα επιβάλλετε την απόλυτη και συνεχή λιτότητα, ή θα σας χρεοκοπήσουμε!

Όπως τόνισε στη γερμανική τηλεόραση ο Γερμανός ευρωβουλευτής Μάρκους Φέρμπερ, αν η νέα ιταλική κυβέρνηση συνασπισμού (5 Αστέρων και Λέγκας) εφαρμόσει αντι-ΕΕ πολιτική, «τότε η τρόϊκα πρέπει να πάει στη Ρώμη και να καταλάβει το θησαυροφυλάκιο»!

Αλλά το μίσος στην Ιταλία ενάντια στη λιτότητα και την ΕΕ είναι τεράστιο. Έτσι ο Πρόεδρος της Ιταλίας Ματαρέλα αναγκάστηκε να «πάρει πίσω» το πραξικόπημα της προηγούμενης Δευτέρας (όταν έχρισε πρωθυπουργό τον πρώην τραπεζίτης του ΔΝΤ Κοταρέλι) και να αποδεχτεί την «ευρωσκεπτικιστική» κυβέρνηση συνασπισμού 5 Αστέρων και Λέγκας, χωρίς όμως το μήλο της έριδος Πάολο Σαβόνα ως Υπουργό Οικονομικών. Ο Σαβόνα πήρε άλλο υπουργείο και οι ηγέτες των κομμάτων 5 Αστέρια και Λέγκα, Λουίτζι Ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι, υποσχέθηκαν πίστη σε ΕΕ και ευρό αλλά απαιτούν “αλλαγές” στην ΕΕ!

Η δύναμη των εργαζομένων στην Ιταλία ενάντια σε λιτότητα και ευρό συνδυάζεται με την οικονομική κρίση και χρεοκοπία των ιταλικών τραπεζών σε μια χώρα με κολοσσιαίο δημόσιο χρέος.

Η Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν λεφτά από την ΕΚΤ για την Ιταλία! Το σκηνικό έχει στηθεί για μια ακόμη σύγκρουση μεταξύ ΕΕ και Ιταλίας σε περίοδο εμπορικών πολέμων και συνεχούς πολιτικής κρίσης ιδιαίτερα σε Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα, ενώ το Brexit δημιουργεί νέα προβλήματα και ο Μακρόν αντιμετωπίζει την οργή των εργαζομένων.

Και όμως μέσα σ’ αυτό το χαμό ο Τσακαλώτος δήλωσε την Πέμπτη ότι η κρίση στην Ιταλία όχι μόνο δεν δημιουργεί δυσκολίες στην Ελλάδα («γιατί η ελληνική οικονομία πάει καλά και οι προοπτικές της είναι εξαιρετικές»!), αλλά «μάς δίνει ένα επιπλέον επιχείρημα» στο αίτημα για να καταστεί «βιώσιμο» το δημόσιο χρέος των 320 δισ. ευρό!

Οι “εταίροι” και “σύμμαχοι” όμως ξεκαθάρισαν ότι “κούρεμα” δεν θα υπάρξει και τόνισαν την “επιμήκυνση” τής περιόδου αποπληρωμής, που σημαίνει δεκαετίες πληρωμών με αυξημένους τόκους!

SPAIN-POLITICS-CATALONIA-DEMO

“Λευτεριά στους πολιτικούς κρατύμενους”. Από διαδήλωση στη Βαρκελώνη ενάντια στη σύλληψη του Καταλανού ηγέτη Πουτζνετμόντ στη Γερμανία.

Στην Ισπανία ο Ραχόη, δεξιός πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, εκδιώχτηκε την περασμένη Παρασκευή (1/6) καθώς δεν κατάφερε ούτε να βελτιώσει την οικονομία της Ισπανίας ούτε να επιλύσει, με οποιοδήποτε τρόπο, τη σύγκρουση με την Καταλονία παρά την υποστήριξη της ΕΕ.  

Ανέλαβε να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού με τους Ποδέμος κ.α. ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέδρο Σάντσεθ με πρώτες δηλώσεις την πλήρη υπακοή στην ΕΕ! Ο ηγέτης τής Καταλονίας ζήτησε άμεση συνάντηση με τον Σάνθεθ.

Η επόμενη περίοδος θα είναι εκρηχτική για όλη την Ευρώπη. Στη Μέση Ανατολή ο Τραμπ και οι Σαουδάραβες σχηματίζουν μισθοφορικό στρατό στην ανατολική Συρία, με αξιωματούχους των χωρών του ΝΑΤΟ, για να σπάσουν τη συμμαχία Συρίας-Ιράν-Χεζμπολά και να απομονώσουν τους Παλαιστίνιους και το Ιράκ. Οι Κούρδοι βρίσκονται ξανά εγκλωβισμένοι καθώς η Τουρκία τους έχει περιορίσει από βορά και δύση.

Όμως η Τουρκία αντιμετωπίζει τεράστια οικονομική κρίση καθώς βαδίζει προς τις εκλογές. Το διχτατορικό καθεστώς Ερντογάν δεν μπορεί να ξεπεράσει την κρίση με “ομαλούς” τρόπους. Θα ζητήσει οικονομική βοήθεια (ΔΝΤ) και θα εξαπολύσει νέα επίθεση στους Κούρδους και στην ανατολική Μεσόγειο, για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, αν δεν “σταθεροποιηθεί” πράγμα αδύνατο σήμερα.

Ο μόνος δρόμος για να ματαιωθούν τα διχτατορικά σχέδια των τραπεζιτών τής ΕΕ, των ιμπεριαλιστών και να συντριβούν οι ρατσιστικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη, είναι η πάλη των εργαζομένων για ανατροπή της λιτότητας και των καπιταλιστικών κυβερνήσεων, για εργατικές κυβερνήσεις, για τη διάλυση της ΕΕ και την αντικατάσταση της από την Ένωση των Ευρωπαϊκών Σοσιαλιστικών Κρατών. –

ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΚΑΤΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΟΣΚΟ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ! ΝΑ ΚΗΡΥΧΤΕΙ ΑΠΕΡΓΙΑ Σ’ ΟΛΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ!

fullsizeoutput_4173

Από την απεργιαkή συγκέντρωση το βράδυ της Παρασκευής στο λιμάνι Πειραιά. Φωτό 902.gr

Την περασμένη Πέμπτη και την Παρασκευή το Πρωτοδικείο Πειραιά κήρυξε ως παράνομη την απεργία των λιμενεργατών στις προβλήτες 1 και 2 του Πειραιά ιδιοχτησίας ΚΟΣΚΟ (κινεζική κρατική εταιρεία στην οποία η κυβέρνηση Τσίπρα ξεπούλησε όλο το λιμάνι Πειραιά). Τις προβλήτες διαχειρίζεται η DPORT θυγατρική εταιρεία της ΚΟΣΚΟ με «ενοικιαζόμενους», «εργολαβικούς» εργαζόμενους.

Μετά την απόφαση του Εφετείου, οι εργαζόμενοι του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ αποφάσισαν νέα απεργία από μεθαύριο Τετάρτη 6/6.

Τα κύρια αιτήματα του σωματείου είναι υπογραφή συλλογικών συμβάσεων για όλους τους εργαζομένους σε ισότιμη βάση, αυξήσεις, πρόσληψη όλων των «ενοικιαζόμενων» ως μονίμων λιμενεργατών.

Παράλληλα τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΠΠΕΑΓΕΝ ζήτησαν από την ΠΝΟ απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στις επιθέσεις στα δικαιώματα των ναυτεργατών.

Είναι φανερό ότι όλοι/ες οι εργαζόμενοι/ες στο λιμάνι και στην πόλη, καθώς και η νεολαία, πρέπει να κινητοποιηθούν για τη νίκη της απεργίας στην ΚΟΣΚΟ/ΣΕΜΠΟ και την εδραίωση του σωματείου.

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, τα σωματεία του Δήμου Πειραιά, τα ναυτεργατικά σωματεία και τα σωματεία του Υπουργείου Ναυτιλίας, πρέπει να πρωτοστατήσουν με οργανωμένες κινητοποιήσεις – με καταλήψεις και μπλοκαρίσματα – στο σημαντικό αυτό αγώνα ενάντια στα αφεντικά του λιμανιού. –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s