► ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ Η ΣΥΝΤΑΡΑΧΤΙΚΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣτΕ: «ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ»!

 ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2018

DSC03342

Άνεργοι εκπαιδευτικοί στη φετεινή Πρωτομαγιάτικη πορεία. Τα μνημόνια έχουν απαγορεύσει τους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών. Δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί είναι άνεργοί ή εργάζονται – με μειωμένες αποδοχές – ως αναπληρωτές και ωρομίσθιοι. Φωτό Ε.Α.

Την ώρα που οι συνταξιούχοι βρίσκονταν στους δρόμους ενάντια στις περικοπές των συντάξεων την Τετάρτη, σε ζωντανή μετάδοση έκτακτης συνέντευξης Τύπου παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου τής Επικρατείας  Νικόλαος Σακελλαρίου!

Κατάγγειλε την «πρόσφατη παραβίαση του απορρήτου της διασκέψεως του Δικαστηρίου σχετικά με το νέο ασφαλιστικό σύστημα και την εύλογη αναταραχή που προκάλεσε σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία»!

Στη δήλωση του ο Πρόεδρος του ΣτΕ εκτίμησε, «ότι είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος περαιτέρω μειώσεως του ύψους των απονεμομένων συντάξεων, με τελικό αποτέλεσμα την πλήρη εξαθλίωση όλων των συνταξιούχων»!

Την προηγούμενη Παρασκευή (11/5) η ολομέλεια του ΣτΕ με πλειοψηφία μόλις ενός δικαστή (13-12), έκρινε νόμιμες και συνταγματικές τις βασικές διατάξεις του ν. 4387/2016 (νόμου Κατρούγκαλου) για περικοπές τουλάχιστον 18% στις συντάξεις που δόθηκαν πριν το 2016. Οι περικοπές – διαταγή των θεσμών – θα επιβληθούν από 1/1/2019 και θα σπρώξουν στην άβυσσο της φτώχειας και πείνας εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους.

DSC03272

Από τη συγκέντρωση των συνταξιούχων στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στην Αθήνα 25/4. ΕΕ και ΔΝΤ διέταξαν και η κοινοβουλευτική χούντα Τσίπρα-ΣΥΡΖΑ-ΑΝΕΛΛ επιβάλλει 18% μειώσεις σε συντάξεις από 1/1/2019! Φωτό Ε.Α.

Το ΣτΕ αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες τού πολιτικού συστήματος, ένα από τα δυο κύρια όργανα – μαζί με το στρατό, αστυνομία και ΜΑΤ – τής επιβολής της εξουσίας του καπιταλιστικού κράτους. Το ΣτΕ ως «ανεξάρτητη δικαιοσύνη» μπορεί να ελέγχει τις εκλεγμένες κυβερνήσεις παρ’ ότι τους δικαστές του ΣτΕ δεν τους εκλέγει ο λαός.

Με την επιβολή των μνημονίων το 2010 ξεκίνησε η σύγκρουση του ΣτΕ και των μνημονιακών κυβερνήσεων. Η αιτία ήταν και είναι ότι τα μνημόνια είναι αντισυνταγματικά και παράνομα. Όπως τόνισε ο Σακελλαρίου στη δήλωση του:

«Τη στιγμή όμως αυτή η σκέψις μου στρέφεται στους απλούς πολίτες, που είναι τα θύματα των μνημονίων και της κλιμακούμενης επικυριαρχίας του οικονομικού παράγοντος επί του θεσμικού, οι αντοχές των οποίων συνεχώς δοκιμάζονται από τα αλλεπάλληλα οικονομικά μέτρα, που λαμβάνονται με την επίκληση του λεγομένου δημοσιονομικού συμφέροντος και που συνεπάγονται υπέρογκες γι’ αυτούς επιβαρύνσεις, λόγω του σωρευτικού τους χαρακτήρος.

Ήδη, από την εποχή του πρώτου μνημονίου, ορισμένοι συνάδελφοί μου μεταξύ των οποίων και εγώ, είχαμε, με τις μειοψηφίες μας επισημάνει, τη μή συμβατότητα των ρυθμίσεων του μνημονίου με το Σύνταγμα και είχαμε, εγκαίρως, προειδοποιήσει, χωρίς δυστυχώς να εισακουστούμε, για την επερχόμενη πλήρη επικυριαρχία του οικονομικού επί του θεσμικού, που επηρέασε, καίρια, το σύνολο σχεδόν της κρατικής δράσεως και σηματοδότησε την συνακόλουθη υποχώρηση του Κράτους Δικαίου και του Κοινωνικού Κράτους».

fullsizeoutput_3d19

Κινητοποίηση εργαζομένων ΔΕΗ το Σάββατο, 21/4/2018, στη Μεγαλόπολη. Αστυνομικές δυνάμεις τους απαγόρευσαν να συνεχίσουν με τα μηχανήματα μέσα στην Εθνική οδό. Κατέλαβαν την εθνική οδό με αντι-κυβερνητικά συνθήματα και προκηρύξεις προς τους οδηγούς. Η υποταγμένη ηγεσία ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ξεπούλησε την 100% επιτυχημένη πανελλαδική απεργία. Φωτό kafeneio-metropoliw.gr

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνη 2015 η Ολομέλεια του ΣτΕ αντιτάχτηκε στις μνημονιακές περικοπές επικουρικών και κύριων συντάξεων του ιδιωτικού τομέα και τόνισε τις «αντισυνταγματικές περικοπές του δεύτερου μνημονίου».

Πριν από το φετεινό Πάσχα η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η ένταξη των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών (δικηγόρων, γιατρών, μηχανικών, συμβολαιογράφων, υπαλλήλων του Δημοσίου, μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και αγροτών) στο μνημονιακό ασφαλιστικό φορέα ΕΦΚΑ. Επίσης έκρινε ως αντισυνταγματικό τον υπολογισμό των εισφορών για τον ΕΦΚΑ των επαγγελματικών κ.α.

Για τα μνημόνια που υπόγραψε η προδοτική κοινοβουλευτική χούντα Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ – με πραξικόπημα ενάντια στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ιούλη 2015 – ο Πρόεδρος του ΣτΕ είπε:

«Τα χρόνια που ακολούθησαν, οι αντοχές όλων μας δοκιμάσθηκαν ακόμη περισσότερο από τα νεώτερα μνημόνια που επέβαλαν τη λήψη και νέων επώδυνων οικονομικών μέτρων, που συνοδεύθηκαν από τις συνεχείς μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Οι καταστάσεις αυτές, οδήγησαν το Δικαστήριο στην έκδοση σειράς αποφάσεων της Ολομελείας του σχετικά με την μη περαιτέρω μείωση των συντάξεων και την θεσμική θωράκιση των προσώπων, που είναι επιφορτισμένα με βασικές αποστολές του Κράτους, όπως η εθνική άμυνα, η ασφάλεια, η υγεία, η παιδεία και η δικαιοσύνη.

Φρονούμε, ότι τα δικαστικά αυτά προηγούμενα και οι εγγυήσεις που ετέθησαν με αυτά, δεν μπορούν, χωρίς να παραβιάζεται το Σύνταγμα, να αγνοηθούν ούτε, πολύ περισσότερο, να παρακαμφθούν από το νομοθέτη, με το πρόσχημα της καταρτίσεως ενός νέου ασφαλιστικού συστήματος […]».

fullsizeoutput_3b28

Τα πραιτωριανά ΜΑΤ της κοινοβουλευτικής χούντας Τσίπρα εναντίον απεργών νοσοκομειακών στην Ηρώδου Αττικού τον περασμένο μήνα. Φωτό Γιάννης Κέμμος

Είναι φανερό ότι ο Πρόεδρος του ΣτΕ και σχεδόν το 50% των δικαστών, θεωρεί ως “αντισυνταγματικές”, άρα παράνομες όλες τις περικοπές των μνημονίων.

Αυτό ήταν γνωστό σε κάθε ειλικρινή νομικό. Βέβαια τα μνημόνια είναι παράνομα καθώς σε δημοψήφισμα η πλειοψηφία του ελληνικού λαού τα καταψήφισε.

Όμως η ΕΕ και το ΔΝΤ – με την υποστήριξη των ΕΠΑ – έχουν επιβάλλει πραξικοπηματικά την εφαρμογή των μνημονίων που ψηφίζονται από μια Βουλή-σφραγίδα, από βουλευτές οι οποίοι/ες ούτε καν μπαίνουν στον κόπο να τα διαβάσουν!

Οι μνημονιακές κοινοβουλευτικές κυβερνήσεις, υπόδουλες σε ΕΕ και ΔΝΤ, εφαρμόζουν τα αντισυνταγματικά μνημόνια παράνομα, πραξικοπηματικά και διχτατορικά, γι’ αυτό και η κυβέρνηση Τσίπρα χαραχτηρίζεται ως κοινοβουλευτική χούντα που γράφει στα παλιά της τα παπούτσια οποιαδήποτε απόφαση του ΣτΕ που δεν τη συμφέρει.

Ο Τσίπρας, και η κλίκα του, δεν κυβερνά με τη Βουλή, αλλά με τις αντισυνταγματικές διαταγές (μνημόνια) των ΕΕ και ΔΝΤ που απαιτούν από το ΣτΕ να γίνει κι’ αυτό, όπως η Βουλή, ένα πειθήνιο σώμα επικύρωσης κάθε διαταγής των μνημονίων!

Όπως είπε ο Πρόεδρος του ΣτΕ, στην «ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη μετακυλίεται, παγίως, από την εκάστοτε πολιτική εξουσία, η επίλυσις των πιο σημαντικών προβλημάτων της Χώρας»

DSC03362

Από την πρωτομαγιάτικη πορεία από το Πολυτεχνείο στην Αμερικανική Πρεσβεία. Η νεολαία και οι φοιτητές πρέπει να πρωτοστατήσουν στον αγώνα ενάντια στα μνημόνια και στη συνδικαλιστική υπόδουλη γραφειοκρατία. Καθήκον το χτίσιμο επαναστατικού κόμματος της 4ης Διεθνούς για την ανατροπή του καπιταλισμού με τη σοσιαλιστική επανάσταση. Φωτό Ε.Α.

Ο Πρόεδρος του ΣτΕ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στο καπιταλιστικό κράτος καθώς το “θεσμικό” έχει υποταχτεί στο “οικονομικό”. Αλλά στην εποχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού και των μνημονίων βάρβαρης λιτότητας, το δήθεν δημοκρατικό κοινοβουλευτικό σύστημα αντικαθίσταται από το κράτος έκτακτης ανάγκης, από κοινοβουλευτικές χούντες και τη βία των ΜΑΤ, για να επιβληθούν τα μνημόνια.  

Αυτή η σύγκρουση “θεσμικού” και “οικονομικού” δεν είναι μόνο μια τεράστια πολιτική κρίση, αλλά συνταράζει τα θεμέλια της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και του ίδιου του καπιταλιστικού κράτους. Οι αντι-τρομοκρατικοί νόμοι, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και οι κοινοβουλευτικές χούντες, είναι το στάδιο μετάβασης τής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας σε διχτατορικά καθεστώτα.

Το καπιταλιστικό κράτος δεν μπορεί να επιβιώσει στις σημερινές συνθήκες της θανάσιμης κρίσης του καπιταλισμού ως μια κοινοβουλευτική δημοκρατία του παρελθόντος καθώς είναι παρωχημένο και σάπιο. Οι τράπεζες και οι επιχειρηματίες απαιτούν διχτατορικά καθεστώτα ανοιχτής βίας και υπερ-εξουσίες στη γραφειοκρατία των Βρυξελών.

Προοπτική του αγώνα αντίστασης της εργατικής τάξης, των συνταξιούχων, της νεολαίας, αγροτών και μικροεπαγγελματιών, πρέπει να είναι η οργάνωση Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας για τη συντριβή των μνημονίων, ανατροπή της κοινοβουλευτικής χούντας Τσίπρα, έξοδο από ΕΕ και ΝΑΤΟ, για μια κυβέρνηση των εργαζομένων και των συμμάχων τους. –

fullsizeoutput_3aef

Φοιτητές/τριες  ενταγμένοι στον αγωνα για την ανατροπή μνημονίων και κοινοβουλευτικής χούντας Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ.  Φωτό Ε.Α.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 2018

Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα από τις χτεσινές φοιτητικές εκλογές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι σχεδόν όμοια με τα περσινά: η παράταξη τής ΝΔ ΔΑΠ είναι πάλι και με διαφορά η πρώτη δύναμη με ποσοστό 40-41%. Δεύτερη η ΠΚΣ του ΚΚΕ με ποσοστό 21-22% και ακολουθούν τα σχήματα των αριστερών παρατάξεων (ΕΑΑΚ, ΑΡΕΝ, ΑΡΔΙΝ, κ.α.) αθροισμένα σε 13-14% και η πασοκική παράταξη ΠΑΣΠ με περίπου 13%. Το υπόλοιπο 10-12% είναι ψήφοι διαφόρων δεξιών και αριστερών παρατάξεων.

Η συμμετοχή περιορίστηκε στο 40%, περίπου η ίδια όπως πέρσι.

Παρά τη φτώχεια και ανεργία των μνημονίων και την τεράστια επίθεση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της κοινοβουλευτικής χούντας Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ (περικοπές στη δημόσια παιδεία, μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, δίδαχτρα, νομοσχέδιο Γαβρόγλου, άσυλο, απαράδεχτες συνθήκες σε φοιτητικές εστίες, κ.α.) η ΔΑΠ κατέχτησε την πλειοψηφία.

Για δεκαετίες η ΔΑΠ κυριαρχεί καθώς δεν έχει αναδυθεί στο φοιτητικό κίνημα μια επαναστατική παράταξη με πρόγραμμα ανατροπής των μνημονιακών κυβερνήσεων και του καπιταλισμού.

Το μεγάλο μάθημα της ιστορίας από τη φοιτητική εξέγερση του Μάη 1968 στη Γαλία, είναι ότι οι φοιτητές/τριες διεκδικούν τα δικαιώματα τους και τη βελτίωση των σπουδών τους μέσα στο αγώνα της εργατικής τάξης.

Το καθήκον των πρωτοπόρων φοιτητών είναι ο επίμονος αγώνας για τη συγκρότηση μιας μαρξιστικής επαναστατικής παράταξης σε ΑΕΙ-ΤΕΙ μέσα από την οργάνωση Επιτροπών Αγώνα και Ομάδων Αυτοάμυνας ενάντια στους φασίστες σε κάθε σχολή, με πρόγραμμα την ένταξη στο σημερινό επαναστατικό αγώνα των εργαζομένων για τη συντριβή των μνημονίων και της κοινοβουλευτικής χούντας Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ.-

[στοιχεία από nka.gr και 902.gr]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s