► 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΛ ΜΑΡΞ, 5 Μάη 1818 Τριέρ βόρεια Γερμανία.

KM 1861

Ο Καρλ Μαρξ στο Λονδίνο 1861.

► Από επιστολή (Λονδίνο 5 Μάρτη 1852) του Καρλ Μαρξ στον Τζότζεφ Βεϊντεμέγιερ (1818-66, Γερμανός κομουνιστής, αξιωματικός στον αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο) στη Νέα Υόρκη.

«Όσο για μένα, δεν μου οφείλονται εύσημα για την ανακάλυψη της ύπαρξης τάξεων στη μοντέρνα κοινωνία ή για την πάλη μεταξύ τους. Πολύ πριν απο μένα μπουρζουάδες ιστορικοί είχαν περιγράψει την ιστορική εξέλιξη αυτής της ταξικής πάλης και οι μπουρζουάδες οικονομολόγοι την οικονομική ανατομία των τάξεων. Το καινούργιο που έκανα ήταν να αποδείξω:

(1) Ότι η ύπαρξη τάξεων συνδέεται αποκλειστικά με τις ιδιαίτερες, ιστορικές φάσεις στην ανάπτυξη της παραγωγής.

(2) Ότι η ταξική πάλη αναγκαία οδηγεί στη διχτατορία του προλεταριάτου.

(3) Ότι αυτή η διχτατορία δεν αποτελεί παρά μόνο τη μετάβαση στην κατάργηση όλων των τάξεων και σε μια αταξική κοινωνία.»

degage

Παρίσι Σάββατο 5/5/2018: Διαδήλωση ενάντια στον Μακρόν με την έκφραση “άντε χάσου” πάνω στη φωτογραφία του. Φωτό ΑΡ.

► Από τον επικήδειο του Φρίντριχ Ένγκελς στον Μάρξ, Λονδίνο 14 Μάρτη 1883.

«Όπως ο Δαρβίνος ανακάλυψε το νόμο της εξέλιξης της οργανικής φύσης, έτσι και ο Μαρξ ανακάλυψε το νόμο την εξέλιξης της ανθρώπινης ιστορίας: το απλό γεγονός, μέχρι τώρα καλυμμένο από ένα στρώμα ιδεολογίας, ότι η ανθρωπότητα πρέπει πρώτα απ’ όλα να φάει, να πιεί, να στεγαστεί και να ντυθεί, πριν μπορέσει να ασκήσει πολιτική, επιστήμη, τέχνη, θρησκεία κ.τ.λ..

Γι’ αυτό, είναι η παραγωγή των άμεσων υλικών μέσων συντήρησης και επομένως ο βαθμός της οικονομικής εξέλιξης που έχει επιτευχθεί απ’ ένα συγκεκριμένο λαό ή στη διάρκεια μιας συγκεκριμένης εποχής, που διαμορφώνουν το θεμέλιο απ’ όπου αναπτύσσονται οι κρατικοί θεσμοί, οι αντιλήψεις για τους νόμους, την τέχνη, ακόμα και οι ιδέες για τη θρησκεία. Κάτω απ’ αυτό το φως πρέπει, επομένως, να εξηγηθούν [θεσμοί, νόμοι, τεχνες, θρησκεία], και όχι αντίστροφα, όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Μα αυτό δεν είναι όλο. Ο Μαρξ επίσης ανακάλυψε τον ειδικό νόμο της κίνησης που κυριαρχεί στο σημερινό καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής και την αστική κοινωνία που έχει δημιουργήσει αυτός ο τρόπος παραγωγής. Η ανακάλυψη της Υπεραξίας ξαφνικά έριξε φως στο πρόβλημα, που προσπαθούσαν να το επιλύσουν όλες οι προηγούμενες έρευνες, τόσο των μπουρζουάδων οικονομολόγων όσο και των σοσιαλιστών κριτικών, που ψηλαφούσαν στο σκοτάδι.»

michel euler Thursday 3 May

Παρίσι Πέμπτη 3/5/2018: Οι δυνάμεις της “κατάστασης έκτακτης ανάγκης” του Μακρόν βαδίζουνε ενάντια στους απεργούς σιδηροδρομικούς. Φωτό Michel Euler AR.

► Καρλ Μαρξ, 11η θέση για τον Λούντβιγκ Φόιερμπαχ (1804-72 Γερμανός φιλόσοφος), Βρυξέλες άνοιξη 1845.

«Οι φιλόσοφοι μέχρι τώρα έχουν μόνο ερμηνεύσει τον κόσμο με διάφορους τρόπους. Το ζήτημα είναι να τον αλλάξεις.»

► Εξαιρετικό άρθρο του Βλαντίμιρ Λένιν για τον Καρλ Μάρξ, την ιστορική ανάπτυξη του μαρξισμού και τη μέθοδο του Διαλεχτικού Υλισμού στο

www.marxists.org/ellinika/archive/lenin/works/1913/03/three.htm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s