► 1968-2018: ΕΝΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΠΛΑΝΙΕΤΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: ΠΑΡΙΣΙ ΜΑΗΣ – ΙΟΥΝΗΣ 1968, Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

ap - april 10 2018

Διαδήλωση εργατών και φοιτητών στο Παρίσι, 18/4/2018, ενάντια στις μεταρρυθμίσεις του Προέδρου Μακρόν. Φωτό ΑΡ.

Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΜΑΖΙΚΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΠΕΤΡΕΨΕ ΣΤΟΥΣ ΣΤΑΛΙΝΙΚΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΤΟΥ ΚΚΓ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ CGT ΝΑ ΞΕΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΤΩΝ – ΦΟΙΤΗΤΩΝ

fullsizeoutput_3dfd

Διαδήλωση φοιτητών/τριών στο Παρίσι Μάης 1968.

fullsizeoutput_3df2

Νεαρές εργάτριες σε διαδήλωση το Μάη 1968 στο Παρίσι.

► ΤΟ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ 

fullsizeoutput_3e10

Καρτιέ Λατέν, Παρίσι 14 Μάη 1968. Επανάσταση και Αντεπανάσταση.

► ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ, ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ, ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ CRS

Το χειμώνα 1967-8 η δεξιά κυβέρνηση του Προέδρου της Γαλίας πρώην στρατηγού Σαρλ Ντε Γκολ και του Πρωθυπουργού Ζορζ Πομπιντού προσπάθησε να επιβάλλει αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και στα πανεπιστήμια. Το πρόγραμμα του Ντε Γκολ ήταν η οικονομική αναβάθμιση της Γαλίας με την Ευρωπαϊκή Κοινή Αγορά, σε αντίθεση με την Αμερικανική κυριαρχία και τον άξονα ΕΠΑ-Βρετανίας.

Στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του Ντε Γκολ αντέδρασε και η εργατική τάξη και οι φοιτητές που ήταν σε περίοδο κινητοποιήσεων ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο των ΕΠΑ στο Βιετ-ναμ.

Στο νέο πανεπιστήμιο της Ναντέρ (στα δυτικά προάστια του Παρισιού) οι φοιτητές αντιτάχτηκαν στην καταστολή και επιθέσεις της αστυνομίας και στις 22 Μάρτη 1968 προχώρησαν σε κατάληψη του πανεπιστημίου με αιτήματα για ένα δημοκρατικό πανεπιστήμιο και ακαδημαϊκά δικαιώματα για τους φοιτητές (συμμετοχή στα ακαδημαϊκά συμβούλια των σχολών και του πανεπιστημίου).

fullsizeoutput_3dfb

Φοιτητικά οδοφράγματα στη Rue d’ Ulm κοντά στη Σορβόνη, Μάης 1968.

Μετά από μια μαζική συγκέντρωση στο πανεπιστήμιο, οι φοιτητές του Ναντέρ ίδρυσαν το Κίνημα της 22ης Μάρτη με ηγέτη τον αναρχικό ριζοσπάστη Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ.

Την παραμονή της Πρωτομαγιάς οι ειδικές αστυνομικές δυνάμεις CRS με μακριά γκλομπ και χημικά, επιτέθηκαν στην κατάληψη και έκλεισαν το πανεπιστήμιο (λοκ-άουτ).

Ο Κον-Μπεντίτ και το Κίνημα της 22ης Μάρτη μετέφεραν τον αγώνα στη Σορβόνη, στα χτίρια του πανεπιστημίου στη συνοικία Καρτιέ Λατέν, στο κεντρικό Παρίσι, όπου αποφασίστηκε κατάληψη του πανεπιστημίου την Πρωτομαγιά 1968.

Από τις 3 Μάη άρχισαν οι επιθέσεις της αστυνομίας CRS στους φοιτητές της Σορβόνης με αποτέλεσμα αιματηρές συγκρούσεις κύρια στην περιοχή του Καρτιέ Λατέν.

fullsizeoutput_3e11

Διαδήλωση εργαζομένων στο Παρίσι Μάης 1968.

Η Ένωση Φοιτητών Γαλίας UNEF, που συγκέντρωνε τους φοιτητικούς σοσιαλιστικούς, αριστερούς και κομμουνιστικούς συλλόγους, υποστήριξε την κατάληψη της Σορβόνης.

Το πανεπιστήμιο έγινε κέντρο της φοιτητικής εξέγερσης που εξαπλώθηκε σ’ όλη τη Γαλία και διατύπωνε τώρα και αριστερά πολιτικά αιτήματα ενάντια στην κυβέρνηση Ντε Γκολ – Πομπιντού.

fullsizeoutput_3e22

“Αρχή ενός παρατεταμένου αγώνα” – Μια από τις αφίσες που τύπωναν (στένσιλ, μεταξοτυπία) οι φοιτητές/φοιτήτριες στο Ecole des Beaux Arts στη Σορβόνη. Ονόμασαν το εργαστήριο τους Atelier Populair.

Η φοιτητική εξέγερση ανάδειξε, εχτός από τον Κον-Μπεντίτ, και άλλους φοιτητές ηγέτες όπως τον σοσιαλιστή Ζακ Σοβαζό, τον μαοϊστή Αλέν Γκισμάρ και τον τροτσκιστή Αλέν Κρεβέν (πρόεδρο της JCR – Επαναστατική Κομουνιστική Νεολαία – που ανήκε στην τάση της Ενοποιημένης Διεθνούς Γραμματείας (τάση Πάμπλο, Μαντέλ, κ.α.).

Student debate in The Odeon Theatre in Paris May 1968

Μιά από τις εκατοντάδες συζητήσεις στο Θέατρο Οντεόν που ήταν σε κατάληψη από τις 15 Μάη 1968.

Στη Σορβόνη, και στα άλλα πανεπιστήμια, διοργανώνονταν καθημερινά δεκάδες συγκεντρώσεις και συζητήσεις με ομιλητές στελέχη αριστερών κομμάτων, από το συνδικαλιστικό και εργατικό κίνημα καθώς και διανοούμενους, συγγραφείς και καλλιτέχνες. Στις 15 Μάη φοιτητές κατέλαβαν και το Θέατρο Οντεόν, στο κέντρο του Παρισιού, ως κέντρο αγώνα.

► FER – ΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΜΑΗ-ΙΟΥΝΗ 1968

Τον Απρίλη 1968, καθώς είχε ξεσπάσει το μαζικό κύμα διαμαρτυρίας των φοιτητών ενάντια στις μεταρρυθμίσεις του Ντε Γκολ, ιδρύθηκε στο Παρίσι η FER (Ομοσπονδία Επαναστατών Φοιτητών) από φοιτητές που υποστήριζαν την OCI (Διεθνής Κομουνιστική Οργάνωση) Γαλικό Τμήμα της Διεθνούς Επιτροπής της Τέταρτης Διεθνούς.

fullsizeoutput_3e38

Το ιδρυτικό συνέδριο της FER (Ομοσπονδία Επαναστατών Φοιτητών) στο Παρίσι τον Απρίλη 1968. Οι Τροτσκιστές φοιτητές/τριες κάλεσαν για Συμβούλια Εργατών-Φοιτητών στα εργοστάσια και στις εργατικές συνοικίες, ενάντια στην περιχαράκωση των φοιτητών/τριών στα πανεπιστήμια.

Βασική πολιτική της FER στην εξέγερση του Μάη-Ιούνη 1968, ήταν ότι χωρίς την απεργιακή ενεργοποίηση της εργατικής τάξης ο αγώνας των φοιτητών δεν μπορούσε να πετύχει τους σκοπούς του. Η FER καλούσε τους φοιτητές να διαδηλώσουν στα εργοστάσια και εκεί να ενώσουν τον αγώνα με καταλήψεις, για  γενική απεργία διαρκείας και ανατροπή του Ντε Γκολ.

Η ηγεσία της UNEF, όπως και οι Κον-Μπεντίτ, Γκισμάρ και Γκρεβέν, υποστήριζαν την ένωση του αγώνα με τους εργάτες και τις διαδηλώσεις των φοιτητών στα εργοστάσια. Αλλά στη συνέχεια, καθώς άρχισαν οι καταλήψεις εργοστασίων και απεργίες (14 Μάη) αυτοί οι ηγέτες κράτησαν τους φοιτητές στη Σορβόνη και καλούσαν εκεί εργάτες για συζητήσεις.

Η FER αντιτάχτηκε σ’ αυτή την πραχτική και συνεχώς καλούσε τους φοιτητές να ενταχτούν στις καταλήψεις των εργοστασίων και στις συγκεντρώσεις των εργαζομένων και να μην παραμένουν μαντρωμένοι στη Σορβόνη και στο Θέατρο Οντεόν.

fullsizeoutput_3df9

Εικόνα μετά τις μάχες στα οδοφράγματα τής rue Gay Lussac στις 10-12 Μάη 1968. Φωτό libcom.org

► ΜΑΧΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ – CRS, ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ 10-12 ΜΑΗ 1968

Οι καθημερινές βάρβαρες επιθέσεις της αστυνομίας των CRS στη Σορβόνη, με αποκλεισμό της περιοχής, ανάγκασαν τους φοιτητές να στήσουν οδοφράγματα για να σταματήσουν τις επιθέσεις των CRS (με χημικά, γκλομπ, πυροσβεστικές μάνικες). Από τις 10 έως τις 12 Μάη διεξήχθηκαν μεγάλες οδομαχίες όλη τη μέρα και νύχτα.

fullsizeoutput_3dfa

Η κολοσσιαία διαδήλωση εργατών και φοιτητών στο Παρίσι, 13 Μάη 1968. Η μεγαλύτερη στην ιστορία!

► Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ, 13 ΜΑΗ 1968

Στις 12 Μάη η CGT (με σταλινική ηγεσία) και άλλες εργατικές ομοσπονδίες διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στις αστυνομικές επιχειρήσεις και κάλεσαν για την επομένη μέρα απεργιακή διαδήλωση στο Παρίσι. Στις 13 Μάη 1968 πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη διαδήλωση που έγινε ποτέ στο Παρίσι – 1 εκατομμύριο!

Citroen-occupied 1968

Συνέλευση εργαζομένων στο εργαστάσιο Ρενό σε κατάληψη. Μάης 1968.

► ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ

Με την κολοσσιαία διαδήλωση τής 13ης Μάη ξεκίνησαν καταλήψεις και απεργίες στα μεγάλα εργοστάσια της βαριάς βιομηχανίας με πρώτα τα εργοστάσια της Sud-Aviation στη Ναντ και της αυτοκινητοβιομηχανίας Ρενό.

Οι απεργίες και καταλήψεις εργοστασίων εξαπλώθηκαν σ’ όλη τη Γαλία ιδιαίτερα στη βαριά βιομηχανία. Στις 14 Μάη τα μισητά CRS αποσύρθηκαν από την περιοχή της Σορβόνης.

Οι συνδικαλιστικές ομοσπονδίες (κύρια δύναμη στη βιομηχανία ήταν η CGT που ακολουθούσε την πολιτική του σταλινικού PCF [ΚΚΓ]) διαμόρφωσαν αιτήματα για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, αυξήσεις, λιγώτερες ώρες κ.α., αφήνοντας στην άκρη τα πολιτικά αιτήματα.

17 May 1968 Billancourt Renault Students and workers

Συγκέντρωση φοιτητών/τριών και εργαζομένων στο εργοστάσιο της Ρενό στο Boulogne-Billacourt, 17 Μάη 1968.

► 26-30 ΜΑΗ 1968: ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Στις 26 Μάη πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις συνδικαλιστών, εργοδοτών και κυβέρνησης σε ξενοδοχείο του Παρισιού, στη δεύτερη βδομάδα απεργιών διαρκείας και καταλήψεων – ουσιαστικά γενική πολιτική απεργία διαρκείας.

Στις 27 Μάη ο ιστορικός ηγέτης της CGT (Γ.Γ. μέχρι το 1967) και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΓ Μπενουά Φρασόν μίλησε στους εργάτες της κατάληψης του εργοστασίου της Ρενό στο Boulogne‐Billancourt. Ο Φρασόν προσπάθησε να πείσει τους εργάτες να δεχτούν συμβιβαστική λύση – η διεύθυνση της Ρενό και οι επιχειρήσεις είχαν αποδεχτεί τα αιτήματα για αυξήσεις 25% στο κατώτερο μεροκόμματο και 10% στους μισθούς – και να σταματήσουν την απεργία και την κατάληψη.

Οι εργάτες τον αποδοκίμασαν με διαρκή σφυρίγματα. Παταγώδης αποτυχία του Φρασόν. Η άρνηση υποταγής των εργατών της Ρενό δίνει νέα ορμή στην εξέγερση.

CGT LEADERS

Οι ηγέτες της CGT – και μέλη της Κ.Ε. του σταλινικού ΚΚΓ – Μπενουά Φρανσόν (αριστερά) και Ζορζ Σεγκί Γ.Γ. της CGT από το 1967. Έκαναν ότι μπορούσαν για να μην εξελιχτεί η εξέγερση του Μάη 1968 σε δυαδική εξουσία και επανάσταση.

Στις 28 Μάη παραιτήθηκε ο Υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης Ντε Γκολ – Πομπιντού.

Στις 29 Μάη πραγματοποιήθηκε τεράστια διαδήλωση στο Παρίσι από τη CGT με συμμετοχή πάνω από 500.000 εργατών και φοιτητών.

Εξαφάνιση του Ντε Γκολ από το Παρίσι. Ταξίδεψε στη δυτική Γερμανία όπου συνάντησε στρατηγούς του γαλικού στρατού και ζήτησε την υποστήριξη τους ενάντια στην εξέγερση εργατών και φοιτητών. Οι στρατηγοί συμφώνησαν με αντάλλαγμα αμνηστία για τους αξιωματικούς του ΟΑΣ (τρομοκρατική οργάνωση Γάλων στρατιωτικών ενάντια στην ανεξαρτησία της Αλγερίας) που οργάνωσαν πραξικόπημα το 1961.  

LYON 1968 May lyonmag.com

Από τεράστια διαδήλωση εργαζομένων και φοιτητών στη Λιόν, Μάης 1968. Φωτό lyonmag.com

30 Μάη ώρα 1 το μεσημέρι: Ανακοίνωση του ΚΚΓ που ζήτησε «λαϊκή κυβέρνηση των κομμάτων της Αριστεράς, χωρίς τα δεξιά κόμματα» που θα ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργατών και φοιτητών.

Ο Πιέρ Μεντές-Φρανς Πρόεδρος του Ριζοσπαστικού Κόμματος (πρώην Πρόεδρος της Γαλίας 1954-5 με υποστήριξη του ΚΚΓ) προτείνεται ως Πρόεδρος της Γαλίας. Η πρόταση του ΚΚΓ για μια κυβέρνηση συνασπισμού ήταν στο πλαίσιο της καπιταλιστικής εξουσίας και κράτους.

30 Μάη ώρα 4:30 μ.μ.: Μαχητικό τηλεοπτικό-ραδιοφωνικό διάγγελμα του Ντε Γκολ και κάλεσμα στο «λαό της Γαλίας» να αντιταχτεί στην εξουσία των κομουνιστών. Απείλησε με επιβολή «εξουσιών κράτους έκτακτης ανάγκης»! Ανακοίνωσε τη διάλυση της Βουλής και κήρυξε εκλογές για τις 23 Ιούνη.

Το βράδυ τεράστια διαδήλωση της Δεξιάς στο Παρίσι με προκλητική συμμετοχή των φασιστών, ακροδεξιών και ρατσιστών. Οι ενωμένες δυνάμεις της αντεπανάστασης σε πλήρη δράση με υποστήριξη αστυνομίας CRS.  

Την επομένη μεγάλες διαδηλώσεις υπέρ του Ντε Γκολ σ’ όλη τη Γαλία.

Προδοτική υποταγή των ηγετών του ΚΚΓ στις εκλογές της μπουρζουαζίας! Αντί να τις απορρίψει και να προχωρήσει σε συγκρότηση Συμβουλίων Εργατών-Φοιτητών, που θα σήμαινε Δυαδική Εξουσία και Επανάσταση, οι ηγέτες του ΚΚΓ δέχτηκαν τις προτάσεις Ντε Γκολ για εκλογές!

fullsizeoutput_3f06

Οπλισμένη γαλική χωροφυλακή ενάντια στους εργάτες και φοιτητές. Παρίσι Μάης 1968.

► ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ CRS – ΠΝΙΓΜΟΣ ΤΟΥ 17ΧΡΟΝΟΥ ΜΑΘΗΤΗ GILLES TAUTIN

15 may 1968 Gilles Tautin funeral

Από την κηδεία του μαθητή Gilles Tautin, Παρίσι 15 Ιούνη 1968. Φωτό Bruno Barey, Magnum

Με το κήρυγμα αντεπανάστασης του Ντε Γκολ ξεκίνησαν νέες άγριες επιθέσεις των CRS στους φοιτητές και διαδηλωτές. Στις 10 Ιούνη ο μαθητής Ζιλ Τοτέν, 17 χρονών, πνίγηκε στο Σηκουάνα (στο Flins sur Seine, Yvelines) καθώς προσπαθούσε να ξεφύγει από το κυνηγητό των CRS. Οι διαδηλωτές στήνουν μεγάλα οδοφρόγματα και για δυο μέρες διεξήχτηκαν σκληρές μάχες στο Καρτιέ Λατέν.

Στις 13 Ιούνη το κράτος αντεπανάστασης του Ντε Γκολ κήρυξε τις αριστερές οργανώσεις (Τροτσκιστών, Μαοϊκών, αναρχικών κ.α.) εχτός νόμου. Καμιά αντίδραση από το ΚΚΓ!

boulevart saint michel 23May68

Εφόρμηση των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων CRS στο οδόφραγμα του Boulevard Saint Michel, τη νύχτα της 23ης Μάη 1968. Φωτό Press contact images

► ΜΕΣΑ ΙΟΥΝΗ 1968: ΣΤΑΔΙΑΚΟΣ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ

Με πίεση από ΚΚΓ και CGT οι απεργίες σταδιακά σταμάτησαν. Στις 18 Ιούνη σταμάτησε και η απεργία και κατάληψη του εργοστασίου της Ρενό. Στις 23 Ιούνη Πρώτος Γύρος και στις 30 Ιούνη Δεύτερος Γύρος των εκλογών της αντεπανάστασης. Θρίαμβος της Δεξιάς και του Ντε Γκολ. Οι οικονομικές καταχτήσεις των απεργών παραμένουν – ο Ντε Γκολ δεν τόλμησε να τις αμφισβητήσει παρά τη μεγάλη ιστορική νίκη του. 

► ΠΑΡΙΣΙ ΜΑΗΣ-ΙΟΥΝΗΣ 1968: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ – ΕΡΓΑΤΩΝ  

fullsizeoutput_3e1e

ΠΑΡΙΣΙ ΜΑΗΣ 2018 – ΜΑΘΗΤΕΣ, ΦΟΙΤΗΤΕΣ, ΝΕΟΛΑΙΑ, ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΚΡΟΝ!

FRANCE-EDUCATION-SOCIAL-PROTEST

Διαδήλωση φοιτητών στη Σορβόνη, Παρίσι, 10/4/2018 ενάντια στα σχέδια του Μακρόν.-

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s