► ΤΟ ΔΝΤ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ, ΥΓΕΙΑΣ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΠΡΟΝΟΙΑΣ! – ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΝΕΟ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ!

Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΓΩΝΑΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ!

fullsizeoutput_3cef

Γράφημα για το παγκόσμιο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος (2007-2016) από την έκθεση του ΔΝΤ.

Την προηγούμενη βδομάδα το ΔΝΤ (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) δημοσίευσε έκθεση για το τεράστιο παγκόσμιο δημόσιο και ιδιωτικό που το υπολόγισε σε 164 τρισ. δολάρια για το 2016, 225% του παγκόσμιου ακαθάριστου προϊόντος (GDP). Αυτό το ποσό χρέους είναι αρκετά υψηλότερο από τα 116 τρισ. δολάρια του 2007, πριν από το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Η έκθεση του ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι τα τρισ. δολάρια που διοχετεύτηκαν από τις κεντρικές τράπεζες (ΕΠΑ, ΕΕ, Βρετανίας, Ιαπωνίας, Κίνας) με το πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» (QE) προς τις τράπεζες και επιχειρήσεις, δεν κατέληξαν σε επενδύσεις αλλά σε σπεκουλάτσιες στα χρηματιστήρια.  

Στην έκθεση τού ΔΝΤ η Κίνα παρουσίαζεται με αυξημένο χρέος (δανεισμό), ποσά τα οποία χρησιμοποίησε για κρατικές επενδύσεις σε υποδομές. Αντίθετα στις αναπτυγμένες χώρες της Δύσης, τα δάνεια χρησιμοποιήθηκαν για χρηματιστηριακές σπεκουλάτσιες με αποτέλεσμα την αύξηση του κολοσσιαίου βουνού χρέους, τη «φούσκα».

Με το πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν ομόλογα κρατών και επιχειρήσεων και δανείζουν με σχεδόν μηδενικά επιτόκια («δωρεάν χρήμα»). Οι κεντρικές τράπεζες ΕΠΑ και Βρετανίας περιορίζουν την QE και αυξάνουν τα επιτόκια, αλλά η ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) συνεχίζει το QE από φόβο κατάρρευσης των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Το πρόβλημα για το οποίο προειδοποιεί το ΔΝΤ, είναι ότι με την αύξηση των επιτοκίων, τράπεζες, επιχειρήσεις αλλά και ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ (όπως η Ελλάδα) δεν θα μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους και θα επέλθει κατάρρευση.

fullsizeoutput_3aef

Η νεολαία στην Ελλάδα πρέπει να πρωτοστατήσει στη δημιουργία επαναστατικού μαρξιστικού κόμματος για την ανατροπή του καπιταλισμού. Φωτό Ε.Α.

Η λύση που προτείνει το ΔΝΤ για τη μείωση του παγκόσμιου χρέους, είναι περικοπές στις κρατικές χρηματοδοτήσεις προς τη δημόσια υγεία, παιδεία και πρόνοια! Η έκθεση του ΔΝΤ αναφέρει: «στις αναπτυγμένες οικονομίες, ειδικά στην Ευρώπη, τα ελλείμματα έχουν διογκωθεί γιατί χρηματοδοτούνται ακριβά συστήματα πρόνοιας».

Αντί να καταδικάσει τις σπεκουλάτσιες των καπιταλιστών και τραπεζιτών των χετζ-φαντς, που δημιούργησαν τη «φούσκα» και την παγκόσμια οικονομική κρίση, το ΔΝΤ καταδικάζει τις καταχτήσεις της εργατικής τάξης!

Η έκθεση του ΔΝΤ ομολογεί ότι για να επιβιώσει το καπιταλιστικό σύστημα, πρέπει να τσακιστεί η εργατική τάξη. Ο καπιταλισμός δεν μπορεί να χρηματοδοτεί τη δημόσια παιδεία, υγεία και πρόνοια, αυτά πρέπει να καταστραφούν!

Αυτή είναι η πραγματικότητα της σημερινής οικονομικής και πολιτικής κρίσης, αυτή είναι η «αντικειμενική πραγματικότητα» που αλλάζει και μεταμορφώνει τις συνειδήσεις και στη βάση της οποίας πρέπει να συγκροτούν τη στρατηγική και δράση τους οι μαρξιστές και τα επαναστατικά κόμματα.

Η επιβολή βάρβαρης λιτότητας από την ΕΕ, ΔΝΤ και καπιταλιστικές κυβερνήσεις, δεν είναι αποτέλεσμα κάποιων κακών δεξιών κομμάτων, αλλά ανάγκη του καπιταλισμού για να επιβιώσει!

Αυτό το γεγονός ήταν πασιφανές τα προηγούμενα χρόνια στη Γαλία του «σοσιαλιστή» Προέδρου Ολάντ, και σήμερα βέβαια στην «αριστερή» κυβέρνηση Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ.

Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι μόνο η ανατροπή αυτών των δεξιών ή «αριστερών» κυβερνήσεων, που εφαρμόζουν την ΙΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ (ιδιωτικοποιήσεις, περικοπές μισθών – συντάξεων, μαζική ανεργία, φτώχεια, πόλεμοι), αλλά και η ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος.

Η έκθεση του ΔΝΤ επίσης αναφέρει και προειδοποιεί για τη μαζική αντίσταση των εργαζομένων, καθώς νιώθουν τη φτώχεια και ανεργία, που εκλογικά εκφράζεται με μαζική καταψήφιση των παραδοσιακών κομμάτων (σοσιαλδημοκρατικών ή συντηρητικών-δεξιών όπως συνέβη τα τελευταία χρόνια σε Ελλάδα, Γαλία, Ισπανία, Ολανδία, Αυστρία κ.α.).

fullsizeoutput_3c12

Αμερικανικά στρατεύματα σε περιπολία στη βόρεια Συρία.

Η θανάσιμη κρίση του καπιταλισμού ωθεί στον πόλεμο για να επιλύσει την κρίση του. Στις πρόσφατες συνομιλίες στην Γουάσινγκτον μεταξύ των Προέδρων Τραμπ και Μακρόν, οι ιμπεριαλιστές ηγέτες συμφώνησαν στην επέκταση των στρατιωτικών βάσεων που έχουν στη Συρία, κατά παράβαση των Ενωμένων Εθνών και των διεθνών συνθηκών.

Με κύρια χρηματοδότηση από τη Σαουδική Αραβία, οι ιμπεριαλιστές δημιουργούν στρατό για την κατοχή της Συρίας, μετά την καταστροφή του τζιχαντιστικού ΙΣ. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Αντέλ αλ-Ζουμπέϊρ τόνισε στο Πραχτορείο Τύπου της χώρας του την περασμένη Τρίτη ότι και το Κατάρ πρέπει να συνεισφέρει στη χρηματοδότηση στρατού για την κατάχτηση της Συρίας αλλιώς, «οι ΕΠΑ θα σταματήσουν την προστασία του Κατάρ»!

Στη συνέντευξη Τύπου με τον Μακρόν, ο Τραμπ δήλωσε ότι «οι πολύ πλούσιες χώρες στη Μέση Ανατολή δεν κάνουν ότι θα έπρεπε να κάνουν, πρέπει να προσφέρουν πολλά».

Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι η Σαουδική Αραβία, τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, η Αίγυπτος και άλλα κράτη, πρέπει να χρηματοδοτήσουν και να στείλουν στρατεύματα στη Συρία μαζί με τον αμερικανικό στρατό. Η αμερικανική εφημερίδα για στρατιωτικά θέματα Stars and Stripes (16/3/2018 https://www.stripes.com/news/middle-east/trump-asked-for-4-billion-from-saudis-for-syria-1.517323 ) αναφέρει ότι ο Τραμπ ζήτησε από τη Σαουδική Αραβία 4 δισ. δολάρια για κατοχικό στρατό στη Συρία.

Οι ΕΠΑ συγκροτούν μια τεράστια στρατιωτική βάση στην περιοχή του Ντάϊρ αλ-Ζορ (ανατολική Συρία) πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Syrian-Army-Palmyra

Ο Συριακός Αραβικός Στρατός νικητής στην Παλμύρα το 2016. Φωτό a.news

Τα σχέδια του ιμπεριαλισμού, σε συνεργασία με τα αραβικά μεσαιωνικά αντιδραστικά κράτη και το σιονιστικό Ισραήλ, είναι η δημιουργία των συνθηκών για επίθεση στο Ιράν.

Οι σχέσεις Ισραήλ – Ρωσίας όλο και γίνονται πιο δύσκολες καθώς ο σιονιστής Υπουργός Άμυνας Αβιγκνόρ Λιέμπερμαν δήλωσε (26/4 στο ισραηλινό https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5241732,00.html) ότι το Ισραήλ θα βομβαρδίσει τις εγκαταστάσεις ρωσικών αντι-αεροπορικών πυραύλων S-300 αν εγκατασταθούν στη Συρία!

Σ’ αυτά τα πολεμικά σχέδια των ιμπεριαλιστών, η κοινοβουλευτική χούντα Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ είναι πιστή ακόλουθος. Είναι συνεργάτης του διχτάτορα της Αιγύπτου και του σιονιστικού Ισραήλ, και με τη βάση της Σούδας είναι συνένοχος των ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων και πολέμων που δεν έχουν καμιά νομιμότητα.

Ο Τσίπρας εφαρμόζει ταξικό πόλεμο ενάντια στην εργατική τάξη, αγρότες και νεολαία στην Ελλάδα, όπως συμμετέχει στον παράνομο πόλεμο ενάντια στους αραβικούς λαούς και στην Παλαιστινιακή Επανάσταση.

Πρέπει τώρα να ανατραπεί με την οργάνωση Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας. –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s