► ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΚΡΟΝ!

ΟΙ ΓΑΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΕΧΘΡΟ, ΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ!

fullsizeoutput_3b70

Διαδήλώση απεργών σιδηροδρομικών την Τρίτη 3/4 σε κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Παρισιού. Φωτό Reuters.

Τη Δευτέρα 2 Απρίλη οι σιδηροδρομικοί της γαλικής κρατικής εταιρείας SNFC ξεκίνησαν μια περίοδο 3 μηνών επαναλαμβανόμενων 48ωρων απεργιών ενάντια στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Εργαζόμενοι στην καθαριότητα, ηλεκτρισμό και ενέργεια επίσης αποφάσισαν απεργίες. Μαζί τους και οι εργαζόμενοι της αεροπορικής εταιρείας Air France που απαιτούν αυξήσεις 6%. Οι απεργίες είχαν συμμετοχή περίπου 75%.

Στις 22 Μάρτη εκατοντάδες χιλιάδες σιδηρδρομικοί, εκπαιδευτικοί, νοσοκομειακοί και άλλοι εργαζόμενοι απήργησαν και διαδήλωσαν μαζί με μαθητές και φοιτητές, ενάντια στα σχέδια του Μακρόν για ιδιωτικοποιήσεις του δημόσιου τομέα και των σιδηροδρόμων, με μαζικές απολύσεις και αντικατάσταση των απολυμένων από συμβασιούχους με κατώτερους μισθούς χωρίς πλήρη δικαιώματα.

Ο στόχος του Μακρόν είναι να υποτάξει το συνδικάτο των σιδηροδρομικών και να αποκρατικοποιήσει τη SNFC. Η διαταγή των Βρυξελών, που πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι το 2023, είναι το “άνοιγμα” των σιδηροδρόμων σε ιδιώτες.  

Οι σιδηροδρομικοί αντιστέκονται με 48ωρες απεργίες κάθε πέντε μέρες μέχρι τις 28 Ιούνη. Τότε θα αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε πιο δυνατές μορφές αγώνα και σε γενική απεργία.

French CRS riot policemen pursue demostrators during a demonstration by French state-owned railway company SNCF workers and students in Paris as part of a nationwide strike

Τα μισητά CRS (γαλικά ΜΑΤ) σε επίθεση ενάντια σε απεργούς την προηγούμενη Τρίτη έξω από σιδηροδρομικό σταθμό στο Παρίσι. Φωτό BBC.

Ο Μακρόν δεν κρύβει ότι ίνδαλμα του είναι η βρετανίδα πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία στη δεκαετία του 1980 επιτέθηκε στην εργατική τάξη και ιδιαίτερα στα ισχυρά συνδικάτα των ανθρακωρύχων και των τυπογράφων.

Η επίθεση της Θάτσερ οδήγησε σε συνθήκες εμφυλίου πολέμου καθώς δεκάδες χιλιάδες στυνομικοί είχαν κινητοποιηθεί και αποκλείσει τις διαδηλώσεις των απεργών ανθρακωρύχων αλλά και τις περιοχές όπου ζούσαν! Οι μάχες μεταξύ ανθρακωρύχων και αστυνομικών ηταν σφοδρές και δεκάδες απεργοί φυλακίστηκαν.

Τότε οι Γάλοι ανθρακωρύχοι, που είχαν ταξιδέψει στη Βρετανία για να υποστηρίξουν τους συναδέλφους τους, είχαν τονίσει ότι αν κάτι τέτοιο συνέβαινε στη Γαλία θα οδηγούσε σε επανάσταση. Φαίνεται ότι τώρα ο Μακρόν πιστεύει ότι ήρθε η ώρα της σύγκρουσης με τους σιδηροδρομικούς και τους εργαζομένους στο δημόσιο τομέα.

«Πρέπει να αποβάλουμε απο τη χώρα το σύνδρομο της απεργίας», δήλωσε τη Δευτέρα ο Γκαμπριέλ Ατάλ εκπρόσωπος του κόμματος του Μακρόν η Δημοκρατία Βαδίζει (LREM).

Στη Γαλία η ανεργία αυξάνεται και έφτασε το 9%, περίπου 3,5 εκατομ. άντρες και γυναίκες είναι άνεργοι. Η ανεργία στη νεολαία έχει φτάσει κοντά στο 22%!

FRANCE-LABOUR-STRIKE

Από τη μαζική απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης 22 Μάρτη στο Παρίσι. Φωτό local.ft

Το πρόγραμμα μαζικών απολύσεων, ιδιωτικοποιήσεων και επιβολής «ελαστικών» μορφών εργασίας με τη βία των μισητών CRS (τα γαλικά ΜΑΤ) που εφαρμόζει ο Μακρόν, είναι η γαλική βερσιόν των μνημονίων της ΕΕ στην Ελλάδα, είναι οι διαταγές της ΕΕ, η αντεπανάσταση του χρεοκοπημένου καπιταλισμού!

Όπως ο Μακρόν, ο Τσίπρας με τα ΜΑΤ και τη συνδρομή της συνδικαλιστικής αντιδραστικής γραφειοκρατίας σε ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ – ομοσπονδίες, επιβάλει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, την καταστροφή της δημόσιας υγείας και παιδείας, τις «ελαστικές» μορφές εργασίας των 450 ευρό με ενοικιαζόμενους εργαζομένους να εργάζονται σε δημόσιες επιχειρήσεις και σε Δήμους!

5500

Απο την κατάληψη της σχολής Ουμανιστικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Λίλ 2. Φωτό Philippe Huguen.

Στη Γαλία και στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι και η νεολαία καταλαβαίνουν όλο και περισσότερο ότι ο αγώνας ενάντια στα μνημόνια πρέπει να διεξαχθεί με στόχο την ανατροπή των κυβερνήσεων Μακρόν και Τσίπρα που κυβερνούν με διατάγματα γραμμένα στις Βρυξέλες.

Σε λίγες βδομάδες συμπληρώνονται 50 χρόνια από την εξέγερση των φοιτητών και της νεολαίας στο Παρίσι που κινητοποίησε τεράστιες μάζες εργαζομένων σε απεργιακή δράση στα μεγαλύτερα εργοστάσια. Η Γαλία έφτασε ένα βήμα από την επανάσταση αλλά η συνδικαλιστική γραφειοκρατία και το σταλινικό ΚΚΓ προτίμησαν το συμβιβασμό και την υποταγή στον καπιταλισμό του τότε δεξιού πρωθυπουργού πρώην στρατηγού Ντε Γκολ.

fullsizeoutput_3aef

Ένα από τα φοιτητικά μπλοκ στην απεργιακή διαδήλωση που κάλεσαν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί την προηγούμενη Παρσκευή 30/3. Φωτό Ε.Α.

Η σημερινή επαναστατική κατάσταση στην Ευρώπη είναι απόρροια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της πολιτικής κρίσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αναγκάζει τον καπιταλισμό σ’ όλες τις χώρες να επιτεθούν με διχτατορικά μέτρα και βία στους εργαζομένους, για να πάρουν πίσω όσα κέρδισε η εργατική τάξη και νεολαία με ιστορικούς αγώνες.

Σ’ αυτή την κατάσταση η αντίσταση της εργατικής τάξης δεν μπορεί να νικήσει αν περιοριστεί σε 24ωρες ή 48ωρες απεργίες. Απαιτείται η ενότητα και δύναμη ολόκληρης της εργατικής ταξης και των συμμάχων της – αγροτών και μικροεπαγγελματιών – στην οργάνωση Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας για τη συντριβή των μνημονίων, για την ανατροπή του Τσίπρα, του Μακρόν και της ΕΕ.

Καθήκον των αγωνιστών είναι η δημιουργία σήμερα μαζικού επαναστατικού μαρξιστικού κόμματος για να οδηγήσει τους εργαζομένους στην ανατροπή του καπιταλισμού, στην εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων, στη σχεδιασμένη οικονομία του σοσιαλισμού.-

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s