► ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΣΤΙΣ ΕΠΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΟΠΛΟΚΑΤΟΧΗ!

 

march

Από την πορεία τουλάχιστον 500.000 στην Γουάσινγκτον το Σάββατο.

Η κολοσιαία διαδήλωση στη Γουάσινγκτον, το περασμένο Σάββατο 24 Μάρτη, ενάντια στην οπλοκατοχή, μαζί με τις εκατοντάδες μαζικές πορείες στις πόλεις της Αμερικής αλλά και στην Ευρώπη και Ασία, είναι γεγονότα ιστορικής σημασίας.

Σχεδόν ένα μήνα μετά τις δολοφονίες 17 μαθητών και καθηγητών στο σχολείο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας στην πόλη Πάρκλαντ της Φλόριντα, με πρωτοβουλία των μαθητών οργανώθηκαν οι κινητοποιήσεις δεκάδων χιλιάδων με σύνθημα Πορεία για τη ζωή μας.

Στις ΕΠΑ οι διαδηλωτές απαίτησαν τον “έλεγχο” της οπλοκατοχής με νόμο από το Κογκρέσο αλλά επίσης κήρυξαν εκστρατεία με σύνθημα Παλέψτε για τη ζωή σας.

Αυτές οι μαζικές διαδηλώσεις δεν είναι μόνο διαμαρτυρίες ενάντια στην οπλοκατοχή αλλά είναι και έκφραση της αντίστασης στην κυβέρνηση του Προέδρου Τραμπ που βρίσκεται σε συνεχή πολιτική κρίση.

Το κίνημα της νεολαίας ενάντια στην οπλοκατοχή είναι συνέχεια των τεράστιων διαδηλώσεων στις ΕΠΑ ενάντια στη Γουόλ Στριτ (“Κατάληψη”) και στην υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον και υπέρ του Μπέρνι Σάντερς, ενάντια στις δολοφονίες Αφρο-αμερικανών από την αστυνομία (“Οι ζωές των μαύρων αξίζουν”) ενάντια στο ρατσισμό. Πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν και τεράστιες διαδηλώσεις για την ισότητα της γυναίκας.

Σ’ όλες αυτές τις κινητοποιήσεις κυριαρχεί η νεολαία. Το κατεστημμένο με το Δημοκρατικό Κόμμα και τη γραφειοκρατία της συνδικαλιστικής ηγεσίας έχει αρνηθεί να υποστηρίξει ενεργά αυτή την αντίσταση της νεολαίας στο καπιταλιστικό κράτος και στην αντιδραστική πολιτική του Τραμπ.

Η άρχουσα τάξη στις ΕΠΑ είναι σχισμένη στα δύο. Η εργατική τάξη πρέπει να κατέβει στους δρόμους με τη νεολαία για την ανατροπή του Τραμπ και τη δημιουργία ενός σοσιαλιστικού εργατικού κόμματος. –

SPAIN-POLITICS-CATALONIA-DEMO

“Λευτεριά στους πολιτικούς κρατύμενους”. Από τις διαδηλώσεις της Κυριακής στη Βαρκελώνη ενάντια στη σύλληψη του Πουτζντεμόν στη Γερμανία.

► ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΛΕΣ ΠΟΥΤΖΝΤΕΜΟΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ – ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ!

Η σύλληψη του Καταλανού ηγέτη Κάρλες Πουτζντεμόν στα σύνορα Δανίας-Γερμανίας την Κυριακή πρωί από τη γερμανική αστυνομία προκάλεσε την ίδια μέρα μαζικές διαδηλώσεις στη Βαρκελώνη, Χιρόνα και άλλες πόλεις της Καταλονίας για την απελευθέρωση του με κύρια συνθήματα «Λευτεριά στους πολιτικούς κρατουμένους» και «Ο Κάρλες Πουτζντεμόν είναι ο πρόεδρος μας».

Οι διαδηλωτές πολιόρκησαν τα γραφεία της ΕΕ στη Βαρκελώνη με σύνθημα «Αυτή η Ευρώπη είναι ντροπή».

Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και χτες Δευτέρα ενώ γερμανικό δικαστήριο στην πόλη Σλέσβιχ αποφάσισε να κρατήσει στη φυλακή τον Πουτζντεμόν μέχρι να εκδικαστεί το αίτημα της Ισπανίας για την παράδοση του.

Παράλληλα οι υποστηριχτές της ισπανικής κυβέρνησης οργάνωσαν διαδήλωση στη Βαρκελώνη.

Η δεξιά κυβέρνηση της Ισπανίας κατηγορεί τον Πουτζντεμόν για «στάση» ενάντια στο ισπανικό κράτος. Στη φυλακή είναι ήδη 12 Καταλανοί πολιτικοί που υποστήριξαν την απόφαση ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Σ’ όλη την Ευρώπη η εργατική τάξη και η νεολαία με τις οργανώσεις τους πρέπει να απαιτήσουν την άμεση απελευθέρωση του Πουτζντεμόν και όλων των πολιτικών κρατούμενων. Ο αγώνας για την ανεξαρτησία της Καταλονίας είναι ιστορικά δίκαιος.

Αλλά η πολιτική πορεία του μπουρζουά Πουτζντεμόν και η συνεχής αναζήτηση από το κόμμα του ενός συμβιβασμού με την ισπανική κυβέρνηση στο πλαίσιο της ΕΕ, δεν πρόκειται να οδηγήσει στην ανεξαρτησία.

Η μπουρζουαζία της Καταλονίας, υποστηριχτές της λιτότητας, αρνείται την σύνδεση του αγώνα ανεξαρτησίας με την ταξική πάλη ενάντια στη λιτότητα και την ΕΕ.

Αυτή είναι η δουλειά της εργατικής τάξης και της νεολαίας στην Καταλονία που πρέπει να προχωρήσουν σε συγκρότηση Επιτροπών (σοβιέτ) για την ανεξαρτησία και για τη συντριβή της μνημονιακής λιτότητας της ΕΕ. Έτσι θα δικαιωθεί ο αγώνας των Καταλανών επαναστατών στη διάρκεια του  Ισπανικού Εμφυλίου πολέμου 1936-39.-

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s