► ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΓΑΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΜΑΚΡΟΝ!

ΒΟΥΤΙΑ ΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΗΡΥΞΗ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΑΜΠ!

boris horvat

Από τη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση στο Παρίσι. Φωτό Boris Horvat

Πάνω από 1 εκατομ. απεργοί, δεκάδες χιλιάδες στις πορείες σ’ όλες τις πόλεις της Γαλίας χτες (Πέμπτη 22 Μάρτη), ενάντια στα σχέδια του Προέδρου Μακρόν για 120.000 απολύσεις στο δημόσιο τομέα μέχρι το 2022 και ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών.

Μαζί με τους δημόσιους υπαλλήλους, νοσοκομειακούς και ελεγχτές εναέριας κυκλοφορίας, στην 24ωρη απεργία συμμετείχαν και οι σιδηροδρομικοί καθώς ο Μακρόν σκοπεύει να επιβάλει επισφαλείς σχέσεις εργασίας στους νέους εργαζόμενους και να ανοίξει τον κλάδο στους ιδιώτες.

Ο Μακρόν θέλει να διαιρέσει τους νέους από τους παλιούς εργαζόμενους και να στρέψει το επιβατικό κοινό ενάντια στους σιδηροδρομικούς. Οι σιδηροδρομικοί ανακοίνωσαν ότι αρχίζουν πρόγραμμα διήμερων απεργιών κάθε βδομάδα μέχρι ο Μακρόν να πάρει πίσω τις προτάσεις του.

Αλλά ο Μακρόν δηλώνει ξανά και ξανά ότι θα επιμείνει στο μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα, και η κυβέρνηση του διατήρησε το διχτατορικό “καθεστώς έκτακτης ανάγκης”.

Ο Μακρόν αντιμετωπίζει και την οικονομική κρίση: σήμερα το χρηματιστήριο του Παρισιού έχασε -1,4% (έχει καταρρεύσει κατά -6,6% από τις 23 Γενάρη) καθώς η Κεντρική Τράπεζα των ΕΠΑ (Φεντ) ανακοίνωσε αύξηση των επιτοκίων και ο Πρόεδρος Τραμπ νέα μέτρα εμπορικού πολέμου ενάντια στην Κίνα.

marseilles

Από την απεργιακή πορεία της Πέμπτης στη Μασαλία. Φωτό cgt.fr

Η βία της γαλικής αστυνομίας και των μισητών CRS (γαλλικά ΜΑΤ) εκφράστηκε με επιθέσεις σε μαθητές στο Παρίσι που σε πορεία βάδιζαν για να συναντήσουν τους απεργούς δημοσίους υπαλλήλους και σιδηροδρομικούς. Οι διμοιρίες CRS επιτέθηκαν με κανόνια νερού, χημικά και γκλομπ καθώς οι μαθητές πέταξαν πέτρες σε τράπεζες.

Παρά το δηλωμένο αντιδραστικό πρόγραμμα του Μακρόν, τη βία των CRS και τη διατήρηση του καθεστώτος «έκτακτης ανάγκης», οι συνδικαλιστικές ηγεσίες αρνούνται να ενοποιήσουν τους αγώνες της εργατικής τάξης και νεολαίας με την κήρυξη γενικής πολιτικής απεργίας διαρκείας.

Το πρόγραμμα της «αριστερής» CGT είναι μονοήμερες απεργίες κατά κλάδους εργαζομένων! Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες διαιρούν και διασπούν την πάλη της εργατικής τάξης, ακριβώς αυτό που θέλει ο Μακρόν!  

FRANCE-LABOUR-STRIKE

Από την απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης στο Παρίσι.

ΜΕΓΑΛΗ ΒΟΥΤΙΑ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΦΕΝΤ

Σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη το απόγευμα ο Πρόεδρος της Φεντ (Κεντρικής Τράπεζας ΕΠΑ) Τζερόμ Πάουελ ανακοίνωσε αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% σε 1,75%. Το χρηματιστήριο Ντάου Τζόουνς της Νέας Υόρκης επιτάγχυνε την πτώση του όπως όλα τα ευρωπαϊκά.

Ο Πάουελ ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν άλλες δυο αυξήσεις των επιτοκίων φέτος και τον προοδευτικό τερματισμό του προγράμματος «ποσοτικής χαλάρωσης» (φτηνό χρήμα από τη Φεντ σε τράπεζες και επιχειρήσεις). Ο Πάουελ τόνισε ότι οι μετοχές επιχειρήσεων είναι υπερτιμημένες. Εννοούσε την κολοσσιαία φούσκα μετοχών και κόκκινων δανείων που δημιούργησαν οι Αμερικανοί, ιδιαίτερα μετά την κατάρρευση του 2008, για να επιβιώσουν οι τράπεζες και ο καπιταλισμός.    

Στο Λονδίνο η Τράπεζα της Αγγλίας δεν ακολούθησε τη Φεντ και διατήρησε το επιτόκιο στο 0,5%.

fullsizeoutput_3a65

Από την επίθεση των ΜΑΤ την Τετάρτη 21/3 σε διαμαρτυρία στην Αθήνα ενάντια στους πλειστηριασμούς σπιτιών και μαγαζιών. Φωτό Μάριος Λώλος

Ο Πρόεδρος Τραμπ αναίρεσε τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμίνιου από την ΕΕ (και από άλλες χώρες) αλλά ανακοίνωσε νέους δασμούς σε προϊόντα τής Κίνας. Αμέσως η κυβέρνηση της Κίνας ανακοίνωσε ότι σηκώνει το γάντι του εμπορικού πολέμου που ξεκίνησε ο Τραμπ και θα επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές από τις ΕΠΑ.

Μετά τις δηλώσεις Πάουελ και Τραμπ, και τις κλοπές του Φέϊσμπουκ, χτες Πέμπτη έγινε σφαγή στα χρηματιστήρια: ΝΥ Γουόλ Στριτ -2,9%, Φρανκφούρτη DAX -1,7%, Παρίσι CAC 40 -1,4%, Λονδίνο FTSE100 -1,2% (έπεσε στα επίπεδα του Δεκέμβρη 2016!), Μιλάνο FTSEMIB -1,8%, και Αθήνα -1,57%!

Στην άλλη μεριά του κόσμου, Τόκιο -4,4%, Σανγκάϊ -3,2%, Σίντνεϊ -2%.

Από τις 23 Γενάρη φέτος, και μετά το κραχ στις αρχές του Φλεβάρη, τα χρηματιστήρια καταβυθίζονται. Η Φρανκφούρτη έχει χάσει μέχρι σήμερα το –10,76% της αξίας των μετοχών, ενώ το Λονδίνο –10,1%! Στο ίδιο διάστημα, ο Ντάου Τζόουνς έχασε -8,6%.

Αυτό δεν είναι πορεία «διόρθωσης» όπως λένε τα παπαγαλάκια του καπιταλιστικού τύπου, αλλά πορεία κατάρρευσης. Ο Πάουελ προσπαθεί να ελέγξει αυτή την κατάρρευση με συνείδηση ότι θα την πληρώσουν οι εταιρείες με τις τεχνητά φουσκωμένες μετοχές και όποιος επιβιώσει!

mali

Γαλικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στο Μάλι το 2015. Φωτό Gettyimages

Δεν θα τη πληρώσουν όμως μόνο οι πιο αδύναμες και αμαρτωλές εταιρείες και σπεκουλαδόροι, αλλά και η εργατική και η μεσαία τάξη στις ΕΠΑ που είναι καταχρεωμένες σε επίπεδα ρεκόρ (13 τρισ. δολάρια!) με στεγαστικά, σπουδαστικά και καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

Για τις “αναπτυσσόμενες” χώρες, όπως η Αγκόλα, η Γκάνα, το Τσαντ, και εκατοντάδες άλλες με υψηλό δημόσιο χρέος, η αύξηση των επιτοκίων είναι καταστροφική. Πληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους σε δολάρια και τώρα αυτές οι δόσεις θα αυξηθούν (δες προηγούμενη ανάρτηση για το χρέος των “αναπτυσσόμενων” χωρών).

Εδώ και τρία χρόνια στην περιοχή της κεντρικής και δυτικής Αφρικής (όπου βρίσκονται οι παραπάνω χώρες) οι Γάλοι ιμπεριαλιστές κυριαρχούν με τα στρατεύματα τους και σύντομα θα έχουν την υποστήριξη βρετανικών στρατευμάτων μετά τη συμφωνία που υπόγραψαν πριν λίγους μήνες ο Μακρόν με την Μέη.

Αυτό το περιβάλλον οικονομικής κατάρρευσης – με “απόσυρση” της “ποσοτικής χαλάρωσης”, αύξηση των επιτοκίων και παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο – αποτελεί σε γενικές γραμμές τη νέα φάση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.  

fullsizeoutput_3a64

Επίθεση των ΜΑΤ με χημικά στους συγκεντρωμένους ενάντια στους πλειστηριασμούς. Αθήνα Τετάρτη 21/3. Φωτό Μάριος Λώλος

Η Ελλάδα και η κοινοβουλευτική χούντα Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ βρίσκονται στο μάτι αυτής της κρίσης. Οι τελευταίες απεργιακές κινητοποιήσεις εργαζομένων και οι οργισμένες πορείες νεολαίας και συνταξιούχων, αποτελεί έκφανση της αντίστασης στη νέα κατάσταση.

Αυτές οι κινητοποιήσεις δεν είναι ακόμη αρκετά μαζικές λόγω του προδοτικού ρόλου της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας αλλά και της ρεφορμιστικής αντίληψης του ΚΚΕ, καθώς και των ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.α., που αρνούνται και τη Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας και την πάλη για την ανατροπή της κοινοβουλευτικής χούντας Τσίπρα.

Οι κινητοποιήσεις των τελευταίων μηνών, δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι σπάνε από τις ρεφορμιστικές αντιλήψεις. Λείπει όμως ο επαναστατικός πόλος που θα τους οργανώσει σε δύναμη συντριβής της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας και των πολιτικών πεσιμιστών, με προοπτική τη συντριβή των μνημονίων και διεκδίκηση της εξουσίας.

Ο σάπιος καπιταλισμός χαροπαλεύει, και πριν τραβήξει όλη την ανθρωπότητα στα τάρταρα, οι αγωνιστές της εργατικής τάξης και οι πρωτοπόροι νεολαίοι πρέπει να προχωρήσουν στο ιστορικό τους καθήκον, την ίδρυση ενός μαζικού μαρξιστικού κόμματος της Τέταρτης Διεθνούς για να οδηγήσει τους εργαζομένους στη σοσιαλιστική επανάσταση. –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s