► ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ! ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΩΜΕΝΑ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ! – ΜΑΖΙΚΗ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Κύριο άρθρο της καθημερινής εφημερίδας του Λονδίνου News Line τού Επαναστατικού Κόμματος Εργατών (WRP) τής Διεθνούς Επιτροπής τής 4ης Διεθνούς, Πέμπτη 1 Μάρτη 2018.

fullsizeoutput_38b3

Μαζική διαδήλωση στο Λονδίνο (2/2/2018) ενάντια στη διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) από τη συντηρητική κυβέρνηση της Μέη. Φωτό News Line

Η δημοσίευση της προκαταρκτικής συνθήκης αποχώρησης τής Βρετανίας (επίσημο όνομα Ενωμένο Βασίλειο, UK) από την ΕΕ, έχει αυξήσει τη σύγκρουση μεταξύ των δυο κυρίαρχων τάξεων σε Λονδίνο και Βρυξέλες, και έχει επιδεινώσει τις διαφορές τους σε σημείο επαναστατικής έκρηξης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ, που αντιπροσωπεύει τα αφεντικά και τους τραπεζίτες, δεν είναι ικανοποιημένη από ένα διαζύγιο με τη Βρετανία με κέρδος £39-45 δισ., και έχει προτείνει μια “κοινή ρυθμιστική περιοχή” στο νησί της Ιρλανδίας.

Κάτι τέτοιο θα απομακρύνει τη Βόρεια Ιρλανδία από το κράτος της Βρετανίας και θα ενθαρρύνει τους Σκωτσέζους και Ουαλούς εθνικιστές να απαιτήσουν παρόμοια αντιμετώπιση, αυτό θα οδηγήσει στη διάλυση του Ενωμένου Βασιλείου (ένωση Αγγλίας, Ουαλίας, Σκoτίας και Βόρειας Ιρλανδίας).

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν κάτι τέτοιο ξεκινήσει, περιοχές της Αγγλίας – ειδικά το Σίτι του Λονδίνου – θα απαιτήσουν παρόμοια ελευθερία όπως έχει ήδη ζητήσει ο Δήμαρχος Χαν. Η ουσία είναι ότι οι δυο άρχουσες τάξεις, στη Βρετανία και στην Ευρώπη, παλεύουν για τη ζωή τους.

Ο ευρωπαϊκός καπιταλισμός αντιμετωπίζει δυσκολίες. Αντιμετωπίζει μια επανάσταση που αναδύεται στην Ισπανία, τεράστιες ταξικές συγκρούσεις αναπτύσσονται στη Γαλλία και στην Ιταλία, ενώ στη Γερμανία η επίσημη Αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Μέρκελ – Σοσιαλδημοκρατών θα είναι ένα νεο-φασιστικό κόμμα.

Οι ιταλικές τράπεζες είναι τόσο βαθιά χρεομένες που απειλούν με κατάρρευση όλη την ΕΕ. Μπορεί αυτό να συμβεί μετά τις ιταλικές εκλογές [αυτή την Κυριακή 4 Μάρτη] αν η Ιταλία αποσυρθεί από το Ευρό όπως απαιτούν οι μαζικές κινητοποιήσεις που αυξάνονται στους δρόμους.

Η ΕΕ είναι σε απελπιστική κρίση. Παρ’ όλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τής ΕΕ ονειρεύεται μια μεγάλη Ευρώπη με το δικό της στρατό που θα καταχτήσει την Ουκρανία και άλλες περιοχές, όπως προσπάθησε να κάνει το 2014. Γι’ αυτό το λόγο η βρετανική ανταρσία πρέπει να τσακιστεί για να δείξει σ’ όλους τι συμβαίνει όταν δεν υπακούς την ΕΕ.  

Στη Βρετανία τα αφεντικά, που έχασαν την αυτοκρατορία τους και έδιωξαν τις βασικές βιομηχανίες στο εξωτερικό, μετά το κλείσιμο κεντρικών μονάδων από τη Θάτσερ [δεκαετία του 1980 – κάρβουνο, ατσάλι, αυτοκίνητα κ.α.], δεν είχαν άλλη επιλογή από το να συμμαχήσουν είτε με τις ΕΠΑ είτε με την ΕΕ.

Αυτοί που υποστήριξαν τη συμμαχία με την ΕΕ νίκησαν. Το Σίτι του Λονδίνου κέρδισε απ’ αυτή τη συμμαχία και κυριάρχησε καθώς η εργατική τάξη καταληστεύτηκε και οι θέσεις εργασίας πήγαν στο εξωτερικό. Το αποτέλεσμα ήταν το Brexit!    

fullsizeoutput_38ba

Από την απεργιακή διαδήλωση στο Λονδίνο, Τετάρτη 28/2/2018, πανεπιστημιακών και φοιτητών ενάντια στις περικοπές συντάξεων και κρατικής χρηματοδότησης τής ανώτερης εκπαίδευσης. Στη φωτό το πανό του συνδικάτου UCU [καθηγητές σε πανεπιστήμια και κολέγια] του Μπέρμπεκ – Πανεπιστήμιο Λονδίνου. Φωτό News Line.

Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί των μεγάλων κομμάτων ψήφισαν «παραμονή» και σοκαρίστηκαν όταν η εργατική τάξη ψήφισε έξοδο – από τότε οι πολιτικοί αρχηγοί προσπαθούν να ανατρέψουν αυτή την απόφαση.

Δεν μπόρεσαν να κάνουν ότι έκανε η άρχουσα τάξη στην Ιρλανδία όταν έχασε το δημοψήφισμα για τη Συνθήκη της Λισαβόνας – αμέσως διέταξε δεύτερο δημοψήφισμα. Στη Βρετανία κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε εργατική επανάσταση.

Στη Βρετανία τοποθετήθηκε μια πρωθυπουργός της «παραμονής» στη θέση των γκρεμισμένων Κάμερον και Όσμπορν [πρώην πρωθυπουργός και υπουργός οικονομικών της Βρετανίας την περίοδο του δημοψηφίσματος – Ιούνης 2016] και ξεκίνησε μια διαδικασία όπου η ΕΕ μειώνει τη σημασία του Brexit σε τέτοιο σημείο ώστε να προταθεί ένα νέο δημοψήφισμα, μετά από ψηφοφορία στο κοινοβούλιο ενάντια στο Brexit.  

Τώρα ο Κόρμπιν και το νέο «αριστερό» Εργατικό Κόμμα έχουν αγκαλιάσει την τελεωνειακή ένωση και θέλουν να διαπραγματευτούν με σκοπό την παραμονή στην ενιαία αγορά ή κάτι «παρόμοιο μ’ αυτό».

Το τελεσίγραφο της ΕΕ για τη Βόρειο Ιρλανδία σκοπεύει να αυξήσει στα ουράνια την ένταση στη Βρετανία και να προκαλέσει πανικό για ένα νέο εμφύλιο πόλεμο στην Ιρλανδία που πρέπει να αποφευχτεί με οποιοδήποτε κόστος. Έτσι η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει στην τελωνειακή ένωση και στην ΕΕ, ενώ η υπόλοιπη Βρετανία οδηγείται σε μια παρόμοια κατάσταση για να επιβιώσει το Ενωμένο Βασίλειο.

Αλλά το μόνο που μπορεί να σώσει και να αναπτύξει τη Βρετανία είναι η σοσιαλιστική επανάσταση. Η εργατική τάξη πρέπει να προετοιμαστεί ενάντια σε οποιοδήποτε κοινοβούλιο που σκοπεύει να πετάξει το Brexit. Πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της επανάστασης του 17ου αιώνα που έκλεισε το κοινοβούλιο καθώς αυτό σκόπευε να σταματήσει την αναπτυσσόμενη καπιταλιστική επανάσταση. Η εργατική τάξη που ψήφισε Brexit πρέπει τώρα να σιγουρέψει ότι αυτό θα γίνει.

Γι’ αυτό πρέπει να ανατραπεί η κυβέρνηση τής Μέη και να εγκαθιδρυθεί εργατική κυβέρνηση που θα αποχωρήσει αμέσως από την ΕΕ και θα επιλύσει το θέμα της τελωνειακής ένωσης με την απαλλοτρίωση των αφεντικών και των τραπεζιτών, με την κατάργηση του καπιταλισμού και την εγκαθίδρυση του σοσιαλισμού.

Αυτό θα ενθαρρύνει την επανάσταση σ’ όλη την Ευρώπη για την αντικατάσταση της χρεοκοπημένης ΕΕ με τα Ενωμένα Σοσιαλιστικά Κράτη της Ευρώπης. Αυτό θα επιτρέψει στα καταπιεσμένα έθνη, όπως στην Ιρλανδία και Καταλονία, να αποφασίσουν οι ίδιοι το μέλλον τους. –  

fullsizeoutput_38d5

Η εμπροσθοφυλακή της σημερινής αντιφασιστικής πορείας με το πανό της Φαβέλας. Φωτό Μάριος Λώλος

► «ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ» – ΜΑΖΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

 Σήμερα Παρασκευή βράδυ πραγματοποιήθηκε στο κέντρο του Πειραιά μαζική, καλά οργανωμένη αντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία με συμμετοχή 1.300 νεολαίας και εργαζομένων ενάντια στις επιθέσεις των νεο-ναζί στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Φαβέλα στο Τουρκολίμανο.  

Στην πορεία συμμετείχαν με τα πανό τους αντι-φασιστικές συλλογικότητες, εργατικές λέσχες, φοιτητές, αντιφασίστες Ολυμπιακοί, ΡΟΣΙΝΑΝΤΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΕΕΡΦΑ, Λιμάνι της Αγωνίας καθώς και μεγάλη αντιπροσωπεία από την Κατάληψη Φιλοξενίας Προσφύγων με αντιφασιστικά συνθήματα στα αραβικά.

ΜΑ ΛΩΛ

Το πανό της Κατάληψης Φιλοξενίας Προσφύγων στη σημερινή αντιφασιστική πορεία στον Πειραιά. Φωτό Μάριος Λώλος

Τα ΜΑΤ είχαν αναπτυχθεί προστατευτικά γύρω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, σε πολυκατοικία μεσοτοιχία με την Ασφάλεια Πειραιά, στην πλατεία Κοραή (Δημοτικό Θέατρο).

Το τελευταίο διάστημα οι νεο-ναζί έχουν πραγματοποιήσει δολοφονικές επιθέσεις σε ελεύθερους κοινωνικούς χώρους και καταλήψεις στο Βόλο, στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα (Θέατρο Εμπρός, κατάληψη Λέλα Καραγιάννη, γραφεία εφημερίδας Πριν, Πατήσια και Κουκάκι). Η επίθεση των νεο-ναζί στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Φαβέλα, την περασμένη Κυριακή, ήταν η δεύτερη.

Οι πορείες και διαμαρτυρίες δεν φτάνουν!  Νεολαία, φοιτητές και εργατικά σωματεία πρέπει άμεσα να συγκροτήσουν οργανωμένες και εκπαιδευμένες Ομάδες Αυτοάμυνας και Εργατική Πολιτοφυλακή σε κάθε περιοχή ως άμυνα ενάντια στις φασιστικές επιθέσεις.-

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s