► Η ΠΤΩΣΗ Σ’ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!

► Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ ΤΟ ΣΑΠΙΟ ΒΑΡΒΑΡΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ!

wall-street-dow-jones

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την Παρασκευή 2 Φλεβάρη όταν έχασε 666 μονάδες. Ακολούθησαν οι βουτιές ρεκόρ της Δευτέρας (4 Φλεβ.) και Πέμπτης (8 Φλεβάρη) με απώλειες πάνω από 1.000 κάθε φορά. Φωτό The Independent

Συνεχίστηκε όλη τη βδομάδα η πτώση και αστάθεια σ’ όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου. Για το Ντάου Τζόουνς στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης η βδομάδα αποδείχτηκε η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ από το κραχ του 2008. Τη Δευτέρα 29 Σεπτέμβρη 2008 ο Ντάου Τζόουνς έχασε 777 μονάδες. Αυτή τη βδομάδα έχασε πάνω από 1.000 μονάδες δυό φορές (Δευτέρα και Πέμπτη) με συνολικές απώλειες για όλη τη βδομάδα -4,5%, παρά το άλμα 1,75% χτες Παρασκευή μετά από την υπογραφή από τον Πρόεδρο Τραμπ νόμου που θα τροφοδοτήσει με 300 δισ. δολάρια την πολεμική βιομηχανία με κάτι ψιλά να πηγαίνουν σε κοινωνικά προγράμματα.

Την προηγούμενη Τρίτη το Υπουργείο Εμπορίου των ΕΠΑ ανακοίνωσε ότι το εμπορικό έλλειμμα της χώρας αυξήθηκε το 2017 κατά 61,2 δισ. δολάρια, 12% αύξηση από το 2016. Το δημόσιο χρέος των ΕΠΑ υπολογίζεται σε 20,5 ΤΡΙΣ. δολάρια!

Χτες Παρασκευή τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βούτηξαν: Λονδίνο -1,1% (-1,3% για τη βδομάδα), Παρίσι -1,40% (-1,48% για τη βδομάδα) και Φρανκφούρτη -1,25% (-4,57% για τη βδομάδα). Το χρηματιστήριο Αθήνας έχασε 1,5%.

Μέχρι την Παρασκευή το χρηματιστήριο της Σαγγάης είχε χάσει περίπου 830 δισ. δολάρια και το Χονγκ Κονγκ 475 δισ. δολάρια – και όμως αυτά τα τεράστια ποσά είναι ψίχουλα μπροστά στην κολοσσιαία “φούσκα” υπερ-υπερ-εκτιμημένων αξιών (μετοχές κλπ), χρέους και «κόκκινων δανείων» που αποτελεί την παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία.

Δεν πρόκειται για «διόρθωση», όπως τονίζουν οι αστοί οικονομολόγοι, κεντρικοί τραπεζίτες και υπουργοί οικονομικών για να καλμάρουν τις αγορές.

Οι πτώσεις οφείλονται στο γεγονός ότι οι ΕΠΑ και η Βρετανία (η ΕΕ δεν έχει αποφασίσει) έχουν αποφασίσει να ανεβάσουν τα επιτόκια και ευελπιστούν να περιορίσουν τη «φούσκα» για να προλάβουν την έκρηξη και την κατάρρευση.

Η άνοδος των επιτοκίων θα χτυπήσει άγρια τους δανειολήπτες (οικογένειες και επιχειρήσεις) που θα καταστραφούν και θα παρασύρουν τράπεζες με προοπτική νέο μεγάλο κραχ.

285491

Από απεργιακή διαδήλωση στη Μασαλία το περασμένο καλοκαίρι. Η εργατική τάξη στη Γαλία βρίσκεται σε πορεία κατά μέτωπο σύγκρουσης με τη κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης του Μακρόν. Φωτό CGT

Στο κραχ του 2008 οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις επέλεξαν να σώσουν τις χρεοκοπημένες τράπεζες με κρατικά κεφάλαια και δημιουργήθηκε η κολοσσιαία «φούσκα» χρέους. Στη δεκαετία 2008-2018 με την «ποσοτική χαλάρωση» (πολύ χαμηλά επιτόκια και άφθονο φτηνό χρήμα στις αγορές) οι μετοχές ανέβαιναν και παρουσιαζόταν η ψευδής εικόνα μιας οικονομικής ανάπτυξης. Η «φούσκα» έχει καταστεί σήμερα ο φόβος και ο τρόμος των τραπεζιτών καθώς φοβούνται ότι θα σκάσει και θα παρασύρει στο χάος χρηματιστήρια, τράπεζες, κυβερνήσεις και καπιταλισμό – αλλά και την εργατική τάξη και τους αγρότες!

Υπογραμμίζεται ότι η μεγάλη παγκόσμια πτώση των χρηματιστηρίων αυτής της βδομάδας προκλήθηκε από τις ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ (της Φεντ ΕΠΑ και της Τράπεζας της Αγγλίας) ότι φέτος τα επιτόκια θα αυξηθούν. Σκεφτείτε τί θα γίνει όταν πράγματι αρχίσουν να αυξάνονται τα επιτόκια (η Τράπεζα της Αγγλίας τόνισε την Πέμπτη ότι οι αυξήσεις θα αρχίσουν το Μάη) και να περιορίζεται η «ποσοτική χαλάρωση» (QE, quantitative easing). Μέσα στο χαμό, η Φρανκφούρτη περιμένει πότε επιτέλους θα σχηματιστεί η νέα γερμανική κυβέρνηση!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το πανό του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου ΕΛΠΙΣ στην  απεργιακή συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας τον περασμένο μήνα. Φωτό Ε.Α.

Στην Αθήνα η κυβέρνηση «βγήκε στις αγορές» την Πέμπτη με 7χρονα ομόλογα και σύμφωνα με τις επίσημες νεφελώδεις ανακοινώσεις μάζεψε 3,5 δισ. ευρό με επιτόκιο 3,5%. Οι τραπεζίτες σύμβουλοι της κυβέρνησης είδαν ότι τα χετζ-φαντς στρέφονταν στα ομόλογα αντί να διακινδυνεύουν στα χρηματιστήρια. Η κυβέρνηση θα ξαναβγεί άλλες δυο φορές στις αγορές τους επόμενους μήνες για να μαζέψει 7-10 δισ. ευρό ως «μαξιλάρι» για την περίοδο μετά τη λήξη των μνημονίων, δηλαδή την περίοδο «αυστηρής επιτήρησης» από ΕΕ και ΔΝΤ (ότι γίνεται σε Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Κύπρο – κράτη υποτελή).

Η ΕΕ έστειλε την Ελλάδα στις αγορές όπου δανείστηκε την Πέμπτη με 3,5% όταν η κάθε τράπεζα και επιχείρηση μπορεί να δανειστεί από την ΕΚΤ με μόνο 0,5% επιτόκιο! Αλλά για την Ελλάδα αυτό απαγορεύεται!

Οι έλεγχοι των ελληνικών τραπεζών (κρας τεστ βιωσιμότητας) άρχισαν και ένας θεός ξέρει πώς στο διάολο θα επιβιώσουν τις επερχόμενες «πτώσεις και αστάθειες».

Η περίοδος πτώσης και αστάθειας δεν είναι ένα έκτακτο φαινόμενο, αλλά η πορεία κατάρρευσης της καπιταλιστικής οικονομίας.

Η εργατική τάξη, νεολαία, αγρότες, μικρομεσαίοι και συνταξιούχοι θα υποστούν τις συνέπειες με περικοπές μισθών και συντάξεων, με νέους φόρους, με ιδιωτικοποιήσεις και ακριβές τιμές.

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ που απολύονται (Κόκκινο 105,5) ή κλείνουν όπως το Mega Channel δεν μπορούν να νικήσουν μόνο με απεργία. Χρειάζονται καταλήψεις και την ενεργό βοήθεια όλης της εργατικής τάξης σε Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας!

Για να αγωνιστούν ενάντια στη βάρβαρη επίθεση των μνημονίων και να κερδίσουν τη μάχη, η εργατική τάξη και νεολαία χρειάζεται να κατανοήσουν την κατάρρευση του καπιταλισμού και την επαναστατική φύση της εποχής, που απαιτεί επαναστατικό κόμμα  για την ανατροπή του σάπιου καπιταλισμού. –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s