► Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΞΥΝΣΗ ΤΟΥ ΤΑΞΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΒΑΘΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΕ ΕΠΑ ΚΑΙ ΕΕ!
► Η ΚΡΙΣΗ ΧΤΥΠΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΤΣΙΠΡΑ!

Το χρηματιστήριο Dow Jones στη Νέα Υόρκη. Φωτό SPENCER PLATT.
Την Παρασκευή το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (δείχτης Ντάου Τζόουνς) άρχισε να πέφτει επίμονα καθώς οι χρηματιστές και τραπεζίτες πίστεψαν ότι ο νέος Πρόεδρος της Φεντ (κεντρικής τράπεζας ΕΠΑ) Τζερόμ Πάουελ θα αύξανε τα επιτόκια δανεισμού κεφαλαίων (βρίσκονται στο ιστορικό χαμηλό 0,25%).
Τη Δευτέρα πανικός κυριάρχησε στη Γουόλ Στριτ: ο Ντάου Τζόουνς ξεκίνησε με πτώση 1.700 μονάδων, τη μεγαλύτερη πτώση μιας μέρας στην ιστορία του. Τελικά η πτώση περιορίστηκε στο -4,6%, η χειρότερη μέρα του Ντάου Τζόουνς από το 2011. Μεγάλες πτώσεις παρατηρήθηκαν σ’ όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου (Λονδίνο και Φρανκφούρτη έκλεισαν με πτώση 2% περίπου).
Οι οικονομικές εφημερίδες υπολόγισαν ότι 4 τρισεκατομμύρια δολάρια εξαϋλώθηκαν σ’ όλο το κόσμο. Όλα τα “κέρδη” των χρηματιστηρίων του 2017 και του Γενάρη 2018 εξαφανίστηκαν!
Ο Πρόεδρος των ΕΠΑ Τραμπ υπερηφανευόταν ότι η οικονομία της χώρας του είναι δυνατή με το επιχείρημα ότι τα χρηματιστήρια ανέβαιναν. Τώρα δεν είπε λέξη.
Χτες Τρίτη ο Ντάου Τζόουνς ξεκίνησε με πτώση 500 μονάδων. Ο Τραμπ έστειλε τον Υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνουχίν (πρώην στέλεχος της Γκόλντμαν Σακς, ο τραπεζίτης που άρπαξε εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια και μαγαζιά από τον αμερικανικό λαό) να δηλώσει στη Γερουσία ότι δεν υπάρχει ανησυχία και κίνδυνος, η οικονομία είναι γερή, το φαινόμενο της πτώσης είναι μια συνηθισμένη “διόρθωση” του χρηματιστηρίου. Ο νέος Πρόεδρος της Φεντ δεν αύξησε τα επιτόκια, η Γουόλ Στριτ κάλμαρε και ο Ντάου Τζόουνς ανέβηκε κατά 2,33%!
Αλλά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η πτώση συνεχίστηκε και την Τρίτη (Φρανκφούρτη -2,32%, Λονδίνο -2,64%, Παρίσι – 2,35%).
Στην Αθήνα τη Δευτέρα το χρηματιστήριο άνοιξε με πτώση 5% αλλά τελικά η βουτιά περιορίστηκε στο -1,74%. Η Κυβέρνηση Τσίπρα είχε ετοιμάσει “έξοδο στις αγορές” (μέσω των τραπεζών Barclays, BNP Paribas, Citi, JP Morgan και Nomura) για να αντλήσει 3 δισ. ευρό με ομόλογα εφτά χρόνων. Η “έξοδος” αναβλήθηκε.
Αυτές οι “συγχρονισμένες” πτώσεις στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου πηγάζουν από το φόβο αύξησης των επιτοκίων σε μια περίοδο όπου η “φούσκα” (μετοχές και ομόλογα χωρίς αξία – κόκκινα δάνεια κ.α.) έχει φτάσει σε κολοσσιαίες διαστάσεις και οι οικονομολόγοι συνεχώς προειδοποιούν ότι θα εκραγεί.

Από τις μαζικές κινητοποιήσεις στο Ειρηνοδικείο Αθήνας ενάντια στους πλειστηριασμούς. Φωτό ΜΑΡΙΟΣ ΛΩΛΟΣ
Στην ανάρτηση μας, στις αρχές Δεκέμβρη 2017, αναφερθήκαμε στην έκθεση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS, η λεγόμενη τράπεζα των κεντρικών τραπεζών) για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, όπου τονιζόταν ότι τα χαμηλά επιτόκια αυξάνουν και διαιωνίζουν την παγκόσμια “φούσκα”, και ότι η παγκόσμια οικονομία σήμερα βρίσκεται σε μια κατάσταση παράμοια με εκείνη του 2008.
Η BIS τόνισε ότι η πρόσφατη μικρή αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες των ΕΠΑ και Αγγλίας δεν είχε κανένα αποτέλεσμα γιατί ουσιαστικά συνεχίζεται η ροή δανείων με χαμηλά ή και μηδενικά επιτόκια («ποσοτική χαλάρωση»).
Το Γενάρη αρκετά μέλη του ΔΣ της Φεντ δήλωσαν ότι η αύξηση των επιτοκίων σε τρεις δόσεις (αύξηση 0,25% κάθε φορά) μέσα στο 2018 δεν ήταν αρκετή. Απαίτησαν άμεση αύξηση των επιτοκίων ώστε να φτάσουν σε 1% – 1,15% στο τέλος του 2018, καθώς και δραστικό περιορισμό της “ποσοτικής χαλάρωσης”.
Οι τρομοκρατημένοι χρηματιστές νόμισαν ότι προχτές Δευτέρα, που θα αναλάμβανε καθήκοντα ο νέος Πρόεδρος της Φεντ, αμέσως θα ανέβαζε τα επιτόκια. Γι’ αυτό άρχισαν το ξεπούλημα.

Μαζική απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στην ΠΟΡΣΕ στη Στουτγκαρδη τo Γενάρη. Η δυνατή Ομοσπονδία Μετάλου (IG METAL) οργάνωσε εθνική απεργία με συμμετοχή 100% για αυξήσεις 6% και λιγότερες ώρες δουλειάς.Η Μέρκελ και ο Σουλτς ακόμη συζητούν για τη συγκρότηση κυβέρνησης σχεδόν 6 μήνες μετά τις εκλογές!
Το ζήτημα μπροστά στον Πρόεδρο της Φεντ παραμένει: Αν συνεχιστεί η “ποσοτική χαλάρωση” και τα χαμηλά επιτόκια (“φτηνό χρήμα” για τους σπεκουλαδόρους) η παγκόσμια φούσκα θα εκραγεί και θα επέλθει καταστροφή των παγκόσμιων αγορών και τραπεζών.
Αν περιοριστεί η ποσοτική χαλάρωση και αυξηθούν σημαντικά τα επιτόκια, οι οικογένειες και επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους και οι τράπεζες θα καταρρεύσουν.
Αυτό είναι το αδιέξοδο και το δίλημμα του παγκόσμιου χρηματιστηριακού και τραπεζικού συστήματος: μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα!
Η ταραχή στα χρηματιστήρια δεν είναι “διορθωτική”, αλλά έκφραση της νέας κατάστασης στην παγκόσμια οικονομία. Η “φούσκα” δεν ελέγχεται, η εμπιστοσύνη στις αγορές είναι στο ναδίρ (όλοι ξέρουν ότι οι μετοχές είναι υπέρ-υπέρ-εκτιμημένες), και η πολιτική κρίση κυριαρχεί σε ΕΠΑ, Βρετανία, Γερμανία και στις χρεοκοπημένες χώρες τής ΕΕ. Στη Συρία οι τζιχαντιστές του ιμπεριαλισμού ηττήθηκαν και ο ανταγωνισμός ΕΠΑ με Κίνα και Ρωσία έχει φτάσει στο κόκκινο.
Τα επιτόκια, αργά ή γρήγορα θα αυξηθούν και μάλιστα περισσότερο από 0,25% – αυτό το μέγεθος τώρα είναι ανέκδοτο. Για να σταματήσουν τη δυναμική της κατρακύλας και την κατάρρευση οι τραπεζίτες σε ΕΠΑ και ΕΕ πρέπει να πάρουν δρακόντεια μέτρα.
Αυτό σημαίνει όξυνση του ταξικού πολέμου στην Ευρώπη και στις ΕΠΑ ενάντια σε εργατική τάξη, αγρότες και νεολαία, εξάπλωση και ένταση των ιμπεριαλιστικών πολέμων σε Αφρική και Μέση Ανατολή, προώθηση των σχεδίων για επίθεση σε Κίνα και Ρωσία.
Η εργατική τάξη πρέπει άμεσα να οργανώσει την ανατροπή του σάπιου και βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος, με επαναστατικά μαζικά μαρξιστικά κόμματα της 4ης Διεθνούς για τη σοσιαλιστική επανάσταση.
Στην Ελλάδα πρέπει να συγκροτηθεί ενιαίο μέτωπο Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας για την ανατροπή της κοινοβουλευτικής χούντας Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ-Θεσμών, τη συντριβή των μνημονίων, το τσάκισμα Μητσοτάκη και Χρυσής Αυγής, για έξοδο από ΕΕ και ΝΑΤΟ, για διαγραφή του χρέους, για εθνικοποίηση των τραπεζών με προοπτική τα Ενωμένα Σοσιαλιστικά Κράτη τής Ευρώπης. –