► ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΝΙΚΗ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΟΝΙΑΣ!

► ΜΕΓΑΛΟ ΠΛΗΓΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΕΞΙΑ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ!

► ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ!

fullsizeoutput_3648

Από τις μαζικές διαδηλώσεις του Οχτώβρη στη Βαρκελώνη υπέρ της Ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Φωτό malta.com

Στις χτεσινές εκλογές στην Καταλονία, με συμμετοχή 82%, τα τρία κόμματα που τάσσονται υπέρ της Ανεξαρτησίας νίκησαν! Εξέλεξαν 70 βουλευτές, και έχουν την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ενώ οι υποστηριχτές της διχτατορίας και λιτότητας της Μαδρίτης εξέλεξαν 65 σε σύνολο 135.

Οι εκλογές επιβλήθηκαν διχτατορικά από τη δεξιά κυβέρνηση της Μαδρίτης και διεξήχθηκαν με τους ηγέτες των δύο κύριων κομμάτων της Ανεξαρτησίας στην εξορία ή στη φυλακή!

Από τις Βρυξέλλες ο εξόριστος πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουιντζεμόντ, αρχηγός του κόμματος Μαζί για την Καταλονία, δήλωσε ότι πρόκειται για “μια νίκη της δημοκρατίας” και κάλεσε την “Ευρώπη” (εννοεί την ΕΕ) να την αναγνωρίσει.

Ο Πουιντζεμόντ ζήτησε την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και τόνισε: “Συγχαίρω το λαό της Καταλονίας για το μήνυμα που έστειλαν στον κόσμο. Η Καταλανική Δημοκρατία νίκησε τη Μοναρχία και το άρθρο 155. Το Ισπανικό Κράτος νικήθηκε. Ο κ. Ραχόϊ και οι σύμμαχοι του έχασαν”.

Ακριβώς!

Πρόκειται για ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας της Καταλονίας που τη ΣΥΝΔΕΕΙ και ΑΝΑΚΑΛΕΙ την Ισπανική Επανάσταση 1936-9. Τότε το αντεπαναστατικό Λαϊκό Μέτωπο, του σταλινικού ΚΚΙ με την ισπανική μπουζουαζία της Μαδρίτης, επιτέθηκε και κατάργησε τη Δημοκρατία της Καταλονίας που προχωρούσε σε σοσιαλιστικά μέτρα. Αποτέλεσμα αυτής της προδοσίας των σταλινικών ήταν η νίκη του φασίστα στρατηγού Φράνκο στον εμφύλιο πόλεμο.

Ο σημερινός αγώνας στην Καταλονία πιάνει το νήμα της επανάστασης του 1936. Για να νικήσει σήμερα πρέπει να προχωρήσει στην Ανεξαρτησία από τη Μαδρίτη και από την ΕΕ, και στο σοσιαλισμό καλώντας σε υποστήριξη τους εργαζομένους, τους αγρότες, του μικροαστούς και τη νεολαία σ’ όλη την Ισπανία.

Για την εργατική τάξη ο αγώνας για την Ανεξαρτησία είναι αλληλένδυτος με τον αγώνα ενάντια στην ΕΕ και στη λιτότητα! Η Σοσιαλιστική Επανάσταση είναι η μόνη εγγύηση για την ανεξαρτησία της Καταλονίας με προοπτική τα Ενωμένα Σοσιαλιστικά Κράτη της Ευρώπης. Παρόμοια ο ταξικός αγώνας στην Ισπανία απαιτεί η πάλη ενάντια στη λιτότητα να είναι και πάλη ανατροπής της βασιλείας και του καπιταλισμού με έξοδο από ΕΕ και ΝΑΤΟ!

Μετά το αποτέλεσμα των εκλογών τα δυο μπουρζουάδικα κόμματα της Καταλονίας που υποστηρίζουν την Ανεξαρτησία, (Μαζί για την Καταλονία: 21,65% και 34 βουλευτές, 3 παραπάνω από το 2015, και Ρεπουμπλικανική Αριστερά για την Καταλονία-Ναι στην Καταλονία: 21,4% και 32 βουλευτές, 6 περισσότερους από το 2015) θα προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση μαζί με το αριστερό κόμμα της Υποψηφιότητας της Λαϊκής Ενότητας (που έβγαλε μόλις 4 βουλευτές, 6 λιγότερους από τις εκλογές του 2015), όπως έκαναν το 2015.

Το κόμμα της Υποψηφιότητας της Λαϊκής Ενότητας δεν πρέπει να μπει σε μια κυβέρνηση συνασπισμού με τη μπουρζουαζία – αλλά να παλέψει και στηρίξει όλα τα μέτρα για μια ανεξάρτητη και σοσιαλιστική Καταλονία.

Η ριζοσπαστική μπουρζουαζία της Καταλονίας δεν είναι ικανή να προχωρήσει σε μια σύγκρουση με το βασιλικό καθεστώς στη Μαδρίτη. Ήδη σήμερα Παρασκευή ο Πουιντζεμόντ ζήτησε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας Ραχόϊ – το μεγάλο ηττημένο των εκλογών – για να βρεθεί μια “λύση”.

Μόνο η νεολαία και οι εργαζόμενοι – που έδωσαν μαχητικό παρών στο δημοψήφισμα – μπορούν να κερδίσουν τη μάχη της ανεξαρτησίας. Γι’ αυτό απαιτείται η οργάνωση τους σ’ ένα μαρξιστικό επαναστατικό κόμμα.

AP

Από τη διαδήλωση 1.000.000 λαού στη Βαρκελώνη, 11 Σεπτέμβρη, υπέρ της Ανεξαρτησίας. Φωτό ΑΡ.

Στις εκλογές της Καταλονίας πρώτο κόμμα αναδείχτηκε το δεξιό Κόμμα των Πολιτών με 25,4% και 27 βουλευτές (+12 βουλευτές από το 2015) ενώ τα Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού της Ισπανίας Ραχόϊ καταποντίστηκε στην τελευταία θέση με 4,25% και μόλις 3 βουλευτές (έχασε 8 από το 2015). Όμως τα 4 κόμματα που είναι αντίθετα στην Ανεξαρτησία (Κόμμα των Πολιτών, Σοσιαλιστικό Κόμμα [17 βουλευτές], Κοινή Καταλόνια-Ποδέμος [8], και Λαϊκό Κόμμα) πήραν τους περισσότερους ψήφους, 2,21 εκατομ. Τα κόμματα της Ανεξαρτησίας πήραν 2,08 εκατομ. ψήφους.

Το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει την τεράστια πόλωση. Η πλήρης Ανεξαρτησία της Καταλονίας είναι αδύνατο να επιτευχθεί με το λαό διχασμένο. Στον αγώνα ενάντια στη μοναρχία της Μαδρίτης και στην πολιτική της ΕΕ για διχτατορικές κυβερνήσεις “έκτακτης ανάγκης”, χρειάζεται μια μεγάλη πλειοψηφία καθώς και η υποστήριξη της εργατικής τάξης στις άλλες περιφέρειες της Ισπανίας.

Η ριζοσπαστική μπουρζουαζία της Καταλονίας δεν έχει τα κότσια να προχωρήσει αποφασιστικά σε σύγκρουση με τις Μαδρίτη-ΕΕ για την Ανεξαρτησία. Αυτό έστρεψε ένα μεγάλο ποσοστό των μικροαστών στο δεξιό Κόμμα των Πολιτών και στο Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Αλλά στην Καταλονία, όπως και σ’ όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, η οικονομική κρίση που δημιουργεί τεράστια ανεργία και φτώχεια, αλλάζει τις συνειδήσεις των εργαζομένων και των μικροαστών. Ούτε η ριζοσπαστική ούτε η φιλο-ισπανική μπουρζουαζία της Καταλονίας μπορούν να επιλύσουν την κρίση ή να αποτινάξουν τη βρωμερή κυριαρχία των χρεοκοπημένων τραπεζών, καθώς αρνούνται την εθνικοποίηση τους και την έξοδο από την ΕΕ.

Το ιστορικό καθήκον των εργαζομένων και της νεολαίας στην Καταλονία είναι η συγκρότηση του μαζικού μαρξιστικού επαναστατικού κόμματος που μόνο αυτό μπορεί να έχει ένα πρόγραμμα ικανοποίησης των αιτημάτων της εργατικής τάξης και νεολαίας, με τη σοσιαλιστική σχεδιασμένη οικονομία, αλλά και προστασία των αγροτών και μικροεπαγγελματιών από το κεφάλαιο και τις τράπεζες. Στις σημερινές επαναστατικές συνθήκες ένα τέτοιο κόμμα θα ελκύσει και θα οργανώσει τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού στην Καταλονία για Ανεξαρτησία και Σοσιαλισμό. –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s