► “Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΧ ΤΟΥ 2008” – ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ

Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ  

jean paul pelissier Marse

Από τις απεργιακές πορείες το Σεπτέμβρη στη Μασαλία ενάντια στον Πρόεδρο της Γαλλίας Μακρόν και στην ΕΕ. Φωτό Jean Paul Pelissier.

Στην πρόσφατη έκθεση της για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS, η λεγόμενη τράπεζα των κεντρικών τραπεζών) τονίζει ότι τα χαμηλά επιτόκια αυξάνουν και διαιωνίζουν την παγκόσμια “φούσκα” χρέους που δεν μπορεί να υποστηριχτεί.      

Η έκθεση της BIS αναφέρει ότι η παγκόσμια οικονομία σήμερα βρίσκεται σε μια κατάσταση παράμοια με εκείνη του 2008, όταν “επενδυτές” (χρηματιστές, τραπεζίτες, σπεκουλαδόροι, φαντς κ.α.) δανείζονταν τεράστια ποσά για να “επενδύσουν” σε ομόλογα και μετοχές “ρίσκου” προσδοκώντας γρήγορα και μεγάλα κέρδη. Η τράπεζα Λέμαν Μπράδερς κατέρρευσε το 2008 καθώς δεν μπορούσε να υποστηρίξει (δεν είχε τα κεφάλαια) τη “φούσκα” που είχε δημιουργήσει στην αγορά ακινήτων.

Η BIS τονίζει ότι η πρόσφατη μικρή αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες των ΕΠΑ και Αγγλίας δεν είχε κανένα αποτέλεσμα γιατί ουσιαστικά συνεχίζεται η ροή δανείων με χαμηλά ή και μηδενικά επιτόκια («ποσοτική χαλάρωση»). Η αύξηση επιτοκίων «απέτυχε μέχρι τώρα και οι ασταθείς χρηματιστηριακές φούσκες συνεχίζουν να μεγαλώνουν».

Στη Βρετανία τον Οχτώβρη τα δάνεια των οικογενειών αυξήθηκαν κατά 10% ενώ οι μισθοί μόνο 2,2% – οι εργαζόμενοι δανείζονται για να τα βγάλουν πέρα, όπως κάνουν (με τον α ή β τρόπο) σ’ όλη την Ευρώπη και τις ΕΠΑ.

Η καπιταλιστική βρετανική εφημερίδα The Guardian αναφέρει ότι ο Νιλ Γούντφορντ, ένας κορυφαίος μάνατζερ χετζ-φαντς, είπε ότι «τα χρηματιστήρια κινδυνεύουν να καταρρεύσουν με τεράστιες ζημιές για εκατομμύρια ανθρώπους».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Από την πορεία της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Η νεολαία στην Ελλάδα πρέπει σήμερα να πρωτοστατήσει στη συγκρότηση μαρξιστικού επαναστατικού κόμματος για την ανατροπή του καπιταλισμού. Φωτό Ε.Α.

Οι τραπεζίτες και χρηματιστές δεν θα σταματήσουν ποτέ να τζογάρουν και να ρισκάρουν με το φτηνό χρήμα που δανείζονται από τις κεντρικές τράπεζες – αυτός είναι ο σύγχρονος καπιταλισμός. Αν οι κεντρικές τράπεζες αυξήσουν κατά 2-3 μονάδες τα επιτόκια, θα επέλθει άμεσα παγκόσμιο κραχ καθως θα αρχίζουν να καταρρέουν οι φούσκες και τα οικογενεικά δάνεια.

Αυτό είναι το αδιέξοδο και το δίλλημα του παγκόσμιου χρηματιστηριακού και τραπεζικού συστήματος: μπρος γκρεμός και πίσω ρέμμα! Αν συνεχιστεί η ποσοτική χαλάρωση η παγκόσμια φούσκα θα εκραγεί και θα επέλθει καταστροφή των παγκόσμιων αγορών και τραπεζών. Αν περιοριστεί η ποσοτική χαλάρωση και αυξηθούν τα επιτόκια, οι οικογένειες και επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να αποπληρώνουν τα δάνεια τους και οι τράπεζες θα καταρρεύσουν.

Για τον καπιταλισμό η λύση είναι ο απόλυτος πόλεμος ενάντια στην εργατική τάξη, νεολαία και τους καταπιεσμένους λαούς σε Αφρική, Ασία και Ν. Αμερική, για να μην ξεσηκωθούν ενάντια στη νέα απόλυτη καταστροφή μιας γενικής οικονομικής κατάρρευσης. Ο ιμπεριαλισμός οργανώνει πόλεμο ενάντια σε Κίνα και Ρωσία – με αφορμή την Κορέα – για έλεγχο της φούσκας (η Κίνα κρατά ένα τεράστιο μέρος [ομόλογα] του αμερικανικού χρέους) και των πηγών ενέργειας.

Η λύση για την εργατική τάξη είναι η οργάνωση για την ανατροπή του σάπιου και βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος με τη σοσιαλιστική επανάσταση. Στην Ελλάδα η εργατική ταξη και νεολαία πρέπει να συγκροτήσει το δικό της επαναστατικό κόμμα για τη συντριβή των μνημονίων, Τσίπρα και Μητσοτάκη, για έξοδο από ΕΕ και ΝΑΤΟ, για διαγραφή του χρέους, για εθνικοποίηση των τραπεζών με προοπτική τα Ενωμένα Σοσιαλιστικά Κράτη της Ευρώπης. –

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s