► Η ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ ΚΗΡΥΞΕ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΣ!

Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ! 

ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ, ΓΙΑ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ!  

Πάρα 27-11 Emilio Morenatti

Από τις ενθουσιώδεις διαδηλώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας χτες στη Βαρκελώνη. Φωτό Emilio Morenatti.

Χτες Παρασκευή το κοινοβούλιο της Καταλονίας ψήφισε με 70 ΝΑΙ, 10 ΟΧΙ και 2 λευκά υπέρ της απόσχισης από την Ισπανία και την ανεξαρτησία της χώρας ως Δημοκρατία της Καταλονίας. Οι βουλευτές του δεξιού Λαϊκού Κόμματος, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, της συμμαχίας Ποδέμος-Πράσινων-Ενωμένης Αριστεράς, και του Κόμματος των Πολιτών – σύνολο 51 – διαμαρτυρόμενοι ενάντια στη ψηφοφορία για ανεξαρτησία, αποχώρησαν από το κοινοβούλιο και δεν ψήφισαν.

Έξω από το κοινοβούλιο της Καταλονίας στη Βαρκελώνη δεκάδες χιλιάδες λαού πανηγύρισαν την απόφαση για την ανεξαρτησία της χώρας, παρά τις απειλές της Μαδρίτης και τής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πριν τη ψηφοφορία, η πρόεδρος του κοινοβουλίου της Καταλονίας Κάρμε Φορσαντέλ διάβασε το ψήφισμα ανεξαρτησίας: «Απευθυνθήκαμε στην ΕΕ για να επέμβει και να σταματήσει τη βία ενάντια στο λαό μας. Θέλουμε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο που να υπερασπίζεται τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών, αυτό σημαίνει η πρόταση μας. Μετά το δημοψήφισμα [1 Οχτώβρη] ανακοινώνουμε ότι η Καταλονία είναι ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος».

Spanish-civil-war

Εργατική Πολιτοφυλακή στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο 1936-39.

Η Μαδρίτη είχε κηρύξει παράνομο το δημοψήφισμα και με ΜΑΤ, αστυνομία και στρατό επιτέθηκε με πρωτοφανή βία στους κατοίκους της Καταλονίας που προσπαθούσαν να ψηφίσουν. Η κυβέρνηση της Καταλονίας ανακοίνωσε ότι από απ’ αυτούς που κατάφεραν να ψηφίσουν 92% ψήφισαν ΝΑΙ στην ανεξαρτησία. Η βία των ισπανικών δυνάμεων – που τραυμάτισαν 1066 ψηφοφόρους – περιόρισε τη συμμετοχή στο περίπου 43%.

Η αστυνομία της Καταλονίας – περίπου 17.000 – αρνήθηκε να συμμετεάσχει στη βία και καταπίεση που διέταξε η δεξιά κυβέρνησης της Μαρδίτης του Λαϊκού Κόμματος του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόϊ.

Μετά την ιστορική ψηφοφορία του κοινοβουλίου της Καταλονίας η Γερουσία της Ισπανίας αποδέχτηκε το αίτημα του Ραχόϊ να χρησιμοποιήσει το άρθρο 155 του Ισπανικού Συντάγματος για να καταργήσει την αυτονομία της Καταλονίας, να διαλύσει το κοινοβούιο της Καταλονίας και να επιβάλει την απ’ ευθείας εξουσία της Μαδρίτης – ουσιαστικά να καταστήσει την Καταλονία αποικία της Ισπανίας.    

Ο Ραχόϊ ανακοίνωσε ότι έτσι θα επιβληθεί στην Καταλονία «ο νόμος, η δημοκρατία και η σταθερότητα» και κήρυξε εκλογές στην Καταλονία για τις 21 Δεκέμβρη 2017. Η Μαδρίτη κατηγόρησε τον πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουιτζντεμόντ για «εγκληματικές πράξεις που τιμωρούνται με φυλάκιση για 30 χρόνια».

Η απόφαση της Μαδρίτης σημαίνει τη διάλυση του κοινοβουλίου της Καταλονίας και την κυριαρχία στη χώρα των αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων της Ισπανίας καθώς και τη βίαιη επιβολή Ισπανών γραφειοκρατών στον κρατικό μηχανισμό, υπηρεσίες και δημόσια μέσα μαζικής ενημέρωσης της Καταλονίας.

Μετά την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουιτζντεμόντ είπε ότι «είναι στα χέρια μας να χτίσουμε τη δημοκρατία» και κάλεσε το λαό να δείξει «ειρήνη και αξιοπρέπεια».

Ο Κάρλες Ριέρα, από τους ηγέτες του αριστερού κόμματος Υποφηφιότητα Λαϊκής Ενότητας (Κ.ΟΥ.Π. – CUP: Candidatura d’ Unitat Popular), τόνισε ότι η απόφαση ανεξαρτησίας θα μεταμορφώσει τις ζωές των εργαζομένων.

Στις εκλογές της Καταλονίας του ΚΟΥΠ (που έχει οργανώσεις σ’ όλες τις αυτόνομες περιοχές της Ισπανίας) εξέλεξε 10 βουλευτές και υποστήριξε το σχηματισμό της κυβέρνησης του κόμματος της καταλανικής μπουρζουαζίας Μαζί για το Ναί του Κάρλες Πουιτζντεμόντ (που εξέλεξε 62 βουλευτές) με συμφωνία την ανακήρυξης της ανεξαρτησίας. Το κοινοβούλιο της Καταλονίας έχει 135 βουλευτές.

Οι ΕΕ, Βρετανία, Γερμανία και ΕΠΑ έχουν δηλώσει ότι δεν θα αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Ο Πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τάσκ δήλωσε ότι παρά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας «τίποτα δεν αλλάζει για την ΕΕ, η Ισπανία είναι η μόνη νόμιμη συνομιλητής μας – ελπίζω ότι η κυβέρνηση της Ισπανίας θα αοφασίσει διάλογο όχι βία». Το αμερικανικό Στέϊτ Ντιπάρτμεντ (Υπουργείο Εξωτερικών) δήλωσε ότι η Καταλονία είναι μέρος της Ισπανίας.

Το πραξικόπημα της ισπανικής κυβέρνησης σημαίνει επιβολή κατάστασης “’εκτακτης ανάγκης” στην Καταλονία με κατάληψη της από την ισπανική αστυνομία και στρατό σε αντιπαράθεση με την αστυνομία και το λαό της Καταλονίας, μια κρίσιμη κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε συγκρούσεις και εμφύλιο πόλεμο.

Η πολιτική κρίση σ’ όλη την Ισπανία, με προεκτάσεις σ’ όλη την Ευρώπη, με την ανεξαρτησία της Καταλονίας, είναι απόρροια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος που έχει διαλύσει την οικονομία και τις τράπεζες της Ισπανίας με αποτέλεσμα τη διχτατορική επιβολή βάρβαρης λιτότητας και ανεργείας. Για δεκαετίες το ποσοστό ανεργίας της νεολαίας στην Ισπανία είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη.

4469336_orig

Μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο 1936-39.

Η απόφαση ανεξαρτησίας της Καταλονίας είναι ιστορικά σωστή και συνέχεια της Ισπανικής Επανάστασης του 1936 που τσακίστηκε από τον φασίστα στρατηγό Φράνκο με τη βοήθεια της αεροπορίας, στρατευμάτων και οπλισμού από τον Χίτλερ και Μουσολίνι, ενώ οι “δυτικές δημοκρατίες” αρνήθηκαν τη βοήθεια προς τη νόμιμη ισπανική δημοκρατική κυβέρνηση.

Ο Στάλιν αντί να υποστηρίξει τα αριστερά κόμματα και να καλέσει για μια σοσιαλιστική Ισπανία, προτίμησε να διατάξει το ΚΚΙ να δολοφονήσει τους αριστερούς και αναρχικούς ηγέτες σε συμφωνία με τη μπουρζουαζία της Μαδρίτης. Αυτή η προδοσία οδήγησε τον Φράνκο στην εξουσία και στην επιβολή του φασισμού στην Ισπανία για 36 χρόνια. Λίγο πριν πεθάνει το 1975, ο Φράνκο σε συνενόηση με την ισπανική μπουρζουαζία επέβαλε το καθεστώς της βασιλείας.

Η ανεξαρτησία της Δημοκρατίας της Καταλονίας είναι ένα μεγάλο βήμα ενάντια στη βασιλεία, στη μπουρζουαζία και την ΕΕ. Η εργατική τάξη στην Καταλονία πρέπει να προετοιμαστεί για τεράστιο αγώνα για τη σοσιαλιστική επανάσταση, και την ανατροπή του καπιταλισμού ενάντια σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, με τη δημιουργία μαζικού μαρξιστικού κόμματος.  

Το μάθημα από τον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο 1936-39, αλλά και από τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ευρώπη, είναι ότι μόνο με τη σοσιαλιστική επανάσταση επικρατεί η ανεξαρτησία. Στη σημερινή επαναστατική κατάσταση και σ’ αυτό τον αγώνα για σοσιαλισμό, η εργατική τάξη και νεολαία της Καταλονίας χρειάζεται τη βοήθεια των Ισπανών εργαζομένων και όλης της ευρωπαϊκής εργατικής τάξης, με προοπτική την Ιβηρική Σοσιαλιαστική Ομοσπονδία και την αντικατάσταση της ΕΕ από τα Ενωμένα Σοσιαλιστικά Κράτη της Ευρώπης. –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s