► Η ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ ΚΑΙ Ο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΧΟΛΕΡΑΣ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ

ΟΙ ΕΠΑ ΚΑΙ Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΟΥΝ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΚΑΙ ΒΟΜΒΕΣ ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΕΙ ΑΜΑΧΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ!

Naif Rahma

Κατεστραμμένο σχολείο στη βόρεια Υεμένη, από βομβαρδισμό πολεμικών αεροσκαφών της Σαουδικής Αραβίας – ο αμερικανικός και βρετανικός ιμπεριαλισμός προμηθεύει όπλα, αεροπλάνα και βόμβες ακριβείας στη Σαουδική Αραβία ενάντια στους αντάρτες της Υεμένης. Φωτό Naif Rahma

 

Υπηρεσίες των Ενωμένων Εθνών (ΕΕ) ανακοίνωσαν ότι η επιδημία χολέρας στην Υεμένη είναι η χειρότερη στην ιστορία: κάθε μέρα περίπου 4-5.000 άνθρωποι αρρωσταίνουν και φέτος έχουν πεθάνει σχεδόν 2.000 άνθρωποι. Τα 2/3 του πληθυσμού (περίπου 19 εκατ.) χρειάζονται επειγόντως βοήθεια ενώ 4,5 εκατομ. μητέρες και μωρά παιδιά υποσιτίζονται σοβαρά. Τα ΕΕ και διεθνείς φιλανθρωπικές οργανώσεις τονίζουν ότι η πηγή της επιδημίας χολέρας είναι η καταστροφή των συστημάτων υγείας, πρόνοιας και καθαριότητας που οφείλεται στον εμφύλιο πόλεμο που ξεκίνησε πριν 3 χρόνια.

Το καλοκαίρι o Τζόναθαν Κένεντι, λέκτορας Παγκόσμιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Κουίν Μέρη του Λονδίνου, σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα The Guardian κατηγόρησε τη Σαουδική Αραβία και τις ΕΠΑ και Βρετανία που την εξοπλίζουν, για τη βαρβαρότητα και γενοκτονία στην Υεμένη:

“Οι αριθμοί [θυμάτων] δείχνουν ότι η επιδημία δεν είναι απλά ένα αναπόφευχτο αποτέλεσμα του εμφυλίου πολέμου. Είναι άμεσο αποτέλεσμα της στρατηγικής τού πολεμικού συνασπισμού των Σαουδαράβων που έχει στόχους τούς άμαχους και τις υποδομές στις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες.

Η σαουδαραβική αεροπορία ευθύνεται για την πλειοψηφία θανάτων του άμαχου πληθυσμού. Βομαρδίζουν υποδομές, νοσοκομεία, αγροχτήματα, σχολεία, συστήματα ύδρευσης, υπαίθριες αγορές και το κύριο λιμάνι της Χοντεΐντα. σαουδαραβικά πολεμικά πλοία έχουν επιβάλει ναυτικό αποκλεισμό που σημαίνει απουσία [στην ανταρτοκρατούμενη Υεμένη] φαρμάκων, τροφής και πετρέλαιου.”  

Ο Τζόναθαν Κένεντι επισημαίνει ότι “σεβαστά” ΜΜΕ, “όπως το BBC και η εφημερίδα New York Times, αλλά και τα επιστημονικά περιοδικά όπως το Lancelet, παρουσιάζουν το βάβαρο πόλεμο και την επιδημία χολέρας στην Υεμένη απλά ως αποτέλεσμα του εμφυλίου πολέμου. Αλλά δεν γράφουν πως κάποιος ευθύνεται περισσότερο”.

Ο εμφύλιος πόλεμος στην Υεμένη ξεκίνησε το Σεπτέμβρη 2014 όταν οι αντάρτες Χούτι/Χούθι, μουσουλμάνοι Ζαΐντι Σία τής βόρειας Υεμένης, που υποστηρίζουν τον πρώην πρόεδρο της χώρας Αλί Σαλέχ, κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σαναά.

Η κυβέρνηση του Προέδρου τής Υεμένης Αμπέντ Χάντι μετέφερε την έδρα την κυβέρνησης του στο λιμάνι Άντεν.

Από το Μάρτη 2015 η Σαουδική Αραβία, με ένα συνασπισμό αραβικών Σάνι μουσουλμανικών κρατών, υποστηρίζουν με αεροπλάνα, πλοία και στρατεύματα την κυβέρνηση του Προέδρου Χάντι όπως και οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Η Σαουδική Αραβία κατηγορεί το Ιράν ότι εξοπλίζει του αντάρτες Χούτι αλλά και το Ιράν και οι αντάρτες το αρνούνται. Η καπιταλιστική The Guardian γράφει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τέτοια βοήθεια από το Ιράν.

Αυτοί που εξοπλίζουν το συνασπισμό της Σαουδικής Αραβίας – υπεύθυνο για τα εγκλήματα πολέμου – είναι οι Αμερικανοί και Βρετανοί ιμπεριαλιστές. Το Μάη 2017 ο Τραμπ επισκέφτηκε τη Σαουδική Αραβία και υπόγραψε πολεμική βοήθεια 110 δισ. δολαρίων ενώ η πρωθυπουργός της Βρετανίας Μεη επίσης υπόγραψε συμβόλαιο πώλησης αεροπλάνων και βομβών στη Σαουδική Αραβία.

Πρόσφατα μια προσπάθεια στην αμερικανική Γερουσία για να σταματήσουν οι πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία απέτυχε. Στο Λονδίνο το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα πολιτών να απαγορευτούν οι πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία.

Η γενοκτονία μέσω χολέρας και πείνας στην Υεμένη συνεχίζεται και οι κύριοι υπεύθυνοι είναι ο Τραμπ του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και η Μέη του βρετανικού ιμπεριαλισμού. Αυτή είναι η καπιταλιστική δημοκρατία τους!

Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα πρέπει να απαιτήσουν απο την κυβέρνηση Τσίπρα να καταδικάσει τη γενοκτονία από τη Σαουδική Αραβία και την πώληση όπλων από τις ΕΠΑ και Βρετανία. Τα συνδικάτα πρέπει να οργανώσουν κινητοποιήσεις ενάντια στη γενοκτονία, για ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη και καταδίκη του ιμπεριαλισμού και του μεσαιωνικού καθεστώτος της Σαουδικής Αραβίας.-  

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s