► ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΧΤΑΤΟΡΙΑ ΡΑΧΟΪ-ΒΡΥΞΕΛΩΝ! – ΝΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ!

► ΚΑΤΩ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ, ΕΞΩ ΑΠΟ ΕΕ ΚΑΙ ΝΑΤΟ! ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΩΜΕΝΑ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ!

Catalonia-referendum-860924

Δυνάμεις της ισπανικής εθνοφυλακής εφορμούν στα εκλογικά τμήματα της Βαρκελώνης σήμερα Κυριακή το πρωί. Φωτό Daily Telegraph

Τα ισπανικά ΜΑΤ και η εθνοφυλακή έχουν ουσιαστικά καταλάβει από την περασμένη βδομάδα την Καταλονία για να μην διεξαχθεί το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας που κάλεσε η καταλανική μπουρζουαζία για σήμερα Κυριακή 1 Οχτώβρη. Οπλισμένες δυνάμεις της ισπανικής εθνοφυλακής με βία, σπάζοντας πόρτες και παράθυρα, εισέβαλαν στα εκλογικά τμήματα ενώ στους δρόμους επιτίθενται με γκλομπ και πλαστικές σφαίρες στους διαδηλωτές.

Η σύγκρουση της καταλανικής με την ισπανική μπουρζουαζία πήρε τη σημερινή εκρηχτική μορφή μετά το παγκόσμιο οικονομική κραχ του 2008 που χρεοκόπησε όλες τις ισπανικές και καταλανικές τράπεζες. Για να σωθούν οι τράπεζες και ο καπιταλισμός, και η ισπανική κυβέρνηση και η καταλανική αυτόνομη κυβέρνηση ψήφισαν και εφαρμόζουν βάρβαρη λιτότητα τεράστιας ανεργίας και φτώχειας για όλους τους εργαζομένους, τη νεολαία, τους αγρότες και μικροεπαγγελματίες.

Με τo σοβινιστικό εθνικισμό η καταλανική μπουρζουαζία προσπαθεί να ξεφύγει από το στόμα τής παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και να διασωθεί μέσα στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Όπως και στη Σκοτία πέρσι, το δημοψήφισμα στην Καταλονία είναι κατασκεύασμα της εθνικής μπουρζουαζίας. Με διαταγές της ΕΕ η καταλανική μπουρζουαζία επέβαλε άγρια μέτρα λιτότητας όπως ακριβώς και η ισπανική κυβέρνηση. 

Emilio Morenatti

Κυριακή πρωί στη Βαρκελώνη. Φωτό Emilio Morenatti.

Για τους Μαρξιστές που αποδέχονται τα διδάγματα της Οχτωβριανής Επανάστασης, η εθνική ανεξαρτησία των εθνών πρέπει να υποστηρίζεται ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Η Σοβιετική Επανάσταση απελευθέρωσε τα έθνη από την “τσαρική φυλακή”, όπως τόνιζε ο Λένιν.

Ταυτόχρονα οι Μπολσεβίκοι αγωνίζονταν και υποστήριζαν πραχτικά τις εξεγέρσεις των εργαζομένων ώστε η πάλη για ανεξαρτησία από τον ιμπεριαλισμό να μεταμορφωθεί σε επαναστατική ταξική πάλη για σοσιαλισμό – όπως έπραξαν οι Κινέζοι και Βιετναμέζοι μαχητές παρά τις συμβουλές για συβιβασμό με την μπουρζουαζία και τον ιμπεριαλισμό της σταλινικής γραφειοκρατίας.

Στην εποχή των πολέμων και επαναστάσεων, δεν μπορεί να υπάρξει εθνική ανεξαρτησία και απελευθέρωση της εργατικής τάξης αν δεν ανατραπεί ο καπιταλισμός και ο ιμπεριαλισμός. Αυτό τονίζει η Διαρκής Επανάσταση του Λεφ Τρότσκι και τα Γράμματα του Απρίλη 1917 του Βλαντίμιρ Λένιν. 

Η υποστήριξη της εθνικής ανεξαρτησίας στο πλαίσιο του καπιταλισμού δεν είναι υπεράνω της ταξικής πάλης ούτε πάντα ένα “προοδευτικό βήμα” και πρέπει να εξετάζεται στις συγκεκριμένες συνθήκες. Στην εποχή μας, τής παγκόσμιας οικονομικής κατάρρευσης του καπιταλισμού και της αντίστασης των εργαζομένων και των καταπιεσμένων, ο ιμπεριαλισμός διαλύει κράτη, καταστρέφει την ενότητα λαών και εργαζομένων και κατασκευάζει ανεξάρτητες οντότητες όπως στη Γιουγκοσλαβία, στη Λιβύη, στο Σουδάν και τώρα στο Κουρδιστάν.

Etty images

Από τις τεράστιες διαδηλώσεις στη Βαρκελώνη υπέρ του δημοψηφίσματος και της ανεξαρτησίας. Φωτό Getty Images

Η απελευθέρωση της εργατικής τάξης είναι το καθήκον της ίδιας, όχι κάποιας εθνικής μπουρζουαζίας.

Οι έμποροι και βιομήχανοι καπιταλιστές της Καταλονίας προσπαθούν να σώσουν το τομάρι τους από την οικονομική κρίση με την ανεξαρτησία από τη μπουρζουαζία της Μαδρίτης, και να κρατήσουν την εργατική τάξη στα πλαίσια του καπιταλισμού με το δηλητήριο του εθνικισμού.

Σ’ αυτά τα σχέδια της καταλανικής μπουρζουαζίας οι εργαζόμενοι και η νεολαία, με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη, πρέπει να είναι αντίθετοι. Η ταξική ενότητα των εργαζομένων μέσα στην επαναστατική αντίσταση στον καπιταλισμό είναι το ύψιστο καθήκον των αγωνιστών και των κομουνιστών. Σε κάθε χώρα της Ευρώπης το ζήτημα είναι η ενότητα της εργατικής τάξης στην πάλη για την ανατροπή της ΕΕ και του καπιταλισμού.

Αυτό ισχύει και στην Καταλονία όπου οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουν ενάντια στο καθεστώς και τη διχτατορία του Ραχόϊ ΜΑΖΙ με τους εργαζομένους σ’ όλη την Ισπανία, για έξοδο από ΕΕ και ΝΑΤΟ και ανατροπή του καπιταλισμού. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ισπανίας κρατάει στην κυβέρνηση τον Ραχόϊ, ενώ υποστήριξε – όπως και Ποδέμος – την εισβολή της ισπανικής εθνοφυλακής στην Καταλονία.

Η συμμετοχή και το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα στην Καταλονία, είναι ένα ΟΧΙ στη διχτατορία Ραχόϊ-Βρυξελών, αλλά πρέπει να είναι και κάλεσμα για μια εργατική σοσιαλιστική Καταλονία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής σοσιαλιστικής επανάστασης για την αντικατάσταση της ΕΕ από τα Ενωμένα Σοσιαλιστικά Κράτη της Ευρώπης με την ανατροπή και συντριβή του καπιταλισμού. –

(Στο άρθρο αυτό έγιναν επηξηγηματικές αλλαγές στις 2/10)

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s