► Ο ΤΡΑΜΠ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ!

► ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΝ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΕΠΑ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ!

youtube

Από τις πολεμικές επιχειρήσεις του αμερικανικού στρατού στο Αφγανιστάν. Φωτό youtube.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ:

Την περασμένη Δευτέρα (21/8) ο Πρόεδρος των ΕΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι άλλαξε γνώμη για το Αφγανιστάν. Δεν θεωρεί πια ότι πρόκειται για ένα μάταιο πόλεμο, και αποφάσισε να στείλει περισσότερα στρατεύματα στη χώρα ώστε μαζί με τους συμμάχους του (ΝΑΤΟ και γειτονικές χώρες) να συντρίψει την Αλ Κάϊντα, το ΙΣΙΣ και να αποτρέψει τους Ταλιμπάν από το να ελέγχουν όλη τη χώρα.

Το Υπουργικό Συμβούλιο του Τραμπ είναι γεμάτο στρατηγούς: Υπουργός Άμυνας είναι ο πρώην στρατηγός των πεζοναυτών Τζέϊμς Μάτις. Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας είναι ο στρατηγός Χ. Μακμάστερ. Κορυφαίος στρατιωτικός σύμβουλος του Τραμπ και αρχηγός του Επιτελείου των στρατιωτικών δυνάμεων είναι ο στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ. Αρχηγός του Προσωπικού του Τραμπ είναι τώρα ο στρατηγός Τζον Κέλι του οποίου ο γιός σκοτώθηκε στο Αφγανιστάν. Όλοι αυτοί πολέμησαν στο Αφγανιστάν και τώρα θέλουν να πάρουν εκδίκηση.  

Στην ομιλία του τη Δευτέρα (21/8) ο Τραμπ τόνισε ότι ο πόλεμος στο Ιράκ δεν ήταν λάθος. Λάθος ήταν, είπε, η απόφαση των ΕΠΑ να αποχωρήσουν από το Ιράκ το 2011. Ζήτησε ομοψυχία από τον αμερικανικό λαό σ’ αυτή τη νέα επίθεση που προετοιμάζει στο Αφγανιστάν, με πατριωτικά ψέμματα και ιδεολογήματα.

Όποιος/α αντιταχτεί σ’ αυτή τη νέα εισβολή στο Αφγανιστάν, και θα είναι εκατομμύρια μέσα στις ΕΠΑ, θα κηρυχτεί προδότης. Η απόφαση του Τραμπ για το Αφγανιστάν θα αναπτύξει τις επαναστατικές ταξικές συγκρούσεις και ταξικό πόλεμο στις ΕΠΑ.

Από την κυβέρνηση του Αφγανιστάν ο Τραμπ ζήτησε να αναλάβει περισσότερα πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά βάρη. Ο Τραμπ κατηγόρησε το Πακιστάν ότι στα εδάφη του βρίσκουν καταφύγιο οι Ταλιμπάν και άλλοι τζιχαντιστές. Κάλεσε για περισσότερη συνεργασία ΕΠΑ – Πακιστάν. Από την Ινδία ο Τραμπ ζήτησε περισσότερη οικονομική υποστήριξη καθώς «κερδίζει πολλά από τις εμπορικές συναλλαγές με τις ΕΠΑ». Από το ΝΑΤΟ ο Τραμπ ζήτησε επίσης περισσότερα στρατεύματα και οικονομική υποστήριξη.

Υπολογίζεται ότι στο Αφγανιστάν υπάρχει ορυχτός πλούτος αξίας $3 τρισεκατομμυρίων που θέλουν να αρπάξουν οι ΕΠΑ. «Θα συμμετέχουμε στην οικονομική ανάπτυξη [στο Αφγανιστάν] για [να πληρωθεί] το κόστος του πολέμου», είπε ο Τραμπ.

Αν και απειλεί τους Ταλιμπάν όπως την Αλ Κάϊντα και το ΙΣΙΣ, ο Τραμπ είναι έτοιμος για μια συνεννόηση και μια αφγανική κυβέρνηση που θα περιλαμβάνει τους Ταλιμπάν. Αλλά για την πλουτοκρατία των ΕΠΑ, όπως εκφράστηκε σε δημοσιεύματα στα αμερικανικά ΜΜΕ, το πολεμικό σχέδιο του Τραμπ δεν είναι καν σχέδιο. Τόνισαν ότι αυτό που χρειάζεται είναι μια άμεση πολιτική συμμαχία με τους Ταλιμπάν.

Τις τελευταίες βδομάδες ο Τραμπ απειλεί με πολέμους και επεμβάσεις όλων των ειδών τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν τη Βενεζουέλα και τώρα προετοιμάζει νέο πόλεμο στο Αφγανιστάν για να ληστέψει τη χώρα. Αλλά και η αμερικανική άρχουσα τάξη και οι σύμμαχοι του Τραμπ στο ΝΑΤΟ είναι εντελώς διχασμένοι.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση και η αποτυχία των καπιταλιστών να την επιλύσουν, σπρώχνει τις ΕΠΑ και τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στον πόλεμο για να αρπάξουν ότι μπορούν και να αποφευχθεί ένα νέο τρισχειρότερο τραπεζικό κραχ.

alamy photo caracas-v6th-may-2017-women-sympathizers

Από μαζική διαδήλωση στις 6/5/17 στο Καράκας υπέρ της κυβέρνησης Μαδούρο. Φωτό alamy.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ:

Προχτές, Τετάρτη 23/8, ο Αντιπρόεδρος των ΕΠΑ Μάϊκ Πενς υποσχέθηκε ότι οι ΕΠΑ θα χρησιμοποιήσουν την οικονομική και διπλωματική τους δύναμη για να πραγματοποιηθούν «ελεύθερες εκλογές» στη Βενεζουέλα. Ο Πενς, σύμφωνα με το πραχτορείο Τύπου Ασοσιέϊτετ Πρες, μίλησε σε περίπου 300 Βενεζουελανούς σε μια εκκλησία στο Ντοράλ της Φλόριντα, και τόνισε ότι «η κατάρρευση της Βενεζουέλας θα απειλήσει όλους που θεωρούν το δυτικό ημισφαίριο σπίτι τους».

Για να νικήσουν οι ΕΠΑ στη Βενεζουέλα απαιτείται κάτι παραπάνω από λόγια καθώς το αριστερό στρατιωτικό καθεστώς του Μαδούρο υποστηρίζεται από εκατομμύρια εργάτες και νεολαία. Η ομιλία του Πενς πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες μετά από τη συνέντευξη Τύπου του Τραμπ όπου είπε ότι «μια στρατιωτική επιχείρηση, είναι σίγουρα κάτι που μπορούμε να κάνουμε» στη Βενεζουέλα.

Στην ομιλία του ο Πενς ανάφερε ότι η Βενεζουέλα «προχώρησε από την ευημερία στη φτώχεια, προς τη διχτατορία, όχι προς τη δημοκρατία, προς την καταπίεση όχι προς την ελευθερία». Την ώρα που η αμερικανική άρχουσα τάξη είναι βαθιά διχασμένη και οι εργαζόμενοι πιστεύουν ότι ο αμερικανικός καπιταλισμός τους πρόδωσε και ξεπούλησε τις θέσεις εργασίας, με τη νεολαία να βγαίνει μαζικά στους δρόμους των πόλεων και να συγκρούεται με τους δολοφόνους νεοφασίστες, ο Πενς κάνει διάλεξη για δημοκρατία στη Βενεζουέλα!

Οι ομιλίες Τραμπ και Πενς είναι περιγραφές της πολιτικής της άρχουσας τάξης των ΕΠΑ για τον κόσμο: πόλεμος για να αρπάξουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του πλανήτη για να επιβιώσει ο ιμπεριαλισμός και να περιοριστούν οι αντιδράσεις της εργατικής τάξης στις ΕΠΑ ενάντια στη λιτότητα και ανεργία.

Στόχος των Τραμπ-Πενς είναι τα πετρέλαια της Βενεζουέλας. Θεωρούν ότι τώρα είναι η ευκαιρία επίθεσης στη Βενεζουέλα καθώς η χώρα έχει υπονομευτεί και αποδυναμωθεί από τη μείωση των τιμών του πετρελαίου (η Βενεζουέλα είναι μια από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο). Όμως η δεξιά αντιπολίτευση, παρά τη βία, δεν είναι τόσο δυνατή για να ανατρέψει τον Μαδούρο. Αν τα σχέδια ΕΠΑ και δεξιάς αντιπολίτευσης αποτύχουν και η Βενεζουέλα αρχίσει να σταθεροποιείται και ορθοπηδά, αυτό θα είναι ένα τεράστιο πλήγμα ενάντια στις ΕΠΑ και στις συνομωσίες και επεμβάσεις στη Νότια Αμερική.

Ο Πορτογάλλος ΓΓ των Ενωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι οι λατινοαμερικανικές χώρες πρέπει να διαφυλαχτούν από εξωτερικές επεμβάσεις. Ο Γκουτέρες γνωρίζει ότι μετά από μια στρατιωτική επέμβαση στη Βενζουέλα, θα ακολουθήσουν επεμβάσεις σ’ όλη τη Λατική Αμερική από τις ΕΠΑ.

Η Βενεζουέλα υποφέρει τα τελευταία δυο χρόνια από μια μεγάλη κρίση με ελλείψεις τροφών και φαρμάκων και υψηλό πληθωρισμό, αποτέλεσμα της κατάρρευσης των διεθνών τιμών πετρελαίου.

Ο Μαδούρο γενναία υποστηρίζει τη χώρα του ενάντια στις απειλές των ΕΠΑ και δήλωσε ότι η Αμερική θα έχει 15 φορές περισσότερες δυσκολίες στη Βενεζουέλα απ’ ότι αντιμετώπισε στο Βιέτ-ναμ. Αν οι ΕΠΑ επιτεθούν στη Βενεζουέλα θα υπάρξει τεράστια αντίσταση και εκατομμύρια εργαζόμενοι και νεολαία θα διαδηλώσουν στις ΕΠΑ και σ’ όλο τον κόσμο υποστηρίζοντας το λαό της Βενεζουέλας.

Δεν είναι ο Μαδούρο ή όποιο άλλο αντι-ιμπεριαλιστικό καθεστώς που βαδίζει από την ευημερία στη φτώχεια, αλλά ο καπιταλισμός και ο ιμπεριαλισμός που οδηγεί όλο τον πλανήτη στη βάρβαρη λιτότητα, ανεργία, φτώχεια, οικολογική καταστροφή και πολέμους καθώς η παγκόσμια οικονομική κρίση βαθαίνει.

Μια είναι η λύση: η νίκη της παγκόσμιας σοσιαλιστικής επανάστασης για την ανατροπή του ιμπεριαλισμού και την αντικαταστασή του από τη σχεδιασμένη οικονομία του σοσιαλισμού. –    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s