► ΜΑΖΙΚΕΣ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΠΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΜΠ

ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΡΑΜΠ ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΕΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΧΕΡΟΤΕΡΕΥΕΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ

Η οργή ενάντια στη δολοφονία της 32χρονης Χέδερ Χέγιερ το περασμένο Σάββατο, όταν ο νεοναζί Τζέϊμς Φιλντ οδήγησε το αυτοκίνητο του ενάντια σε αντιφασιστική διαδήλωση στην πόλη Σαρλότβιλ της Βιρτζίνια, έβγαλε στους δρόμους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους και νεολαία στις μεγαλύτερες πόλεις των ΕΠΑ τις περασμένες μέρες, με συνθήματα ενάντια στην Κου-Κλουξ-Κλαν και τους νεοναζί αλλά και ενάντια στον Πρόεδρο των ΕΠΑ Τραμπ.

Sunday 13-8 NY Joe Penney

Φωτό από τη διαδήλωση στη Νέα Υόρκη την Κυριακή. Φωτό Joe Penney.

Ο Τραμπ και το Ρεπουμπλικάνικο Κόμμα, βρίσκονται σε διαρκή υποχώρηση καθώς οι διαδηλώσεις των Αμερικανών και Αμερικανίδων τους θεωρούν το κατεστημένο πολιτικό σύστημα, που ανέχεται ή υποδαυλίζει του νεοναζί, ως υπεύθυνους του ρατσισμού, της φτώχειας, της λιτότητας και της υψηλής ανεργίας των νέων ιδιαίτερα των μαύρων.

Αυτές οι διαδηλώσεις δεν είναι απλά αντιφασιστικές διαμαρτυρίες, αλλά ενοποιούν την ταξική και αντιρατσιστική πάλη ενάντια στον Τραμπ και το καπιταλιστικό σύστημα. Εκφράζουν την αγωνιστικότητα και επαναστατικότητα της εργατικής τάξης και νεολαίας που ξεκίνησε με την υποστήριξη στον γερουσιαστή Σόντερς ενάντια στην Κλίντον, και στις μαζικές διαδηλώσεις μόλις εκλέχτηκε ο Τραμπ.

Η δολοφονία της Χέγιερ αποκάλυψε τις τρομοκρατικές μεθόδους των νεοναζί που αντιγράφουν τους τζιχαντιστές. 19 άλλοι διαδηλωτές τραυματίστηκαν στην επίθεση του νεοναζί.

Η Χέγιερ εργαζόταν ως νομική σύμβουλος σε δικηγορικό γραφείο και ήταν μέλος των Βιομηχανικών Εργατών του Κόσμου, της ιστορικής συνδικαλιστικής ένωσης   

Chicago - Joshua Lott

Φωτό από τη διαδήλωση στο Σικάγο. Φωτό Joshua Lott.

Οι Αμερικανοί ρατσιστές προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα μαζικό ρατσιστικό κίνημα με τίτλο Ενώστε τη Δεξιά από τις διάφορες ομάδες νεοναζί, Κου-Κλουξ-Κλαν, αλτ-ράϊτ (εναλλαχτική δεξιά) κ.α. Ως βάση της ένωσης όλων των ρατσιστών προβάλλουν την αντίσταση στην απομάκρυνση από δημόσιους χώρους αγαλμάτων και μνημείων ρατσιστών. Οι απομακρύνσεις των αγαλμάτων ρατσιστών άρχισε από τα τέλη του προηγούμενου αιώνα με τον αγώνα των μαύρων αγωνιστών για πολιτικά δικαιώματα.

Ουσιαστικός σκοπός των ρατσιστών – και στην Ελλάδα της Χρυσής Αυγής κ.α. – είναι ο αποπροσανατολισμός, ο διχασμός και η διαίρεση της εργατικής τάξης και νεολαίας, ώστε να περιορίζεται ο αγώνας των εργαζομένων ενάντια στη λιτότητα και τα διχτατορικά μέτρα που επιβάλουν οι Βρυξέλλες στην Ευρώπη και ο Τραμπ στις ΕΠΑ.

Οι διαδηλώσεις έσπρωξαν στη γωνία τον Τραμπ και τα τσιράκια του. Ο Τραμπ όλη την προηγούμενη βδομάδα απειλούσε τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν με πόλεμο και οι δηλώσεις του είχαν αποτέλεσμα το κατρακύλισμα των χρηματιστηρίων σε ΕΠΑ και Ευρώπη. Την προηγούμενη Παρασκευή, μετά από πίεση των χρηματιστών αλλά και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, το βούλωσε αλλά άρχισε να κοκορεύται ότι ετοιμάζει στρατιωτική επίθεση ενάντια στη Βενεζουέλα που είναι «πιο κοντά»!

Όλη τη Νότια Αμερική οι γρίνγκος ιμπεριαλιστές τη θεωρούν χτήμα τους. Τα συνταγματικά πραξικοπήματα στην Αργεντινή, Βραζίλια κ.α. ανάτρεψαν τις εκλεγμένες αριστερές κυβερνήσεις που είχαν αντισταθεί στις ΕΠΑ και είχαν στραφεί στη Ρωσία και Κίνα υποστηρίζοντας την πολιτική και οικονομική συμμαχία των BRICS (Βραζιλία, Κίνα, Ινδία, Ρωσία, Ν. Αφρική).

Οι αντιρατιστικές αντι-Τραμπ διαδηλώσεις στις ΕΠΑ είναι μέρος της αντίστασης της παγκόσμιας εργατικής τάξης στη λιτότητα, την ανεργία και φτώχεια, και ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Είναι μέρος της παγκόσμιας επανάστασης που αναπτύσεται για την ανατροπή του καπιταλισμού. Το καθεστώς Τραμπ στις ΕΠΑ, καθώς συγκρούεται ακόμη και με τους πρώην συμμάχους του στο ΝΑΤΟ, βαδίζει σε φουρτούνες καθώς η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν μπορεί να επιλυθεί και ο Τραμπ βλέπει διέξοδο στους πολέμους.-

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s