► ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΓΚΡΕΝΦΕΛ! ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΣΤΕ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΔΡΑΣΗΣ, ΟΡΓΑΝΩΣΤΕ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ! ΑΝΑΤΡΕΨΤΕ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ!

► Σημερινό  (Σάββατο 29 Ιούλη 2017) κύριο άρθρο της βρετανικής καθημερινής εφημερίδας Νιούσλάϊν (News Line) του Επαναστατικού Κόμματος των Εργατών (WRP), τμήματος της Διεθνούς Επιτροπής της 4ης Διεθνούς. Πηγή: https://www.wrp.org.uk/news/13494

Grenfell-Tower-fire

Η κόλαση της πυρκαγιάς στο Γκρένφελ Τάουερ όπου διέμεναν εργατικές οικογένειες. Φωτό Vox Politicus

Η φρίκη που ένιωσαν εκατομμύρια άνθρωποι μετά την πυρκαγιά στην πολυκατοικία 24 ορόφων Γκρένφελ Τάουερ (Grenfell Tower) στο Λονδίνο (14 Ιούνη), που πήρε τις ζωές τόσο πολλών αντρών, γυναικών και παιδιών, μεταμορφώθηκε σε οργή στις μετέπειτα ώρες και ημέρες καθώς έγινε γνωστό ότι η καταστροφή εύκολα μπορούσε να αποτραπεί.  

Περικοπές στην πυροσβεστική υπηρεσία, η άρνηση της κυβέρνησης να επιβάλει τις προτάσεις για εγκατάσταση αυτόματης εκροής νερού σ’ όλες τις πολυόροφες πολυκατοικίες, και η χρήση φτηνών εύκλεκτων υλικών στην εξωτερική επένδυση και στην μόνωση των χτιρίων, όλα αυτά συντέλεσαν στην καταστροφή του Γκρένφελ Τάουερ.

Όπως ο καθένας ξέρει, το Γκρένφελ δεν ήταν ένα ατύχημα που μπορούσε να συμβεί, αλλά το άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής τής κυβέρνησης και της άρχουσας τάξης που εκμεταλλεύονται την εργατική τάξη για να βγάλουν τα κέρδη τους, που ακύρωσαν τις διατάξεις για ασφαλές οικοδομικές κατασκευές για να βγάλουν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη.

Τώρα ξέρουμε ότι υπάρχουν κι άλλα Γκρένφελ έτοιμα για πυρκαγιά σε πολυκατοικίες σ’ όλη τη Βρετανία. 181 πολυόροφες πολυκατοικίες σε 51 δήμους δεν πέρασαν τους ελέγχους πυρκαγιάς στις εξωτερικές επενδύσεις τους. Τώρα βρίσκουν ότι ακόμα 60 πολυόροφες πολυκατοικίες δεν πέρασαν το νέο έλεγχο πυρκαγιάς, συμπεριλαμβανομένων 9 δημοτικών πολυόροφων πολυκατοικιών στο Σάλφορντ (βόρεια Αγγλία). Αυτές οι 9 οικοδομήθηκαν στη δεκαετία του 1960 και πρόσφατα επενδύθηκαν με γυαλιστερά χρωματιστά υλικά και μονώσεις για να “μειωθούν οι λογαριασμοί ενέργειας”. Αλλά δημιουργήθηκαν 9 ενδεχόμενες παγίδες θανάτου.

Η αστυνομία που διερευνά την πυρκαγιά στο Γκρένφελ τώρα λέει ότι έχει “εύλογα στοιχεία” να υποψιάζεται ότι συλλογική ανθρωποκτονία από αμέλεια “μπορεί να έχει διαπραχτεί”.

Αυτό σημαίνει ότι οι υψηλόβαθμοι διευθυντές του δήμου και του οργανισμού διαχείρισης ενοικιαστών υπεύθυνοι για το Γκρένφελ, μπορεί να “εξεταστούν προειδοποιητικά”. Οργανισμοί που θα κριθούν ένοχοι συλλογικής ανθρωποκτονίας από αμέλεια μπορεί να τους επιβληθεί “απεριόριστο πρόστιμο”.

Αλλά ο David Lammy, βουλευτής του Εργατικού Κόμματος στο Τότεναμ (βόρειο Λονδίνο), η φίλη του οποίου Khadija Saye πέθανε στην πυρκαγιά, δήλωσε ότι η τιμωρία για συλλογική ανθρωποκτονία από αμέλεια, ένα πρόστιμο, δεν “αντιπροσωπεύει δικαιοσύνη για τα θύματα του Γκρένφελ και τις οικογένειες τους”. Επίσης δήλωσε ότι: “Βαριά αμέλεια στη συλλογική ανθρωποκτονία τιμωρείται με φυλάκιση και ελπίζω ότι η αστυνομία και το CPS (εισαγγελία) ερευνούν κατηγορίες για ανθρωποκτονία ως αποτέλεσμα βαριάς αμέλειας”.

Economist

Μια από τις πολλές διαδηλώσεις στο Λονδίνο και στη Βρετανία που απαιτούν δικαιοσύνη για τα θύματα της πυρκαγιάς στο Γκρένφελ Τάουερ. Φωτό The Economist

Η κλίμακα του εγκλήματος απαιτεί ότι οι υπαίτιοι πρέπει να δικαστούν για φόνο. Ο ζωντανός εφιάλτης μανάδων να πετούν τα παιδιά τους από το παράθυρο σε μια απελπισμένη προσπάθεια να τα σώσουν, έχει καταγραφεί ανεξίτηλα στη συνείδηση του πληθυσμού.

Ο ταξικός διαχωρισμός στο δήμο Κένσινγκτον και Τσέλσι (όπου βρίσκεται το Γκρένφελ) είναι ιδιαίτερα έντονος καθώς εργατικές οικογένειες ζουν σε κακά σπίτια, παγίδες θανάτου, γιατί ο δήμος και οι εργολάβοι είναι πολύ αδιάφοροι και πολύ άπληστοι να τα καταστήσουν ασφαλή.

Στο εδώλιο είναι και το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που αποτελεί την πηγή της μανιασμένης πορείας για κέρδη με οποιοδήποτε κόστος από την εργατική τάξη. Ο καθένας ξέρει ότι αυτό το σύστημα βγάζει τα κέρδη του από την υπερεκμετάλλευση της εργατικής τάξης, από την εποχή της εργάσιμης ημέρας των 18 ωρών του 19ου αιώνα – και των Μαρτύρων του Τόλπαντλ [αγωνιστές συνδικαλιστές που εξορίστηκαν] -, ως τους σημερινούς εργαζόμενους με συμβόλαια μηδενικών ωρών και των αντι-συνδικαλιστικών νόμων του 21ου αιώνα.  

Είναι αυτός ο αγώνας δρόμου για κέρδη που οδήγησε στην κόλαση του Γκρένφελ Τάουερ. Ο καπιταλισμός είναι τώρα στο εδώλιο και καταδικάστηκε ως ένοχος. Η τμωρία πρέπει να πραγματωθεί σπό την εργατική τάξη και τα εργατικά συνδικάτα. Η απάντηση στην πυρκαγιά Γκρένφελ είναι να πεταχτεί στα σκουπίδα ο δήμος των Τόρις Κένσινγκτον και Τσέλσι και να συγκροτηθεί ένα Συμβούλιο Δράσης από ενοίκους, συνδικάτα και νεολαία στο Κένσινγκτον και Τσέλσι που θα στεγάσουν μόνιμα αυτούς που επιβίωσαν της κόλασης με τα εκατομμύρια λίρες που μαζεύτηκαν από τις δωρεές των εργαζομένων.

Σ’ όλες τις περιοχές που απειλούνται με πυρκαγιά, Συμβούλια Δράσης πρέπει να συγκροτηθούν για να διευθύνουν την κατάσταση κρίσης και για να κινητοποιήσουν τα εκατομμύρια των εργαζομένων σε γενική απεργία για την ανατροπή των Τόρις και την εγκαθίδρυση κυβέρνησης εργαζομένων και σοσιαλισμού.

Αυτός είναι ο μόνος δρόμος μπροστά. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι υπαίτιοι της κόλασης του Γκρένφελ και όλων των διώξεων ενάντια στην εργατική τάξη.-

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s