► ΕΡΓΑΤΟ-ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ, ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΘΕΣΜΩΝ! ► ΕΕ ΚΑΙ ΔΝΤ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ!

ΤΑ ΤΡΑΚΤΕΡ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΠΑΝΤΟΥ! ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΜΕ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ!  

intime

Πορεία τρακτέρ το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.

Τα τρακτέρ παραμένουν στα μπλόκα των αυτοκινητόδρομων ενώ η κυβέρνηση Τσίπρα προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ των διαταγών και διαφορών των επικυρίαρχων ΕΕ και ΔΝΤ.

Στα μπλόκα οι αγρότες αποφάσισαν συνέχιση του αγώνα για τη δικαίωση των αιτημάτων τους και διαδηλώσεις στις πόλεις. Το μπλόκο της Νίκαιας Θεσσαλίας αποφάσισε διαδήλωση στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη 14 Φλεβάρη. Πορείες αγροτών προγραμματίστηκαν γι’ αυτή τη βδομάδα σε Άργος, Ηράκλειο και αλλού.

Αλλά οι ηγεσίες των αγροτών κρατούν τα μπλόκα και τις κινητοποιήσεις σε επίπεδο διαμαρτυρίας ενώ είναι σ’ όλους και όλες φανερό ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο, ότι η ΕΕ – ΔΝΤ και Τσίπρας στόχο έχουν την εξαφάνιση των αγροτών, ο στόχος όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων.

Σ’ αυτές τις συνθήκες ο αγώνας των αγροτών δεν μπορεί παρά να είναι μετωπικός ανοιχτός αγώνας για τη συντριβή των μνημονίων και την ανατροπή της κυβέρνησης Θεσμών-Τσίπρα. Για τη νίκη αυτής της πάλης απαιτείται εργατο-αγροτικό ενιαίο μέτωπο με μπλόκα και καταλήψεις σε δρόμους και πόλεις, με οργάνωση Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας. 

Η χειροτέρευση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού το τελευταίο διάστημα (συνεχής άνοδος του δημόσιου χρέους στις ευρωπαϊκές χώρες, τραπεζική κρίση στην Ιταλία, διαρκής αύξηση της φούσκας των τραπεζών–επιχειρήσεων, μείωση του ΑΕΠ της Κίνας κ.α.) έχει ανατρέψει τους υπολογισμούς του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ εδώ και ένα χρόνο προειδοποιεί ότι η κρίση βαθαίνει και χρειάζονται “μέτρα”. Στην ΕΕ νομίζουν ότι μπορούν να επιβιώσουν με τη συνεχή παροχή ρευστού από την ΕΚΤ προς τις κεντρικές τράπεζες των κρατών της ευροζώνης,  με το  πρόγραμμα “ποσοτικής χαλάρωσης”, πλασματικό ηλεκτρονικό χρήμα, αλλά ήδη η Γερμανία έχει αρχίσει να ανησυχεί γι’ αυτή τη στρατηγική που έχει τερματιστεί στις ΕΠΑ εδώ και δυο χρόνια.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το πανό των εργατών τσιμεντοβιομηχανίας στην απεργιακή πορεία της 8ης Δεκέμβρη 2016. Ενάντια στις απολύσεις πρέπει να χτίσουν νέα ηγεσία στο συνδικάτο και να αγωνιστούν με καταλήψεις. Φωτό Ε.Α.

Είναι αυτή η άλυτη επιθανάτια παγκόσμια οικονομική κρίση του καπιταλισμού, που συνεχώς επιδεινώνεται, που σπρώχνει όλες τις οικονομίες του κόσμου προς την κόλαση, ακόμη και τη γερμανική, παρά το τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα που όμως υπονομεύεται από την κολοσσιαία φούσκα χρέους της Ντόϊτσε Μπανκ, που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού όσο και οι ιταλικές χρεοκοπημένες τράπεζες.

Σ΄αυτές τις συνθήκες το ΔΝΤ θεωρεί ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι “μη-βιώσιμο” (320 δισ. ευρό, 179% του ΑΕΠ σύμφωνα με το ΔΝΤ), και η χρεοκοπημένη ελληνική οικονομία δεν μπορεί να πληρώνει τις δόσεις (10 δισ. ευρό τον Ιούνη, άλλα 10 δισ, ευρό περίπου στο τέλος του 2017). Η μόνη λύση για το ΔΝΤ είναι περισσότερη λιτότητα (συγκεκριμένα ζητά: άμεσα μαζικές απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις, μειώσεις μισθών-συντάξεων, μείωση του αφορολόγητου και περισσότερους φόρους σε εργαζόμενους και αγρότες), δηλαδή ένα νέο τέταρτο μνημόνιο με ταυτόχρονο δανεισμό για το 2018 αλλά και μεγάλο κούρεμα του χρέους, δηλαδή κούρεμα των δανεικών προς την Ελλάδα από τις χώρες και τις τράπεζες των χωρών του ευρό. Στο κούρεμα είναι πλήρως αντίθετη η σημερινή ηγεσία της ΕΕ και η Γερμανία.

Σκοπός του ΔΝΤ και της Λαγκάρντ είναι να τονίσει ότι η μη-βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αποτελεί μια τοξική βόμβα μέσα στην ευροζώνη. Το ΔΝΤ ουσιαστικά προειδοποιεί ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να “εξυπηρετήσει” το χρέος – να πληρώσει τις δόσεις – με αποτέλεσμα κίνδυνο κατάρρευσης όλης της ευροζώνης!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το πανό της ΠΟΣΠΕΡΤ σε απεργιακή πορεία. Φωτό Ε.Α.

Το Brexit και η οικονομική επίθεση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης του Τραμπ ενάντια στην ΕΕ και στην Κίνα, έχει συνταράξει το παγκόσμιο τραπεζικό και εμπορικό σύστημα. Η ΕΕ δεν αντιμετωπίζει μόνο την παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά και την οξύτατη πολιτική κρίση από δεξιά (φασίστες-ρατσιστές-εθνικιστές) και από αριστερά (εργαζόμενοι-αγρότες-νεολαία) ενάντια στο ευρό και στη διχτατορία των Βρυξελών.

Οι αναταραχές αντανακλώνται και στα απίστευτα πάνω-κάτω στις προεδρικές υποψηφιότητες της Δεξιάς και των σοσιαλιστών στη Γαλλία (εκλογές Απρίλη και Μάη). Η άρνηση των υποψηφίων του σοσιαλιστικού κόμματος Αμόν και του Κινήματος Ανυπακοής (Αριστερό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα κ.α.) Μπελανσό να υποστηρίξουν την έξοδο από ευρό και ΕΕ, έχει ανοίξει την πόρτα της εξουσίας στην Λεπέν του Εθνικού Μετώπου φασιστών-ρατσιστών που ζήτησε έξοδο από το ευρό και δημοψήφισμα για French-exit.   

Η κυβέρνηση Τσίπρα και ο Μητσοτάκης θα υποταχτούν σ’ όλες τις διαταγές που θα συμφωνήσουν για την αποικία Ελλάδα οι επικυρίαρχοι ΔΝΤ και ΕΕ. Οι εργαζόμενοι και οι αγρότες δεν πρέπει να έχουν καμιά ψευδαίσθηση.  Αυτό που επίμονα ζητά ο Τσίπρας είναι να μπει και η Ελλάδα στο “πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης” της ΕΚΤ για να πληρώνει με το ηλεκτρονικό χρήμα τις δόσεις και να μην χρεοκοπήσει.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Από την  πορεία 2016 της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Η νεολαία και οι φοιτητές πρέπει σήμερα να πρωταγωνιστήσουν στην εξέγερση για τη συντριβή μνημονίων και καπιταλισμού! Φωτό Ε.Α.

Ο Τσίπρας, ή μια “οικουμενική κυβέρνηση”, θα υπογράψουν και νέο μνημόνιο και αυτό σημαίνει μια τρομαχτική επίθεση βίας και διχτατορικής διακυβέρνησης ώστε να επιβληθούν τα νέα καταστροφικά μέτρα στους εργαζόμενους, νεολαία, μικροεπαγγελματίες  και αγρότες.

Το καθήκον σήμερα της εργατικής τάξης, της νεολαίας και των αγροτών είναι η συγκρότηση ενιαίου μετώπου ενάντια σ’ αυτές τις συνωμοσίες των επικυρίαρχων με τον Τσίπρα και τον Μητσοτάκη. Για τη συντριβή όλων των μνημονίων, για την ανατροπή του Τσίπρα με Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας και μπλόκα-καταλήψεις, για μια σοσιαλιστική κυβέρνηση εργατών και αγροτών που θα εθνικοποιήσει τις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις με έλεγχο των εργαζομένων, θα διαγράψει το δημόσιο χρέος και τα χρέη των οικογενειών και θα αποχωρήσει από ΕΕ, ευρό και ΝΑΤΟ.

Γι’ αυτό το πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, χρειάζεται το επαναστατικό μαρξιστικό κόμμα των εργαζομένων που πρέπει άμεσα να ιδρυθεί και χτιστεί από τους πρωτοπόρους αγωνιστές, για να οργανώσει και κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις για την ανατροπή μνημονίων και καπιταλισμού . –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s