► ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ – ΣΑΒΒΑΤΟ 14/1: ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ “ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ” ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 14/1, 12 μεσημέρι, πλατεία Σουρμένων:

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΩΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ.

ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ!

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΑ ΤΑΞΙΚΑ ΜΑΣ ΑΔΕΛΦΙΑ!

ΑΜΕΣΗ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΡΙΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το πανό του Συντονισμού για το προσφυγικό-μεταναστευτικό που αναρτήθηκε σήμερα Πέμπτη βράδυ στην είσοδο του Υπουργείου Εσωτερικών. Φωτό Ε. Α.

Πάνω από 70 εργαζόμενοι, άνεργοι, νεολαία και συνδικαλιστές συμμετείχαν σήμερα Πέμπτη βράδυ στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εσωτερικών (πλ. Κλαυθμώνος Αθήνα), ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης προς τους μετανάστες σε συνθήκες παγετού που επικρατούν στα νησιά και στη χώρα.

Στη συγκέντρωση διανεμήθηκε η προκήρυξη του Συντονισμού (δες προηγούμενη ανάρτηση για το πλήρες κείμενο).

Στις 29 Δεκέμβρη σε συνέντευξη Τύπου ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Μουζάλας ανακοίνωσε την κατασκευή και άλλων στρατοπέδων συγκέντρωσης («χώροι κράτησης») για τους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά. Το σχέδιο ΕΕ-Κυβέρνησης είναι να φυλακίσουν όλους τους πρόσφυγες και με πλοία να τους απελάσουν στην Τουρκία. Ήδη η Frontex της ΕΕ με προκήρυξη ζητά να ναυλώσει τρία πλοία για τα επόμενα 2 χρόνια για απελάσεις προσφύγων από Λέσβο, Χίο και Κω.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Από τη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εσωτερικών, Φωτό Ε. Α.

► ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ 12/1/17.

«Οι πρόσφυγες, παγιδευμένοι από τις απάνθρωπες πολιτικές της Ε.Ε., κινδυνεύουν να παγώσουν μέχρι θανάτου στα ελληνικά νησιά εν μέσω του χιονιά.

Από την υιοθέτηση της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας τον περασμένο Μάρτιο έως και σήμερα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν «αποθηκεύσει» τους αιτούντες άσυλο στα ελληνικά νησιά, με σκοπό να τους στείλουν πίσω στην Τουρκία, θεωρώντας εσφαλμένα ότι τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων θα γίνουν σεβαστά στη γειτονική χώρα. Όμως, οι επιστροφές δεν συνέβησαν με τον τρόπο που οι ηγέτες ανέμεναν, με αποτέλεσμα υπερπληθυσμό, αυξανόμενη αγωνία και χαμένες ελπίδες.

«Οι σοκαριστικές εικόνες ανδρών, γυναικών και παιδιών που επιβιώνουν σε σκηνές σκεπασμένες από χιόνι, σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός, αποτελούν μαύρη κηλίδα στη συλλογική μας συνείδηση και αποτυπώνουν το ανθρώπινο κόστος της συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε και της Τουρκίας. Η αποστολή της Διεθνούς Αμνηστίας στα ελληνικά νησιά τον Δεκέμβριο έδειξε ότι οι σημερινές άθλιες συνθήκες θα έπρεπε να είχαν προβλεφθεί και να είχαν ληφθεί μέτρα για την αποφυγή τους», ανέφερε η Λία Γώγου, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα.

diethnis_amnistia

Πρόσφατη φωτό της Διεθνούς Αμνηστίας από στρατόπεδο προσφύγων σε ελληνικό νησί.

Αυτή τη στιγμή, και σε αυτές τις θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, ζωές ανθρώπων βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο. Για το λόγο αυτό, το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας ζητεί από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker και τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να αναλάβουν άμεσα δράση και, πιο συγκεκριμένα, να θέσουν ως ύψιστη προτεραιότητά τους τις ανθρώπινες ζωές και να συνεργαστούν με τις άλλες κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. για να μεταφερθούν οι πρόσφυγες εκτός των ελληνικών νησιών και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Συγκεκριμένα, η Διεθνής Αμνηστία καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να διασφαλίσουν ότι:

  • Οι παγιδευμένοι στα ελληνικά νησιά αιτούντες άσυλο θα μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα για να καταγραφούν, θα τους εξασφαλισθεί κατάλληλη υποδοχή και θα εξετασθούν οι αιτήσεις ασύλου τους, με σκοπό τη μετεγκατάστασή τους σε άλλες χώρες της Ε.Ε.
  • Κατόπιν συντονισμένων προσπαθειών, η Ελλάδα θα παράσχει αξιοπρεπείς εγκαταστάσεις υποδοχής και ότι οι αιτήσεις ασύλου θα καταγράφονται και θα εξετάζονται δεόντως.» –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s