► ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΠΙΣΩ ΟΛΑ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΑΠΟ ΜΙΣΘΟΥΣ-ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ-ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ!

► ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΕΕ και ΔΝΤ, ΟΧΙ ΣΤΑ «ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ»!

► ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΣΙΠΡΑ!

%ce%bb2

Από τη μαζική διαδήλωση συνταξιούχων την Πέμπτη στην Αθήνα. Φωτό Μάριος Λώλος.

Εξοργίστηκαν οι επικυρίαρχοι της Ελλάδας Μέρκελ, Σόϊμπλε και Σια στις Βρυξέλες με την απόφαση του Τσίπρα να δώσει ένα «ειδικό βοήθημα»-ψίχουλα στους συνταξιούχους και να αναστείλει την εφαρμογή των υψηλών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Πρόκειται για «μονομερή» ενέργεια της Ελλάδας, είπαν οι δανειστές-«θεσμοί», που δεν είχε συζητηθεί πρώτα με εμάς!

Και για τιμωρία, μετά από νεύμα της Γερμανίας, ο ESM  (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) πάγωσε τις αποφάσεις που είχαν αποφασιστεί στο Γιουρογκρούπ στις 5/12 για δήθεν «ελάφρυνση του χρέους», ουσιαστικά επέχταση της αποπληρωμής μέχρι το 2060!

Η διακήρυξη ότι όλες οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ να έχουν το ΟΚ από τα όργανα της ΕΕ και τους «θεσμούς» είναι μια κυνική ομολογία της πλήρους υποτέλειας της Ελλάδας στην ΕΕ, του καθεστώτος αποικίας που έχει επιβληθεί με τα διαδοχικά μνημόνια, το τελευταίο με ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΗ υπογραφή του Τσίπρα σε αντίθεση με το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος.  

%ce%bb1

Από την πορεία στην Αθήνα των συνταξιούχων την περασμένη Πέμπτη. Φωτό Μάριος Λώλος.

Ο Τσίπρας είχε ΠΛΗΡΗ ΓΝΩΣΗ αυτής της κατάστασης και ήξερε πολύ καλά ότι έπρεπε πρώτα να «συνεννοηθεί» με τους «θεσμούς» πριν διακηρύξει τα ψίχουλα για τους συνταξιούχους και τους νησιώτες. Αλλά την ίδια στιγμή ένιωσε την τεράστια πίεση των εργαζομένων και των συνταξιούχων που μέσα στην παγωνιά του Δεκέμβρη είναι αναγκασμένοι ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΩΝΕ ΑΡΚΕΤΑ για να δώσουν βοήθεια στα παιδιά και εγγόνια τους!

Την Πέμπτη, 15/12, και ενώ η ΕΕ έχει καταγγείλει αυτές τις εξαγγελίες του Τσίπρα, στη Βουλή ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το βοήθημα στους συνταξιούχους, ενώ η ψηφοφορία για την αναστολή εφαρμογής των υψηλών συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά θα διεξαχθεί αυτή τη βδομάδα. Η Δεξιά του Μητσοτάκη και διάφοροι μνημονιακοί αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν το βοήθημα συντασσόμενοι με τις διαταγές ΕΕ και Μέρκελ.

Τη μέρα της ψήφισης του βοηθήματος στη Βουλή περίπου 5.000 συνταξιούχοι διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας ζητώντας τα κλεμμένα πίσω, συντάξεις τουλάχιστον 600 ευρό και επίσης τη 13η και 14η σύνταξη. Όπως δήλωσε ο Παναγιώτης Βαβουγυιός, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Δημοσίου, 15/12/2016, «μετά τις 12 φορές που έγιναν περικοπές στις συντάξεις πήραμε κάτι ψίχουλα».

Αλλά και αυτά τα ψίχουλα είναι έτοιμη να πάρει πίσω η μνημονιακή κυβέρνηση Τσίπρα καθώς ετοιμάζει ίσως και 50% περικοπή του ΕΚΑΣ (και των επικουρικών συντάξεων πληρωμένες με θυσίες, αίμα και ιδρώτα από τους εργαζομένους)!

Η κοινοβουλευτική χούντα Τσίπρα-ΑΝΕΛΛ έχει ήδη ψηφίσει το μνημονιακό προϋπολογισμό, και τους νόμους που απαίτησαν οι «θεσμοί» για ιδιωτικοποιήσεις, διευκόλυνση των επιχειρήσεων και συρρίκνωση των δημόσιων υπηρεσιών. Τώρα ο Τσίπρας πρέπει να ψηφίσει τους αντεργατικούς νόμους, για μαζικές απολύσεις και περιορισμό εργατικών δικαιωμάτων και του συνδικαλισμού. Γι’ αυτό προσπαθεί να παρουσιαστεί ως δήθεν αντίθετος με τις απαιτήσεις των «θεσμών».

Οι εργαζόμενοι πρέπει να απαιτήσουν να δώσει ο Τσίπρας πίσω όλο το «πλεόνασμα” που αντιπροσωπεύει τις τεράστιες περικοπές στην υγεία, παιδεία, πρόνοια και σε μισθούς και συντάξεις!

Αυτές οι εξελίξεις δείχνουν και τον απόλυτο πανικό της ΕΕ και της Γερμανίας καθώς η οικονομική κρίση όλο και βαθαίνει παρά το «ηλεκτρονικό χρήμα» που δίνει σε επιχειρηματίες και τράπεζες με μηδενικά επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το μάτι του κυκλώνα είναι στην Ιταλία όπου όλες οι τράπεζες είναι χρεοκοπημένες και δεν μπορεί να βρεθεί λύση για να τις κρατήσουν στη ζωή, παρά να εφορμήσουν στις καταθέσεις των πελατών! Με το Βrexit και την ήττα Ρέντσι, η πολιτική και η οικονομική συγκυρία επιδρούν η μια στην άλλη με απίστευτη δυναμική και ωθούν την κρίση της ΕΕ και της Ευροζώνης στο χείλος της αβύσσου. Οι τραπεζίτες τρέμουν από τη μια την «αβεβαιότητα» της κρίσης, από την άλλη μια επαναστατική έκρηξη των μαζών στην Ευρώπη. Ο εμφύλιος πόλεμος μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ για ένα «βιώσιμο πρόγραμμα» για την Ελλάδα, είναι χαραχτηριστική έκφραση των διαφορών μεταξύ των τραπεζιτών και των πολιτικών για το πώς θα δράσουν για να αποφύγουν την κατάρρευση.

admie-polisi

Συνάντηση προδοτών! Ο ψηλός είναι ο Σταθάκης και δεξιά του οι αντιπρόσωποι της ξεπουλημένης στον καπιταλισμό σταλινικής κινεζικής γραφειοκρατίας.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΔΜΗΕ – ΥΠΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Την Παρασκευή η κυβέρνηση ξεπούλησε το 24% του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) στην κινεζική δημόσια εταιρεία State Grid. Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ δεν αντέδρασε καθόλου! Στην υπογραφή της συμφωνίας ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης δήλωσε ότι «οι μεγάλες αλλαγές στον ενεργειακό τομέα [είναι] προς όφελος των καταναλωτών, αλλά με στόχο και την προστασία του περιβάλλοντος»! Τόνισε ότι έτσι η κυβέρνηση «προασπίζει το δημόσιο συμφέρον στον τομέα της ενέργειας»!!

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΤΟΥ ΔΝΤ

Στις 12 Δεκέμβρη στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ, οι Mόρις Όμπστφελντ (διευθυντής οικονομολόγος του ΔΝΤ) και Πάουλ Τόμσεν  (διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ) δημοσίευσαν τη μελέτη τους «Το ΔΝΤ δεν ζητά περισσότερη λιτότητα στην Ελλάδα» όπου απαντούσαν στην πολιτική της ΕΕ (και του Τσίπρα).

Κύριες θέσεις τους – σε αντίθεση με την ΕΕ – είναι: α) ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο με τίποτα, και β) ότι η επιβολή από την ΕΕ ετήσιων πλεονασμάτων τουλάχιστον 3,5% (για να πληρώνονται οι δανειστές) είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί και μάλιστα οδηγεί σε περισσότερη ύφεση της ελληνικής οικονομίας.

Για τους δυο συντάχτες της μελέτης, η λύση είναι α) γενναίο κούρεμα του ελληνικού χρέους, και β) μια διαφορετική οικονομική πολιτική στην Ελλάδα.

Οι δυο υψηλοί αξιωματούχοι του ΔΝΤ υποστηρίζουν ότι πρέπει να ληφτούν τα ακόλουθα μέτρα: μαζικές απολύσεις και λοκ-άουτ, ακόμα περισσότερες περικοπές σε μισθούς και ιδιαίτερα σε συντάξεις, ακόμα περισσότερη φορολόγηση σε μισθωτούς και συνταξιούχους, ακόμη και σε άνεργους και οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας!

Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ κυνικά τονίζουν ότι οι περικοπές στην υγεία και η τεράστια ανεργία στη νεολαία είναι «κοινωνική αδικία». Στόχος τους είναι να δημιουργηθεί «καλύτερο επενδυτικό και επιχειρησιακό κλίμα», με μισθούς πείνας, με μαζική ανεργία, με μεγάλους περιορισμούς στα δημοκρατικά και εργασιακά δικαιώματα. Αυτό είναι βέβαια ένα πρόγραμμα βίαιης καταστολής, με διχτατορικά μέτρα, της εργατικής τάξης και νεολαίας!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Από την φετινή πορεία της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Φωτό Ε.Α.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ-ΝΕΟΛΑΙΑΣ

Ο καπιταλισμός δεν πρόκειται ποτέ να γυρίσει στις «καλές μέρες» της μεταπολεμικής πλασματικής άνθησης! Ή θα προχωρά συνέχεια στη βαρβαρότητα διχτατορικών μέτρων έκτακτης ανάγκης ακόμη και φασιστικών μέτρων και κυβερνήσεων (βλέπε Ουκρανία ως πρώτο παράδειγμα), ή θα ανατραπεί από τις επαναστατικές εξεγέρσεις των εργαζομένων, της νεολαίας και των συμμάχων τους!

Η παγκόσμια οικονομική κρίση του καπιταλισμού δεν μπορεί να επιλυθεί από τους τραπεζίτες που τη δημιούργησαν. Οι ίδιοι σπρώχνουν για βάρβαρη λιτότητα παντού και πολέμους σ’ όλο τον κόσμο!

Το κύριο ζήτημα σήμερα είναι η απελευθέρωση της ανθρωπότητας από τον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλισμό με τη σοσιαλιστική επανάσταση.

Το καθήκον των εργαζομένων, των αγωνιστών και της νεολαίας είναι το χτίσιμο ενός επαναστατικού κόμματος της 4ης Διεθνούς για να οδηγήσει στην ανατροπή του παρωχημένου και χρεοκοπημένου καπιταλισμού, σε μια σοσιαλιστική κυβέρνηση εργατών-αγροτών με σχεδιασμένη κεντρικά οικονομία, για τη συντριβή ΕΕ-ΝΑΤΟ-ΔΝΤ, για τα Ενωμένα Σοσιαλιστικά Κράτη της Ευρώπης. – 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s