► ΞΕΠΛΥΜΑ ΕΥΘΥΝΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΓΕΣΙΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Από την πορεία των απεργών ναυτεργατών στο λιμάνι Πειραιά 5/12/16. Φωτό Ε.Α.

► ΟΙ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ ΠΑΛΕΨΑΝ 100% ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΑΚΛΟΝΗΤΟΙ! Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥΣ ΕΜΕΙΝΕ ΜΕΤΕΩΡΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ!

► ΟΙ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ!

Σαν να ήταν έτοιμοι και περίμεναν μια αφορμή-δικαιολογία, το περασμένο Σάββατο πρωί η πλειοψηφία της ΠΝΟ (Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας) αποφάσισε τον τερματισμό της 9ήμερης πανελλήνιας απεργίας που είχε συμμετοχή 100%.

Η απεργία τερματίστηκε χωρίς οι ναυτεργάτες να έχουν κερδίσει ΤΙΠΟΤΑ.

Αλλά στις ανακοινώσεις τους η ΠΝΟ, τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ (που υποστηρίζουν το Π.Α.ΜΕ.), και η ΠΕΝΕΝ, αφού ευλογούν τα γένια τους, υποστηρίζουν ότι η απεργία ήταν πετυχημένη και παρακαταθήκη για το μέλλον. Αλλά δεν λένε τί πέτυχε η απεργία, παρά αναμασάνε την αγωνιστική φρασεολογία. 

Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι ότι η απεργία τερματίστηκε γιατί ούτε η ΠΝΟ ούτε τα ναυτεργατικά «αγωνιστικά» και «ταξικά» σωματεία ΕΙΧΑΝ ΤΑ ΚΟΤΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΛΗΣΗ ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ! “Ανέστειλαν” την απεργία στο πιο κρίσιμο σημείο μετά από τη φασιστικού τύπου επίθεση στο Ηράκλειο!

Οι ναυτεργάτες, οι αγωνιστές και όλη η εργατική τάξη και νεολαία πρέπει να βγάλουν ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ και ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ από την απεργία και από τις 24ωρες γενικές απεργίες «άσφαιρες ντουφεκιές στον αέρα» των ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Από την απεργιακή κινητοποίηση των ναυτεργατών τη Δευτέρα 5/12/16 στο λιμάνι Πειραιά.  Απουσιάζουν τα ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ. Φωτό Ε.Α.

Στην ανακοίνωση της  (10/12/16) η ΠΝΟ,  «ζητά από την κυβέρνηση να επανεξετάσει την αρνητική συμπεριφορά της», και αναγνωρίζει ότι «οι διαβεβαιώσεις του υπουργού δεν αποτελούν ικανοποίηση των αιτημάτων μας». Καταλήγει με το εξής αντιφατικό συλλογισμό: «Με την πεποίθηση ότι οι αρμόδιοι έλαβαν τα μηνύματα της απεργίας μας και με την κατανόηση των εγγενών προβλημάτων των νησιωτών μας, αποφάσισε [η ΠΝΟ] την άμεση προσωρινή αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων και παραμένουμε σε επιφυλακή».

Η κοινή ανακοίνωση (10/10/16) των ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ τονίζει ότι η «πολυήμερη απεργία αποτελεί παρακαταθήκη για τους ναυτεργάτες και το εργατικό κίνημα». Η ανακοίνωση αναφέρει την ψηφοφορία (10-4) για την αναστολή της απεργίας αλλά ΔΕΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ. Η ανακοίνωση καταλήγει: 

«Το κέρδος αυτού του αγώνα είναι η ανάγκη καλύτερης οργάνωσης των ναυτεργατών και των άλλων εργαζομένων, με κριτήριο την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας που διαρκώς χτυπιούνται. […] Με όλες μας τις δυνάμεις προετοιμαζόμαστε και σύντομα θα μας βρουν μπροστά τους. ΑΓΩΝΑΣ ΤΑΞΙΚΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣ».

Η ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ (12/12/16):

«Μεγαλειώδης νίκη των Ναυτεργατών ο πολυήμερός τους αγώνας με την αλληλεγγύη του υπόλοιπου  εργατικού αγωνιστικού κινήματος

Σε στραπάτσο οδηγήθηκε η κυβερνητική πολιτική της υπερφορολόγησης, του αυταρχισμού, του κοινωνικού αυτοματισμού, της απεργοσπασίας, της κοροϊδίας και της αδιαλλαξίας […]

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ καλεί όλους τους Ναυτεργάτες σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση».

Ούτε η ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ καταγγέλει τον τερματισμό της απεργίας, προφανώς γιατί την θεωρεί «μεγαλειώδη νίκη».

P6230008

Από την απεργιακή πορεία των λιμενεργατών την Πέμπτη 23/6/16 στο λιμάνι του Πειραιά. Η συνδικαλιστική γραφειοκρατική ηγεσία ΟΜΥΛΕ με τη ΓΣΕΕ αρνήθηκαν την εξάπλωση του αγώνα και τη Γενική Απεργία Διαρκείας – το λιμάνι ξεπουλήθηκε στην ΚΟΣΚΟ.  Φωτό Ε.Α.

Όμως η ΠΕΝΕΝ αναφέρει το εξαιρετικά σημαντικό:

«Αυτή η κρίσιμη και αποφασιστική μάχη δόθηκε με μεγάλα κομμάτια Ναυτεργατών να μην συμμετέχουν σε αυτόν, κυρίως με ευθύνη του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού και δευτερευόντως του κομματικού συνδικαλισμού όπως είναι οι χιλιάδες Ναυτεργάτες της ποντοπόρου Ναυτιλίας, οι πλοηγοί και τα πληρώματα της πλοηγικής υπηρεσίας, οι σπουδαστές του ΚΕΣΕΝ και των δημόσιων σχολών εμπορικού ναυτικού, ναυτεργάτες σε διάφορες Πορθμειακές γραμμές αλλά και η περίεργη αναστολή της απεργίας στα ρυμουλκά …».

Καίριες παρατηρήσεις για να βγουν μαθήματα:

1. Οι ναυτεργάτες με την απεργία τους έδειξαν την αγωνιστικότητα τους και έβαλαν παρακαταθήκη. Αλλά η απεργία ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΤΕΙ ΠΟΣΟ ΑΝΤΡΕΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ αλλά για τη ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ!

Πώς θα προχωρήσουν τώρα οι ναυτεργάτες; Πώς θα νικήσουν οι εργαζόμενοι; Σ’ αυτά τα καίρια ερωτήματα οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών σωματείων δεν έχουν απάντηση, δεν έχουν τίποτα να πουν πάρεξ “αγώνα”. Αλλά είναι γνωστό ότι ο αγώνας πρέπει να έχει ΣΚΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΥΣ. Οι ναυτεργατικές ηγεσίες θεωρούν ότι με πίεση η κυβέρνηση θα αλλάξει ρότα! Τέτοιες αντιλήψεις σήμερα οδηγούν στην υποταγή! Αυτή είναι και ήταν η πολιτική της ΟΜΥΛΕ στον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, που οδήγησε το λιμάνι Πειραιά στην αγκαλιά της ΚΟΣΚΟ! Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες και τα αριστερά στα λόγια κόμματα δεν μπορούν να δώσουν ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ γιατί ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ την ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ με στόχο συντριβή μνημονίων, Τσίπρα και Μητσοτάκη!

Φωτογραφίες από τις μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις του τελευταίου εξάμηνου σε Γερμανία, Γαλλία Βρετανία.

2. Η απεργία των ναυτεργατών για μια ακόμη φορά ΥΠΟΝΟΜΕΥΤΙΚΑ κρατήθηκε μέσα στα όρια της ακτοπλοΐας και ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ κάλεσμα προς ΟΛΗ την εργατική τάξη της ξηράς να συμμετάσχει ενεργά με απεργίες, μπλοκαρίσματα και καταλήψεις. Τα Εργατικά Κέντρα στις πόλεις λιμάνια όπως του Πειραιά (ηγεσία ΠΑΜΕ) ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ να ενεργοποιήσουν την αλληλεγγύη των εργαζομένων και νεολαίας προς τους ναυτεργάτες. ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ να καλέσουν την απεργία της ΓΣΕΕ να ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ, αρνήθηκαν να καλέσουν ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ.

3. Η οργανωμένη φασιστικού τύπου επίθεση των αγροτο-επιχειρηματιών και εμπόρων στους ναυτεργάτες απεργούς και η πυρπόληση χτιρίου ναυτιλιακής εταιρείας την περασμένη Παρασκευή στο Ηράκλειο, παρουσιάστηκε από τον Τύπο του ΚΚΕ ως «ένταση στο λιμάνι Ηρακλείου». Στη σημερινή περίοδο αυτή η επίθεση δεν είναι μια επίθεση κάποιων έξαλλων αγροτών, αλλά η βία της κρίσης και των φασιστικών ομάδων. Η ΓΣΕΕ και η ΠΝΟ όχι μόνο έπρεπε να καταδικάσουν με ειδικές ανακοινώσεις αυτή την επίθεση, αλλά να προειδοποιήσουν ότι Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΘΑ ΚΟΨΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΟΛΩΝ ΟΣΩΝ ΕΠΙΤΙΘΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΕΡΓΑΤΕΣ! Να καλέσει την αγροτιά και τους αγροτικούς συλλόγους σε ενεργό υποστήριξη προς τους ναυτεργάτες, οι οποίοι/ες ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!  

4. Η απεργία των ναυτεργατών είχε στόχο την απόσυρση από την κυβέρνηση σχεδίων (διαταγές από «θεσμούς») για μέτρα ενάντια στους ναυτεργάτες που θα οδηγήσουν σε αυξημένη φορολόγηση. Την ώρα βέβαια που οι εφοπλιστές πληρώνουν ψίχουλα.    

Η 9ήμερη απεργία πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο τεράστιων εξελίξεων στην ΕΕ και στην Ελλάδα. Οι «θεσμοί» απαιτούν περισσότερα και άγρια μέτρα (συνεχείς περικοπές μισθών/συντάξεων, «ελαστική» εργασία 300 ευρώ, αντεργατικούς νόμους, πλεονάσματα 3,5%) και ο Τσίπρας υπακούει: πέρασε και νέους αντιδραστικούς νόμους και ψήφισε μνημονιακό προϋπολογισμό υπακούοντας στην His Master’s Voice, στις φωνές των επικυρίαρχων που έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε αποικία ΕΕ και τραπεζιτών: το μοντέλο για το μέλλον όλων των κρατών της ΕΕ μαζί με χούντες τύπου «καθεστώς έκτακτης ανάγκης»! 

Στην Ευρώπη οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές. Ο Ρέντζι ηττήθηκε όπως και οι φασίστες στην Αυστρία. Στην Ιταλία αναζητείται Θεός για να σώσει τις χρεοκοπημένες τράπεζες που απειλούν όλο το ευρωπαϊκό σύστημα.  Ο «σοσιαλιστής» Ολάντ δεν βάζει υποφηφιότητα για πρόεδρος της Γαλλία, καθώς στις δημοσκοπήσεις έπαιρνε κάπου 4%! Στη Βρετανία η πολιτική κρίση αυξάνεται διαρκώς μετά το Brexit. Η εκλογή Τραμπ στις ΕΠΑ σπέρνει αβεβαιότητα σ’ όλη την ΕΕ. Την περασμένη βδομάδα η ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) αποφάσισε επέχταση του προγράμματος «ποσοτικής ελάφρυνσης» με 60 δισ. ευρώ κάθε μήνα ηλεκτρονικού χρήματος φούσκας και αέρα. Πηγή όλων αυτών των εξελίξεων, η παγκόσμια οικονομική κρίση του καπιταλισμού που δεν μπορεί να επιλυθεί.

5. Στις ηγεσίες των αριστερών στα λόγια κομμάτων και σε πολλούς αγωνιστές σήμερα κυριαρχεί η φράση «συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα». Σύμφωνοι. Με τι σκοπό; Με τι στόχο; Συγκεκριμένες απαντήσεις απουσιάζουν παντελώς από τις ανακοινώσεις τους! Με τη φράση «ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής» προφανώς εννοούν ότι είναι δυνατό να δικαιωθούν αγώνες με πίεση στον Τσίπρα και στους «θεσμούς». Όλες αυτές οι ρεφορμιστικές αντιλήψεις πηγάζουν από την άρνηση τους να παλέψουν σήμερα για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ.

6. Όταν παλεύεις, παλεύεις ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ. Αν δεν έχεις τα κότσια, δεν μπορείς να νικήσεις. Αν δεν πας ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ, ούτε να νικήσεις μπορείς, αλλά ούτε και να βγάλεις συμπεράσματα και μαθήματα για τον επόμενο αγώνα.

Στη σημερινή οικονομική κρίση που τα αλλάζει όλα μαζί και τις συνειδήσεις των εργαζομένων, η πορεία για τη νίκη είναι ο σχηματισμός μιας επαναστατικής ηγεσίας από τους αγωνιστές της νέας γενιάς που δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Ο καπιταλισμός έχει φάει τα ψωμιά του εδώ και καιρό, και τώρα οδηγεί την ανθρωπότητα σε αφανισμό. Η εργατική τάξη πρέπει να πάρει την εξουσία με τη σοσιαλιστική επανάσταση, με ένα μαρξιστικό κόμμα της 4ης Διεθνούς για να εγκαθιδρύσει σοσιαλιστική κυβέρνηση εργατών-αγροτών με πρόγραμμα: εθνικοποίηση τραπεζών και επιχειρήσεων με εργατική διεύθυνση, έξω από ΕΕ και ΝΑΤΟ, διαγραφή του δημόσιου χρέους και των χρεών των οικογενειών, για τα Ενωμένα Σοσιαλιστικά Κράτη της Ευρώπης. –     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s