► 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠΠΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ»

► ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ Η ΧΟΥΝΤΑ ΤΣΙΠΡΑ ΤΣΑΚΙΖΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ!

► Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΧΟΥΝΤΑ ΤΣΙΠΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ! Η 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Από την απεργιακή κινητοποίηση αρχαιολόγων, συντηρητών και άλλων εργαζομένων ΥΠΠΟ, το πρωί της Τετάρτης 30/11 στο Υπουργείο Πολιτισμού. Φωτό Ε.Α.

Αντιπροσωπείες αρχαιολόγων, συντηρητών και άλλων κλάδων του Υπουργείου Πολιτισμού συμμετείχαν σήμερα Τετάρτη πρωί στην κινητοποίηση στο Υπουργείο (Μπουμπουλίνας), ως μέρος της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που κήρυξαν ο ΣΕΑ (Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων) και άλλα σωματεία ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Τσίπρα «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε σήμερα Τετάρτη βράδυ ως “κατεπείγον” κατ’ εντολήν της τρόϊκας. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΕΑ (29/11/16): «Το επίμαχο σχέδιο νόμου απομειώνει σημαντικά, έως εκμηδενισμού, τη δυνατότητα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και καθιστά την ελληνική επικράτεια ανεξέλεγκτο πεδίο, από άποψη αρχαιολογικού ελέγχου της σύγχρονης δραστηριότητας. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι διατάξεις του σχεδίου νόμου δεν θεωρούν την αποτροπή έμμεσης ή ακόμη και άμεσης βλάβης σε μνημεία ως στοιχείο που μπορεί να περιλαμβάνεται στην έννοια του δημοσίου συμφέροντος».

Στη σημερινή κινητοποίηση στο Υπουργείο Πολιτισμού η Πρόεδρος του ΣΕΑ Όλγα Σακαλή τόνισε ότι ο αγώνας ενάντια στο νομοσχέδιο μπορεί να είναι νικηφόρος και δεν σταματά στη ψήφιση του στη Βουλή.

Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΕΙΧΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕΑ Πέμπτη 1/12/16 
“Το σχέδιο νόμου «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, που κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο, περιλάμβανε διατάξεις που κατ΄ ουσίαν διέλυαν τους θεσμοθετημένους μηχανισμούς προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και εκμηδένιζαν τη διοικητική προστασία που έχει τη δυνατότητα να παρέχει στα μνημεία η Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Με ικανοποίηση διαπιστώνουμε πως, μετά από την εντατική και πολυεπίπεδη προσπάθεια του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων τις τελευταίες ημέρες, το σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή των Ελλήνων έχει ενσωματώσει τροποποιήσεις που προτείναμε, αμβλύνοντας τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε ο νόμος για τις αρχαιότητες και την πολιτιστική κληρονομιά. Με την επίγνωση ότι οι προσπάθειες απορρύθμισης του προστατευτικού πλαισίου της αρχαιολογικής νομοθεσίας θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, ο ΣΕΑ είναι αποφασισμένος να σταθεί απέναντι σε κάθε προσπάθεια παράκαμψης της αρχαιολογικής νομοθεσίας εις βάρος της προστασίας των μνημείων.
Ευχαριστούμε όλους όσοι συμμετείχαν και υποστήριξαν την παραπάνω προσπάθεια: τους Συλλόγους και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ, τους δημοσιογράφους, τους νομικούς, τους πολιτικούς παράγοντες και τους βουλευτές που ευαισθητοποιήθηκαν συνεισφέροντας ο καθένας με τα μέσα που διέθετε. Ευχαριστούμε επίσης τον βουλευτή Αττικής του ΚΚΕ κ. Γ. Γκιόκα για την πρόσκληση του ΣΕΑ στην ακρόαση φορέων στο Κοινοβούλιο.”

Χτες στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου που εξέτασε το νομοσχέδιο, η εισηγητής του νομοσχεδίου από πλευράς κυβέρνησης βουλευτής Πέλλας Θεοδώρα Τζάκρη (πρώτα με το ΠΑΣΟΚ και από το 2015 με τον ΣΥΡΙΖΑ), ήταν ιδιαίτερα επιθετική στους αντιπροσώπους των αρχαιολόγων, φανατικά υποστηρίζοντας τους επιχειρηματίες.

Υπενθυμίζεται ότι ο νομός Πέλλας όπου βρίσκεται και η αρχαία Πέλλα, θεωρείται κορυφαίας αρχαιολογικής σημασίας και δεκάδες αρχαίες τοποθεσίες που έχουν εντοπιστεί δεν μπορούν να ανασκαφούν λόγω απουσίας χρηματοδότησης. Είναι βέβαιο ότι στα προσεχή εγκαίνια του νέου Μουσείου Πέλλας στις θέσεις των επισήμων θα βρίσκεται και η Τζάκρη.

Το κατεπείγον νομοσχέδιο “θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας”, αφαιρεί αρμοδιότητες από δημόσιες υπηρεσίες και οι έλεγχοι περιορίζονται δραστικά στη δράση των επιχειρηματιών και εργολάβων, που βέβαια φημίζονται για το σεβασμό τους στους νόμους, το φυσικό περιβάλλον και τις αρχαιότητες.

Ήδη η κοινοβουλευτική χούντα Τσίπρα έχει ψηφίσει 2 νομοσχέδια από τα προ-απαιτούμενα για την “αξιολόγηση” από τους επικυρίαρχους της τρόϊκα, το «Αξιολόγηση των Δομών και της Κινητικότητας των Δημοσίων Υπαλλήλων» και το «Εναλλακτικά Καύσιμα» που αφορά στην απλοποίηση της αδειοδότησης των πρατηρίων, κ.α., που με δήθεν «κατοχύρωση» επαγγελματικών δικαιωμάτων, καταστρέφει κύρια τους μικρούς και μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες. Ο νέος πια νόμος για την «αξιολόγηση-κινητικότητα» των δημοσίων υπαλλήλων προβλέπει συγχώνευση και κατάργηση δημοσίων υπηρεσιών.

Είναι απόλυτα σωστός ο χαραχτηρισμός ως “κοινοβουλευτικής χούντας” της κυβέρνησης ΣΥΡΖΑ-ΑΝΕΛΛ όργανο της τρόϊκα και των τραπεζιτών. Πρέπει να ανατραπεί άμεσα, γιατί βαδίζει στο δρόμο της ανοιχτής διχτατορίας των τραπεζιτών και των επιχειρηματιών! Η 24ωρη Γενική Απεργία της ΓΣΕΕ για τις 8 Δεκέμβρη πρέπει να μετατραπεί σε Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας για τη συντριβή της λιτότητας, των μνημονιακών νόμων και την ανατροπή του Τσίπρα. Για έξοδο από ΕΕ και ΝΑΤΟ και τη διαγραφή του δημοσίου χρέους και του χρέους των νοικοκυριών, για σοσιαλιστική κυβέρνηση εργατών-αγροτών στηριγμένη σε Λαϊκές Συνελεύσεις, Επιτροπές Εργαζομένων, συνδικάτα. –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s